Wednesday, December 31, 2008

salam maal hijrah 1430 & selamat tahun baru 2009

rs nya masih belum terlewat nak ucapkan salam maal hijrah kepada semua pengunjung2 blog saya...dan juga selamat tahun baru..

hah...apa azam korang sempena tahun baru ni?and...camna lak azam korang tahun lepas?ada tercapai x?

aku?erm..malas nak buat azam..sbb nya...kalau x tercapai rs cam teruk sungguh2 aku ni.....hu hu hu...adios....

Tuesday, December 30, 2008

BaLik Kg....

aku balik kg again..tp kali ni hanya aku, ajmal, abg, adini dan kak...kakak ipar ku dan mr azam tidak ikut...balik kali ni pun sbb nak melawat mak su yg sakit...

kami bertolak pg sabtu dan pulang semula ke kl ptg semlm....best gak balik kg kali ni..amie pun cuti, so rs best sikit sbb semua ahli keluarga berkumpul..tp terasa gak dgn ketiadaan 2 org menantu ma dan ayah....
balik kali ni x banyak jalan2..just duk umah pastu g hospital melawat mak su...erm..apa ye nak cite psl balik kg kali ni..erm..hr tu lepas melawat mak su, kitaorg 1 familr g keluar mkn ikan bakar..sorry to my SIL dan mr azam, sbb kalau time kita kumpul ramai2 xde pun nak mkn kat luar..ni time diaorg x balik tu la kitaorg mkn kat luar..heh heh heh...unexpected sbnarnya..last minit punya plan...

huh...kedai makan 'cokia' gile...sesat barat kami cr kedai gara2 si kembar xtau kat mn kedai tu sbnar2nya...padahal kedai tepi jln je..last2 dah fed-up, patah balik, seb baik ms on d way balik, jupe kedai tu..hu hu hu...servis dia masyaallah lembap gilos...dah nak abis air aku minum, adini pun bosan..ke sana ke mari..yg lain2 xtau la smpai brp kali jenguk ke dapur dok intai makanan...pastu lak mak cik aku br balik dr kl, tepon dok order makanan suruh bungkus lak..erm..harap2 nnti yg kami bungkus x kena tunggu lama..erm..seb baik x kena tunggu lama...gmbr full ikan bakar x sempat snap..tp mmg puas hati la ikan bakar tu...sgt sedap...

muka2 kebosanan tunggu mknan smpai..










ikan2...


muka2 yg syok makan..




total kami mkn mlm tu rm124...nasi putih 7, air biasa2 7, tomyam campur 3, sayur campur 2, ikan bakar 5 ekor(1 besar, 4 sederhana), nasi goreng 4...murah x?murah kan....

Friday, December 26, 2008

~al-FatiHah~...

salam hari jumaat kepada pembaca blog aku..hah hah hah..cam ramai je org masuk blog aku ni kan...poyos je...

erm..bln ni aku rs cam terkejut sikit..bc je la tajuk kat ats tu, tentu korang bleh agak kan....start pd 10 dec hr tu, husband cousin aku meninggal..arwah dah lama menderita sakit buah pinggang..sedih..sian cousin aku tu..dah la kawin lambat pastu xdpt anak lak...yg ada anak tiri je(dia kawin dgn duda)..dah brp tahun dah cousin aku ni jg husband dia yg mmg xleh bergerak tu..makan minum semua dia kena uruskan..pd ms yg sama dia gak ada jaga mak dia yg lumpuh separuh badan..tp seb baik mak dia(makcik aku la) bleh bergerak..kiranya x la teruk sgt menjg nya kan....

pastu lak 21 dec br ni pakcik aku lak meninggal..sakit tua...sedih gak sbb dia sgt rapat dgn parent ku..apa2 mesti dia cr parent aku...

22 dec lak, makcik aku (yg lumpuh separuh badan td) sakit..x sedarkan diri...stroke last stage..risau gak aku ni...ms aku balik kg hr tu aku ada g melawat dia...dia bgtau kat aku dia dah nak mati..sedih aku dgr...so, esok aku nak balik kg nak melawat dia...skrg ni ma kata dia dah sedar tp x bercakap..mata je bukak...hu hu hu..sgt sedih..harap2 sempat jumpa dia....

24 dec lak...husband's uncle passed away..ni pun sgt sedih....sedih sbb arwah sgt baik dgn hubby..arwah ada banyak penyakit gak..last hr tu mata dia dua2 belah dah x nampak..pastu dia ada tb gak..pastu ada lg sakit lain kalau x silap aku..tp kami redha gak sbb at least dia x menderita lama...tuhan lebih sayangkan dia...kan ada entry sblm ni aku bgtau ada emy case, aku masuk ofis lmbt kan..hah..pasal ni la....

erm..aku dgn hubby redha dgn semua ni...kami hanya mampu berdoa memohon agar saudara2 kami ini ditempatkan di kalangan org2 beriman..dan utk makcik ku tu, semoga dia sembuh....al fatihah.....

Wednesday, December 24, 2008

~maKaN2 AgAin~

semlm, 23hb, bos aku yg baik hati itu telah bermurah hati utk belanja kami ni (staff2 ) makan..tp just mkn kfc dgn cake je...dulu ms staff x ramai bleh la selalu mkn pizza hut, skrg ni kalau beli pizza hut, bleh lekat celah gigi je..ye la...staff dah makin ramai..and semua kaki2 makan..hu hu hu...so, jd nya makan la kami kfc dgn kek resepi rahsia je...

semlm aku masuk lewat sikit ofis, ada hal emy..nnti2 aku cite apa yg emy tu..so, lepas sms bos aku, kabo yg aku masuk lewat sikit, x lama kemudian, dia call..suruh aku beli terus kek resepi rahsia bila aku nak masuk ofis nnti, xyah la 2-3 kali kuar masuk kan..dia suruh aku beli tiramisu.aku menjelalah ke bbrp buah outlet resepi rahsia, xdok pun yg ada sebiji..yg ada separuh or hanya bbrp slice je lg...last2 aku call, kabo tiramisu xde, dia suruh beli white choc or choc indulgence..so, aku pun beli la white choc...

acara makan2 mula pd kul 1230tghri, so mkn2 la..apa tunggu lagi...korang lak...tgk je la gmbr2 ni ye...layannnn.............. eh..gmbr mungkin ada yg cerah ada yg gelap sikit tau..aku cilok dr kamera lisa gak pun ada gmbr ni...tp xpela kan..still bleh tgk...layan je la...





bos aku tanya pesal aku tulis happy new year..dah tu...nak tulis apa lg..kalu x tulis..kosong sgt...



ni la staff2 di jabatan aku..ada lg 3 org xde dlm gmbr ni..

hr jumaat ni korang keje x?aku keje lg tau..kan aku dah abiskan al aku ms ry haji hr tu, so kena la keje kan...bos aku dah bg tanggungjwb kat aku..start ptg ni smpai selasa dpn..aku kena jd manager..jg budak2 tech. semua...hu hu hu....

Monday, December 22, 2008

CoNgraTs ILhaM...

ni citer ms balik kg hr tu gak..my classmate ms sek rendah dulu kawin...nur ilham..skrg ni dia keje rtm angkasapuri..suami dia lak br habis study kat kuittho (kalau x silap aku)..sibuk berbual psl kwn2 lama, x sempat nak interview psl husband dia banyak2....actually malas nak g..tp bila ma ajak temankan dia, aku pun g la..aku capai je bj raya sbb x bw balik bj kurung lain..ajmal lak aku x sempat tukarkan baju..sian dia..pakai baju duk umah je g kenduri kawin..heh heh heh..ala..lgpun kenduri tu selang 5-6 buah rumah je dr umah aku..kalau bw keta x sempat tukar gear 4, dah smpai dah...hu hu hu...ms aku smpai ni pengantin laki x smpai lg..aku malas nak tunggu pengantin laki, so jd nya xde la nak ambik gmbr diaorg bersanding....hu hu hu...
cantik kan color dia pakai tu..rs cam nak bersanding lg sekali dgn mr azam..ahaks...dia ambik kat mak andam yg aku ambik dulu gak..kak amy, kat pengadang baru tu...erm..sentuhan kak amy dgn kak ida masih berbisa lg..mantap gitu...enjoy...

me,ajmal & pengantin

pengantin buat2 ayu

ajmal pose kat katil pengantin

pelamin

pelamin lg

brg2 hantaran..

Friday, December 19, 2008

~KePok LekOr~

salam pagi jumaat semua...
heh heh heh..ptg semlm br ai teringat, rupa2nya banyak mende ai nak cite sepanjang ai balik kg hr tu kan..pastu bila balik kl, terus lupa...semlm bila borak2 dgn ofismate psl keropok lekor, br ai teringat ai nak masukkan cite psl keropok lekor ni....
hr tu kan ms ai nak balik kl tu, ai kan naik flight, so cam biasa la..sblm balik kl ai mesti g beli keropok lekor utk buat kudapan time weekends kan..biasa ai beli keropok lekor dr seberang takir punya..biasa beli kat pasar payang..so, kali ni ai just suruh abg mie je belikan kat pasar payang sbb ayah terus anto ai ke airport..x masuk kt...so, bila lalu kat seberang takir, ayah cr la kedai2 yg jual keropok utk beli keropok keping(ada org pesan dgn ai, nak suruh abg mie beli dia x reti a.k.a takut x sedap)...pastu jumpa la satu kedai ni...kedai ni jual keropok la..keropok lekor, keropok keping, semua ada...mcm ala2 kat losong tu la...tp beratur yg allah panjang nya..tp ai beratur gak..menunggu dgn penuh sabar sbb nak gak rs....tgk2 keropok keping xde,so, ai beli keropok lekor je la..tp sedap..sedap sangat..jauh beza dgn losong punya..(ai x beli yg losong sbb x tahan lama+kurang sedap)erm....panjang lak cite nya..layan gmbr2 ni je la ye...maaf la kualiti gmbr kureng sikit sbb hari dah nak mlm, tp ai x pakai flash sbb takut org kata kat ai..ye la..org trg kan pelik sikit..ahaks..

blkg tu tmpt org buat keropok lekor..

ni tmpt diaorg masak keropok tu..gile babeng periuk dia..beso gile..ada dlm 6 periuk kot dia guna..

ni lak longgokkan kayu api yg digunakan utk rebus keropok lekor tu..

ni lak gmb org tengah beratur..ai beratur dah kat 1/2 jam br smpai situ...

tu org tgh beli keropok..

ni cousin2 ai tgh sabar tunggu ai beratur beli keropok...

tp kan yg pasti nya ai lupa nak tgk apa nama kedai tu..hu hu hu...tp yg ai tau..kedai tu warna biru...hu hu hu...ayah ai pun dah pesan awal2.."pas ni kalau kita nak beli keropok, dtg sini je la..puas hati".rm1 sebatang..tp panjang+besor(x mcm keropok losong, pendek+kecik)..hah lg satu kan, kedai ni ada sediakan parking lot utk sapa2 yg nak beli keropok kedai dia..besar tau tmpt parking tu, tp kami parking tepi jln je...hu hu hu....

Wednesday, December 17, 2008

Jom MakAn

hah..kali ni cite psl mkn la plak ye...hr isnin br ni mr azam ajak mkn luar..pk punya pk kat mn nak mkn, last2 mr azam suggest g santai..restoran santai, located at bandar sri permaisuri..x jauh pun dr umah kami..dekat dgn hukm..kat sek men sains selangor...dekat gak dgn tasik sri permaisuri..sblm ni kami dah pernah dtg sini n try their tomyam..but x memenuhi citarasa kami...tomyam kat ali tomyam gak yg best...so, kali ni kami try western food lak...aku mkn chicken chop+horlicks panas, mr azam ambik fish n chips+nes ais....food not bad la..boleh la mkn..but x leh lawan kat chop n stik (kapal) kg baru. mkn kat sini mmg santai..relaks je rs..tambahan lak kat area tasik kan tmpt ni..rs tenang je..alunan lagu yg diaorg pasang buat kita rs rileks je..x caye? korang g la..tp kalau korang x rs tenang, jgn salah aku lak..lain org lain rs nya..ye dak?so, skrg..jom cuci mata dgn gmbr2 mknan ye...dan juga gmbr2 restoran tu...enjoy..



cantik kan lampu nih..

suasana restoran

nes ais & horlicks panas


fish n chips mr azam

chicken chop ai

Tuesday, December 16, 2008

SaLaH No. La...

aku xtau la kenapa..telefon kat ofis aku ni kerap sgt berbunyi pastu org tu akan cakap cam ni..

pemanggil; hello, bank rakyat, bahagian pinjaman saya nak tanya brp baki loan saya
aku; ni rumah mayat hospital kuala lumpur..
pemanggil; oh ye ke..saya bercakap dgn hantu mana ni..
aku; hantu raya
pemanggil; oh sorry ye salah no..


heh heh heh..aku xtau la kenapa..selalu sgt org call kat tmpt aku ni pastu ingat aku ni bank rakyat..adoi la..dialog kat atas tu dialog sebentar td...kadang2 kalau cina yg call, terus dia letak...aku dgr, bg diaorg suwei(betul ke aku eja ni) sikit kalu diaorg telefon ke rumah mayat ni..ye ke erk?apa2 je la....aku mengantuk sungguh ni...hu hu hu....

Monday, December 15, 2008

HaLLu......

hello semua...ish..dah berhabuk blog ni..gara2nya minggu lepas abiskan AL..duk kg lama sikit bg ajmal main puas2 dgn tok ki tok ma dan makcik2 dia...best nya cuti..rs cam mls gile nak keje hr ni..aku risau je kot2 ajmalmenangis dgn bbsitter hr ni...ye la..dah seminggu asyik berkepit dgn aku je...td ms tinggal dia kat bbsitter pun dia cam xnak pg..hu hu hu...

erm..apa aku nak cite hr ni ye...banyak cite ni..tp aku akan cite satu persatu la ye..erm...ok skrg cite psl sehari sblm raya aji dan hari raya aji...raya thn ni meriah sikit sbb ayah buat korban dan aqiqah..sepupu aku yg jarang balik tu pun balik..penuh umah..ayah dgn ma pun nmpak happy je sbb semua anak cucu berkumpul...walaupun ma sebenarnya masih x sihat sgt...

so, cam biasa la kan..sehari sblm raya tu kami akan bergotong royong membuat lemang...erm...raya kali ni dlm 20btg gak la ayah buat lemang..kitaorg semua mmg hantu lemang...so, ayah dgn ma mmg buat lemang tiap2 kali raya,x pernah miss la....



beras br dicampurkan dgn santan
lemang hampir masak

hr raya lak buat korban dan aqiqah..daging tu ada yg ayah agihkan pd org miskin dan ada gak yg di masak pastu panggil org mkn...so, ry aji tu kami bergotong royong msk daging korban la lak...penat tp happy+puas sbb ramai sedara mara berkumpul...bkn senang nak berkumpul ramai2 sekaligus cam ni tau...so, layan je la gmbr2 ni ye...ai nak check keje2 yg kena buat sepanjang ai xde minggu lepas..mesti banyak..hu hu hu....

lembu yg bakal menjd korban

saat rebah ke bumi

sedik lak aku tgk gmbr ni

org laki duk melapah daging lembu

org pempuan buat keje kat dapur

lauk2 lain ada gak

gulai daging

2 org cucu ayah dan ma