Thursday, January 15, 2009

cIKEN cOP

dah lama x letak entry psl masak2 kan..padahal hari2 aku masak for dinner..eh silap..xde la hr2..ade gak sehari dua kami beli...tp biasa la..dinner kitaorg very simple...no nasi2...kitaorg kurang sikit mkn nasi kalau mlm..kadang2 dlm seminggu tu, 1-2 kali je kitaorg ambik nasi for dinner..selebih nya, kitaorg mkn roti..yup..rs nya mkn roti ok sikit dr mkn nasi..perut pun xde la rs senak sgt...kalau mkn nasi ni perut rs cam penuh je...biasa aku akan pelbagaikan la roti tu..bkn makan orti potong gardenia tu semata2, biasa aku buat roti john, pita foldover, kalau beli, biasa beli naan dgn tandoori, xpun roti john..roti john aku buat dgn roti john psr mlm lain sikit..sbb tu kenkdg beli gak kan....

eh..dah jauh la terpesong ni...tgk tajuk ciken cop..ni asyik tulis psl dinner je...actually ni menu 2 mlm lepas...ahaks..menu sedap2 nak je la letak kan...heh heh heh..tp xde la sedap mn pun..aku bkn nya pandai msk sgt pun...dah lama sebenarnya x buat ciken cop ni...dulu selalu gak buat..tp lepas aku asyik fail buat kuah dia, aku dah jd malas...2 hr lepas aku masuk 'rumah' sapa ntah..jumpa la resepi utk sos ciken cop ni...balik ptg tu terus aku ke jj maluri, beli ayam pastu bhn2 yg xde lg utk melengkapkan sos ciken cop tu....

pas ambik ajmal, aku pun start la masak..dah ni la hasil nya...




presentation sgt x menarik kan..sbb aku nak cpt..jam dah menunjukkan kul 830 mlm...lmbt gile dinner...ni kes aku kena g ambik mr azam sbb dia balik lmbt, pastu x sempat nak buat hias lawo2..erm..aku tanya mr azam, dia kata ok je sos dia..kak pun kata ok..erm..aku rs ok la sikit dr yg aku buat dulu...kena baiki lg ni...buat betul2 jd sedap cam chop n steak...hah hah hah...aku buat gak coleslaw(betul ke aku eja ni)...coleslaw tu senang je buat nya...kejap je...oh..btw, aku nak letak resepi..but aku lupa bw resepi tu..aku pun dah lupa 'rumah' sapa ntah aku masuk utk ambik resepi ni...tp yg aku tau 'tuan rumah' tu pun ambik dr my resepi

so, nnti esk aku letak la resepi ni...senang je buat nya....x susah pun..so, nnti pas aku letak resepi, korang bleh la try ye...nnti hntr umah aku gak..ahaks...

2 comments:

itangmanih said...

ni ada resepi gravy steak..tp x try lg..

Bahan2:

2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan freshmilk
Segenggam black pepper yg ditumbuk kasar
2 sudu besar sliced mushroom
2 susu besar kicap
Garam secukup rasa
1/4 kiub pati ayam

Cara2:
Cairkan butter dlm saucepan. Bila butter cair masukkan tepung, kacau rata. Bila dah berbuih2 gitu masukkan freshmilk,black pepper,mushroom & kiub pati ayam. Kacau sehingga agak pekat. Masukkan kicap dan perisakan dgn garam. Matikan api selepas menggelegak. Ikut suka la sos tu nak wat pekat mana.

~ana~ said...

erm..thanks...bleh try la ni..tp tgk lebih kurang gak resepi nya...tp try je la kan...