Thursday, June 11, 2009

~aku kaya~

tajuk agak ampes kan....hr selasa br ni alkisahnya, adik aku kaq tuh msg mintak transfer duit..dia tgh bercuti kat indon skrg ni...pastu jd gila shopping smpai x cukup duit jd nya....hr tuh dah bw 2juta pun x cukup gak lg..ish...jd nya sbg seorg kakak yg mithali, aku pun ikut je la kehendak nya....

jd nya semlm berkejar la aku time luch g masjid india, tukar duit kat sana? kenapa kat masjid india?actually tmpt ni bos aku kata murah sikit nak compare dgn tempat lain...erm..bila aku survey kat 3-4 tempat semlm, mmg la tmpt ni murah...sblm tukar tu, kaq dah pesan suruh mintak tawar-menawar..semua tmpt aku g, rm3.55=1000rupiah..tmpt yg aku nak tukor ni je bg rm3.54....boleh la kan....aku mintak rm3.50..langsung dia x bg..ampes sungguh..tp ok la kan...oh ya lupa plak nak bgtau..nama kedai tuh, ARC MONEY CHANGERS...korang bleh tgk gak kadar tukaran wang kat website dia..aku tgk dlm banyak2 money changer kat area masjid india tuh, kat arc money changer ni je sentiasa penuh org...org kuar masuk x henti2 nak tuko duit...matawang indon dah naik skrg ni..last week rm3.30 je..minggu ni dah naik rm3.55...rugi tul kaq sbb ms dia tuko minggu lepas, dia tuko kat area jalan hang kasturi, rm3.56 kalau x silap...uish..banyak beza tuh kan....erm...kaya aku jap pastu....ada duit 1.5juta..tp rupiah je la..hah hah hah.....
aku kaya....:)
dia bg dgn envelop gak...

pas aku survey2 tu aku x tuko lg sbb aku kena g bank muamalat lak...kena tanya la kalu transfer duit ke indon, brp hr bleh smpai, pastu diaorg kata kalau penerima ada ac muamalat, bleh terima same day, ok, settle sbb kaq guna ac muamalat kawan dia yg indon sana utk bank in kan duit..takut smpai lmbt sbb kaq duk indon smpai sabtu ni je....tp kan org bank tu suruh g cawangan jalan tar sbb kalu kat diaorg (masjid jamek), sistem problem lak..adoi la...masalah gak tuh...kaq pun msg bgtau, kalu x sempat hr ni, esok pun xpe la...ok la kan....pastu aku g balik masjid india tukor duit..settle..penat gile..perut pun lapar...aku pun g la jalan ke arah sogo lak sbb nak tapau nasi padang kat sana...dah lama gile x mkn nasi padang kat situ...kat deretan alinas tu...ada satu kedai yg ada jual nasi padang..pas tapau, naik lrt, terus balik ke ofis...fuh..penat sungguh....

ops..btw..lupa plak nak xplain kat mana ARC MONEY CHANGER tuh...kalau korang naik lrt smpai ke stsn masjid jamek, terus je la jln kaki menghala ke masjid india...kat pondok polis masjid india tu, blkg dia ada deretan kedai kan..so, korang bleh nampak salah satu kedai kat situ ada tulis ARC MONEY CHANGER....sgt berbaloi la aku rs kalu tukar sini...tp kan xtau la kalu ada lg tmpt lain lg murah..kalau korang tau, war2 kan la ye...

erm..penat kan bc citer aku ni...tp lg penat aku semlm..cam org gile rs..fuh...tghri ni nak g muamalat balik, nak g tranfer duit tuh...erm..malas nya...tp demi adik kan...ai kan kakak mithali....:)..angkat bakul sendiri...

No comments: