Friday, March 27, 2009

~Happy 1st Birthday Ajmal Irfan~

hr ni 27.03.09, genap la ajmal irfan setahun...rs cam kejap je ms berlalu...sgt seronok mengandungkan ajmal...x banyak masalah..muntah2 3 bln pertama dan 3 bln terakhir je..tu pun di mlm hr je..di siang hr, aku sungguh bertenaga....
ingat lagi pd 27.03.08, hari khamis, kul 4 pg aku rs air ketuban keluar..every 15 minit g toilet sbb uncomfortable...bgtau kat mr azam..dia ajak g hospital..tp aku xnak...sbb aku rs x sakit, so, aku mls la pg hospital...lgpun kandungan aku br 36 minggu 6 hari....kul 630 pagi bangun nak g ofis..siap2 cam biasa..tp air ketuban still kuar...pagi tu g bekpes dgn mr azam, then aku hntr dia ke lrt kg br..aku drive balik ke ofis...time tu aku dah sibuk tepon ma dgn che ngan (makcik aku) untuk bgtau keadaan aku...smpai ofis, che ngah suruh aku terus g hospital sbb takut baby lemas..tu sgt bahaya ok...smpai ofis, aku handover mn2 keje yg aku x handover lg..boss lak cuti lg...aku jd cam berat hati lak nak bersalin..heh heh heh..bleh gitu?sengal aku ni kan....aku g toilet, aku tgk pad aku dah lecun dah..pastu ada hitam2 sikit...aku pun confius..xtau benda apakah itu...

pastu kan, aku terus tepon mr azam, ajak dia g hospital..mr azam kata kul 9:15 jumpa kat lrt kg br...aku lak bleh lengah2 kan smpai 9:30 pg...sempat lg aku g jumpa kwn2 aku, wish gudbye..ye la..dah nak bersalin kan..2 bln tu cuti.....pastu aku drive la ke lrt kg br nak ambik mr azam...sempat lg tu drive..time ni dah start rs contraction setiap 5 minit...mr azam dah marah2 kat aku sbb aku lmbt...aku smpai kat lrt kg br, 9:35...pas tu terus dia pecut ke hospital..
smpai hospital kul 10:00pg...kena masuk maternity emergency hukm dulu kat bawah tu...diaorg check2..rupa2 nya baby dah berak kat dlm..yg hitam2 tu najis anak aku...doc terus call prof zaleha, aku kan patient prof zaleha, so, nnti dia la akan handle kes aku....doctor bgtau aku kena czer terus sbb takut baby lemas dan dia makan najis dia....aku dah cuak gile...aku tanya doctor, xleh try push normal ke...dia xtau bukaan aku bukak cpt ke x sbb time tu bukaan br 1cm..dia takut baby makan najis dia n kena infection..lg teruk nnti...so, terketar2 la aku sign borang utk czer.....

mr azam lak dah takut dah...dia call mak pak aku..mak pak dia...masa nak masuk ot tu, nurse tanya mana suami...mr azam masih lg berbelah hati nak masuk teman aku ke x...last2 nurse suruh masuk gak..terkial2 dia g tukar baju...smpai kat dlm ot tu aku masih lg cuak...bp aku tiba2 naik...mungkin sbb takut sgt kot....mr azam sampai, borak2 dgn mr azam...x lama kemudian, prof zaleha pun dtg, dlm 1045, perut aku start di belah..aku di bius separuh, so, aku bleh lg borak2 dgn mr azam..dgr doctor2 borak2 dgn nurse..aku nmpak gak kat ot light tu, camna diaorg belah perut aku....1115, ajmal irfan pun lahir la ke dunia....sgt terharu...sedih...gembira..semua ada...dgr la suara ajmal menangis time diaorg kuarkan lendir2 tuh...time aku x dpt lupakan, ms last doc jahit tu...lapisan dlm la...terasa ngilu time dia tarik benang tu..huh....ngilu....kecik gile ajmal irfan...2.75kg je weh..

1145, aku kuar dr ot, diaorg sorong aku ke ward..duduk la aku kat ward baldu tu 3hari 2 mlm....
tu la kronologi bersalinkan ajmal...pas tu kalau aku g klinik or hospital, mesti diaorg tanya kenapa czer..bila aku cite..semua org cam terkejut sbb aku bleh rileks je time nak bersalin...kalu org lain mesti terus g hospital..siap nurse tu warning lg dgn aku, next time jgn buat cam ni lg..sbb bahaya..hu hu hu...
hr ni dah genap setahun...doa ku semoga ajmal irfan menjadi insan yg berguna, berjaya dlm hidup...dan apa2 je la yg baik2...mama dgn papa syg sgt2 kat ajmal...


hr pertama kuar dunia

hr ke-2

hr ke-4 br celik skit mata..

ni ms umo 9 bln..gile debab kan...

ni ms brp bln ntah...suka jerit....
tu la sikit sebanyak gmbr ajmal..malas la nak upload gmbr banyak2..kemalasan melanda..
sedikit sebanyak perkembangan terkini ajmal;
-dah bleh bangun dan berdiri sendiri but still takut nak menapak..hu hu hu...
-suka menjerit....
-x suka pakai pampers (dia suka bukak pampers tu sendiri kalau cpt2 x pakaikan suar lepas pakai pampers tu)
-mulut makin becok...
-x reti duk diam....
-kuat makan..
-kuat minum air kosong....
erm..apa lg erk...rs nya tu je la kot...

3 comments:

afne said...

happy 1st birthday ajmal. moga jd anak soleh, dimurahkan rezeki & dipanjangkan umur.

ana, thanks 4 the invitation. insyaallah, klu sempat afne dtg tp eddy takde la kt penang. kena gi keje plak esok pg.

MadianiMamat said...

sgt rindu ngan ajmal..hukhuk :(

Raikkonen said...

hmmm...