Thursday, September 10, 2009

~monthly check up...~



semlm dah start check up dgn gynea kat ukmsc...
mr azam dah ajmal pun ikut sekali...
ajmal sgt suka dtg ukmsc ni sbb ada banyak mainan dan akuarium...
dia berjalan ke sana sini..jap jap g main jap jap g tgk fish....
smpai semlm kat pukul 9 pg..app start kul 9..
kalu kat gov kan 1st come 1st serve, sini pun sama gak la...
seb baik semlm aku antara yg terawal gak smpai n doctor pun smpai awal gak...

so far, check up semlm xde apa2 masalah,
baby ok
air ketuban cukup
uri pun ok
berat 51.3kg
bp 94/55
berat baby 1.558kg..
next check up 7/10/09
doc tanya balik raya kat mn..bila bgtau, balik trg...
doc nasihat kan nnti kena sentiasa urut kaki ms duk dlm kereta...
xpun berenti sekali sekala, pastu jalan2..
ini adalah utk melancarkan peredaran darah...
sbb doc takut bila duk lama dlm keta, kena cramp, darah x jln...
benda ni sometimes bleh melibatkan kematian..so, beware...
alhamdulillah, pregnancy kali ni br 2 kali kena cramp....

pastu ada tanya doc pasal suntikan INFLUENZA VACCINATION..
actually br2 ni dpt email, yg kitaorg ni staff kat ofis ni dpt free influenza vaccination ni...
so, pd sapa2 yg nak ambik vaksin ni bleh la kan...
tp aku cam confius sikit sbb hr tu ada terbc kat mn ntah,
pregnant woman not recommended to take this vaksin...
and bila tanya doc semlm, dia pun cakap cam tu..NOT RECOMMENDED..
dia br je dok discuss dgn semua doc2 pakar kat pusat perubatan ukm,
n diaorg kata, x digalakkan sbb benda ni still br lg..
so, xtau lg apa effect for short term or long term to mummy and baby...
lgpun, dia kata, kalau nak ambik ble tp nnti takut once vaksin tu dah ada dlm bdn kita, bdn kita dah x imune dah...
so, conclusion nya...mmg aku xkan ambik la vaksin tu....rs cam rugi pun ada sbb dgr cite nya vaksin tu agak mahal kalau nak ambik kan?
erm..xpe la....nak buat camna....

pastu tgh dok borak2 dgn doc,
bleh dia tanya.."so, mc for today"?
aku pun terkejut la.."hah?mc?"
then dia kata, "ha'ah, mc for today, u nak x?nnti i bg.."
owh..nikmat nya rs...unexpected betul...
ni yg best dr ani ni...hr tu ms awal2 jumpa dia pun, dia bg mc...
senang sungguh...xyah mintak2...dia mmg akan bg everytime check up..

pas check up, antar ajmal, balik umah tdo..:)
ptg mr azam g keje, ai g shopping...:)

and today lak ada check up kat klinik kesihatan ibu dan anak salak selatan..
even dah start check up dgn gynea, tp still nak continue la check up sini..
sbb servis sgt ok kan..ms menunggu x lama....
diaorg check pun ok gak....lgpun free je kan...
td smpai klinik kul 745, aku jd org 1st...kul 820 dah siap check up...cpt kan...

check up hr ni;

berat 51.1kg
bp 101/66
tinggi rahim 29cm
hb 11.0

seb baik hb naik..even border line je pun...
terima je la sbb dah brp hari skip mkn ubat...
so far, mmg xde apa2 masalah...
nurse pesan suruh prepare kelengkapan baby(br mlm td laundry bj2 baby..)
start hr ni kena catat pergerakan baby...
erm..malas la nak buat yg ni sbb malas nak kira...
tp bila dgr cite 2-3 org kwn aku yg baby nya meninggal di akhir2 kehamilan,
jd sgt takut lak....so, nak x nak kena catat la kan....
erm...rs nya tu je la kali ni kot....xde apa2 dah la...

ajmal buat peace smbil tunggu lif..(x mandi lg tu..:)...)

5 comments:

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

wah baik dr bg mc hr tue .. kita pun dah mula kena kira pergerakan baby .. chek-up pun every 2 weeks dah ;-)

~ana~ said...

ha'ah kan kak..check up dah start every 2 wks..tp kat ukmsc tu still every 1 bln...

itangmanih said...

x sabar jugek nk dgr doc ckp 'so,MC for today?'..hehe...automatik akak jawab 'OK'...wakakaka..sbbnya balas dendam kt govt x penah dpt MC after checkup..huhu

~ana~ said...

akak, hah hah hah...tu la..na dgr hr tu cam terkejut sgt..x sangka lgsg dia akan bg mc...nak jwb ok tu pun masih dlm keadaan terkebil2x...

NaZRiN said...

CHECK IT OUT!! http://nicephonenumbers.blogspot.com/ SPREAD IT AROUND!! TELL UR FMLY AND FRENS!! BOOKMARK THIS LINK!! LINK MY BLOG PLEASEE