Thursday, April 3, 2014

~saya pun nak jugakkkkkk...~

hi all, bertemu lagi kita di alam maya...:)

ok, sebelum ni, cite pasal present ajmal kan,
now sbb masa beli kan present tu, semua anak2 ada,
so, harus la nak jugak kan.....

so, mama dan papa suruh dia pilih sendiri....
end up, mama yg pilih kan sbnar nya...
hahahaha,
tp harga nya harus la murah dari birthday boy punya,
mr azam punya style mmg gitu,
every year, beli kan birthday present utk anak2,
mesti yg x sambut birthday pun dpt....
tp yg murah sikit la....

so, mama pilih kan lego apa kebenda ntah nama dia....
ni siap dgn bekas dia sekali,
so, senang sikit nak simpan,
xde la merata2 kan.....
and dia pun sama mcm abg nya,
sampai rumah, mandi2 terus pasang...
x dinner pun, sanggup mengadap je benda tu...
sunyi sepi jadi rumah tu sekejap
hahahahahaha.....

mama : mama x percaya la aqil boleh pasang lego tu
aqil : oooo mama x percaya, xpe..xpe...nnti aqil dah siap, mama tgk la....

hahahaha....ye la tu nak oi...
end up mr azam yg tlg pasang kan....tp masih mengaku dia yg banyak buat..
papa just tolong sikit2 je....
hihihihi.....



untuk arissa yilek,
sbb dah lewat....mama kepenatan....
papa nak pancing mama nak beli kan something utk mama pun,
mama dah xnak...sgt2 penat...
next time la ye papa....

aqil sgt mengelat, sblm smpai jusco,

aqil: mama, jgn lupa beli kan biskut arissa, biskut dia dah habis,
mama : ok, mama yang menurut perintah....:)

bila dah sampai,

lepas pusing2 g beli mainan, baru la nak g beli groceries.....

aqil; mama, papa, aqil dah penat, jom balik
mama: eh mana boleh, biskut arissa x beli lg...
aqil : ala...lain kali la..aqil dah penat.....

ngelat kan awak ni aqil.....
nakal....hahahaha...

Tuesday, April 1, 2014

~his 6th birthday~

hi all, salam tuesday,
rasa mcm janggal plak nak menulis blog skrg ni...
xtau nak start dari mana,

ok, nak cite pasal birthday boy
since birthday ajmal jatuh on weekday,
maka, tiada sbrg acara selain makan2 je la...
tu pun bbg dia pilih,
nak makan kerang,
alhamdulillah, puas hati tgk dia makan...
even ramai yg duk tegur apasal dia nampak kurus skrg ni,
tp dia makan banyak..mungkin dia sangat aktif,
kat school pun cikgu dok complain, dia aktif...
talk active??? sangat2 la...mcm mama dia la nih...hihihi....

tahun ni dia mintak present LEGO CHIMA
adoi...mak pak ko ni mana la tahu nama2 lego ni semua nak....
1st time kitaorg dgr, i pandang mr azam and mr azam pandang i....
masing2 duk tertanya, apa kebenda nya tu....
pening kepala dok fikir..apa kebenda nya tuh...
senang2 bw dia g pilih terus,
so, ke jusco blkg rumah ni je, suruh dia pilih,

ok la, x kisah la....
since 3 thn lepas, baru nampak ajmal more creative bila dia main dgn lego ni...
so, sejak lepas tu, kalau dia nak lego, mmg beli kan je....
tp actually dia pun dah ada set yg besar tu,
dulu masa dia umur setahun, auntie hana dia ada beli kan from japan....
mmg worth it sangat2 bila tgk mcm2 dia hasil kan dgn lego tu....
now, beli kan dia set2 mcm ni, suruh dia follow buku tu, and buat sendiri....

balik tu, lepas mandi, terus mengadap benda ni..
sampai xnak makan...
puas hati sangat la tu dpt apa yg di idam kan...
dah pesan suruh simpan elok2 sbb ni banyak small parts...
takut nya si arissa kutip, masuk mulut,

 dah pandai senyum x nak bukak mulut.....tp ada sebab nya jugak...


hihihii......

jumaat tu, one day after his birthday, mama bawa dia g jumpa dentist....
dah bnyk kali remind mama utk g jumpa dentist since gigi depan dia dah bergoyang..
nurse cabut 2 terus sbb yg sebelahnya tu pun dah slowly bergoyang...
alhamdulillah, x nangis pun....
ni actually dah kali ke 3 mama bw g jumpa dentist utk cabut gigi....
gigi dia now dlm fasa nak bertukar ke gigi kekal dah....
kali ni dia merungut sikit sakit sbb yg satu tu x goyang kuat sangat...
but xde la menangis2....
dia ni mmg la....kontrol macho is a must...hahahaha....

so, mmg nmpak x comel sgt bila xde gigi depan ni,
weekend hr tu, jumpa org sana sini, semua dok pakat tanya....
but, i sendiri pun duk kata dlm hati, 
sangat la x comel anak mama ni...
tp suara hati lain plak berkata,
eh ana, dulu ko pun pernah jugak merasa xde gigi depan kan....
so????? xyah nak kata ajmal x comel ke apa...
ko pun sama jugak dulu...
hahahahaha....sangat la jahat kan.......

ni ada a few lg request dia, yg biasa2 je la...
mama dan papa akan cuba penuhi nya ok....
insyaallah..... :)

Thursday, March 27, 2014

~happy birthday ajmal irfan bin noor azam hanif~

hari ini, 27 mac 2014,
genap la ajmal irfan berusia 6 tahun...

selamat hari jadi sayang mama papa,
moga ajmal menjadi anak yang soleh, mendengar kata,
di panjang kan umur, sentiasa di lapang kan rezeki,
dan berjaya di dunia dan akhirat...



ni gmbr yang x berapa nak baru jugak la...
bulan lepas kot, sementara tunggu lif kat sunway piramid...
dah nak sama tinggi dgn mama dah anak mama yang sorang ni.....
ni muka tgh moody sbb penat..

even ajmal anak sulung,
tapi manja ajmal mengalah kan adik2,
bila bermain, ajmal selalu kena buli dgn aqil,
tp bila tgh belajar, perwatakan ajmal sbg seorang abg sgt terserlah....
masa borak2 dgn mama papa pun...
rasa mcm dah besar sgt anak mama papa ni,
sbb mcm2 perkara yang ajmal boleh fikir,

mama, papa, aqil dan arissa sayang sangat2 kat ajmal,
mama dan papa sentiasa mendoakan yang terbaik untuk ajmal...
insyaallah....



Monday, March 17, 2014

~muncul sekejap....~

hi all....salam hari isnin,
apa khabar korang semua?
moga sentiasa sihat dan berada dalam lindungan Allah swt selalu hendak Nya,

lately rasa nya kat malaysia ni banyak sungguh hot2 isu kan,
bermula dgn krisis air, pastu kes kehilangan pesawat MH370, then jerebu,
and yg terkini, pasal kes yg meninggal sbb drug overdose...

erm..ngeri rasa nya bila memikir kan....
terutama yg last kes tu...
terus duk teringat kat anak2,
mcm mn la diaorg nnti....
tp apa2 pun, didikan awal tu penting kan...
semua nya bermula dari rumah..
so, we as a parent harus la memberi kan yg terbaik utk anak2 kita..
insyaallah...

kes air,
hihihi.....
sana sini org duk update pasal air xde kan...
kena beli tong besar utk simpan air....
i pun cuak jugak bila memikir kan,
sbb tangki rumah ni xde la besar sgt...
tp cukup la kalau nak guna 2-3 hari tu....
so, pasrah je sbb mmg x beli tong and mmg x simpan air langsung...
totally berharap pada air tangki...
but alhamdulillah...
our house, mmg x pernah xde air since krisis air ni...
x pernah even sehari pun...
ada la sekali tu xde air, tp dalam masa 2 jam je...
pelik jugak sbb area berdekatan semua affected...
tp our resident....alhamdulilllah....
lega mak, hari2 boleh basuh baju...:)

kes mh370, sedih bila memikir kan...
ye la, kita xtau apa nasib diaorg..
ntah hidup lagi atau x kan....
apa2 pun sama2 la kita berdoa utk mh370...

kes jerebu xnak komen lebih2
sbb benda ni dah mcm common dah...
last week terasa gak kesan nya,
tp xde ka seteruk tahun lepas
ingat lagi tahun lepas, masa tu tgh study lg...
dgn pregnant kan arissa lagi...
bacaan ipu kat batu pahat sampai 300++
mmg suffer rasa nya duduk dlm keadaan jerebu yg teruk sgt.

oklah korang, arissa menangis,
nnti kalau rajin, esok nak menulis lagi...
bye,,,
take care.. :)

Monday, March 3, 2014

~arissa alisha-6 bulan~

salam semua, hihihi...
hari ni nak memunculkan diri, nak cerita pasal arissa,
padahal dah masuk 7 bln dah dia skrg ni....
tp xpela..kita update cite 6 bulan dulu....

bila dah 6 bulan, maka boleh dah la makan ye...
so, mama pun buat la bubur utk dia,
first bubur ialah bubur nasi dah carrot...
mama nya xde la jenis yg betul2 ikut buku,
bagi bubur plain dulu, pastu baru bagi bubur berperisa kan...
tidak..tidak...mama nya bukan jenis macam tu...
hehehehe...

1st time bagi, masa balik kg raya cina hari tu...
lewat 2-3 hari la...sepatutnya genap 6 bln dah boleh bagi kan...
sbb masa tu, jatuh tgh2 minggu, so, postpone tunggu cuti..
senang sikit nak pantau kan....

alhamdulillah, ok je dia makan bubur tu,
now dah try brocolli jugak, pun dia ok...
cuma baru ni try dgn bayam merah dan sawi, dia batuk2....
so, stop bagi 2 jenis sayur tu..
kadang2 campur dgn ayam...kadang2 ikan bilis...
tp banyak guna ikan bilis je la...lg sedap rasanya....

masa 6 bulan hari tu, g check up,
berat nya dah 7.9kg..
x naik banyak sgt compare bln sebelum tu...
xpela..janji anak mama papa ni sihat...
tp tinggi dia naik banyak.....
brp ntah jadi nya skrg ni.....

so far arissa dah boleh menyusur ke hadapan...
sgt bahaya kalau letak atas katil....
pernah sekali tu letak tengah2 katil, mama ni berpusing sekejap je, nak ambik barang..
pusing balik tgk dia tup tup ada tepi katil dah.....
huhuhu....
kenkadang bila ada sekali dgn dia,
tgk dia menyusur ke tepi katil tu,
bila smpai tepi katil, dia pandang je bawah katilll
mmg get ready nak terjun je tu...
huhuhu

bahasa2 dia pun dah keluar,
kadang2 dgr la bahasa2 dia cakap tu....

pantang kalau tgk 2 org abang dia ni...
mengekek2 ketawa,
padahal abg2 x buat apa pun
suka sgt bergurai senda dgn abg.....




muka arissa ni nmpak sgt muka boboi...
so, bila pakai kan baju pink utk dia, rs mcm kelakar nmpak...
hehehehe...
tunggu la rambut panjang skit, nanti mama beli kan kepit rambut....
biar nampak gegurl sikit... :)

ok, tu je la perkembangan arissa di usia 6 bulan....
alhamdulillah,sempat jugak menyelit utk tulis blog,
ada jugak cerita perkembangan arissa.....

ok, jumpa lagi di lain masa..insyaallah...