Thursday, December 31, 2009

~buhsan dan buhsan~

bosan nih...
so, baik aku menulis kan....

pg td sesi pertama, dpt 16oz...
ptg ni sesi kedua lak dpt 12 oz...
ok la tu kan....
hopefully dpt kekal kan lg cam ni....
amin...

pergh..td seb baik sempat g ambik ubat kat atas..
seb baik farmasi x close lg utk stock take...
kalu x rugi la...
sayang lak x guna...
balance dgn ING tuh ada rm1100 lg....
rugi la x guna kan....
pekerja berdedikasi kena la guna kan sebaik2 nya..:)

erm..tetiba kehilangan idea...
but x lupa nak wish..happy new year...
apa azam korang?
azam aku...erm....

~kisah semalam~

semlm aku cuti...
ada app dgn gynea utk bincang psl family planning...
so, dah settle la...
gynea kata, aku cam budak sekolah menengah...
ha3x...bangga sambil kembang hidung yg mmg kembang nih

pastu bw aqil g inject 2 bln...
mlm td dia merengek2 sikit...badan pun dedar sikit..
berat aqil dah 5.7kg..ho3x..
tambahan lak semlm aku bedal roti bun inti kacang merah...
ingatkan perut aqil dah kuat...
sekali kembung lg...
erm..mmg aku xleh mkn lg apa2 yg berkacang....
rs nya roti dah bleh mkn kot..dia dah ok kot dgn gandum n bijirin tuh...
ni la bila jd ibu yg fully bfeed kat anak nya..
secara automatik makanan pun kena la jg....
tp xpela...x kisah pun....

erm..pastu semlm gak g klinik gigi...
gigih aku mencr klinik redha tu..
tup2x bila smpai, pembantu klinik tu kata kena buat app dulu...
argh sudah..aku nak claim utk thn ni...
tp lepas deal2 dgn dia, seb baik la bleh gak...
tp check je la...scaling mmg xleh la...
bangga lak doctor bgtau gigi aku cantik..
kembang semangkuk
eh tp..aku rs adik badik aku semua jenis gigi cantik tau...
adik beradik aku, sila kembangkan hidung anda tanda bangga
tp best la klinik ni..murah pun murah..
doctor nya baik hati.....
x mcm klinik pergigian dr h*****a kat bangsar tu...
mahal gile...mmg la company aku cover..
tp kalau dah scaling pun dah dekat rm200, agak2 la kan...

pastu mr azam ajak g the curve...
misi mencari valve utk breast pump...
bleh lak kedai (the fist few years)tu kata xde..adoi la..penat2 aku dtg..dia kata gitu lak
padahal sehari sblm tu aku dah tepon tanya, dia kata ada..
aku malas la nak g kinderdijik tu sbb aku sama mr azam xtau area sri hartamas tuh..
rupa2 nya kan...dia tersilap..
dia ingat valve utk madela breast pump....
seb baik dgn baik hati nya, dia bukak satu set pump br n ambik valve tu bg kat aku...
eh..bkn bg...bayo la..satu valve rm10....
ish..the curve tu banyak tmpt main la...
ajmal berjln ke sana sini asyik nak main je....seb baik free...:)
pastu survey2 brg2 keperluan utk mama+baby sikit...
bleh plak menabur duit kat butik anakku..
beli car seat utk ajmal n baby sling utk aqil....
xtau la car seat ni ajmal nak duduk ke x...
beli je la sbb ada less..yes (year end sale) la katakan..
org duk ber yes..aku pun yes yes gak..hu3x...
tp tu la..kena ada car seat sbb risau kenkdg aku bw double a tu tanpa mr azam...
ajmal lak jenis x duk diam dlm keta...
takut terjatuh ke time aku drive..hu3x..mintak di jauh kan...
pastu jumpa baby sling yg murah.....beli la dah try letak aqil...diam je dia kat dlm tu...
aqil xmo duk stroller..kalu letak je dlm stroller mesti nangis..
sblm ni dah survey 2-3 jenis baby sling...mak oi..mahal siut..
seb baik ada jumpa yg murahan ni..xpe la..murahan pun murahan la..tgk kain dia ok je...
aqil duduk ok je..ok la tu kot...
nak gak cr stroller memandangkan stroller yg ada skrg ni x muat kat keta comel aku tuh..
tp sbb stroller xde less...padam je la niat tu...

penuh kan jadual aku semlm...
even x keje, mcm2 buat...
tp xpela..at least settle semua urusan..
lega ai...
gmbr..cam biasa la..semua benda aku buat semlm, aku ambik gmbr..
tp....kabel xde..so, korang bc je la cite aku ni tnpa gmbr..:)

Tuesday, December 29, 2009

~oh blog oh facebook~

owh...dah separuh hari keje....
tp apa2 ntah keje aku buat.....
sian lak aku rs blog nih...
sejak aktif berfacebook rs cam terabai lak blog ku ni...
xpe blog..jgn risau..nnti dpt kabel, aku aktif balik....
tunggu la dpt kabel dulu...
banyak benor gmbr kat fon tu nak transfer..
aku takut nnti dpt kabel, aku dah malas nak cite2..
he3x..bleh gitu....

erm...sian ajmal pg td tau..
meraung2 dia nak ikut aku dgn mr azam...
seb baik "abah" dia ada...
kul 10 td aku call bbsitter, dia kabo..lama ajmal nangis...
ish ajmal...padahal dah seminggu aku kabo dia,
aku nak kena keje dah...nak hntr dia umah mak la plak..
suruh dia jg baby aqil baik2...
ok je dia angguk...paham la tu konon2 nya
tp pg td...waa....kuat gile dia nangis....
xpe ajmal..td uncle john dah belanja ajmal kek coklat..
nnti ptg kita mkn kek coklat ye...:)...

hr ni rs confident je jln..
sbb pakai selipar murahan baru...
dah lama nak tukar tp x tertukar2...
dah nazak sgt selipar tu....
tu br ni pegi gak cr yg murahan baru....
kalu ada kable bleh la menunjuk2 tunjuk..

erm..apa aku mengarut ni....

~ho3x...~

ho3x..br masuk keje...
keje menimbun2
tp maaf la ye boss...
tunggu minggu dpn la br start buat..
ni masih lg mood cuti2....

banyak mende nak cite..
tp tu la...kabel pulak xde...hu3x...
bila la aku nak dpt kabel aku nih..

apa lg nak tulis erk....
xde mende la kot....
nak g mengepam lak...
skrg ni job description dah bertambah...
kena pam susu gak...
tp xpe la..demi anak kan...:)

Friday, December 25, 2009

~.......~

xtau nak letak tajuk apa...
sbb nya..apa yg tertulis ni mengikut apa yg terlintas di fikiran skrg ni je....
hu3x..brp hr je lg nak keje..rs malas pun ada..
rs x sabar pun ada...
tp semlm ms lunch dgn my boss pun dia dah bgtau,
paperwork menimbun2 menanti aku..ho3x....
x suka sgt mendengar nya.....:)

kalau ikut hati, nak je sambung cuti smpai new year,
tp memandangkan company aku ni punya undang2,
kalau nak bw cuti, at least kena ada 5 hr...
hu3x..5 hr tu..sepanjang 5 thn aku keje, cuti x pernah x abis...
cuma thn ni je berbaki 6 hr....
best2....tu yg kalau nak ambik 3 hr, lg 3 hr aku kena burn...
xnak la teman...baik teman masuk keje....
lgpun teman sure...
3 hr tu akan dipenuhi dgn cerita2 dr budak2 ofis sepanjang ketiadaan teman..
maklum la..teman ni kan "wartawan" lower ground floor kat ofis tu...
hu3x....
erm..tetiba xde idea nak menulis....
chow dulu la...jumpa lg on tuesday..
tu pun kalu sempat update blog ya...bye bye....

owh x lupa juga nak bgtau..
hanya sekadar renungan....
berat teman pg td teman timbang dah 42kg...
hu3x..bberat ms form 3 dulu...
so, renung2 kan camna teman skrg ni ye..:)....

Sunday, November 29, 2009

~aku rindu~

aku rindu nak keje..
bleh gitu?sian kat bos aku tu..even dia jenis gitu,
tpnya aku rindu nak jumpa dia....
x biasa pisah lama2 ni...hu3x...
sengal kan aku ni..org dpt cuti 2 bln kira syukur la..
dpt rehat puas2 kat umah.....


aku rindu nak balik umah aku+kl
ni masih lg kat trg..
sgt2 rindu nak balik umah sendiri...
tp ada sedikit mslh...
insyaallah akan cuba utk balik secepat mungkin....
rindu nak hirup udara kotor kl...
lg sekali aku sengal sbb org best duk kg..duk umah mak pak sendiri..tp aku..
murtad trg dah ni..

erm...banyak lg benda yg aku rindu nak buat+nak pergi...
tp x tertulis la....hu3....sebak jap....

Saturday, November 14, 2009

~cubaan pakai bj sendiri...~

harap maklum...ni entry yg dah ada dlm draft,
di draft oleh aku 2 hr sblm bersalin..
nak letak auto publish tp terlupa..
xpe la..janji ada entry kan...
:)

ajmal skrg ni suka pakai baju dan seluar sendiri...
pastu xmo pakai pampers...adoi la..

ni gmbr pas mandi kan dia..
dia xmo aku pakai kan bj dia..
so, aku pun malas nak pujuk2 dia..aku g dapur..
tgk2 dia dtg kat aku,
dia panggil..."ma..ma...."
dia tunjuk la dia dah bleh pakai bj sendiri...
waa...touching sungguh..
even bj tu terbalik pastu lengan x masuk sebelah tu..
tp sebagai seorg ibu..aku rs sgt terharu...
pastu dia ajak aku duk kat hall..
dia ambik seluar dia..dia nak pkai sendiri..
tp x berjaya...
xpe la sayang..dpt pakai bj camtu pun dah buat mama berbangga...:-)


muka bangga la ni...

kalau cakap, "jom ambik gmbr", tgn mesti camtu...peace la tu konon2 nya...


*kualiti gmbr kureng sikit.....sorry ye....


erm..cite psl dia xmo pakai pampers lak...
biasa nya mlm la..time nak tdo or dia bgn nak susu dlm kul 3-4 pg...
dia suruh bukak pampers dia..xmo pakai pampers..
kalau paksa gak...mmg meraung la...
erm..camna nak buat erk...
risau kot dia kencing merata or kencing atas tilam...
aku perasan, dia jd cam gatal+rimas kat bhgn blkg punggung dia tu..
ajmal ni jenis kuat berpeluh sikit...tu agaknya dia rs rimas kot...
lg satu dia bg hint suruh pasang aircond kot..:-)
duk terpk nak pakai kan cloth diapers,
sbb pk tu kain, so mesti dia meresap kan..
tp ada sorg member bgtau, anak kwn dia jenis kuat berpeluh gak,
bila pakai cloth diapers ni, dia jd rimas gak...
erm...member ni suggest suruh beli cloth diapers brand oversea nya...
tp bleh jamin ke cloth diapers yg oversea nya brand ok?
erm.....mr azam lak cam 50-50 je nak bg pakai cloth diapers ni...
kata nya, nnti sian kat aku...susah kat aku..nak kena basuh la..tu la ni la...
erm...dah tu nak buat camna lg....

Wednesday, November 11, 2009

~kronologi....~

ni br ada ms nak update blog sikit...
seb baik ada broadband pinjam ni,
kalu x, mmg x merasa la nak update blog sepanjang cuti ni....
ai x mampu ar nak pakai broadband segala bagai nih...

so, kali ni nak cite kronologi kelahiran our little prince...

pagi tu jam 305 pagi, aku terjaga...contraction dtg...
tp ms tu biasa2 je la..lgpun lately mmg contraction kerap dtg...
so, duk pk la...nak tgk smpai kul 430 pg..kalau contraction x hilang gak,
makna nya mmg nak bersalin la kot....
sbb nya kan..skrg ni contraction yg selalu dtg mmg setiap 5 minit..
but within in 1 hour je la...

mmg masa tu dah xle tdo dah sbb contraction makin kuat setiap 5 minit..
so, kuar bilik, kemas umah sikit2...kemas dapur...
rs cam lambat sungguh ms berlalu..
nak tunggu 430 tu seksa sungguh rs nya...
kul 4 dah habis kemas2 semua, duk baring2 je la sbb dah xtau nak buat apa...
dlm kul 430, contraction ttp x hilang2 malah makin kuat...
maka nya, dah mmg sahla aku nak bersalin ni..
duk pk, kul brp nak kejutkan mr azam, nak ajak g hospital...
pk punya pk, kul 530 la kejut kan dia..

hazab la tunggu melayan contraction tu smpai la kul 530 pg...
kul 530, terus kejut kan mr azam, bgtau nak g hospital..
dia bgn..siap2...kul 6 ajmal pun bangun gak...
mcm dia tau2 je mama dia tgh sakit....biasa kul 7 or 730 br dia bgn...
kul 630 kuar umah, hntr ajmal ke rumah bbsitter...
ms tu menangis semahu2 nya sbb sedih nak berpisah dgn ajmal...
sedih sbb andainya aku bersalin hr tu, ajmal dah ada adik pas ni..
dah xleh nak manja2kan dia sgt...
mr azam cool je sambil pujuk2 aku...

on d way ke hospital tu, sms my gynea..dr ani amelia..
sbb dia dah pesan awal2, once dah kuar tanda, sms dia n terus ke hospital..
smpai je hospital, g kat emy o n g...
sementara tunggu giliran, call ma...bgtau dah ada kat hospital..
bila tiba turn aku, ambik air kencing, nurse buat ctg..
contraction kuat tp baby kurang gerak..maybe dia tdo sbb heartbeat dia ok je...
nurse cuba gerak2 kan baby tp x berhasil..babytetap tdo lg...
doctor dtg duk seluk...ingat kan dah 2 or 3 cm ke bukaan sbb sakit dah lama kan..
rupa2 nya br 1 cm...
ya allah..punya la aku duk menaggung hazab sakit contraction dr 3 pg td, br bukaan 1 cm..
fuh...
last2 diaorg tolak masuk ward dulu...
ms nak masuk ward, request nk executive deluxe....
n klau bleh nak bilik sama dgn bilik ms deliver kan ajmal dulu..
malang sungguh full la plak...
nak x nak kena duk single room gak but sharing toilet..
erm..sharing pun sharing la.....
seb baik bilik sebelah tu mmg xde org, so mmg kami je la guna bilik tu..mmg kureng la bilik ni..cuma yg best nya sbb single gak...erm..

duk dlm bilik, nurse buat ctg..kali ni contraction kurang sikit la..so, bleh bertahan la..
ajak mr azam g jalan2 kat sekitar ward..dgn harapan bukaan lebih cpt...
dlm kul 9 lebih, my PIL dtg..
nurse pun masuk utk ambik ctg lg..dia ada offer utk epidural...
dgn sopan nya aku menolak...
contraction makin kuat lak..kul 10, my gynea dtg check..bukaan br 2cm...
doc kata, kena tunggu air ketuban pecah or kuar darah, br diaorg akan tolak ke labour room..

kul 11, ma tepon, borak2 dgn ma...
suara ma sungguh risau ms tu..aku lak x tahan dah..
contraction kuat gile smpai nangis2 cakap dgn ma...
tetiba..dgn kuasa allah, air ketuban pecah..
terus bgtau ma..syukur x terhinggga rs nya ms tu..
aku nangis2 sambil ma x putus2 ucap syukur kat allah...
pas cakap dgn ma, terus panggil nurse...
bgtau air ketuban dah pecah...
dlm kul 1130, doc dtg...dia check bukaan dah 4cm.
dia ada offer utk ambik epidural gak...
tp dgn cpt nya aku menolak...
heh3x..sungguh eksyen..
xde la...kali ni kalau ble, biar la betul2 normal tanpa apa2 bantuan...
then dia xplain la kalau guna epidural ni nnti akan jd camna2...
tp mmg aku tolak la....
dia bgtau, chances utk bersalin normal, 70% sbb so far mmg xde apa2 masalah...
but dia kata maybe dlm ptg ni aku br bersalin sbb bukaan maybe lambat sikit...
jln xde lg...kira mcm bersalin anak 1st jugak la..

then, terus dia bgtau nurse suruh anto aku ke labour room...
labour room lak penuh..hu3x...
doc suruh mkn dulu then dia bg ubat buang air besar...
dlm kul 0130, br laaku ditolak ke labour room....
ms ni mr azam g semayang dgn papa..
just pesan kat mama je suruh mr azam turun ke labour room...
smpai je labour room, 10 minit pas tu mr azam pun smpai..
sekali lg nurse kat labour room ni offer epidural...aku tolak lg...:)
ms ni contraction mmg menggila....sakit gila...
10 minit kemudia dtg lg nurse yg lain lak duk offer epidural lg...
ish...geram gile aku...aku tgh sakit contraction, dia dtg tanya2 lak.
ms ni x sempat abis lg soalan dia, n aku dgr je epidural,
terus aku tunjuk isyarat tgn je say xmo....
x lama kemudia, dr pun dtg, bukaan dah 6cm...
dia expect dlm kul 4 or 5 ptg ni, aku akan bersalin...

dlm kul 0235 tu aku dah rs mcm nak push dah...
nurse dtg check, kepala baby dah nampak dah..
terus diaorg panggil doc...
doc suruh tunggu jgn push lg sbb ms tu dia tgh ada klinik...
dia akan smpai dlm 10 min lg...
dia org bg oksigen..suruh aku bertahan...tarik nafas panjang2...
adoi...10 min tunggu doc sangat seksa rs nya...
rs cam 10 jam je....
nurse sorg ni duk tenteramkan aku suruh tarik nafas panjang2.....
mr azam pun kat sebelah sama la..
aku ms tu, menjerit sakit, tuhan je yg tau...
2 kali aku push..nurse asyik duk suruh tunggu2..
sambil tangan dia duk pegang kepala bb..
ms ni aku bengang gile...
i don't know is't procedure biasa or dia buat sbb nak tahan bb dr x kuar lg..
last2 mr azam sound nurse tu suruh panggil doc lain...
dtg la doc pmpuan sorg....pastu doc ani pun smpai...
2 kali aku push...fuh....selamat la kuar AQIL RAZIQ...
aku dgn mr azam sama2 menangis...
menangis kegembiraan...dpt bersalin normal di hari lahir aku...hu3x...

aqil raziq slps 15 min kuar ke alam baru....

(muka mcm ajmal ms br kuar dulu..
cuma ajmal gelap sikit...)

cukup la sekeping je dulu gmbr buat tatapan semua...
penat la nak upload banyak2...

pergh..panjang gile cite aku kan..
ye la..aku mg nak share everything dgn kawan2 semua..
so, tu yg jd karangan ni...ni pun ambik ms 2-3 hr gak nak buat entry ni...
okla...jumpa lg..nak rest jap..penat buat etry ni...:)

Sunday, November 8, 2009

~akhir nya~

salam semua....

dah lama x berblogging..
mesti semua dah dpt agak kenapa kan..:)

alhamdulillah akhirnya,
tanggal 30 oct 2009 jam 1506,
saya telah selamat melahirkan baby boy di pusat pakar ukm..
syukur sangat2 pada tuhan sbb semua nya dipermudah kan....
dapat bersalin secara normal di hari lahir saya sendiri merupakan salah satu kurniaan yg x terhingga dari allah s.w.t...
ini lah hadiah yg paling bermakna....

banyak benda nak cerita...
tp tunggu2 lah dulu..
gmbr baby pun x sempat nak upload buat ms ni...
insyaallah nnti akan saya usahakan utk upload gmbr baby secepat mungkin...

oklah..cukup la setakat ni kot...
lain kali lak yea..:)

Thursday, October 29, 2009

~today is...~

today is 29 oct.....
bday abg aku n anak nya adini soffiya...
best tul diaorg dpt celebrate bday sekali....


ni la abg aku..
control ensem ar tuh...
em..nak hadiah apa ni bang?
bg anak sedara br bleh?
hah hah hah.....

ni lak adini sofiyya...
comey dia ni kan....
abaikan ajmal irfan tutup mata kat blkg tuh....
malas lak nak godek cr gmbr adini sorg2...
happy birthday to abg n adini sofiyya...
moga panjang umur...
murah rezeki...
ceria selalu....
bahagia selalu....
happy selalu....

Wednesday, October 28, 2009

~sian dia....~

kesian kat ajmal tau...
bantal busuk dia hilang....

actually bantal tu tok ma dia buat kan....
dulu sebelum dia lahir, tok ma dia buat kan 2 bantal dan 2 bantal peluk...
1 bantal kat umah bbsitter, 1 bantal peluk kat umah tok kat cheras
so, 1 bantal dan 1 bantal peluk ada kat umah...
bantal tu bantal kekabu...dia sgt suka gentel hujung bantal tu...
everytime nak tido or nak hisap susu, mesti dia cr bantal tu...
tp x la bermakna kalu xde bantal tu dia xleh tdo...
bleh gak tdo cuma susah sikit la...
oh ye...bantal tu guna nya kat umah je...
kat umah bbsitter or kalau nak g mn2 xde la bw....
kenkdg je bw...ikut angin dia...
bantal ni ada sarung dia tp dia xmo pakai sarung dia...
meraung2 xnak pakai sarung....
kalau nak basuh pun dia x kasi..
rsnya br 1 or 2 kali basuh kot...
tu pun sbb kena muntah dia...

owh...tu kisah pengenalan bantal busuk ajmal....
ni masuk kisah kesian kat dia lak..:-)
alkisahnya, 2 hr lepas balik keje, ajmal nak hisap susu...
so, cam biasa la dia cr bantal busuk dia...
duk la aku mencari2 dlm bilik yg sekangkang kera tu....
tp x jumpa2 gak....
pelik aku...aku tanya la mr azam kot2 dia tau kan..
sbb nya pg tu, dia yg hntr ajmal g umah bbsitter...
dia pun xtau....
sudah nya mlm tu..ajmal x keharuan time nak tdo....
seb baik ada bantal peluk tu..
bleh gak la.....
ptg semlm, balik keje...x puas hati...
aku selongkar lg dlm bilik tu...
cr bawah katil dlm almari...semua tmpt smpai ke luar bilik..
tp x jumpa2 gak....x logik sungguh...dah satu rumah aku cr, x jumpa2...
padahal rumah kecik je...kalau umah banglo xtau la aku

last2 aku terpk....
ntah2 ajmal buang bantal ni kot...
sbb katil kitaorg rapat ke dinding...
hr kejadian lak, pg tu pas aku bangun, aku angkat dia tido kan dia kat atas katil...
kalau x, biasa nya dia akan tdo bawah....dia mmg x suka tdo atas katil...
so, aku rs...dia bangun..duk tepi tingkap..pastu buang bantal tu ke bawah...

kalau ikut logik, muat je dia boloskan bantal dia tu ikut grill tingkap tu...
mr azam mungkin tdo lg ms tu....
tu andaian yg aku bleh buat....

mlm td pun dia susah lg nak tdo...
duk terkebil2 mata..lama gak la..pastu br bleh tdo...
aku ni pun asyik la duk pk...
mn la bantal tu pegi...
last2 mr azam balik keje mlm td,
aku bgtau kat dia tentang andaian aku...
terus dia ajak aku turun bawah cr...
kul 12 tgh mlm kitaorg terkebil2 g cari...
cam org gila..smpai ke pusat pengumpulan sampah kitaorg g...
tp x gak jumpa2....
sedih aku tau....hah hah hah..mama nya pulak terlebih emo....
mmg pun...aku mmg emo...hah hah hah...
erm..panjang kan cite aku....emo punya pasal..

erm...aku godek2 kat fon,
ni je la satu2 nya gmbr ajmal yg ada dgn bantal busuk dia...

gmbr ni gmbr dah lama dah..
ms kat kg..xde keje..duduk dlm tudung saji tok ma dia...
sob..sob..saya sedih lg ni...asyik duk teringat je kat bantal ni...

Tuesday, October 27, 2009

~lunch td....~

lunch td saya ke...


menyelesaikan tuntutan hak mereka..:)..
selepas itu, saya ke....



alang2 beli la kismis di



utk ajmal...
ajmal mmg gile mkn kismis..hari2 kat 20-30 biji dia mkn....

pastu, berjumpa lak dgn kawan baik saya..cik ct....
xde lak gmbr cik ct ni..
cik ct belanja saya mkn di.....



thanks cik ct.....
sekian cerita saya di tengahari td.....
sy pergi naik bus tau...
sbb malas nak drive....
sanggup naik jejantas, jalan kaki utk tunggu bus....
kawan2 saya hanya mampu menggelengkan kepala....:-)
ntah la..rs cam cergas semcm je minggu ni...
xde rs tanda2 nak bersalin pun lg....

semua gmbr cr je kat sini...thanks..:-)

~....~

rs mcm ada yg x kena la...
camna nak buat ni ye...
malas nak solve sbnar nya
sbb xtau mn punca nya...
kalau nak cr punca nya pun...
rs cam..erm..berbaloi ke....

erm...sian lak tgk semlm..
rs cam nak nangis rs nya...
smpai hati buat cam tu..
seb baik dia pandai bw diri....
sedih lak aku tgk...
tp xpe la..
dia xtau apa2...
bg aku, dia x bersalah...
dia x mengerti lg...

andai la semua ni bleh terungkai.....
erm....

Monday, October 26, 2009

~alhamdulillah...~

alhamdulillah..di minggu ke 38 ini.....

masih lagi dpt meneruskan kerja2 di ofis di hari isnin ni...

walau pun dgn kaki yg terhencut2....(sabtu br ni kena cramp pastu kaki membengkak)...

nak mintak mc tp malas sbb bosan duk kat rumah....

dah xtau nak buat apa...cuti 2 hr pun duk umah je....

ada la 2-3 org duk tanya, bila la nak bersalin ni....

erm..kalau la aku tau bila baby ni kuar...aku jawab je...

masalah nya...ni semua kerja tuhan...

kita hanya mampu tunggu dan terus menunggu....

agak nya baby nak tunggu jumaat ni kot..:-)...tp rs cam x larat dah nak tunggu smpai jumaat

Friday, October 23, 2009

~jom bc buku~

br balik dr library kat atas...
pinjam buku ni....

BUKU PENJAGAAN LENGKAP PENJAGAAN IBU DAN ANAK
penulis nya ELIZABETH FENWICK..penterjemah; Mary Huang Soo Lee




dulu time pregnant kan ajmal, ada gak pinjam...
tp skrg ni pinjam gak lg...
sj je pinjam..lgpun dulu x habis khatam buku ni...
hr tu ingat nak cr kat kedai buku...
tp asyik lupa je....
hr tu ada gak tgk yg my sil beli online dr oversea..
tu version omputih nya....
tp bkn buku yg sama la...
tp isi nya lebih kurang la..cuma yg omputih tu lebih details la...
tp tu la..x habis bc gak sbb asyik kena kacau dgn ajmal...
bagus tau bc buku2 mcm ni...banyak info kita bleh dpt...

so, kawan2 mari la kita membaca..:-)

Thursday, October 22, 2009

~ajmal irfan punya kerja...~

ni berlaku ptg selasa baru2 ni....
ms tu aku tgh semayang asar,
mr azam tgh baring2 kat hall...
ajmal tgh main2 dgn dia...
kejap2 dia dtg kat aku..jap2 dia kuar...
pas aku semayang..aku tgk kat tgn dia.....
terus aku jerit panggil mr azam....
tgk la ni.....




hu3x...

x smpai lg sethn usia spec ni...
aku suruh hntr kedai je pasang screw balik....
mr azam kata x leh....
dok la godek2 smpai bercantum balik...
erm...bertahan je la sementara nak tunggu thn depan...
sbb company mr azam cover buat spec sethn sekali je..
so, thn ni dah buat, thn depan la plak nye bleh buat...
nak buat yg br pun paling cikai rm300 gak...
hu3x....
skrg ni kena berjimat cermat sikit


hu3x...sungguh ganas ajmal irfan....
teruk kena marah dgn mr azam...
mr azam pun satu..dah tau anak nak main, larang la...
ni dia biar je....
dia kata dia penat..
x larat nak bangun nak kejar ajmal nak ambik spec tu dr dia...
sian ajmal kena marah....
kul 7mlm dah tdo dah..dah tau buat salah...alasan la tdo cepat tu..:-)..

Wednesday, October 21, 2009

~keje..keje..keje..~

br balik dr check up dgn gynea ni...
semua nya ok...
yg paling mengejut kan, berat baby dah jd 3kg...
biar betul..so, doc estimated,
kalau kuar dlm minggu ni, kuar pun dlm 2.8kg je la...
ok la tu kan..tp semcm xcited bila dgr 3kg..:-)

check up hr ni sedikit meletihkan..app kul 11...
aku smpai kul 1045, dpn aku kat 7 org lg patient tgh tunggu turn..
sudah nya kul 1 br dpt turn aku...
mr azam dah ngamuk2 smpai xnak ikut aku masuk bilik doctor..
hu3x...sapa suruh ikut...
tp tu la..sian gak..dia nak tgk baby,
semangat balik keje pg td, dia bgtau nak ikut aku g check up..
last2 jd gini....
doctor bgtau, hr ni ada 2-3 emy case...
so, nak x nak kena la handle diaorg dulu...
ntah ye ntah tidak gynea aku ni, sbb ms duk tunggu tu aku ada nmpak org patah tgn la masuk jumpa dia...couple yg dah tua la jumpa dia..erm...

so, my gynea, biasa la..nak bg mc kan..
tp dgn baik hati nya aku menolak...
budus x?
apa x nya...ofis aku xde org hr ni...
bos br masuk keje pas cuti sakan sambut deepavali...
masuk2 je pg td, dia tepon aku..bising pasal staf kat tmpt aku ni...
adoi la...makan gaji buta la gitu nya...
aku xtau la dia bc ke x blog aku ni...
tp kalau bc..ko redha je la apa aku tulis ni ye...
bkn takat aku je kata gini...
org sekeliling pun kata gak..cuma semua x berani nak kata depan2....
keje tp menyusah kan org baik xyah keje kan...
betul2 makan gaji buta la gitu nya...
kalau mcm tu baik berenti je terus...
senang kan...pangkat nak, gaji besar nak tp buat keje xnak...
cam mana tu?
semua keje nak pangku kat bos...
bos ambik ko sbb nak ringan kan keje dia...
tp makin membebankan dia ada la....
x pasal2 aku pun kena tempias ni....
2-3 kali bos tepon ms check up utk make sure aku x mc or el hr ni...
nak gak aku dtg keje....
padahal training hr ni bkn nya aku yg urus kan..
aku lgsg x terlibat....tp nak gak aku dtg...hu3x..
adoi la bos...dah berbuih mulut aku suruh sound kat diaorg...
dia buat bodoh gak....
bising nya takat bising dpn kami2 ni je...
sakit ati gak rs nya.....
bkn sakit ati gak..mmg sakit ati....

aduh..tu la luahan aku hr ni....

Tuesday, October 20, 2009

~kenapa ye..~

hr ini...

sgt gundah gulana...

xtau kenapa...

dah nak bersalin kah?

hr ni dah masuk 37wks 1day...

erm....

serabut memikir kan....

banyak sungguh masalah...

nak meluah kan tp x terluah...

fuh....tarik nafas panjang2....

~moh share lg~

masih dlm di lema.... er..di lema semlm psl botol susu pun x settle lg...
ni di lema pasal lain lak...
meh nak cite ye...

dulu kan ms ajmal, ai fully bfeed kan dia smpai la ai pregnant balik...
bila ai pregnant, dia dah xmo..x sedap dah kot nya kan
so, utk baby a ni pun, ai ingat nak fully bfeed gak la...

di lema nya apabila.....
xtau nak pakai botol ke nak pakai plastik utk simpan stok...
dulu simpan dlm plastik biasa yg aku steril la....
tp skrg ni rs cam xnak la..
nak betul2 proper sikit la kan....
tgk ada kat blog2, diaorg simpan dlm botol cam senang lak...
tp muat ke nak isi dlm freezer aku tu erk...
dulu aku terpaksa tumpang simpan dlm peti beku kat umah mama,
gara2 x cukup tmpt....tu pakai plastik..ni pakai botol lg banyak mkn ruang kan...




erm..camna ni erk....
kalau pakai botol, botol MLO tu la kan...



utk long term jimat la kan sbb dia bleh guna banyak kali..
botol tu mmg botol yg bpa free nya...
kalau pakai plastik ni...pakai buang la plak....
hu3x....


any idea?
pro n cons guna plastik n botol....
n cara2 yg lebih proper utk simpan breastmilk ni...
rs cam nak guna 2-2 je..plastik pun guna, botol pun guna...
nampak nya kena banyak masuk 'rumah' org lg nih..
kena banyak membc lg nih....
kumpul info banyak2...

Monday, October 19, 2009

~which one..~

erm...tgh berpikir2 nih...
nak pakai botol apa utk baby a...
skrg ni utk ajmal mmg pakai avent..

tp rs cam gatal lak nak tukar..


rs nak tukar ke MAM, x pun tommy tippee...NUK pun ok kan...







yg botol ni pun ok kan....tp puting lak..aku dah la fail bab2 puting ni..
x reti nak cr yg jenis camana....
eh..tp kan..botol ni utk milk storage je kan...
ish..aku blur la....





hr tu dah try dr brown..tp rs cam leceh sikit...



bila nak basuh tu, part nya banyak sangat....


erm...ke xyah tukar erk...
tp bila bc yg pasal BPA free tu rs cam takut lak....
sbb ada terbc kat mn ntah, avent nya botol non BPA free....
skrg ni avent ada 2 jenis kan...satu yg mmg BPA free tu..
n satu lg mmg non BPA free....
ye ke erk...ke...aku yg tersalah bc erk....
or avent mmg BPA free skrg ni?

botol2 yg kat atas tu (selain avent) mmg BPA free semua nya kan?

Friday, October 16, 2009

~ajmal irfan~

ni gmbr2 ajmal ms hari ahad br ni...
kitaorg ke uia lg ptg tu sbb nak ambik gmbr...
mr azam duk melayan kerenah anak dan wife nya yg duk xcited gile nak bergmbr..
elok la..wife dgn anak suka bergmbr..husband lak suka mengambil gmbr..
sayang je xde dslr...
erm..xde org nak hadiah kan kitaorg dslr ke?
remy? u x teringin ke nak hadiahkan mr azam tu dslr yg cikai2 je dr 'sana'?
:)

mcm2 aksi...
aku lak duk ajar ajmal letak tgn kat lutut..
so, semua aksi dia, dia nak letak tgn kat lutut tu..hu3x...
gmbr ni ada gak gmbr candid..
pastu ada gak 2-3 keping ambik dr kamera amie....
sila abaikan gmbr aku yg tembam itu ye...:)
pas bergmbr semua dgn family, diaorg terus zoom balik trg..

kami lak bleh lg g open house umah kwn aku...
2 buah rumah lg tu..seb baik dekat2 je..
mkn pun cepat2 je..sbb dah lewat..ajmal keletihan smpai tertido dlm kereta...
lg pun mr azam masuk keje kul 10...
tu yg nak cepat tu...

















erm..nak cite sikit pasal ajmal irfan;
ajmal irfan skrg ni dah 1 thn 7 bln...

~pas raya hr tu dah ambik suntikan utk sethn setgh tu...
malu betul mama dgn papa bila doctor nak inject,
dia menangis..kuat gile smpai satu hospital bleh dgr..hu3x...

~seorg yg garang tp penakut...bunyi motor pun takut...

~suka dgn baby tp kalau dgn budak2 baya dia or besar dr dia, dia jd garang...

~makin kuat mkn...berat pun dah naik 12kg...makanan kegemaran, apa2 jua yg based chocolate(sebiji ikut papa..suka mkn coklat)

~kalau dgr azan or org mengaji, terus buat isyarat syyhhhh..dia suruh semua org diam...

~skrg ni kalau suruh semayang dah jd liat sikit..dulu pantang sebut nak semayang..cepat2 dia g ambik sejadah, bentang dan pakai kopiah dia...hu3x...

~vocab dah makin ok..dah makin banyak bende dia bleh sebut... n sometimes dia akan ikut apa yg kita cakap...

~pantang tgk mama or mok kak menulis, mula la cr pen dgn kertas, nak menulis jugak...

~sgt manja dgn mama...kalau mama dgn papa ada kat umah...perangai sungguh "sopan"..tp bila papa xde..mak oi...belang diaa semua kuar....asyik nak mama layan dia je...nak itu la ni la..hu3x..time papa ada, xde lak dia mintak itu ini...

erm..apa lg erk...rs nya dah xde apa kot...
ada tu mungkin la ada tp mama nya lupa la...:)...

Wednesday, October 14, 2009

~bz bz bz....~

sgt bz skrg ni...
banyak mende nak cite tp bz sgt2....
bz dgn keje2 ofis....
sbb dah nak deliver kan....
assistant xde..
maka nya semua keje kena di siap kan...di kemas kini kan...
document2 harus di filing....
boss sgt risau memandangkan 16-19 nov ni ada JCI la...
mmg betul2 menyusah kan la JCI ni....
adoi..sgt la penat...
balik umah kena layan ajmal lak..
mr azam keje shift mlm seminggu ni...
adoi la..ade je ter besalin kat mn2 nih...
hu3x..mintak di jauhkan.....

Tuesday, October 13, 2009

~little bean multifunction warmer+sterilizer~

ni cite last week...pas check up tu, dlm x larat tu bleh lg aku ajak mr azam g OU...
sj je nak jln2..tp mcm2 kitaorg buat..tgk wayang..cuci gmbr...survey brg2 utk ajmal dan baby a...dan jugak sedikit brg2 umah...

erm..citer psl tgk wayang..erm..kitaorg tgk citer apa erk..
ooo...citer UGLY TRUTH..best ar cite tu...
rs mcm nak repeat tgk je lg..:)



pastu lalu lak kedai gmbr..
alang2 cuci je terus gmbr...
gmbr dr pregnant kan ajmal smpai la ajmal sethn..
punya la lama aku perap...
hu3x...sbb kedai tu buat promotion 100 keping=rm29...
padahal xtau murah ke mahal...
erm..cuci je la...

erm..pastu kuar masuk kedai brg2 baby...
survey2 brg utk ajmal dan baby a...
sekali tu..tgk la sterilizer ni...


ni multifunction nye...
benor nya mr azam yg beriya2 nak beli benda ni
sbb senang katanya...
pastu ms survey tu plak x perasan ada lg satu jenis...
yg tu mahal sikit..
yg aku beli ni rm149...
pas aku beli ni, ada la sorg member bgtau,
jenama ni x elok..kat mn ntah dia bc psl brand ni..user kata x ok...
yg aku beli ni complicated sikit sbb semua all in one...
kalau yg jenis mahal sikit tu ok sbb dia asing sterilizer dgn warmer tu...
tp xpe la..tawakal je la..sbb dah beli kan..
dulu mr azam ada jumpa kat cash converter jenama avent..
murah la..x smpai rm100 pun..dia dah iya2 nak beli
tp aku x kasi...ntah la..ms tu aku x pk sgt kegunaan nya..
skrg anak dah masuk 2 br terhegeh2 nak beli balik...
so far, aku tgk ok je
mlm tu balik umah, mr azam dok godek2 guna...
dia kata ok je..senang la sikit keje nnti...
sterilizer yg kitaorg beli ni multifunction...
guna base yg sama je utk steril, warmer..
bleh gak guna utk buat juice utk bg kat anak2..
okla tu kan....











pastu jln2 lg tgk brg2 umah lak..
ada la terbeli satu brg tu...
tp x sempat nak ambik gmbr..dah di guna pakai mlm tu jugak..:)
ish..cuba korang bc tajuk...
tajuk pasal sterilizer tp cite campur2 lak..
hu3x...xpe la..at least ada cite yg berkaitan tajuk kan..:)
layan...

Monday, October 12, 2009

~IIUM 25th convocation~

weekend br ni teramat padat la jadual nya...bermula dr hr jumaat smpai la mlm td..fuh..dgn majlis kaq nya lg,open house, kenduri...tp kan rs nya xde la penat betul2 kot..maybe sbb ada masa gak utk aku rest sikit even dlm setgh jam je...


alkisahnya, sabtu br ni, adik aku, kaq tu konvo kat uia..so, parents aku+adik beradik pun dtg la dr trg..jumaat ptg tu diaorg smpai..kali ni diaorg stay kat umah abg aku je kat jln duta sbb dekat nak ke uia kan..so, abg aku dah pesan awal2...jumaat mlm tu tdo umah dia..so, pas keje ptg tu, mr azam dgn ajmal dtg ambik terus kitaorg g umah abg aku...bermastautin la kat situ...ingat kan mlm tu pas tgk 'nur kasih', nak kuar bw diaorg kuar jln2...tp abg mie lak letih, so, rehat je la kat umah...


kaq nye convo 1st day sesi pagi..so, sabtu tu, parents aku gerak dulu la ke uia dgn tuan empunya badan...abg mie, chiq dan ain pun ikut gak...yg lain2 duk umah la..kuar lewat sikit sbb kalau kuar awal pun bkn bleh buat apa pun kan...dewan bleh masuk 3 org je...


so, dlm kul 10 gitu, kitaorg yg lain2 ni pun gerak la ke uia...duk berjln ke sana sini..penat nak melayan ajmal...seb baik mr azam ada sekali...tunggu kaq kuar dlm kul 12 gitu...pastu ambik gmbr sikit2 terus aku dgn mr azam dan ajmal balik sbb kitaorg ada open house kat umah kawan mr azam....x sempat nak ambik gmbr studio sbb ingat nak ambik kat kedai luar ptg tu...tp last2 ptg tu semua terbungkam..keletihan...kitaorg pun sama...pas abis open house, balik umah tdo jap but tidak for ajmal...dia asyik kacau kitaorg tdo...last aku dpt lelap dlm 15 min je kot...selebihnya aku kemas umah...


actually pnjg lg cite hr sabtu tu..tp cite konvo abis kat situ je la...gmbr2 ni yg sempat aku ambik dr kamera fon aku dgn mr azam je..ada la gak 4 keping aku ambik dr fon chiq sbb xde kat fon aku kan..kat blog chiq lg banyak gmbr rsnya....


















malas nak buat caption, maka nya, korang tgk gmbr je la ye...banyak lg gmbr tp yg ni je ada dgn aku..
tahniah la utk kaq..so, skrg ni dah complete la..semua anak2 ayah dgn ma dah berjaya convo dlm bidang masing2...