Monday, July 27, 2009

~masak2 lagi~

skrg ni kan tgh mood memasak, maka nya jgn la korang bosan ye masuk blog ni bila tgk gmbr makanan je..:)
ala..masak bleh la..tp kesedapan tu xde la sgt..setakat nak masuk mulut kami sekeluarga, xde apa sgt la....hr ni ada 2 menu ye..:)
menu pertama,

hitam legam nampak steak aku kan..

1. steak

lupa la hr apa aku buat..tp last week la...semangat betul g cr tenderloin kat kedai ramly kat bndr tun razak balik keje isnin lepas...mlm tu terus perap...sblm ni buat steak pakai daging biasa je..tp liat sikit sbb aku mmg fail bab2 potong daging ni..(kes potong x ikut urat la)....tp bila dah guna tenderloin ni, xperlu risau sgt sbb daging tenderloin ni mmg lembut sgt2...

bhn2;
daging
bawang putih
kicap
lada hitam

cara2;
tumbuk lada hitam dgn bawang putih
perap daging dgn bahan tumbuk td+kicap (bergantung pd korang nak perap lama mana..lg lama, lg ok..)
panaskan kuali, masukkan sedikit butter, grill la daging tu..dah siap la part daging..

utk kuah tu, aku lupa lak resepi dia...sbb nya kuah tu aku alter dr resepi asal..aku banyak buat try n error utk resepi kuah ni, cilok dr resepi situ sikit resepi sini sikit last2 jd la kuah versi aku...nnti esok aku update balik utk kuah ye...utk yg buat kali ni, kuah jd kureng sikit...tp apa2 pun..steak aku ni xleh lawan yg MIL aku buat..dia buat lg marvellous...sedap hingga menjilat jari..:)..aku guna resepi dia pun, masih x sama rs...ish...

utk coleslaw tu cam biasa la..carrot dgn kobis korang parut kasar..campur dgn mayonise, cuka (sikit je), gula (sikit gak)...



xde la cantik sgt rupa nya kan..jadi la..1st time buat..bleh la terima...rupa sedikit hangit..sbb x kuar kan dr oven..(aku tertido..:)..)



2.blueberry cheese tart
dah lama nak buat tp x terbuat2..jumaat lepas, ajak cik ct g bake with yen beli brg2 utk buat cheese tart ni...hari ahad br sempat nak buat...sgt buruk rupa nya..tp masih bleh di maafkan sbb ni 1st time buat..ajmal sgt suka mkn...:)..buruk2 pun rs nya still ok la...resepi cilok dr mn ntah..lupa lak...

Bahan-bahan; untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila


Cara2;
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.


Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya


*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.


Cara2;
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

br2 ni gak ada buat pizza..(pizza again??...:)..)..sj je nak try pepperoni pizza..ok la rs pepperoni tu..dah lama aku mencr pepperoni tu, jumpa gak akhirnya kat isetan...gmbr x ambik...sama je dgn pizza sblm ni cuma atas tu je letak pepperoni....

ok..tu je la cite masak2 aku....
minggu ni ada lg project masak memasak...
tunggu la ye..nnti2 aku letak lg resepi...
selamat mencuba ye..:)

4 comments:

itangmanih said...

ni dh transform jd blog masakan nie...hehehe..dapur akak gk yg x berasap..takat masak air jer...huhu

~ana~ said...

heh heh heh...mood nak masak sudah dtg...
masak je la...
sblm ni x berasap gak dapur tu...

Afne said...

arrgghhhhhhhhhhhhhhh tidak! knp tak anto seketol dua cistat tu kt rmh afne?

~ana~ said...

afne, buruk sgt rupa nya tuh..
kalau lawo, xpe gak nak anto ke jiran tetangga...hu3x..xpe2 nnti kalau next week kita rajin, kita buat lg, kita hntr ok..:)