Wednesday, August 12, 2009

~H1N1-info dan cerita..~

erm...ada 2-3 cite lg yg patut nya nak publish but aku dulukan cite psl H1N1 ni memandang kan semakin hari semakin bertambah kes kematian...

kalau tgk, kes xde la banyak sgt dr hari ke hari nak compare dgn country lain but kes kematian sgt tinggi...ingatkan dah reda..tp makin meningkat lak...

korang semua berhati2 la ye...kalau boleh elak kan g keluar ke tmpt2 awam...dan kalau keluar tuh, pakai la mask tu ye...heh heh heh..pandai je nasihat..aku nih kenkdg x pakai pun..ikut mood...kalau rs nak pakai, pakai..kalu rs xmo, x pakai la..hu3x...tu yg mr azam kata, sama je...mr azam tu lg la..hari2 naik lrt..dah berbuih mulut aku suruh dia pakai mask tp dia buat xtau je..ego je org laki ni...risau aku...

erm..citer psl h1n1 ni kan, td ada sorg supplier aku dtg, dia cite camna dia and his family kena kuarantin about 2 weeks sbb kes h1n1 ni..1st yg kena, anak dia..kena kat school...then dia lak yg rs demam...pastu terus dia and family dia kena kuarantin...lgsg x kuar umah dlm ms 2 weeks tu..stress kata nya...sbb dia dah biasa kuar umah g keje..bila dah kena kuarantin duk umah ni, stress la..berkurung je..dia bgtau gak, kalau stok makanan diaorg habis, dia akan mintak tlg adik dia beli kan brg2 then..letak je depan umah....pas adik dia blah, dia g la ambik brg2 tu...mmg betul2 kuarantin x kuar umah...dia bgtau gak..rs cam teruk sgt..lemah badan..sakit sendi2 semua..sengal otot..awal2 tu dia ingat kan dia kena denggi but bila g hosp, buat blood test, bkn denggi...mmg h1n1...

pastu, nak bgtau, kalau korang pakai mask tu, makesure paling lama korang pakai mask tu,2-3 jam..pastu tukar la...jgn la smpai pakai 1 mask utk sehari suntuk..x guna jugak sbb bakteria+kuman2 senang merebak sbb kita bernafas, bercakap, udara x keluar habis..so, ala2 lembap la kan kat mask tu makanya, bakteria+kuman2 senang la dtg...faham x aku cite ni...

dgr2 cite nya, mask sgt mahal di jual di pasaran skrg ni..luckily+alhamdulillah, keje kat sini, senang nak dpt mask..mintak je, terus dpt...so, xde la kena g farmasi nak cr mask ni..akak aku cite, dia beli mask 5 keping=rm7..mak oi...serius aku cakap..mahal gile...sbb setahu aku..sekotak(50keping) tu br brp ringgit...mmg cekik darah...yg aku geram..aku ada la bw balik kat umah mask ni, nak suruh mr azam dgn kaq pakai...tp diaorg malas nak pakai, sudah nya..ajmal buat main..ish..kalau jual pun dah dpt duit kan..hah hah hah....

erm..cakap pasal vaksin lak kan..aku pun x brp sure sgt pasal vaksin2 yg ada org ambik skrg ni yg utk prevent h1n1 ni...aku ni bkn nya tau banyak sgt pun info psl h1n1 ni..sekadar berjg2 je..

pastu, ada gak dpt email, diaorg kata, banyak kan makan epal hijau dan dan minum fresh orange..yg aku tau, epal hijau mmg elok to prevent dr sebarang penyakit..tp tu la..epal hijau ni masam..x semua org suka mkn kan...

sgt2 risau ni, dah la org mengandung n budak2 bwh umur 5 thn, antara yg berisiko tinggi utk kena...mmg kena berhati2 betul la skrg ni..xleh main2...tp tu la..aku ni cakap je kenkdg nak berjg2 tp buat nya liat gak...masih gak nak kuar g public area..hu3x....keje lak kat sini, lg la risiko tinggi...mmg ada kes la kat sini tp seb baik la aku x berhadapan dgn patient..cuma berhadapan dgn supplier2 kuar masuk sini, bahaya gak kan...kita mn tau dia h1n1 ke x kan..

so, aku rs tu je la aku nak share kali ni...korang semua, berhati2 la ye...sama2 la kita menjg kebersihan diri dan keluarga..elakkan kuar kat public area, kalau hal2 yg x penting tu, xyah la kuar...baik duk umah je....ceh..pandai je nasihat org kan...:)

3 comments:

MadianiMamat said...

ajmal sume bende nak main.haih...budak kuat nangis...hahhaha

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

itu yg kami pun kurang kuar kemana2 skrg nieh ..adeh risau ;-(

Norry said...

Tu la, dah lama tak jumpa nana kan, nanti2 kita wat re-union nak...hehehhh