Tuesday, August 26, 2014

~resepi-shepard pie~

As salam semua....hai...apa khabar.lama x jenguk sini kan...hihihi....baru ni ada tulis cite pasal raya tp x ter publish....cite x abis tulis lg...hihihi

Ok, hari ni nak share resepi....x sure la pernah tulis ke x resepi ni sebelum ni....sbb jarang buat shepard pie ni...tp baru ni buat satu loyang kecik utk kwn yg dtg beraya, mak oi...licin....ajmal la asyik ulang alik makan...mengalah kan tetamu...hihihi...
Then, next day nya, dia request lg....so, mama nya pun buat la and terajin plak nak post kat fb...and ada plak kengkawan yg tanya resipi...

So, moh ler kita kongsi resipi ni ye...resepi ni di ambil dr bbrp blog dan kemudian di olah mengikut apa bhn yg ada kat dapur tu...bahan2 yg senang dpt....

Resepi utk inti daging:-

Bawang besar holand-1 biji potong dadu
Bawang putih-2 ulas potong dadu
Daging kisar (anggaran 300gm)
Sayur campur(anggaran 100gm)
Mushroom soup instant (1 paket)
Cendawan butang (skit je...xde pun xpe)
Garam secukup rasa
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)
Olive oil/butter/ minyak biasa pun bolehhhh

Cara buat;-
Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
Masuk kan daging kisar & sayur campur-masak sampai air daging keluar dan sayur campur masak.
Masuk kan mushroom soup (dlm resepi ni i letak je terus 1paket mushroom soup instant tu)
Then, masuk kan cendawan butang,garam, black pepper....kacau sampai sebati semua, then rasa la....

Pastu kena buat mashed potato lak...

Resepi utk mashed potato;-

Ubi kentang (lebih kurang 2 biji yg besar)
Fresh milk(secawan)
Butter(1 sudu besar)
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)

Cara buat;-
Kupas kulit kentang, potong kecik(utk senang lecek) then rebus.
Bila dah masak, terus lenyek masa panas2  tu, then masuk kan fresh milk, butter & black pepper. Kacau hingga sebati.

*utk kes mashed potato ni, i advise utk korang guna potato jenis russet. Sbb nya potato ni lembut and senang nak lecek compare potato biasa. Kalau korang g pasaraya, biasa nmpk ada 2 jenis potato kan, sejenis tu yg biasa, ada kecik besar, and yg russet ni mmg potato besar2. Sbb tu, just guna 2 biji je. Tp kalau nal guna potato biasa pun ok, cuma time lecek tu ambik masa even tgh panas. Yg russet potato ni, kejap je lenyek, dah hancur.

Last step;-

Kena ada:-
Mozarella cheese
Cheddar cheese

Then, last step, ambik la loyang ke, mangkuk pyrex korang ke, loyang aluminium foil tu ke, remekin ke, letak la inti daging dulu kat bawah...pastu ambik mashed potato, salut kat atas inti daging tu biar tutup keseluruhan inti daging tu....then tabur cheese tu kat atas
Bakar lebih kurang 15min, suhu 250'c.

*cheese tu terpulang la pd korang nak guna cheese apa, biasa i mmg guna 2 jenis cheese ni je..kalau nak guna mozarella saja pun ok..

Ok, done...tu je la resepi yg boleh share, nnti kalau dah buat, sambil makan tu, ingat ler kat i nih...hahahaha...motif?????

Friday, August 8, 2014

~arissa alisha 1 tahun~

Salam aidilfitri..haish..berhabuk terus blog i nih kan....dah dpt fon screen besor, ingat kan ada la kerajinan nak update kerap, erm....xde makna nya jugak.....

Ok, ni kisah arissa alisha, even mama jarang sgt update pasal arissa compared abg2, tp mama tetap ingat setiap perkembangan arissa...

11 bulan hari tu, arissa dah tumbuh gigi bawah 2 batang, mama x perasan pun...masa bf kan dia pun x perasan sgt..papa yg ternmpk...hihihi.meniti kat tepi sofa, tepi katil, kerusi....dah pandai sebut mama....ketara boleh dgr, bila nangis nak susu mama...hahahaha....

1 day before raya, which is 27 july, genap la arissa setahun..masa ni kitaorg semua dah ada kat penang, utk raya...thn ni turn raya kat penang.....on that day, bnyk betul improvement dia...dia boleh sebut PAPA....asyik la dok ulang panggil papa..papa...yang papa nya plak, over happy la anak dara dah pandai panggil papa....then, on that day jugak arissa dah boleh berjalan...tp ms tu 2-3 langkah je la...tp makin hari makin banyak langkah, until today, dah boleh melangkah dlm 10 langkah. Bercakap pun bukan main lagi..tp dlm bhs dia la...bnyk cakap mcm mama dia anak dara sorg ni...hihihihi....makan pun x memilih sgt, apa yg org bg, dia mkn je...cuma klau dia xnak, mmg dia tepis terus tangan kita  yg suap ni...hah...gitu.....cuma satu je yg x best..arissa x friendly sgt....masa raya hr tu, xnak pun kat sapa2, padahal ramai je yg nak offer utk dukung...salam boleh, bg makanan boleh tp kalau nak dukung, nehi..nehi....

Nasib la jugak mama ada wrap pinjam dr kwn mama(thanks intan), sgt2 berguna...dukung guna wrap je, pastu terus lena.....

alhamdulillah, mama still bf kan arissa until now....even stok susu x bnyk, but, alhamdulillah...cukup utk arissa.....

Rambut pun dah panjang, papa mmg x bagi potong sbb nak anak perempuan dia rambut panjang..so, mama skrg ni kena kumpul getah rambut...mmg tocang pokok kelapa je la mama reti buat nya..hihihihi..

Lagi satu, arissa sgt lasak..baik masa tido @ x tido...tido atas tilam single tu sorang2, kepung dgn bantal pun boleh tergolek atas lantai, atas katil mmg x la mama letak..cr nahas la kan....klau kat bawah, cepat je dia pegi tuju kat tanngga nak naik turun tangga,.mmg kena sentiasa pantau cek mek sorang ni...

So, tu je la perkembangan arissa kot...nnti lain masa, mama tulis lg cite utk kenangan kita bersama  ...


Ni antara skit sebanyak gmbr arissa...cukup la kan buat kenangan....

Mama papa harap arissa terus sihat walafiat,jadi good girl, clever girl anak yg solehah....

Mama, papa, abg mal, abg aqil, sayang sangat kat arissa...

Monday, July 7, 2014

~7th..... ~

Alhamdulillah, hari ni genap la usia 7 tahun perkahwinan kitaorg...

Abg,
thanks for everything...
Utk kasih sayang yg x berbelah bahagi,
Utk segala2 nya yg u bagi pada i,
Terima kasih kerana menjadi partner yg terbaik utk i...
Terima kasih sbb banyak bimbing i...
Terima kasih kerana menjadi papa yg terbaik utk anak2 kita...

Semoga ikatan yg terbina ini kekal hingga ke syurga....


I loveeeeeee U sooooooo muchhhhh.....

Friday, July 4, 2014

~ramadhan 2014~

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di hari jumaat yg penuh barakah..

Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua pembaca blog ni(ada lg ke org bc blog ni)....maaf kalau ada salah silap....

Bersyukur di ramadhan tahun ini, 2014, kami sekeluarga dapat bersama2 menjalani ibadah puasa...

Alhamdulillah jugak, tahun ni ajmal dah berpuasa...even pada hari pertama tu, mcm2  cite kelakar (malas nak taip balik sbb hr tu dah write on fb)....next day nya tu alhamdulillah semuanya smooth even ada drama2....until yesterday, dia baru tinggal sehari(1st day)..

Aqil pun sama, drama yg banyak..1st day mmg x lepas la....2nd day berbuka.. pukul 5pm....x tahan sgt kata nya, dahaga....hahahaha....

Alhamdulillah....kitaorg xde la nak paksa sgt diaorg....bila diaorg kata dahaga, nak berbuka, kitaorg just bgtau dah x lama lg nak berbuka...
But alhamdulillah, 'drama' nya sekejap je....

And mr azam mmg bnyk main peranan la...bulan puasa ni dia mmg habis kerja awal, and around 615pm, dia dah smpai rumah....and dia akan terus bw ajmal dan aqil  keluar...sometimes diaorg g cycling..but 1st day balik cycling, melalak dahaga nak minum..
Tp next day nya tu dah ok la...kadang2 mr azam bw pegi bazar...kadang2 main dgn cat....alhamdulillah...

Biasa sblm berbuka tu, kitaorg tanya nak makan apa sempena puasa penuh hari ni...and kitaorg akan tunai kan jugak la...request tu kena dlm bentuk makanan/minuman yg nak di makan/minum...tu je la reward nya...utk bg reward dlm bentuk duit rasanya mcm x sesuai kotttt......

Then, kat rumah tu ada 2 bekas tupperware air yg kecik tu...1st day tu i bgtau only yg puasa boleh minum guna bekas air tu....so, gigih la puasa penuh sbb nak minum dlm bekas air tu...padahal bekas air biasa je kot...hihihihihi....tp budak2...biasa la kan.

Part sahur alhamdulillah xde la susah sgt nak kejut kan diaorg...1st day makan cocoa crunch...kadang2 makan nasi, quaker oat, tu je la menu yg biasa kitaorg makan...

For me, this is my 1st time as an agent. Alhamdulillah...di permudah kan segala urusan, di murah kan rezeki...syukur sgt.....
So, as usual la, mmg day 2-6 mmg masak without fail. Day 1 berbuka puasa kat rumah pil. Cuma i sedikit pening sbb nak fikir menu apa nak masak.....

Cabaran yg paling getir skit ramadhan tahun ni ialah bf kan arissa...sbb dah lama x bf babu during ramadhan time..but alhamdulillah....dpt survive....sbb stok nya x brp banyak pun...hihihi....

So, gitu la sedikit sebanyak coretan ramadhan di minggu yg pertama ni...semoga kami sekeluarga di beri kekuatan, di permudahkan segala urusan..insyaallah..

Salam ramadhan.

Friday, June 27, 2014

~arissa alisha 11 bulan~

Ya ampun..bersarang nya blog nih....
Adoi la tiada kekuatan sungguh la nak update blog...ni gigih je sbb fikir, kurang mama nya sharing pasal development dia kat blog..

Dulu masa abang2 kemain lg. .
So, ni kena gigih jugak la skit...
Arissa alisha hari ni genap 11 bulan..
Kejap je masa berlalu, masa thn lepas dok gendong lg arissa dlm perut mama...

Skrg ni turun naik katil dah expert...
Bukan katil je la, tangga pun...
Pantang biar je dia sorang2 kat bawah,
Mmg terus tuju kat tangga la dia....
Kalau ambik, sah sah la melalak..
Pernah sekali tu mama follow je dia sampai atas...
Sampai je kat atas siap sengih2,pastu sibuk reverse nak turun plak....
Amboi..,kemain lg ye nakkkkk....

Dlm minggu ni, dia dah pandai salam.
Salam dia cum in 1 package...
Salam+clap hand...hahahaha...
Baru2 ni kitaorg alihkan perabot dlm bilik tu...
Klau bangun, pusing kiri, nmpk cermin....
Suka kemain tgk muka kat cermin...
Dgn muka comot br bgn tdo.. 
Tp tetap comel pada mama.... ;)
(Sapa lg x puji anak sendiri kalau x mak dia kan)

Dah pandai panggil mama...
Ni mmg buat mama senyum sampai telinga la...
Asal nangis je...mamamamamamama..
Hihihihi..papa jugak la yg tension dgr...

Alhamdulillah masih fully bf,
Even mama punya stok hidup segan mati xmau....mama akan berjuang ke titisan akhir demi mu arissa...

Gigi mmg nehi he...
Tp mama x kisah sbb mama takut arissa gigit nipple mama...hahahaha

Berjalan pun xleh lg..
Tiap kali papa mama letak kasut/selipar nak ukur saiz, terus dia kucup kan kaki dia...
Hahahahaha..arissa oi...sampai bila nak mama papa dukung ni...

Tu je la kot perkembangan arissa takat ni...insyaallah ada masa, mama update lg cite pasal arissa...ok bebeh..

Di kesempatan ini juga, saya, selaku penulis blog ni, nak mintak maaf pada readers kalau ada terbuat salah silap, mohon di ampun kan...
Selamat menyambut ramadhan al mubarak...
Dan selamat berhujung minggu...