Monday, December 8, 2014

~sudah berhabuk....~

as salam, salam pagi isnin....

fuh..fuh...lap habuk sikit....
ya rabbi...lama sungguh x update blog...
rindu nya nak menulis blog mcm dulu2...
tp kenkdg ada je benda lain nak buat...
boleh je menulis dr hp sbnar nya, tp kepuasan tu xde...
nak attach gmbr rs mcm x best...
nak menulis tu pun x best sbb nak tulis panjang2 tp duk touch2 screen...
kalau mcm kat laptop ni, real typing....i like... :)

errrrmmmmm...xtau nak start mana dulu....
tp ni pun kira auto publish....
semua org dah tido...
di kala malam minggu ni, x rs plak mengantuk....
td dah tertido, tp aqil asyik duk dtg kat bilik,
ketuk2 pintu....muntah2....
masuk angin la tu perut....
so, lepas 2x dia ketuk pintu, mama pun dah hilang ngantuk sikit2...
on laptop, terasa nak tgk nuffnang, ada 16 iklan tgh running...
ok..thanks nuffnang...time haku x update blog tu la dpt bnyk iklan kan...
apa2 pun thanks again...


then, rs plak nak menulis...
tp x tau nak tulis cite apa ni...
xpela..kita biar kan sahaja jari2 ini menaip....

alhamdulillah...
dah hampir 1 tahun full time buat bisnes insuran/takaful...
so far so good...
even x laju mcm org lain yg dah dpt mcm2 achievement,
berbaloi la kan...mcm mn kita kerja, hasil nya mcm tu la kan...
im proud with myself...
kadang2 dpt challenge yg kecik2 tu pun dah kira bersyukur sangat...
berterima kasih pada allah...
alhamdulillah.....
pasal bisnes tu, nnti2 la kita cite panjang lg....
ni kita cite yg basic2 je la dulu....

ajmal pun dah habis pre school dia...
next year insyaallah, di panjang kan umur, masuk la dia sekolah rendah plak...
rs mcm x percaya je pd diri sendiri...
sbb dah ada anak besar...
hihihi...nampak sgt dah tua kan....
alhamdulillah, ajmal bila masuk 6 tahun ni, pencapaian dlm pelajaran makin meningkat...
even x sehebat budak2 lain, tp xpela...xperlulah nak push sgt..
last day kat pre school hari tu, dia nangis2....
2-3 hari gak la monyok je..
sbb bff dah x satu sekolah....
and cikgu kesayangan dia pun dah x keje kat school tu lg....
nangis2 la anak bujang yg sorang tu...
dia kan hati lembut sikit...so, touching tu lebih la....
perwatakan dia sbgai abang yg sulung dah ketara nampak...
boleh di harap even x 100%...hihihi...
gaya dia marah adik2 dia, sebiji mcm mama marah dia dan adik2 dia...
hadoi la...yg ni mmg xleh blah la...
mmg mengikut betul2 perlakuan mama.... :)
hopefully bila sekolah rendah nnti, ajmal makin ok...

aqil plak payah nak cakap..
next year still remain kat school lama...
hari tu ingat nak tukar school sbb tgk dia x perform sgt.....
xtau la kenapa, mungkin sbb cikgu @ sbb dia sendiri yg lambat tangkap apa yg cikgu ajar @ dia jenis banyak main...
tp bila fikir2 balik, nnti dgn new environment, abg dia xde, takut cam payah plak dia nak sesuai kan diri kat tmpt baru,
so, keputusan nya, duduk je la school tu aqil..
part belajar, dia mcm lmbt skit la...
kena ajar betul2..puji2 lebih skit...
dia boleh buat sbnar nya, tp dia x berapa nak rajin...
sbb dia lebih ke arah benda lain...
dia suka buat benda lain....
tp xpelah..mama dan papa x paksa pun...
aqil ni dia lain sikit...x macam ajmal...
betul la org2 cakap, anak no 2 ni 'lain macam' sikit perangai nya...
mmg mama dan papa akui sgt...
tp apa2 pun, mama dan papa akan bg didikan yg terbaik utk aqil..insyaallah..
alhamdulillah result year end exam hari tu ada improvement....
hopefully thn depan, lagi ok ye aqil....
insyaallah..mama papa doa kan yg terbaik utk anak2 mama...

cik mek sorg ni plak...
adui...melasak boleh tahan...
cakap pun boleh tahan banyak nya...
baik bahasa dia, dah bahasa kita....
dah 1 thn 4 bulan, dia boleh cakap:
mama, papa, abang, jatuh, tumpah, nak, air, berak, kat(kucing)
ada banyak lg jugak la perkataan yg dia boleh sebut....
tp mama dah x ingat sgt la....
dia suka dgn kucing...
kat rumah skrg ni ada kucing(kisah kucing pun x citer lg)
alhamdulillah, still fully bf anak mama ni...syukur sgt...
even stok x bnyk sbb mama malas mengepam...
tp bersyukur dgn rezeki drpd allah swt....

erm....dah panjang dah menaip ni...mata mengantuk plak...
td plan nak lipat kain dulu sblm tdo...
tp xtau la kot2 mama yg duk terlipat bawah comforter...
hahahaha...
plan jugak td nak buat 2 entry....
hihii..mcm2 duk plan, tp x jalan gak...
apa2 pun alhamdulillah sbb dpt buat satu entry ni....


cinta hati mama & papa....moga anak2 mebesar menjadi anak yg soleh & solehah..insyaallah...


Thursday, September 18, 2014

~sakit mata~

Hi all....apa khabar semua...
Eh ada lagi ke org yg bc blog ni...
Tp xpela...x kisah la kan...update untuk diri sendiri je...

Alkisah 2 minggu lepas, tiap kali pick up ajmal & aqil from school, mesti diaorg duk cerita, ada kawan sakit mata.. 
Mmg i cuak skit la kan...ye la kan, penyakit tu boleh berjangkit, risau kot berjangkit dgn diaorg ni.
Tambah2 lg ada baby kat rumah kan...lg la risau...

And...hari ahad tu, mimpi ngeri pun bermula..
As usual, mr azam masuk keje kejap...
And i biasa terus turun bawah, masuk dapur, settle kan laundry job....
Suddenly ajmal bgtau, mama, tgk la mata aqil...
Ms ni diaorg dah bangun and tgk tv kat bawah....

Erm....terkejut la i, tgk mata bengkak, merah, bertahi semua....
Terus call mr azam and bgtau dia....
Then, suruh dia pakai spek itam dia,kerap cuci tangan, jgn sentuh mata and lepas tu sentuh tmpt lain....
Ptg tu kami g clinic, and doctor mmg diagnose kena conjunctivitis....
And doktor kata, isi rumah yg lain berjg2 sbb mmg akan berjangkit....

Esok nya isnin, i, mr azam and arissa lak yg kena...
Ajmal sorg je yg masih terselamat....
Mr azam dpt mc 2 days, teruk gak mata dia, merah, bengkak...
Arissa lak just bengkak je...

Next day, mr azam lg teruk,
I dah kena 2-2 mata, arissa pun bengkak 2-2 mata tp x bertahi pun...
Ajmal pun dah kena gak...tp sebelah mata je la..
Aqil plak dah ok..tp still merah

Rabu, mata i sebelah dah ok, tinggal sebelah je lg..
Mr azam plak teruk gak lg...kena g clinic lg sbb mc 2 hr je....so, g clinic, dpt lg 2 hari....
Ajmal pun g clinic sbb dah bengkak 2 mata, merah dah bertahi....
And arissa lak dah makin ok..
And i plak sebelah mata je kena....
Aqil plak sama je..merah lg. ..

Khamis, semua masih sakit mata, cuma i dgn arissa dah ok la...ajmal pun sebelah mata je lg yg x ok....aqil skit2 je lg merah nya..mr azam still sama gak....x berubah sgt..

Jumaat, i, ajmal dgn arissa dah ok...aqil merah skit2, mr azam merah2 lg...so, kena g clinic lg utk ambik mc....jumaat tu, semua org dah nmpk stress termasuk arissa sbb asyik terkurung dlm rumah, x keluar2..hahahaha....

Sabtu ahad, alhamdulillah semua dah ok..cuma mr azam je la....huhuhu..

Mmg redha je la dgn ujian ni.. Stress xyah cakap la..tp fikir positif je...sakit ni kan penghapus dosa, so, terima je la.....

Ni la budak yg pembw virus dlm rumah tu...huhuhu....

Tuesday, August 26, 2014

~resepi-shepard pie~

As salam semua....hai...apa khabar.lama x jenguk sini kan...hihihi....baru ni ada tulis cite pasal raya tp x ter publish....cite x abis tulis lg...hihihi

Ok, hari ni nak share resepi....x sure la pernah tulis ke x resepi ni sebelum ni....sbb jarang buat shepard pie ni...tp baru ni buat satu loyang kecik utk kwn yg dtg beraya, mak oi...licin....ajmal la asyik ulang alik makan...mengalah kan tetamu...hihihi...
Then, next day nya, dia request lg....so, mama nya pun buat la and terajin plak nak post kat fb...and ada plak kengkawan yg tanya resipi...

So, moh ler kita kongsi resipi ni ye...resepi ni di ambil dr bbrp blog dan kemudian di olah mengikut apa bhn yg ada kat dapur tu...bahan2 yg senang dpt....

Resepi utk inti daging:-

Bawang besar holand-1 biji potong dadu
Bawang putih-2 ulas potong dadu
Daging kisar (anggaran 300gm)
Sayur campur(anggaran 100gm)
Mushroom soup instant (1 paket)
Cendawan butang (skit je...xde pun xpe)
Garam secukup rasa
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)
Olive oil/butter/ minyak biasa pun bolehhhh

Cara buat;-
Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
Masuk kan daging kisar & sayur campur-masak sampai air daging keluar dan sayur campur masak.
Masuk kan mushroom soup (dlm resepi ni i letak je terus 1paket mushroom soup instant tu)
Then, masuk kan cendawan butang,garam, black pepper....kacau sampai sebati semua, then rasa la....

Pastu kena buat mashed potato lak...

Resepi utk mashed potato;-

Ubi kentang (lebih kurang 2 biji yg besar)
Fresh milk(secawan)
Butter(1 sudu besar)
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)

Cara buat;-
Kupas kulit kentang, potong kecik(utk senang lecek) then rebus.
Bila dah masak, terus lenyek masa panas2  tu, then masuk kan fresh milk, butter & black pepper. Kacau hingga sebati.

*utk kes mashed potato ni, i advise utk korang guna potato jenis russet. Sbb nya potato ni lembut and senang nak lecek compare potato biasa. Kalau korang g pasaraya, biasa nmpk ada 2 jenis potato kan, sejenis tu yg biasa, ada kecik besar, and yg russet ni mmg potato besar2. Sbb tu, just guna 2 biji je. Tp kalau nal guna potato biasa pun ok, cuma time lecek tu ambik masa even tgh panas. Yg russet potato ni, kejap je lenyek, dah hancur.

Last step;-

Kena ada:-
Mozarella cheese
Cheddar cheese

Then, last step, ambik la loyang ke, mangkuk pyrex korang ke, loyang aluminium foil tu ke, remekin ke, letak la inti daging dulu kat bawah...pastu ambik mashed potato, salut kat atas inti daging tu biar tutup keseluruhan inti daging tu....then tabur cheese tu kat atas
Bakar lebih kurang 15min, suhu 250'c.

*cheese tu terpulang la pd korang nak guna cheese apa, biasa i mmg guna 2 jenis cheese ni je..kalau nak guna mozarella saja pun ok..

Ok, done...tu je la resepi yg boleh share, nnti kalau dah buat, sambil makan tu, ingat ler kat i nih...hahahaha...motif?????

Friday, August 8, 2014

~arissa alisha 1 tahun~

Salam aidilfitri..haish..berhabuk terus blog i nih kan....dah dpt fon screen besor, ingat kan ada la kerajinan nak update kerap, erm....xde makna nya jugak.....

Ok, ni kisah arissa alisha, even mama jarang sgt update pasal arissa compared abg2, tp mama tetap ingat setiap perkembangan arissa...

11 bulan hari tu, arissa dah tumbuh gigi bawah 2 batang, mama x perasan pun...masa bf kan dia pun x perasan sgt..papa yg ternmpk...hihihi.meniti kat tepi sofa, tepi katil, kerusi....dah pandai sebut mama....ketara boleh dgr, bila nangis nak susu mama...hahahaha....

1 day before raya, which is 27 july, genap la arissa setahun..masa ni kitaorg semua dah ada kat penang, utk raya...thn ni turn raya kat penang.....on that day, bnyk betul improvement dia...dia boleh sebut PAPA....asyik la dok ulang panggil papa..papa...yang papa nya plak, over happy la anak dara dah pandai panggil papa....then, on that day jugak arissa dah boleh berjalan...tp ms tu 2-3 langkah je la...tp makin hari makin banyak langkah, until today, dah boleh melangkah dlm 10 langkah. Bercakap pun bukan main lagi..tp dlm bhs dia la...bnyk cakap mcm mama dia anak dara sorg ni...hihihihi....makan pun x memilih sgt, apa yg org bg, dia mkn je...cuma klau dia xnak, mmg dia tepis terus tangan kita  yg suap ni...hah...gitu.....cuma satu je yg x best..arissa x friendly sgt....masa raya hr tu, xnak pun kat sapa2, padahal ramai je yg nak offer utk dukung...salam boleh, bg makanan boleh tp kalau nak dukung, nehi..nehi....

Nasib la jugak mama ada wrap pinjam dr kwn mama(thanks intan), sgt2 berguna...dukung guna wrap je, pastu terus lena.....

alhamdulillah, mama still bf kan arissa until now....even stok susu x bnyk, but, alhamdulillah...cukup utk arissa.....

Rambut pun dah panjang, papa mmg x bagi potong sbb nak anak perempuan dia rambut panjang..so, mama skrg ni kena kumpul getah rambut...mmg tocang pokok kelapa je la mama reti buat nya..hihihihi..

Lagi satu, arissa sgt lasak..baik masa tido @ x tido...tido atas tilam single tu sorang2, kepung dgn bantal pun boleh tergolek atas lantai, atas katil mmg x la mama letak..cr nahas la kan....klau kat bawah, cepat je dia pegi tuju kat tanngga nak naik turun tangga,.mmg kena sentiasa pantau cek mek sorang ni...

So, tu je la perkembangan arissa kot...nnti lain masa, mama tulis lg cite utk kenangan kita bersama  ...


Ni antara skit sebanyak gmbr arissa...cukup la kan buat kenangan....

Mama papa harap arissa terus sihat walafiat,jadi good girl, clever girl anak yg solehah....

Mama, papa, abg mal, abg aqil, sayang sangat kat arissa...

Monday, July 7, 2014

~7th..... ~

Alhamdulillah, hari ni genap la usia 7 tahun perkahwinan kitaorg...

Abg,
thanks for everything...
Utk kasih sayang yg x berbelah bahagi,
Utk segala2 nya yg u bagi pada i,
Terima kasih kerana menjadi partner yg terbaik utk i...
Terima kasih sbb banyak bimbing i...
Terima kasih kerana menjadi papa yg terbaik utk anak2 kita...

Semoga ikatan yg terbina ini kekal hingga ke syurga....


I loveeeeeee U sooooooo muchhhhh.....