Tuesday, March 17, 2009

KeReta oh KereTa-paRt 2....

adoi la....ingatkan dah habis la episode pasal kereta aku ni...rupa2nya x berkesudahan lg..xtau la kenapa..minggu ni sgt mencabar bg aku & mr azam walaupun br di permulaan minggu....takut rsnya nak berhadapan dgn hari2 seterusnya..takut memikirkan apa lg la yg kami akan hadapi...

ok...cite psl kereta...semlm tghri cam biasa la,aku kuar g medan selera kat blkg ijn ni..nak g tapau makanan...biasanya aku tapau je sbb semlm aku sorg je..member aku mc...pas beli mknan, masuk kereta, nak start kereta, bila start then enjin mati..x sempat masuk gear, enjin mati..adoi...la..aku dah berpeluh dah dok pk...apa la plak masalah keta aku ni....luckily, kat medan selera tu mmg ramai staff ijn makan situ..so, ada 2 org mamat ni dok tanya aku kenapa...diaorg pun staff ijn la...aku bgtau keta xleh start..diaorg tgk2 keta, mmg xleh buat apa..either batery @ starter...kebetulan hp lak x bw...budak tu hntr aku balik ofis...aku pun call la mr azam....bgtau dia bla bla bla..then aku call insurans...dia dtg hntr org...pastu aku pun g la dgn uncle tu (org insurans) ke medan nak tgk keta aku...dia pun kata problem yg sama gak mcm budak td kata...try buat jumped start tp xleh gak...dia nak tukar bateri tp aku x kasi sbb last week kitaorg ada beli bateri tp bateri tu tinggal kat umah...bila buat jumped start pun xleh, uncle ni kata starter rosak....

aku ada gak cite kat uncle ni aku br tukar sensor 2 weeks ago...uncle tu surh aku call mekanik tu suruh dtg tgk keta aku balik....kemungkinan utk sensor tu rosak pun ada...so, brg tu still under warranty, u tepon je mekanik tu....uncle tu pun anto la aku balik ke ofis balik..naik van vannete tu...ish..sgt kelako ok....

balik tu aku cite kat mr azam...xtau dah nak buat apa...mr azam suruh aku tepon mekanik tu..kena hentam gak dia dulu...sbb kalau aku bw ke perodua terus, mmg mekanik tu lepas gitu je la....aku pun call la mekanik tu..ms nak call dia tu satu hal gak..can u imagine, no fon semua org ada kat dlm fon aku n fon aku xleh bukak...cr punya cr..call org tu org ni...dpt la aku call mekanik tu..suruh dia dtg..banyak songeh lak..hujan la xleh smpai sblm kul 4 la...aku dah hangin dah..last2 aku kata, xpe nnti kalau sy bw kereta saya ke perodua then dia kata brg yg awak ganti tu rosak, nnti awak bleh ganti kan..brg tu under warranty lg kan...korang tau apa dia kata..xde kak..bg tu warranty seminggu je..kalau betul sensor tu rosak, kita bayar separuh2 utk beli br...oh my god...gilos mekanik..aku terus letak fon..sakit hati...aku tepon mr azam, then aku decide nak panggil tow truck terus towing ke perodua terus...so,pas call insurans, settle la..diaorg akan hntr tow truck...

masalah lak nak balik keja nnti....org insuran kata better u naik tow truck sbb kalau ada apa2, owner ada dgn kereta...oh my god..aku kena naik tow truck...korang leh bayangkan x?kelako ok...mr azam lak, naik lrt nnti kami jumpa kat perodua terus...cuma masalah hr ni nak g keje camna n nak ambik anto ajmal camna sbb mr azam tinggal kereta dia kat cheras...so, ptg semlm AKU BALIK KEJE NAIK TOW TRUCK.....sgt kelako...siap ajo driver lori tu cilok jalan lg...seb baik hujan, polis x de kat jln, so, xde la nak kena saman klau buat salah kan....

smpai je perodua, budak2 tu terus ambik n tgk2 keta aku la...pastu diaorg tlg bw aku balik umah, g ambik bateri, tuko bateri....bila tuko bateri br pun x ok gak, so, diaorg kata kemungkinan besar wiring problem..aku cite la psl 2 minggu lepas yg tuko sensor tu...diaorg kata mekanik tu maybe pakai brg 2nd hand sbb sensor tu kalau yg br rm200++....diaorg check tgk sensor kat keta aku tu cam sensor lama je...ho ho ho..hati aku menggelegak...patut la dia kata warranty seminggu je..sbb brg 2nd hand...bgtau aku tu brg baru....ish...sgt tobat la...lepas ni no more anto keta ke kedai2 biasa...kena hantar perodua gak...x lama kemudian, mr azam pun dtg dgn keta dia..rupa2 nya dia ambik taxi, balik cheras ambik keta....

sgt letih ok....kesian kat kami berdua kan...seb baik la ada 2 kereta...pg ni mr azam hntr aku, n then, dia parking keta kat lrt kg br..aku xleh nak hntr dia kat lrt sbb aku x pandai bw kereta manual....kereta mr azam kan keta manual..ni pun aku rs masalah besar lg ni..x aku x reti bw keta manual...asyik bertangguh je nak blajo bw keta mr azam...harap2 keta mr azam selamat la kat situ.....

letih x korang bc cite aku...letih kan....ish..ada cite pendek lg..mlm td ms tgh mkn, mr azam perasan salah satu fon dia rosak..kalau call, x bunyi ringing...so, kalau vibrate je br tau ada incoming call...maybe speaker la rosak kot....hu hu hu...satu satu kan masalah kami ni.....haish...tp xpela..aku anggap ni ujian dr tuhan..mungkin tuhan benar2 nak uji kami...

4 comments:

itangmanih said...

penat den baca haihhh...
apa2 pun,sila2 la blajar bwk keta zam tu..kalu emergency ke apa ke,kan susah...

itangmanih said...

lupa nk tanya...bday ajmal 28hb tu jadi ke tak?

~ana~ said...

tu la kak...erm..xde ms sesuai la utk blajo..ade je hal nya....

28 tu insyaallah jd...

MadianiMamat said...

alahai..byk nau dugaannya...camno nih...sabo je la..