Wednesday, July 22, 2009

~jom memasak~

mood memasak sgt la membuak2 di dlm diri saya skrg ini..
skrg ni asyik duk buka blog2 masak je utk try menu br....
dah plan dah apa nak masak utk dinner seminggu ni...
kami mmg jenis x mkn nasi sgt utk dinner, so, senang la nak buat menu2 western kan..:)
heh heh heh...sgt suka....

ni menu 3 mlm lepas,
buat pizza....dah lama x buat pizza sendiri...
hasil sgt memberangsangkan...sgt puas hati...
tp gmbr sgt la kureng..xpe la..x kisah la gmbr pizza x lawa pun,
janji rs pizza tu sedap....
ni buat pizza perisa biasa2 je..just topping dgn nenas, sosej, capsicum n smoke turkey....
ok la kan..puas hati dpt mkn pizza buatan sendiri...
walaupun x sesedap pizza hut or dominos or apa2 je pizza yg berjenama hebat..tp kepuasan tu ttp ada....

oh..kat sini saya letak la resepi pizza ni utk kawan2 mencuba nya...yg lupa try tau...sedap....resepi asal dr sini;

bhn2 utk doh;
3 cwn tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar shortening
3 sudu besar gula castor
1/2 camca teh garam
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast


cara2;
masukkan yeast, gula, garam ke dlm mangkuk air suam...
bila dah larut semua2 tu, masukkan tepung gandum, susu tepung dan shortening
uli sampai sebati...pastu biarkan smpai naik 2 kali ganda...


(ni cara2 buat ni aku pakai cara aku sendiri, kalau pakai breadmaker, xtau la camna...lg satu, gula tu kurangkan sikit la..biasa aku pakai dlm 1 sudu kecil je...)

bhn2 utk sos topping;
2 biji buah tomato-potong dadu
3 sudu besar tomato puree
2 sudu besar sos tomato
2 ulas bwg putih-dicincang halus
1 biji bwg besar (holland)-potong dadu
2 sudu minyak masak utk menumis
1 sudu kecil oregano
3/4 sudu kecil gula
garam secukup rasa

cara2;
panaskan minyak, masukkan bwg putih, bwg besar..tumis smpai naik bau...
masukkan buah tomato, tomato puree, sos tomato...kacau smpai sebati...
masukkan gula dan garam...
last sekali masukkan oregano....
biar kering sikit pastu bleh la tutup api...


(bhn2 ni aku ambik dr resepi asal, kalau aku buat, aku pakai hentam je brp banyak bhn2 yg nak guna..asalkan secukup rs dah kan...)


pastu bila doh dah naik 2 kali ganda, bleh la canai...tahap kebesaran dan ketebalan pizza tu bergantung la pd korang..kalu nak pizza tebal, buat la tebal sikit..tp jgn la tebal sgt sbb nnti bila bakar, doh tu akan naik lg....
bila dah siap canai tu, letak sos pizza tu..pastu, letak la topping...topping tu bergantung la pd anda..nak letak apa2 pun....sosej, nenas, capisicum, pepperoni..terpulangla...oh..saya juga ada letakkan bbq sos atas pizza tu sblm bakar..sblm ni x pernah letak, tp br ni, sj letak..mr azam kata lg sedap.... ops..lg satu..lupa lak bhn utk penyedap pizza...udah tentu la mozarella cheese..
gmbr kat bwh ni xde nampak sgt mozarella cheese nya tp hakikatnya mmg ada la kat atas pizza tuh....

ni sblm bakar..tgk la tu..buruk rupa pizza nya..sbb nya ni pizza yg dah last..ala2 malas gitu mencanai nya..so, jd la sebegitu buruk rupanya..seb baik rs masih sedap..:)

ni rupa pas bakar..nampak sedikit hangit..sbb tgh duk mkn pizza yg dah siap tu smpai terlupa yg dlm oven..:)

ok..selamat mencuba....

(oh..saya masih lg berhutang resepi lemon rosemary grilled chicken dgn seorg blogger...nnti2 la saya letak kan ye..:)...)

5 comments:

Norry said...

Pizza itu nampak sangat menarik....he he

~ana~ said...

ala nor..biasa2 je..try la resepi tu..:)

Nana said...

wow!! terernye wat pizza..leh try la nanti

~ana~ said...

ala nana..pizza bodo2 je...setakat nak mkn sendiri tu bleh la..

try la..x susah pun..:)

idyavie said...

Salam...nice blog...salam kunjung ke idyavie.blogspot.com & register as my follower TQ