Friday, July 3, 2009

~H1N1~


skrg ni heboh pasal H1N1 ni kan...sgt bahaya ok...hari demi hari, kes makin meningkat..takut oo..benda ni bkn bleh buat main2...ish..camna la bleh muncul virus cam ni kan...tp tu la..dunia dah nak kiamat agaknya..tuhan turunkan penyakit2 ni sbb nak sedarkan kita ni....

kat ofis aku nih, dgr2 nya ada patient masuk kat emergency, suspect H1N1 ni..terus la diaorg perketatkan kawalan...hanya 3 pintu bleh buka untuk patient/staff/visitor masuk....pulak tu setiap kali masuk, diaorg akan check temp. pastu letak sanitizer...kebersihan amat di titik berat kan...ye la..kalau ikut MOH punya arahan pun, kita kena sentiasa cuci tangan, jaga kebersihan utk elak benda2 ni kan...risau sgt...aku kan, kalau nak kena pergi ke tempat yg ramai visitor/patient terus la pakai mouth cover tuh..ye la sbb nak facing org ramai kan..kita xtau org tu ada demam ke selsema ke...nak keluar ke tempat2 public pun rs cam takut skrg ni(tp masih sempat keluar bersama ajmal dan auntie ct ke MV semlm..:)...)...

pastu pulak kan..kat ofis mr azam, dah ada 2 kes H1N1 nih...so, mn2 dept yg keje 24hrs, kena split..separuh kena moved to cyberjaya branch..including mr azam..waaa...jauhnya mr azam kena travel..but temporary je la..ye la kan..kalau ada yg kena H1N1 ni kat dept diaorg, xde la semua kena kuarantin kan...nnti yg keje cyber tu bleh la balik sini...ofis mr azam siap bg staff diaog thermometer sorg satu utk check temp badan..kaya betul O*B* ni..(ye x kak mona?...:)...)

tp tu la..bila pk, ada hikmah gak bila mr azam kena transfer sana...sbb nnti kalau dia kena kuarantin, aku pun kena la gak kan..dah la ada anak kecik pastu aku lak pregnant..antibodi x kuat sgt..so, mmg kena jaga2 la semua ni...
so, korang semua..berjaga2 la yea..bahaya tau wabak ni..skrg ni mcm2 penyakit2 muncul...jadi kita ni kena la jaga2 la...kalau korang nak tau lebih pasal H1N1 ni, bleh la g website moh..banyak info pasal H1N1 nih...

6 comments:

Afne said...

tq sbb igt mengingatkan. tq jugak call afne td.

~ana~ said...

ur welcome...

sharing is caring..:)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

wah suspenss .. insyallah takder apa2 yer ..

Nana said...

tu la takot kan..

mama tisya said...

terkini tk silap dh ada kt setapak...makin dkt je..huuhuhuh..hrp2 dijauhkn

Sity Sha said...

kat my office pon dah ade 1 kes.
risau gak ni,dah la tgh flu skrg,