Monday, September 29, 2008

RaYa DuLu rAyA KinI

semua org mesti tgh bz wat preparation ry kan..huh..sebut psl raya aku rs mcm xnak hadap ry thn ni sbb..aku raya kat penang..waa....nangis kering ar aku rs pg raya tu..tp skrg ni aku dah pujuk ati aku supaya tabah, kuat kan hati di pg raya nnti agar air mata aku xkan menitik hatta setitis sekalipun...

last week along (my cousin) tanya aku ry mn thn ni..dgn berat hati aku kabo, aku beraya kat penang n dia tanya lak abg aku..abg aku pun ry johor thn ni...sedih siut..sejak sorang sorang cousin+adik beradik aku kawin, makin x rs kemeriahan ry..1st2 ms along kawin la..aku dah jd x rapat sgt dgn dia pdahal dulu kami rapat sgt..apa2 pd dia la aku citer..dia umpama kakak aku...pastu abg aku lak kawin, lg sedih rs...pastu aku lak..

dulu aku rs akula org paling bz time ry..dr buat semekut, beli kain bj kurung, beli baju utk ayah,n everything la..aku akan pastikan tudung, keronsang utk ma & che ngah adalah sedondong..aku akan buat semekut2 yg family aku suka..aku akan sama2 pk dgn ma nak buat kek apa...menu apa utk ry pertama, ke-2 dan seterusmnya..

dulu sehari sblm ry adalah hari kemuncak kami sekeluarga wat persiapan..pg2 buta dah kena bangun. tugas aku yg 1st, g cr daun lerek, daun utk letak dlm buluh lemang nak wat lemang..oh ya, my family tiap2 thn mmg wat lemang.lemang, rendang, serunding adalah menu wajib di pg ry..bapak aku lak bkn jenis suka wat sikit2...dlm50-60btg gitu..ye ar campur dgn che ngah (makcik aku)..bapak aku jenis suka bg2 lemang yg dia buat ni kat sedara mara n kengkwn dia..hu..hazab tol...pastu ms utk masukkan beras dlm buluh..lepas zohor lak tugas aku dah bertukar..buat rendang..aku dgn ma sama2 bergilir utk wat lemang...pastu msk utk berbuka nnti..biasa nya ptg buke pose yg last ni, ayah akan ajak che ngah sefamily, abg lan(cousin aku) utk berbuka pose kat umah..best tau..even berbuka simple2 je tp sbb mkn ramai2 tu yg jd best...mlm lak time pasang langsir, buat kek, isi semekut dlm balang, iron bj..huh..dlm kul 2 pg gak la aku tido biasanya....

skrg ni..semua tu dah aku x rs..ntah la..since aku kawin ni, lgsg dah xde rs nak ry tu..ntah la..mungkin sbb aku kawin dgn org "bndr" yg sambut ry dlm suasana yg berbeza dgn aku..tp aku x salahkan dia ataupun aku sendiri...ni semua jodoh..kalu dah tuhan tetapkan gitu, sapa la kita nak menidakkkan nya..ye idak?thn lepas mlm ry br balik trg..sehari sblm ry aku masih keje..sedih tuhan je yg tau walaupun thn lepas giliran ry kat trg...sbb nya..bg aku, sehari sblm ry dgn raya pertama tu adalah saat2 indah bg aku utk bersama2 keluarga aku...thn ni lak sehari sblm ry aku dah cuti..sbb nya?bbsitter ajmal dah balik kg...thn ni xtau la..1st time ry pertama kat tmpt org..sbb tu aku kata aku kena set kan minda aku dr awal2 supaya air mata aku x menitik hatta setitik pun..seb baik gak thn ni ada ajmal irfan..xde la aku rs sedih sgt kot...

thn ni xtaula camna persiapan ry kat kg sana..dgn aku xde, abg pun xde, tgn ma x brp nak sihat lg..tp apa2pun aku harap family aku beraya dgn gumbira walaupun tanpa kehadiran aku dan abg....tp syukur aku dpt sediakan gak semekut ry yg aku buat sendiri utk family kat kg, belikan bj utk ayah & ma...

aku tau..apa2 pun aku kena terima semua ni..kalau x, smpai bila..smpai bila aku asyik nak bersedih bila tiba turn ry sebelah hubby...

aku xtau la smpai bila kemeriahan ry akan muncul semula dlm hidup aku ni...


erm..emosional lak ptg ni...tp aku rs sedih sgt skrg ni...hu hu hu..

1 comment:

Batdeaz ~ i'm keeping the other half said...

hehehehe.. kelakar la akak baca ko punye luahan perasaan.. relax la beb.. cenggitu la bila dah berumahtangga. lagi pulak kalau kg jauh-jauh... nih baru setahun dua.. lama-lama alah bisa tegal dek biasa.

try to enjoy urself yer tak kira kat mana pun ko beraya... salam aidilfitri...