Thursday, April 30, 2009

~SPECIAL ANNOUNCEMENT~

heh heh heh..tajuk agak poyos kan....saje je bikin gempak....actually nak inform...


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


tp x nampak sgt kan....mmg kuar double line pun..tp lambat sgt kuar..test tu aku buat ms minggu ke-6...

minggu ke-7 aku g scan kat klinik kat alam damai pun still x nampak...so, xnak berharap sgt...

minggu ke 10, aku terus g jumpa my new gynea, prof ani amelia kat ukmsc, so, lega sgt time ni dah nampak...sgt comey ok.....aku terpaksa tukar gynea br sbb prof zaleha not in ukmsc anymore...dia skrg just kat hukm je...erm...ingatkan nak ambik prof hashim tp mr azam still xnak gynea lelaki, so, ambik la dr ani amelia ni...erm..ms 1st time jumpa hr tu tgk ok je..harap2 dia ok la nnti....aku bkn apa, cumaa risau kot kena czer lg je...but dia bg bgtau kalau xde apa2 masalah pd kandungan, insyaallah aku bleh deliver normal...erm..lega sikit dgr.....

perasaan;

sgt terkejut sbnar nya...ni semua unplan...mmg after delivered ajmal, aku x ambik sebarang ubat or whatever for family planning..my old gynea (prof zaleha) pun x suggest aku utk ambik apa2..takut gak sbb ajmal dulu kan czer...but prof zaleha kata if u pregnant pun not a big problem....dah xde istilah kena tunggu at least 2 years for czer case...fine la kan..dah ter accident kan(kelako nya ayat)..so, kami terima je la..kami anggap ni semua rezeki dr tuhan....(alhamdulillah..sgt murah rezeki 1-2bln ni..)....

so, due date nya 09.11.2009...erm..skrg ni aku tawakal je..berdoa dan berdoa agar kandungan aku ni xde apa2 masalah...dan juga berdoa kalau2 baby bleh kuar 30 oct tu sbb time tu kan besday i....wallah....

erm..skrg ni just muntah2 time gosok gigi di pagi2 buat je...yg lain2 xde apa2 sebrg alahan..alhamdulillah sgt kerana kandungan kali ni di permudahkan seperti aku mengandungkan ajmal dulu...dan semoga ianya berkekalan smpai la aku deliver nnti....ops..lg satu..selera mkn la..masih lg berkurang..xde selera..xtau nak mkn apa...kdg2 puas la aku dok masuk blog masak2 sbb nak cr selera..nak mkn apa but fail gak...so, kdg2 x mkn lgsg kdg2 belasah je mkn apa2 yg mr azam mkn but small kuantiti...udah xde selera kan...gitu la gaya nya.....so, gitula cite nya special announcement aku kali ni.....nak cite banyak lg tp ada meeting lak ni...so, to be continue la ye....:)

Wednesday, April 22, 2009

~minggu sakit~

minggu sakit telah melanda keluarga saya....

bermula dr melaka hr tu kan ajmal demam+sakit mata, isnin nya tu saya terpaksa mengambil EL utk menjg anak bujang itu di rumah..pastu teringat lak app. dia dgn pakar mata kat hukm..so, bergegas la saya membw ajmal ke hukm...dah la lewat pastu kena parking kat bawah a.k.a sebelah kolam renang tuh..huh..sgt jauh ok...dgn bw stroller nya lg...mmg la ada shuttle...tp time saya tu, xde la lak shuttle nya..seb baik ajmal berkelakuan baik pd hr tu...tunggu punya tunggu akhirnya rawatan selesai pd pukul 3 ptg..bayangkan..dr kul 10:30 pg..sgt letih ok..doc tanya kenapa x bgtau nurse nak percepatkan giliran, bgtau la anak demam...ceh..dah bgtau nurse, nurse buat bodoh je..saya malas nak kecoh2..geram+sakit hati...smpai umah kul 5...penat gilos....esoknya giliran mr azam lak ambik cuti utk jg ajmal sbb mata ajmal masih belum pulih sepenuhnya...sbnarnya bbsitter x kisah pun kalau kami hntr ajmal, tp kami lak bimbang, nnti apa kata makpak budak2 lain kalau sakit mata+demam ni jangkit pd anak diaorg?

rabu,khamis,jumaat kami berkampung kat umah mama..mintak jasa baik mama tlg jgkan ajmal...ye la nak ambik cuti banyak2 mn bleh kan..cuti pun bknnya banyak sgt....ops...hr khamis tu lak saya mc sbb demam...ingatkan doc tu bleh bg khamis jumaat tp dia bg sehari je...ish..saya x larat gile dah time tu...saya ni kalau demam doc xleh kasi ubat..kena kasi mc je at least 2 hr..heh heh heh...sbb nya saya allergic dgn panadol, pcm, dan segala ubat demam..

jumaat tu g gak keje la dgn xde suara sbb batuk yg teruk...saya x buat keje sgt pun hr tu sbb x larat gilos...tdo je...seb baik boss memahami....

sabtu tu dah balik umah la...kaq pun demam la..sian sia..dia pun x larat...ptg sabtu tu g klinik kat alam damai..mr azam suruh check saya dan ajmal gak sbb batuk selsema ajmal masih x ok..doc tu ada bg 4 jenis ubat kat saya, batuk, selsema, antibiotik, demam.katanya ubat demam yg ni xde apa2 allergic.so, xyah risau...k fine...dlm kul 6 saya mkn la ubat tu..kul 7, mata saya tetiba jd membengkak dan dada jd sesak...susah nak bernafas....terus suruh mr azam hntr saya ke hukm...smpai ke hukm, diaorg bg nebulizer...pastu kena tdo kat wad kat emy tu semalaman...pg ahad br bleh kuar..sian ke kaq..x sihat..kena jg ajmal m mr azam hntr+jg saya kat hospital...seb baik ajmal x meragam sgt mlm tu...

hr ahad tu dlm x larat siangnya, lupa diri jap..g jln2..tgk keta, g jj...mlm tu terus demam balik..isnin tu x larat la nak g keje...mlm tu mr azam br g klinik alam damai balik, doc bg saya 2 hr mc...

smpai hr ni saya sebenarnya masih rasa kurang sihat..tp nak buat camna..xkan nak mc lg..gile apa..ingat ofis bapak ko punya ke...pg td tgk cam mr azam lak x sihat...ajmal lak tgk nya dah makin ok sikit..batuk dia xde la teruk sgt dah...harap2 end of this week, kami semua sudah sembuh la...kawan2, pembaca2 blog saya ni..doakan la saya dah keluarga saya semoga kami cepat sembuh ye....

tiada gmbr utk entry kali ni kerana xtau nak letak gmbr apa....

Friday, April 17, 2009

~ala kassim~

ni aku buat entry khas pasal ikan bakar kat melaka....
abg la yg beriya2 nak mkn kat sini sbb kwn dia kata sini best...dah la dia x tau jalan n xtau lokasi kedai tu, teraba2 la kitaorg mencr kedai tu..seb baik x tersasar ke muar..hah hah hah....

kedai ni kat alai, crystal bay kat alai...abg ingat kan kedai mkn ekslusif, tp rupa2nya kedai mkn biasa je....kedai ni cam medan selera la...banyak deretan kedai mkn tp sbb abg nak gak mkn kat ala kassim ni, kami pun try je la....

so, cam biasa la kan, kalau kita mkn kat kedai ikan bakar, kita kena pilih ikan, timbang n bgtau nak masak apa kan...so, abg pun pilih la sotong (goreng tepung), ikan pari (bakar), siakap (bakar), lala n kupang (ni aku x ingat msk apa).....pastu order gak sup sayur..

ok, then dudukla kan...pastu tunggu punya tunggu, xde org dtg ambik order air...aku pun g la kat cashier..dia kata, kalu order jug, cpt sikit..so, aku pun order la satu jug air tembikai dan teh tarik satu...dia kata sekejap je bleh smpai...tup2..dlm setgh jam br smpai..kalau korang, hangin x?kata kejap tp mak oi....part nasi lak, bila nak order, dia kata, nnti bila makanan smpai br order nasi...ok..fine..

mr azam yg mmg dah kenyang jd lapar balik..apatah lg kitaorg yg lain2 ni yg sememangnya lapar..sah sah la makin lapar kan....ajmal lak buat hal sbb x sihat sgt kan..seb baik ada kucing kat situ..bleh gak buat pujuk ajmal....

akak ipar aku dgn dini dah x tahan sgt, makan la nasi lemak dulu...smpai 3 bungkus abis..aku pun mkn gak sebungkus..ye la..x tahan la..lapar wei....
dah kat sejam lebih, makanan x sampai2 gak, aku dah hangin dah...2-3 kali gak la aku g tanya..last2 aku xtau a dah brp lama menunggu, makanan pun smpai..semua makanan kecuali lala dan kupang..kitaorg ingat kan lala dgn kupang smpai lambat sikit, xpe la..kitaorg pun mkn la dulu mknan yg ada...
pastu nak order nasi...bila aku g order nasi, bleh diaorg cakap apa....nasi dah abis...mak oi...ada gak aku ngamuk ni..aku dah marah2 la kat sorang waiter ni.....hangin gile...last2 aku xtau dr mn diaorg ambik nasi, diaorg hantar la 3 pinggan kat meja kitaorg....so, kena la share kan....aku dah xde selera dah nak mkn even perut lapar gile...mkn gitu2 je....

dr apa yg kitaorg mkn mlm tu, sotong goreng tepung tu je aku rs sedap gile...yg lain out....bila makanan dah hampir habis, lala dan kupang x gak smpai...aku pun g la tanya...aku nmpak la cashier tu g masuk dlm tanya tukang masak pastu kuar balik dgn muka semcm je smbil g bisik dgn kawan dia sambil pandang meja kitaorg...last2 sorang waiter lain dtg meja kitaorg, bgtau lala dan kupang kitaorg HILANG...what????bull shit....
kak dgn kakak ipar aku apa lg...terus sembur diaorg....aku dah x ingat dah dialog2 diaorg tp yg pasti nya diaorg xde la marah2 buat kecoh kat situ...tp bleh lak staff diaorg kata balik kat kitaorg..marah2 kat kitaorg buat cam kitaorg yg bersalah....kitaorg bengang gile la....

balik tu mmg kak nyumpah2 dlm keta....erm..seb baik dia x guna kuasa dia..heh heh heh...
tp tu la..org melaka ni penyabar sungguh la...duk q berjam2 semata2 nak munim coconut shake pun xpe...menuggu berjam2 utk makan ikan bakar yg hampes pun xpe..sungguh la penyabar ok...

Thursday, April 16, 2009

~JaLan2 Cari PaSaL~

last week..yakni 11 dan 12 april, kami telah ke melaka..saja jalan2 cari pasal...mmg cr pasal pun..actually mr azam booking banglo company dia kat pantai klebang...banglo tu sgt besar...sgt best ok...memandangkan banglo itu besar, aku pun ajak la abg aku, kakak ipar aku dan dini, kaq, mat joe utk join sekali..ada gak ajak family member belah mr azam, but masing2 ada..erm..sekali sekala keluar kl rehatkan diri best gak kan....
erm..mmg puas hati la duk banglo tu..siap ada swimming pool lg..ajmal dgn dini bkn main lg mandi swimming pool...bkn budak kecik je...org2 dewasa pun x ketinggalan..(aku la tuh..)heh heh heh...sgt best ok...yg x best sikit bila rumah tu berkembar..banglo ni ada 2 unit, pastu 2 unit ni x terpisah..mmg la pintu masuk lain2 tp hall dia terbukak...maknanya kita bleh nmpak org sebelah buat apa...kebetulan lak ms kami g tu staff o*b* singapore...ramai gile family dia..so, jd riuh sikit la....





kami bertolak sabtu pagi, dalam kul 9 gitu...kaq dgn mat joe naik dgn kami..abg aku bertolak tghri sikit sbb tunggu puteri dini bangun tdo....oleh kerana aku ni bekas "org melaka", so, aku la jd penunjuk arah..seb baik jln x banyak berubah lg...smpai je melaka, kami terus ke klebang...check in, rehat2 jap sementara tunggu abg smpai sbb nak lunch terus...dlm kul 2 gitu, abg smpai, janji jumpa kat masjid al azim....aku ajak g mkn kat lot 85..yup..nama kedai tu lot 85..lokasi kat durian daun..kalau traficc light kat hotel st meridian tu..korang belok ke kanan..ambik jalan nak ke maktab perguruan perempuan melayu melaka tu @ maktab perguruan durian daun...pastu pandang sebelah kanan korang, korang akan nampak maktab tu..lepas maktab tu, korang akan nampak la kedai tu...ada nasi beriani, asam pedas, dan pelbagai lg lauk la...time kami g tuh dah lewat, so, makanan pun x banyak choice sgt la...pas mkn, terus zoom ke klebang..balik rumah, rehat..penat ok....tp penat penat pun kitaorg dok g berendam dlm swimming pool jap...ptg tu just jln2 kat area pantai klebang je...pastu nmpak la org beratur pnjg..ingatkann buat apa..rupa2 nya beratur utk beli coconut shake...aku dgn kaq pun sengal la g beratur smpai 1/2 jam..semata2 nak beli coconut shake tu..padahal mcm la x pernah minum...sian mr azam dok tunggu dlm keta....




mlm tu nya agenda, mkn ikan bakar...aku buat entry khas pasal ikan bakar ni..so, next entry la yea....
esok nya, pg2 aku bw ajmal main air jap kat pool...pastu aku dgn mr azam decide nak bw ajmal g klinik memandangkan suhu badan dia makin panas dan mata dia makin teruk bertahi...punyalah berjanggut kami mencr klinik area klebang ni...sgt susah..last2 jumpa satu..tu pun kena tunggu sbb doctor x smpai lg....doctor kata ajmal demam, sakit mata, n tekak dia merah sikit.....so, doctor bekalkan ubat la....balik dr klinik tu dah kat kul 11...rehat2 jap dlm kul 2 ptg, kami pun check out...abg nak ajak g mkn asam pedas lg...kali ni kat area menara taming sari, puas pusing sana pusing sini, jumpa la kedai makan tu...sedap la...kedai makan ni pernah masuk jjcm, singgah sahur....ok la..puas hati la...pas mkn ikutkan nak g naik menara taming sari tu tp hujan lak...so, terus la kami balik kl...aku lak sengal ajak balik ikut alor gajah....bising mr azam sbb jauh katanya..apa tak nya...asyik jumpa traffic light je...jenuh tul..hujan lak sepanjang2 perjalanan dr melaka ke kl....ingatkan nak singgah seremban makan cendol lemaan dawi tu, tp sbb hujan n keadaan ajmal makin x ok, kami decide nak balik je terus....sgt penat....percutian kali ni asyik mkn je...x g melawat pun..tp xpela..nnti2 bleh la g lg.....



Thursday, April 9, 2009

luahan perasaan...

aku tulis entry ni pd pukul 5:10ptg, 8hb april...

aku sgt sakit hati smpai ptg ni aku menitis kan air mata...
bnda ni br 10 minit lepas terjd kat aku...
xtau la..mungkin bg korang apa yg aku bakal citer ni x la sedih mn...
tp bila kenangkan perangai 'dia' tuh..aku sakit hati...
bkn sekali ni dia menyakiti hati aku...ni dah berkali2...
bkn topik ni sj yg bikin aku sakit ati malah bertopik2 dah...

citer nya....
tiap2 pg, mr azam akan drive keta...
smpai ofis aku, aku g punch card n kuar balik utk hntr dia ke lrt..
aku akan drive masuk ofis..keta mmg parking kat ofis aku...
mr azam masuk kul 9 pg..keje kat area msjd jamek...
so, that's y aku kena g punch card dulu....
biasa la..aku xnak punch lmbt sentiasa...
ptg lak aku akan drive sendiri then aku akan pick up mr azam kat lrt nearest our house...

isu nya;
aku jd terbalik lak sbb hantar dan ambik hubby dr keje...
org lain hntr ambik wife dr tmpt keje...

'dia' asyik memperkotak katikkan aku...
teruk sgt ke situasi kami suami isteri ni?
salah besar ke aku yg hntr ambik mr azam?
aku sorang je ke yg buat cam tu?

actually sblm ni ada gak sorg brader yg br kami kenal mempertikaikan benda ni pd kami berdua...
adoi la...pk la...otak ada kan....tuhan dah bagi otak tu...

mr azam keje kat masjid jamek...kalau parking keta situ, mau2 rm5-6 sehari melayang..kalau parking ofis aku, free....aku hntr ambik mr azam pun takat kat lrt station je....cost mr azam naik lrt tu br brp rm...
so, mn korang nak?

ko bleh ar..pg keje balik keje naik motor..cilok sana cilok sini...
hidup kita mn sama wei....
adoi la..aku mmg sakit hati sungguh la....
xtau dah nak ckp camna lg..mmg sakit ati sgt.....

ni bkn kali pertama aku disindir cam ni oleh 'dia'..dah banyak kali..
masalanya, ofismate yg lain xde mende pun....x kisah pun..
tp sebab dia ni..nama ke lelaki tp mulut kalah pempuan...
mmg xleh buat apa....
sial ko...

bkn isu ni je yg buat aku terasa dgn dia...
dah banyak isu....
malahan bkn aku sorang je yg kena dgn pelbagai isu ni...
tp semua ofismate aku...sgt sengal....
ko ingat ko je yg bagus..ko je yg hebat...
ko je ada sedara keje besar..
keje sana sini..pangkat besar....
ko je kenal semua org besar...pi gi ar...
pi gi mampus dgn ko.....

tu je luahan aku takat ni....
at least aku puas sikit.....
walau x habis meluahkan....
tp xpe la....aku puas....

Wednesday, April 8, 2009

FasT & ThE FuriOus 4





citer ni br kuar pawagam last week kan....sian mr azam, ms iklan kat tv, asyik je dok kata nak g tgk citer ni...aku ajak dia g midnight..ajmal tdo kan..hopefully la dia x terjg...pk2, dia cam setuju je..last2 bleh plak dia ubah fikiran...dia xnak g tgk midnight..takut ajmal terjg dr tdo..ye la dgn sound system yg kuat, dah tentula ajmal terjg katanya...erm..aku rs ok kot...xde masalah..tgh dok pujuk mr azam la ni..sian mr azam..sejak ada ajmal ni dia lgsg x tgk wayang...last aku rs dia tgk wayang ms aku berpantang dgn ajmal kat kg, dia kuar dgn kawan2 dia....

Tuesday, April 7, 2009

~birthday party~


huh..br ada kekuatan nak menulis dlm blog..ya ampun..apasal la aku malas sgt seminggu dua ni.....
seperti yg sedia maklum, pd 28 hb hr tu, kami (me & mr azam la) buat sambutan hari jadi secara kecil2lan utk ajmal...hanya family dan kenalan terdekat sahaja di jemput memandangkan bajet yg ciput..xpela...at least kami buat juga sambutan utk ajmal.....lgpun mmg dah lama aku dan mr azam bercadang utk buat "makan2" sikit kat umah kami sbb since kami masuk rumah ni, xde house warming pun...so, alang2 buat je sekali harung....senang je....
hari khamis 26hb, yakni 2 hr sblm majlis, jd kelam kabut sikit..xm mtest utk kpli tu sabtu tu, ma dgn chiq patut dtg mlm tu...last2 sbb chiq pun dpt xm tu tp kat trg, so, dia x dpt dtg...so, cousin aku terpaksa la dtg gantikan tmpt chiq memadangkan tiket dah dibeli....aku lak jd huru hara sikit..ye la..xtau nak g xm ke x sbb xm tu pg, majlis ajmal petang..kalau aku g, sapa nak tlg kemas umah, tlg ma masak....last2 aku g gak la xm tu....
alhamdulillah, semua nya bejalan dgn lancar....

jumaat tu aku cuti, g beli semua brg2 utk masak esok nya...g balik umah cheras, nak pinjam pinggan mangkuk mama (thanks mama..:)..lm tu lak tlg mr azam kemas umah...sgt penat..tp demi ajmal..hilang penat...:)
sabtu tu, mr azam hntr aku g xm..seb baik xm dekat je..kat sek men keb cheras...dan alhamdulillah bleh la jawab....balik tu, tgk ma tgh goreng bihun, kaq tgh buat spagheti...

ops..lupa lak...menu2 hr tu adalah;
1.bihun goreng(ma buat)
2.roti jala+kari daging(mama buat a.k.a sponsor..thanks mama)
3.spagheti(kaq buat)
4.kuih2-kaswi & bingka (mama buat a.k.a sponsor..thanks mama)
-talam cendol & seri muka(aku tempah)
5.nuget(ma & nasuha goreng)
6.keropok(ma & nasuha goreng)
7.cupcake(my sil sponsor..thanks akak)
8.kek bday ajmal-choc indulgence form SR (kaq sponsor..thanks mok kaq)
9.buah2-betik & tembikai....
10.air anggur

cuba korang perati betul2 menu tuh..xde pun aku buat kan...hah hah hah....mmg pun..dah kata aku ada xm kan..mmg x sempat nak buat apa2...cadangnya nak buat pulut kuning dgn rendang pun x sempat..sedih ok...tp xpela...menu2 yg ada pun dah cukup....takut gak makanan x cukup kan..tp alhamdulillah la cukup.....yg kelako, ada lak sapa ntah tanya mr azam, mn makanan yg aku msk...hah hah hah...mr azam selamba je cakap aku x masak apa2...heh heh heh...tp xkan nak bohong kan....hah hh hah hah....kelako...

cuma x puas hati sikit sbb banyak x ambik gmbr...sgt kelam kabut rsnya hr tu...kul 2 aku kuar g ambik kek dah kuih dgn kaq...kaq tempah kat SR bukit bintang...jem gilos situ..pastu g lak kat ampang ambik kuih..sampai umah 3:30..seb baik xde tetamu dtg lg...
bday boy lak lgsg xnak tdo..dia tdo kejap je ms aku g xm tu..sejam je..pastu terus x tdo...lg2 bila dia tgk org ramai kat umah dia..lg la dia semcm excited....tp kadang2 dia buat hal..nak duk dgn aku je...pastu bleh lak ms nak potong kek tu dia bad mood....nangis2..last2 aku potong kek tu...hu hu hu....layan je la gmbr ni...serius mmg x banyak gmbr..even gmbr bday boy pun...nnti next week aku try la cilok dgn cousin mr azam...rsnya dia banyak ambik gmbr kot...so, layan je la gmbr2 yg ada ni ye...


cup cakes..comey kan..


kek ben 10

sekitar mjlis...
hah..tu je gmbr yg ada..sikit kan...sih...sengal je rsnya....tp xpela...apa2pun alhamdulillah majlis berjalan dgn lancar...terima kasih pd yg sudi dtg ke teratak kami tu..maaf la kalau terkurang layanan..terima kasih la atas hadiah2 yg diberikan pd ajmal tu..

Wednesday, April 1, 2009

~kemalasan~

sgt kemalasan utk update blog..hu hu hu...kenapa la aku ni..apa la nak jd dgn aku ni....nak update gmbr birthday ajmal pun malas sungguh2....hu hu hu....tgk laye..kalu rajin, esok aku letak gmbr sambutan bbday ajmal...tu kalu rajin la..hu hu hu...