Wednesday, September 30, 2009

~sehari sebelum raya~

dlm banyak2 hr ms bln pose, sehari sblm raya tu la aku paling suka..tp paling suka tu pun kalau aku ada kat kg la...kalau kat kl ke mn ke...x suka la..sbb nya?...time tu la family aku berkumpul bergotong royong buat lemang, rendang, masak utk berbuka....mmg meriah la...biasa family makcik aku(adik mak aku) pun akan join sama....

dr pg..bn je tdo, tugasan pun bermula...biasa nya makcik aku la ketua nya...selalu pg2 dia dtg umah, bising je mulut nya sbb kitaorg ni..selagi tu dia x dtg, selagi tu x start keje even sblm tu ma aku dah bising2 suruh start buat keje..heh heh heh..kena dgr makcik aku bising gak br keje bermula....:)...setiap org ada tugasan tersendiri seperti kukur kelapa, perah santan, isi daun lerek dlm buluh lemang, buat penanggah utk bakar lemang, isi beras dlm buluh lemang, bakar lemang, buat rendang...fuh..mmg penat gilos la..dgn pose nya lg..mmg mencabar sungguh...tp apa2pun semua tu mmg best la....


ptg tu masak utk berbuka..ma buat kan bubur lambuk dan aku masak sejenis dua lauk nasi...ye la..bkn semua org mkn bubur lambuk kan...aku je benor nya yg beriya2 suruh ma buat..ye la..dah la pose thn lepas x mkn..thn ni mmg nak lepas gian la..bubur lambuk kat trg jenis lain sikit..x mcm bubur lambuk kat kl ni..kalau kat trg, siap ada daun2 pucuk paku merah dan ulam-ulaman lain di masak dgn beras, isi ikan, keledek manis..erm..apa lg erk..lupa la..tp tu la antara bhn2 nya...lupa lak nak snap gmbr bubur lambuk tu...erm..hr tu aku masak ayam msk merah yg aku beli kat pasar tu..mr azam kan hantu ayam..so, banyak la dia mkn nya..tu yg hr raya tu terus kena 'cherry berry'...adoi..sian sungguh la...



malas nak cite panjang2 lg..kita layan gmbr ye..:)..gmbr suasana sehari sblm raya di rumah ku di kg....

















time bukak pose ptg tu gak ada sebiji kek coz meraikan bday cousin aku, anis...dr awal2 pose lg time dia dtg umah aku kat kl tu, sibuk dok tanya aku..sehari sblm pose brp hb..ingat kan kenapa..rupa2nya br teringat, 19.09 tu bday dia...so, kaq pun bermurah hati sponsor sebiji kek utk dia...kat kek tu tulis bday utk anis dan joe..joe tu adik anis tp bday dia 19.10..erm..xtau la kek apa...yg aku tau, aiskrim kek..so, pas berbuka tu ada la sessi memotong kek lak....aku ambik gmbr kek je la...gmbr tuan empunya xde la...:)..

2 comments:

Norry said...

Nana, selamat hari raya, rajin2 datang ar umah...

~ana~ said...

selamat hari raya nor...insya allah kalau ada ms smpai la...x buat open house ke?