Wednesday, May 6, 2009

~kurus ke?????~

ahaks....gediks sungguh...kurus sgt ke aku ni?
hah hah hah...tp sungguh la x larat nak menjawab persoalan org2 sekeliling yg bz body bertanyakan @pun menegur yg aku sudah kurus.....
hu hu hu...tp tu la hakikat nya..aku pun x sangka aku akan jd kurus sebegini rupa....
tp ntah la..aku sendiri pun xtau...meh nak dgr cite pasal aku x?

dulu ms awal2 aku pregnantkan ajmal, berat aku 53kg, pastu dgn morning sickness nya 3bln pertama tu, berat aku turun jg 49kg...ms tu aku berazam aku nak berat aku x lebih 60kg ms pregnant ni...tup tup 2 hr b4 deliver kan ajmal, aku g check up, berat aku naik 62@63kg..aku pun x ingat...sgt cuak ms ni sbb dah lebih 60kg...tp aku tawakal je la...pas bersalin, berat aku turun jd 54kg...x puas hati gak ni sbb rs gomok lg...pastu aku kan breastfeed kan ajmal sepenuhnya smpaila bln 3 br ni...berat aku pun makin turun dan turun smpailah 47kg...sgt suka u....ms ni mmg ramai org tegur..aku pun suka la bangat sambil buat hidung kembang...pg mn2 pun mesti org tegur kenapa aku kurus sgt...wallah....last week ms aku g check up, nurse timbang berat aku, 46.7kg....what???aku suruh nurse timbang lg sekali, nurse siap suruh aku pusing dan tgk...mmg aku x percaya..terkejut gile...tp mmg la kan..time tu aku kan br baik demam, ms aku demam 2 minggu tu, aku kan xde selera mkn+muntah2 lg....huh...bisa sungguh...last week aku g keje, pakai suar zmn anak dara dulu..suar tu dulunya ngam2 soi je cuma sedikit ketat kat bahagian peha...tp last week bila aku pakai, bleh lak longgar giler part peha tu..aku kena lipat kat pinggang dia...terkejut sungguh aku.....adui la..... ni berat ni last aku cecah ms form 4 dulu la..pastu jarum peningmbang tu dah x reti2 nak turun...asyik duk kat angka 50 je...x pun 50++...

dan hr ni lak, bibik cleaner borak dgn aku ms dia dtg cuci ofis aku..kebetulan ms ni aku sorang je kat ofis....actually dah banyak kali dia tegur aku kurus tp ni dah lama dia x tegur....dia tanya la..apasal semakin kurus...aku ckp la..aku pun xtau...tp saya dah mengandung balik tau bik...dia terkejut...mengandung tp kenapa kurus?..hah hah hah...sy pun xtau la kenapa...

last week aku ada borak dgn best friend aku yg dah lama x jumpa...dia keje sekankang kera je dr ofis aku ni tp nak jumpa dia kalah nak jumpa pm....dia bgtau aku dia dah gemuk...aku pun bgtau la berat aku dah 46.7kg..hah hah hah..terkejut cik ct...hah..ko x caya dtg la jumpa aku ye....bleh lak dia jeles kat aku smpai dia duk ungkit zmn kegemukan aku ms kawin dulu...hah hah hah...zmn anak dara dan time2 awal kawin tu jgn ungkit ye..sensitip..aku sgt gemuk time tu..gemuk gile2 ar smpai aku x cuci pun gmbr kawin aku utk di frame kan...hah hah hah....

okla..tu je cite hr ni...ingat nak ambik gmbr td nak letak sini tp hr ni aku pakai bj kurung yg x lawa, so malas la..alasan malas nak ambik gmbr je sebenarnya tu....

ops...entry ni bkn nak riak or whatever la..tp saja nak berkongsi perasaan dgn pembc blog semua......moralnya kan, kalau korang nak kurus, kawin la..pastu dpt anak, breastfeed la anak anda sepenuhnya...confirm anda akan kurus....xyah la mkn ubat bagai...lgpun breastfeed tu kan amalan mulia....:)

sekian..selamat beramal...:)

1 comment:

adieha said...

nak tips utk lose weight + healthy eating, sila ke http://myh3rbalif3.blogspot.com

good luck!