Thursday, July 2, 2015

~kisah anak dara~

as salam...
hai berjumpa lagi..hahahaha...finally dpt gak update blog ni hari ni...
harap2 terus istiqamah la ye...

kali ni nak cerita pasal anak dara sorang ni...
sapa lg kalau bukan arissa alisha ni....
alhamdulillah, end of this month, genap la arissa 2 tahun...
alhamdulillah, kejap je masa berlalu..
rasa mcm baru je pregnant kan dia...
rs mcm br je lalui saat suka duka masa dia dalam perut...
dulu banyak masalah kongsi dgn arissa,
she's a good listener masa dalam perut...hihihi...

now, dah 2 tahun 11 bulan,
banyak perkembangan dia yg mama x update dlm blog ni....
sorry ye sayang...

vocab dia skrg ni dah macam2 dah...
suka ajuk cakap org...
dah recognize banyak perkara...
cth, kalau lalu school abg2 dia, dia boleh sebut, school amal(school ajmal)...
bila balik rumah, mintak tunjuk mana satu rumah, dia dah tahu,
suka kat cat...tp ganas pun ada...selamba g tarik ekor cat yg kat rumah ni...
sekali cat cakar manja, taubat sekejap, pastu buat lg....hahahaha...
dah expert panjat tangga rumah...
hr tu, mama kat blkg tgh basuh baju, dia panggil mama, mama,,,
tp mama buat senyap je....selang 2 minit, mama keluar depan, tgk2 dia dah ada kat bilik kat atas sambil merenung ke luar tingkap...hahaha..syahdu sgt tgk dia masa tu..
kebetulan masa tu gate tangga x lock...bahaya sgt...huhuhu...
suka mandi..pantang dgr org sebut mandi, terus dia, jom andi...
bukak baju nak mandi, terus bawa baju dia ke bakul baju kotor...
dia dah tahu mana satu bakul baju kotor dia..
(mama asingkan setiap org ada bakul baju kotor masing)
org sibuk ambik wuduk, dia pun sama....end up, baju habis basah...
nak makan sendiri...xnak org suap...so, mmg bnyk tumpah la...
sbb tu berat x naik2...tp kat umah bbsitter, pandai plak behave....
keluar suara pun x...kalau kat rumah, suara dia je la yg dgr...
hihihihii.....
dia dah pandai skit2 bc al fatihah..kalau bc ayat awal, dia bleh sambung sampai abis satu ayat....
mengira pun dah pandai gak...
tp dia ni, kalau tgh2 baca al fatihah @ mengira, mama nak record, mesti terus dia buat2 x reti kira @ baca....saje je dia ni tau....

x boleh nak marah langsung...
pantang mama papa tinggi suara skit, terus sebek nangis....

injection yg last 1 tahun 1/2 mama x bw g lg nih...
uwaaaa...ntah bila nak g...
malas pun ada...
tunggu awak 2 tahun la caca erk...

hihihi...ok, jumpa lagi esok...
insyaallah.

Wednesday, July 1, 2015

~resepi- brown sauce/sos perang~

assalam....
fuh fuh fuh....sapu habuk sikit...
tebal nak sapu habuk kat blog ni sbb mmg dah berkurun sgt tinggal kan...
keinginan nak menulis tu ada, tp sbb jarang on laptop skrg ni...
tu yg terus jd berkubur blog ni...

bukan x bleh menaip kat hp...
feel tu xde...
hahahah...
feel sangat la ko ni ana....

ok...sebelum tu, nak ucap kan selamat berpuasa pd semua pembc blog ni...
eh...ada lg ke yg bc blog ni?
hahahaha...

mcm puasa2 sblm ni, ramadhan thn ni sambut dgn ala kadar...
dah 13 hari puasa, mmg hampir setiap hari masak..
cuma ada la sehari dua tu x masak sbb berbuka puasa umah PIL
pastu ada hari mr azam ajak beli je kat bazar...
mmg x puas la makan lauk bazar ni...
so, dah cakap kat mr azam, kalau boleh xyah la g beli lauk kat bazar lg...
berbuka puasa buffet kat luar, lg la jauh sekali...
last yeasr kitaorg pernah sekali berbuka puasa buffet...
anak2 dah besar, so, mmg kena bayar..even half price pun tp agak pricey la kan...
tgk anak2 makan sikittttt sgt...
rs mcm x worth it langsung dgn apa yg di bayar tu...
last2 decide, mmg xnak la berbuka puasa buffet2 ni....
alhamdulillah setakat ni masih bertahan, x g berbuka puasa buffet...
kenkdg teringin gak nak mkn kambing yg tergolek2 tu kan...
kat bazar kemain lg mahal...cinonet je rm10...
utk perut i mmg x lepas la...
last saturday, ajak mr azam g beli brg dapur...
nmpk la tmpt org jual daging2 frozen...

mr azam beli tenderloin & rump steak...
tgk2 banyak la plak, padahal beli sikit2 je, 2 jenis daging tu..
esok nya ajak cousin mr azam dtg berbuka kat rumah...
pagi tu dah perap siap2...

bila up kat fb, ada kwn yg mintak resepi sos perang...
alang2 baik tepek sini terus sbb senang kan..


menu berbuka puasa hari ahad baru ni....
beef steak, mashed potato, brown sauce, shepard pie..


ok, utk resepi brown sauce

1/2 biji bawang besar ( pakai bawang holland)
2 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam di tumbuk kasar2
2 cawan air
1 sudu besar mentega

cara2 :-
panas kan mentega sampai cair
masuk kan bawang, goreng sampai wangi
masukkan lada hitam.
masukkan tepung gandum kacau cepat2
masukkan air...kacau lagi biar x bergentel
masukkan kiub ayam, kacau lg..
last, masuk kan sos tiram, kicap manis, sos lada hitam.
rasa kalau dah secukup rasa, ok. boleh angkat.
kalau nak nmpak hitam, boleh tambah kicap lg.

resepi shepard pie, dah ada dalam blog ni..
actualy sblm ni pun dah ada resepi steak kat blog ni..
tp tu guna sos yg susah nak sebut tu...hihihi..
tp kali ni x guna pun sos tu..sedap gak rasa...(matilah angkat bakul sendiri)hahahaha....

ok..tu je la update utk kali ni....
thanks korang sbb bc blog ni
insyaallah kalau rajin bukak laptop, ada lg entry lepas2 ni... :)


Monday, December 8, 2014

~sudah berhabuk....~

as salam, salam pagi isnin....

fuh..fuh...lap habuk sikit....
ya rabbi...lama sungguh x update blog...
rindu nya nak menulis blog mcm dulu2...
tp kenkdg ada je benda lain nak buat...
boleh je menulis dr hp sbnar nya, tp kepuasan tu xde...
nak attach gmbr rs mcm x best...
nak menulis tu pun x best sbb nak tulis panjang2 tp duk touch2 screen...
kalau mcm kat laptop ni, real typing....i like... :)

errrrmmmmm...xtau nak start mana dulu....
tp ni pun kira auto publish....
semua org dah tido...
di kala malam minggu ni, x rs plak mengantuk....
td dah tertido, tp aqil asyik duk dtg kat bilik,
ketuk2 pintu....muntah2....
masuk angin la tu perut....
so, lepas 2x dia ketuk pintu, mama pun dah hilang ngantuk sikit2...
on laptop, terasa nak tgk nuffnang, ada 16 iklan tgh running...
ok..thanks nuffnang...time haku x update blog tu la dpt bnyk iklan kan...
apa2 pun thanks again...


then, rs plak nak menulis...
tp x tau nak tulis cite apa ni...
xpela..kita biar kan sahaja jari2 ini menaip....

alhamdulillah...
dah hampir 1 tahun full time buat bisnes insuran/takaful...
so far so good...
even x laju mcm org lain yg dah dpt mcm2 achievement,
berbaloi la kan...mcm mn kita kerja, hasil nya mcm tu la kan...
im proud with myself...
kadang2 dpt challenge yg kecik2 tu pun dah kira bersyukur sangat...
berterima kasih pada allah...
alhamdulillah.....
pasal bisnes tu, nnti2 la kita cite panjang lg....
ni kita cite yg basic2 je la dulu....

ajmal pun dah habis pre school dia...
next year insyaallah, di panjang kan umur, masuk la dia sekolah rendah plak...
rs mcm x percaya je pd diri sendiri...
sbb dah ada anak besar...
hihihi...nampak sgt dah tua kan....
alhamdulillah, ajmal bila masuk 6 tahun ni, pencapaian dlm pelajaran makin meningkat...
even x sehebat budak2 lain, tp xpela...xperlulah nak push sgt..
last day kat pre school hari tu, dia nangis2....
2-3 hari gak la monyok je..
sbb bff dah x satu sekolah....
and cikgu kesayangan dia pun dah x keje kat school tu lg....
nangis2 la anak bujang yg sorang tu...
dia kan hati lembut sikit...so, touching tu lebih la....
perwatakan dia sbgai abang yg sulung dah ketara nampak...
boleh di harap even x 100%...hihihi...
gaya dia marah adik2 dia, sebiji mcm mama marah dia dan adik2 dia...
hadoi la...yg ni mmg xleh blah la...
mmg mengikut betul2 perlakuan mama.... :)
hopefully bila sekolah rendah nnti, ajmal makin ok...

aqil plak payah nak cakap..
next year still remain kat school lama...
hari tu ingat nak tukar school sbb tgk dia x perform sgt.....
xtau la kenapa, mungkin sbb cikgu @ sbb dia sendiri yg lambat tangkap apa yg cikgu ajar @ dia jenis banyak main...
tp bila fikir2 balik, nnti dgn new environment, abg dia xde, takut cam payah plak dia nak sesuai kan diri kat tmpt baru,
so, keputusan nya, duduk je la school tu aqil..
part belajar, dia mcm lmbt skit la...
kena ajar betul2..puji2 lebih skit...
dia boleh buat sbnar nya, tp dia x berapa nak rajin...
sbb dia lebih ke arah benda lain...
dia suka buat benda lain....
tp xpelah..mama dan papa x paksa pun...
aqil ni dia lain sikit...x macam ajmal...
betul la org2 cakap, anak no 2 ni 'lain macam' sikit perangai nya...
mmg mama dan papa akui sgt...
tp apa2 pun, mama dan papa akan bg didikan yg terbaik utk aqil..insyaallah..
alhamdulillah result year end exam hari tu ada improvement....
hopefully thn depan, lagi ok ye aqil....
insyaallah..mama papa doa kan yg terbaik utk anak2 mama...

cik mek sorg ni plak...
adui...melasak boleh tahan...
cakap pun boleh tahan banyak nya...
baik bahasa dia, dah bahasa kita....
dah 1 thn 4 bulan, dia boleh cakap:
mama, papa, abang, jatuh, tumpah, nak, air, berak, kat(kucing)
ada banyak lg jugak la perkataan yg dia boleh sebut....
tp mama dah x ingat sgt la....
dia suka dgn kucing...
kat rumah skrg ni ada kucing(kisah kucing pun x citer lg)
alhamdulillah, still fully bf anak mama ni...syukur sgt...
even stok x bnyk sbb mama malas mengepam...
tp bersyukur dgn rezeki drpd allah swt....

erm....dah panjang dah menaip ni...mata mengantuk plak...
td plan nak lipat kain dulu sblm tdo...
tp xtau la kot2 mama yg duk terlipat bawah comforter...
hahahaha...
plan jugak td nak buat 2 entry....
hihii..mcm2 duk plan, tp x jalan gak...
apa2 pun alhamdulillah sbb dpt buat satu entry ni....


cinta hati mama & papa....moga anak2 mebesar menjadi anak yg soleh & solehah..insyaallah...


Thursday, September 18, 2014

~sakit mata~

Hi all....apa khabar semua...
Eh ada lagi ke org yg bc blog ni...
Tp xpela...x kisah la kan...update untuk diri sendiri je...

Alkisah 2 minggu lepas, tiap kali pick up ajmal & aqil from school, mesti diaorg duk cerita, ada kawan sakit mata.. 
Mmg i cuak skit la kan...ye la kan, penyakit tu boleh berjangkit, risau kot berjangkit dgn diaorg ni.
Tambah2 lg ada baby kat rumah kan...lg la risau...

And...hari ahad tu, mimpi ngeri pun bermula..
As usual, mr azam masuk keje kejap...
And i biasa terus turun bawah, masuk dapur, settle kan laundry job....
Suddenly ajmal bgtau, mama, tgk la mata aqil...
Ms ni diaorg dah bangun and tgk tv kat bawah....

Erm....terkejut la i, tgk mata bengkak, merah, bertahi semua....
Terus call mr azam and bgtau dia....
Then, suruh dia pakai spek itam dia,kerap cuci tangan, jgn sentuh mata and lepas tu sentuh tmpt lain....
Ptg tu kami g clinic, and doctor mmg diagnose kena conjunctivitis....
And doktor kata, isi rumah yg lain berjg2 sbb mmg akan berjangkit....

Esok nya isnin, i, mr azam and arissa lak yg kena...
Ajmal sorg je yg masih terselamat....
Mr azam dpt mc 2 days, teruk gak mata dia, merah, bengkak...
Arissa lak just bengkak je...

Next day, mr azam lg teruk,
I dah kena 2-2 mata, arissa pun bengkak 2-2 mata tp x bertahi pun...
Ajmal pun dah kena gak...tp sebelah mata je la..
Aqil plak dah ok..tp still merah

Rabu, mata i sebelah dah ok, tinggal sebelah je lg..
Mr azam plak teruk gak lg...kena g clinic lg sbb mc 2 hr je....so, g clinic, dpt lg 2 hari....
Ajmal pun g clinic sbb dah bengkak 2 mata, merah dah bertahi....
And arissa lak dah makin ok..
And i plak sebelah mata je kena....
Aqil plak sama je..merah lg. ..

Khamis, semua masih sakit mata, cuma i dgn arissa dah ok la...ajmal pun sebelah mata je lg yg x ok....aqil skit2 je lg merah nya..mr azam still sama gak....x berubah sgt..

Jumaat, i, ajmal dgn arissa dah ok...aqil merah skit2, mr azam merah2 lg...so, kena g clinic lg utk ambik mc....jumaat tu, semua org dah nmpk stress termasuk arissa sbb asyik terkurung dlm rumah, x keluar2..hahahaha....

Sabtu ahad, alhamdulillah semua dah ok..cuma mr azam je la....huhuhu..

Mmg redha je la dgn ujian ni.. Stress xyah cakap la..tp fikir positif je...sakit ni kan penghapus dosa, so, terima je la.....

Ni la budak yg pembw virus dlm rumah tu...huhuhu....

Tuesday, August 26, 2014

~resepi-shepard pie~

As salam semua....hai...apa khabar.lama x jenguk sini kan...hihihi....baru ni ada tulis cite pasal raya tp x ter publish....cite x abis tulis lg...hihihi

Ok, hari ni nak share resepi....x sure la pernah tulis ke x resepi ni sebelum ni....sbb jarang buat shepard pie ni...tp baru ni buat satu loyang kecik utk kwn yg dtg beraya, mak oi...licin....ajmal la asyik ulang alik makan...mengalah kan tetamu...hihihi...
Then, next day nya, dia request lg....so, mama nya pun buat la and terajin plak nak post kat fb...and ada plak kengkawan yg tanya resipi...

So, moh ler kita kongsi resipi ni ye...resepi ni di ambil dr bbrp blog dan kemudian di olah mengikut apa bhn yg ada kat dapur tu...bahan2 yg senang dpt....

Resepi utk inti daging:-

Bawang besar holand-1 biji potong dadu
Bawang putih-2 ulas potong dadu
Daging kisar (anggaran 300gm)
Sayur campur(anggaran 100gm)
Mushroom soup instant (1 paket)
Cendawan butang (skit je...xde pun xpe)
Garam secukup rasa
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)
Olive oil/butter/ minyak biasa pun bolehhhh

Cara buat;-
Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
Masuk kan daging kisar & sayur campur-masak sampai air daging keluar dan sayur campur masak.
Masuk kan mushroom soup (dlm resepi ni i letak je terus 1paket mushroom soup instant tu)
Then, masuk kan cendawan butang,garam, black pepper....kacau sampai sebati semua, then rasa la....

Pastu kena buat mashed potato lak...

Resepi utk mashed potato;-

Ubi kentang (lebih kurang 2 biji yg besar)
Fresh milk(secawan)
Butter(1 sudu besar)
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)

Cara buat;-
Kupas kulit kentang, potong kecik(utk senang lecek) then rebus.
Bila dah masak, terus lenyek masa panas2  tu, then masuk kan fresh milk, butter & black pepper. Kacau hingga sebati.

*utk kes mashed potato ni, i advise utk korang guna potato jenis russet. Sbb nya potato ni lembut and senang nak lecek compare potato biasa. Kalau korang g pasaraya, biasa nmpk ada 2 jenis potato kan, sejenis tu yg biasa, ada kecik besar, and yg russet ni mmg potato besar2. Sbb tu, just guna 2 biji je. Tp kalau nal guna potato biasa pun ok, cuma time lecek tu ambik masa even tgh panas. Yg russet potato ni, kejap je lenyek, dah hancur.

Last step;-

Kena ada:-
Mozarella cheese
Cheddar cheese

Then, last step, ambik la loyang ke, mangkuk pyrex korang ke, loyang aluminium foil tu ke, remekin ke, letak la inti daging dulu kat bawah...pastu ambik mashed potato, salut kat atas inti daging tu biar tutup keseluruhan inti daging tu....then tabur cheese tu kat atas
Bakar lebih kurang 15min, suhu 250'c.

*cheese tu terpulang la pd korang nak guna cheese apa, biasa i mmg guna 2 jenis cheese ni je..kalau nak guna mozarella saja pun ok..

Ok, done...tu je la resepi yg boleh share, nnti kalau dah buat, sambil makan tu, ingat ler kat i nih...hahahaha...motif?????