Tuesday, October 20, 2009

~moh share lg~

masih dlm di lema.... er..di lema semlm psl botol susu pun x settle lg...
ni di lema pasal lain lak...
meh nak cite ye...

dulu kan ms ajmal, ai fully bfeed kan dia smpai la ai pregnant balik...
bila ai pregnant, dia dah xmo..x sedap dah kot nya kan
so, utk baby a ni pun, ai ingat nak fully bfeed gak la...

di lema nya apabila.....
xtau nak pakai botol ke nak pakai plastik utk simpan stok...
dulu simpan dlm plastik biasa yg aku steril la....
tp skrg ni rs cam xnak la..
nak betul2 proper sikit la kan....
tgk ada kat blog2, diaorg simpan dlm botol cam senang lak...
tp muat ke nak isi dlm freezer aku tu erk...
dulu aku terpaksa tumpang simpan dlm peti beku kat umah mama,
gara2 x cukup tmpt....tu pakai plastik..ni pakai botol lg banyak mkn ruang kan...




erm..camna ni erk....
kalau pakai botol, botol MLO tu la kan...



utk long term jimat la kan sbb dia bleh guna banyak kali..
botol tu mmg botol yg bpa free nya...
kalau pakai plastik ni...pakai buang la plak....
hu3x....


any idea?
pro n cons guna plastik n botol....
n cara2 yg lebih proper utk simpan breastmilk ni...
rs cam nak guna 2-2 je..plastik pun guna, botol pun guna...
nampak nya kena banyak masuk 'rumah' org lg nih..
kena banyak membc lg nih....
kumpul info banyak2...

5 comments:

Afne said...

ana - afne nk nyibuk lg blh? hahah..

afne pn mcm ana dulu.. confuse. tp fikir punya fikir, afne modal je beli mlo storage bottle tu 2 x twin packs (24 bottles) sbb reusable plus blh digunakn sbg feeding bottle gak. enjoybreastfeed.com ada diskaun (byk jimat dr segi wang) tp klu ana nk save space freezer better pakai storage bags cuma kena pakai buang la.

skrg ni pn terpaksa pakai botol2 lama hana utk storage sbb semua mlo tu ada isi. nk tmbh lg ke beli storage bags yea?

nieda said...

salam kenal,
happy breastfeeding...saya guna dua2, botol and plastik sbb save space. botol yang bagusnya boleh guna byk kali..

~ana~ said...

afne-xde nye nyibuk2..mmg mengharapkan feedback dr afne gak.
...:-)

kalau ikut time ajmal dulu, mmg kena pakai storage bag..sbb dulu, 2x pump kat ofis ana dpt around 25-30oz/day...so, klau letak dlm botol, sah2 la cam x muat kan...maybe ana guna 2-2 kot tp botol tu terhad la..more to plastik bag..

nieda-salam kenal, exchange link erk..thanks sbb sudi drop by..:-)

MamaCira said...

salam...

banyaknye stock susu... mesti bestkan dalam fully BF... hmm.. aku susu x banyak.. lagipun sebelah je.. sebelah lagi baby x nak isap..

~ As ~ said...

pakai 2-2 la... pastu beli frozen...ahahahah...
tp botol senang nak handle kan, tuang2 je dlm botol susu tuk hisap..klau plastik...woooo klau kelam kabut, kompom tumpah...