Friday, May 29, 2009

~jom makan ikan bakar tanglin~

sblm aku teruskan penulisan blog ku ini mengikut tajuk yg tertera di atas, nak cite sikit pasal kandungan aku...punya la kan aku riso pasal kandungan aku nih...balik tu 3-4 kali aku dok kira brp minggu sebenarnya kandungan aku ni..betul la..16 minggu...pastu aku belek balik buku merah tu...rupa2 nya...nurse tuh tulis, skrg ni kandungan aku, 20 minggu....fuh..kalu dia tulis 20 minggu, x heran la dia kata kandungan aku kecik sbb sebenar nya kandungan aku br 16 minggu...so, skrg..no more riso2...heh heh he..tp masih x puas hati sbb x g scan..rindu nak tgk baby kat dlm..erm..sgt bz skrg ni.....

so, skrg ni, aku teruskan cite ikut tajuk ye..:)
skrg ni kan, mr azam dah kena keje shift...erm..risau gak sbnar nya..ye la aku duk dgn ajmal je kat umah mlm2 kalau dia keje mlm...tp seb baik utk satu2 shift ni x lama...andaikan 2 hr kena keje shift kul 2 pastu tukar lak shift lain...kira nya kalau shift mlm pun, xde la smpai seminggu...tp nya minggu ni dia kena training 4 hari shift mlm..maka nya siang nya tu dia duk la umah...so, hr selasa br ni dia pun ajak la aku lunch....punya la fikir nak lunch mn...last2 aku decide....
ikan bakar tanglin....benornya dah lama dgr member2 bercerita pasal keenakan ikan bakar kat sini, pastu hr tu bc lak blog akak, dia ada g situ dgn abg...so, b4 kuar lunch tu aku calling2 la abg pastu ym dgn akak tanya kat mn sebenar2 nya tmpt ni....so, hr selasa tu, kami lunch la kat sini....


beratur utk ambik nasi..

ikan pari bakar...


aku punya...

kedai ni kat jalan tanglin..kat poliklinik komuniti jalan tanglin...kat kawasan parking banyak2 tuh..kalau korang nampak org tgh bakar ikan tuh, hah situ la tmpt dia...

hr tu kan, kami ambik 2 ekor pari bakar, mr azam ambik nasi dgn kuah je..pastu yg aku lak, hah korang tgk la pinggan kat atas tu, ada ulam sikit, lala sikit, jantung pisang sikit, sayur kobis masak lemak sikit..air lak teh o ais limau & teh o ais..total rm18.50..ok la kan..lgpun pari tu 2 ekor...sgt kenyang meratah ikan tuh..lembut je ikan pari tuh...air asam pun sedap..masam2 gitu...pergh...bila nak g lg nih...

PESANAN UTK AKAK; jgn jeleskan na tau pas ni akak bleh g mkn sokmo situ...

Tuesday, May 26, 2009

~monthly check up~

oh..semlm saya telah g buat monthly check up kat klinik kesihatan ibu dan anak kg baru salak selatan..mcm ni la...org2 kebanyakan mcm saya ni...check up kat gov klinik je..hah hah hah...dulu kan, ms ajmal, semua dah merasa..check up kat klinik swasta, klinik gov, doc pakar..hasil paling puas hati kat klinik gov....sbb nya diaorg check sgt detail..sgt puas hati...even yg check mua nurse je tp sgt puas hati...even kat doc pakar pun xde la detail sgt diaorg nye check up..so, plan nya utk yg 2nd ni nak buat cam 1st pregnancy gak la..monthly check up smpai 7bln, g check up kat klinik gov, scan kat klinik swasta pastu start 7bln ke atas g jumpa gynea balik kat ukm sc....tp kalau ikutkan, nak je check up kat klinik gov tu smpai bersalin tp standard private kan, at least kena g check up gak ngan diaorg at least sekali b4 deliver...malas la nak g chek up smpai 2 tempat..x larat la...tp tgk la..sbb servis kat klinik kesihatan ibu anak kg baru salak selatan ni sgt puas hati.....dulu ms ajmal, g check up kat klinik batu 9 kat umah mama tp servis lembap...kali ni try g klinik gov yg kat umah ni ok la..servis pun cepat...

semlm aku smpai klinik kul 8...kul 9 dah siap chek up..cpt kan...patutnya kena jumpa doc gigi tp doc gigi lak x dtg, so, nurse kata next time la...erm..banyak lak melalut ka...actually nak cite psl kandungan je....minggu ni dah masuk minggu ke 16 but still x rs pergerakan baby...rs berombak2 kat dlm perut pun xde..sgt risau sebenarnya...but bila nurse check, denyutan baby still ada and denyutan baby normal-157....denyutan yg normal adalah 130-160...bila nurse nak ukur, duk ukur2 dia kata baby kecik, x selari dgn umur baby yg dah berumur lebih kurang 16 minggu tuh..aku dah menitik2 air mata (sikit2 je la..:)...) bila aku cite kat nurse yg aku sungguh riso x rs baby gerak....nurse tu sgt baik hati dok pujuk2 aku jgn riso..hu3x...hb nasib baik dah naik sikit 11.9..last month 10.5 je...pastu dia xplain pasal hb ni..bla3x..apa effect kalau hb rendah..bla3x..berat naik 0.3 je..last month 46.7kg, bln ni 47kg..hu3x...part ni nurse tegur la suruh banyak kan makan, dia tanya la minum susu ke x.....erm...semua benda aku buat..ubat aku mkn, susu minum tiap2 hari, mkn seimbang, mkn buah...mmg xde masalah sembelit or apa2 je la but tu la..sometimes muntah2 tu masih ada...aku actually sgt berharap agar check up kali ni, berat aku naik banyak, hb naik, dan xde apa2 masalah pd kandungan..tp bila jd cam ni, aku sedikit upset la...seb baik mr azam ada..beri semangat kat aku...hu3x...riso ni..riso.....

tu je la luahan aku kali ni erk....emo sikit ptg2 ni...

Monday, May 25, 2009

~kolek cafe~

hari jumaat br ni, pas ambik ajmal, aku dgn mr azam sgt la buntu memikirkan nak mkn apa for dinner mlm tu...dah xtau nak mkn apa...mr azam asyik dok kata nak mkn lain dr yg lain..tp bila aku tanya, dia pun xtau apa yg lain dr yg lain tu..last2 pusing2 kat bndr sri permaisuri, mr azam ternampak la satu kedai ni...dia kat deretan shop lot yg br kat bndr sri permaisuri tuh..

so, kami pun masuk la ke kedai tuh..tgk ade promosi utk asam pedas..mr azam pun order la asam pedas yg set....aku lak order nasi goreng paprik...utk air, sbb dlm set mr azam dah ada air sirap, maka nya mr azam pun order la milo dinasour utk dirinya..sah2 la aku yg kena minum air sirap tuh..tp aku x kisah pun sbb lately aku mmg suka minum air sirap.....:)..so ni la menu2 yg kami order tuh....


milo dinasour dgn air sirap..


set asam pedas ikan pari....

nasi goreng paprik

ajmal yg sgt berselera mkn ns goreng paprik..

taste nya boleh tahan la..agak sedap....asam pedas sgt kaw ok....ns goreng paprik pun sama..sgt sedap...total mkn mlm tu rm15..ok la kan...pas ni bleh la dtg lg...:)

Tuesday, May 19, 2009

~jom cherry~

ahaks...semlm aku g maybank jalan raja muda kat ofis aku ni sbb nak tuko maybank card..saja gediks nak tuko...actually kad lama ok je..xde rosak apa pun tp gedik nak tuko ke cherry card tu sbb comey...:)...


prosedur kejap je...tp q tu yg lama...nyampah ai..kena bayar rm12..tp aku x bayar pun sbb dia kata nnti dia akan deduct dr akaun..standard ar kan..maybank ni otai dlm bab2 mengecas customer dgn caj2 yg apa2 ntah .tp ok la..actually function kad ni sama je dgn atm kad lama tu..cuma kad br ni dia link dgn visa..so, kalau ada apa2 diaorg akan bleh check kita nye akaun dgn visa gak..


lgpun kan, aku terbuka ati nak g tuko ni sbb dah 2-3 tmpt aku g, aku nak guna atm card aku as debit card, diaorg xleh accept..diaorg bleh accept card cherry tu je...biasa ok je kalau aku guna atm card tu as debit card tp br ni aku g mn ntah, dia x nak accept...pastu yg aku hangin br ni ms g mkn pizza hut kat taman connought, patutnya set yg kami ambik tu, ada less 30% if kita guna maybankcard..tup2 bila mr azam nak bayar, dia kata dia terima cherry card je...ampes sungguh la...rugi tau...kat rm10 gak la 30% tuh.....mr azam dan2 tu gak kata nak tuko ke cherry card..tp x tuko2 lg...jeles la dia ai dah tuko cherry card dulu..ahaks..so, ni la kad cherry baru ai...cantik x????...:)


Monday, May 18, 2009

~erm......lupa lak~

ni kenduri last week...yg hr sabtu yg aku ada cite dlm entry lepas yg mr azam kena g shah alam, akad nikah cousin dia..aku lak ke desa tasik kenduri anak cousin mak aku....aku dah lupa la nama pengantin2 ni...actually diaorg ni buat kenduri serentak..dua2 beradik lelaki, so senang kira buat je satu majlis...jimat pun jimat...time ni aku rs cam duk kat kg lak sbb kebanyakan sedara mara aku turun kl utk menjayakan majlis ni....
aku lak bleh sengal, rupa2 nya cousin mak aku ni duk satu taman ngan mak mertua aku..haish..mmg aku akan lalu depan umah dia tiap kali aku g umah mak mertua aku...mak aku pun dah bgtau sblm ni tp aku ingatkan taman lain...hish..sengal aku ni....
okla...tanpa membuang masa, jom kita layan gmbr..actually gmbr2 ni dr kamera abg mie, dok tunggu dia hntr gmbr2 ni la yg jd nya ambik sedikit ms utk kuar kan cite ni.selamat mencuci mata...enjoy..:)

pelamin

pengantin pertama-si abang

pengantin ke-2-si adik(sorry,gmbr gelap sikit)

ma dgn anak2 dan seorg cucu

ajmal dgn pok mi, dayang ain dan dayang alya

ajmal dgn mok chiq

ajmal dgn mama..kurus x ai?..(ayat riak..:))...

ajmal sorang2 lak...

Friday, May 15, 2009

~selamat pengantin baru, anis & ema~

ni citer weekend hr tu...hr sabtu...kitaorg ada 3 kenduri, anak cousin aku kawin kat desa tasik, cousin mr azam nikah kat shah alam, & kenduri tahlil auntie mr azam kat gombak....sgt penat 3 kenduri dlm 1 hr...last2 kami decide, mr azam dgn family dia g majlis akad nikah cousin dia kat shah alam, aku dgn family aku g kenduri anak cousin aku kat desa tasik....then ptg tu, kami sama2 jumpa kat rumah auntie mr azam kat gombak....
so, ni nak share gmbr akad nikah cousin mr azam kat shah alam tu..gmbr kenduri kawin kat desa tasik aku x dpt lg..still waiting dr abg aku sbb hr tu ambik gmbr semua pakai kamera dia...
cousin mr azam ni agak rapat dgn mr azam..dah selalu diaorg berdua dtg umah kami, kuar sama2...ralat gak sbb aku x dpt g majlis akad nikah ni tp nak buat camna kan...kalau dekat bleh la pg..ni shah alam sana..erm..tp xpe la..sbb ni just akad nikah, nnti majlis kenduri nya insyaallah bln 7 ni, bleh la aku g....so, layan la gmbr2 ni ye....enjoy...:)



gmbr ada lg tp malas nak tepek..xpela..janji ada gmbr kan...itu sudah cukup untuk anda semua mencuci mata...:)

Wednesday, May 13, 2009

~bz+penat~

sgt penat....x hilang lg penat ms weekend hr tu...family dr kg dtg pastu ada kenduri lg..kalau 1 kenduri bleh tahan...ni 2 kenduri, 1 majlis akad nikah dlm satu ms...berkejar2 aku......

hr isnin lak bos aku ni cam sewel lak...bg keje kat aku menimbun2...xtau nak buat mn satu...argh..malas nak buat cepat2..

banyak mende nak cite+tulis ni..tp tu la..bz sikit kan...korang semua sabar ye..nnti aku letak cite2 tu semua...ok..babai....:)

Friday, May 8, 2009

~ibu ke?~

pg ni dalam kereta, on d way nak g hantar ajmal ke rumah bsitter, kat hot fm, cite pasal hari ibu....antara dialog kami suami isteri dlm kereta....
me; erm..hari ibu la ahad ni...mal dgn papa nak bg hadiah apa erk tuk mama...
mr azam; eh..u dah jd ibu erk.....
me; abis tu, u ingat i ni apa? anak dara?
gelak besar mr azam bila aku tanya dia cam tu...heh heh heh..
pastu bleh dia bleh cakap, "xpela, hr ibu nnti u xyah masak...."
"erm..tp nya kan...cuba u pk..banyak kali la kita sambut hr ibu sbb u kan jarang masak..."
eeee.......geram tau dia ni..sj nak kena kan aku...
okla...nak letak 2 gmbr ni...semlm terlupa nak letak...gmbr 3 minggu lepas..kaq punya keje...


Thursday, May 7, 2009

~ajmal irfan~

hai semua.....
kembali lagi dengan citer ajmal irfan lak....
dah lama x cite pasal ajmal kan....

~ajmal dah bleh jln skrg ni...ms dia umor 1thn 2minggu tu dia start jln...sgt happy ok....
~gigi dia dah bertambah 2 btg..so, jd la 6 btg.....
~dah makin lasak, asyik nak meronda je satu rumah....
~suka memanjat..sofa, katil, meja..apa yg dia rs bleh panjat...dia panjat...
~dah campur susu..sbb susu mama dah kurang...skrg ni ajmal minum snow f..br2 ni tuko snow p tp sembelit lak....so, minum la snow f balik....
~pantang tanya mn kasut, terus dia jalan ke pintu, nak ambik kasut...
~pantang kuar umah, mesti nak pakai kasut...
~pantang dgr lagu mesti tangan gerak2 pastu kepala dok teleng2...huh!....
~kalau weekend x kuar umah, mesti dia sibuk ambik kunci nak g buka pintu ajak g jln....
~sgt xcited kalau tgk binatang2......
~oh..yg x tahan...anak bujang ku ini sgt pemalu kalau jumpa 1st time jumpa kanak2 lain....
~makan still banyak lg..minum susu pun banyak...tp dah kurang minum air kosong..adoi la....


ni ada sikit2 gmbr ajmal...ingat nak edit tp x ingat la kat mn web yg bleh edit gmbr....








Wednesday, May 6, 2009

~kurus ke?????~

ahaks....gediks sungguh...kurus sgt ke aku ni?
hah hah hah...tp sungguh la x larat nak menjawab persoalan org2 sekeliling yg bz body bertanyakan @pun menegur yg aku sudah kurus.....
hu hu hu...tp tu la hakikat nya..aku pun x sangka aku akan jd kurus sebegini rupa....
tp ntah la..aku sendiri pun xtau...meh nak dgr cite pasal aku x?

dulu ms awal2 aku pregnantkan ajmal, berat aku 53kg, pastu dgn morning sickness nya 3bln pertama tu, berat aku turun jg 49kg...ms tu aku berazam aku nak berat aku x lebih 60kg ms pregnant ni...tup tup 2 hr b4 deliver kan ajmal, aku g check up, berat aku naik 62@63kg..aku pun x ingat...sgt cuak ms ni sbb dah lebih 60kg...tp aku tawakal je la...pas bersalin, berat aku turun jd 54kg...x puas hati gak ni sbb rs gomok lg...pastu aku kan breastfeed kan ajmal sepenuhnya smpaila bln 3 br ni...berat aku pun makin turun dan turun smpailah 47kg...sgt suka u....ms ni mmg ramai org tegur..aku pun suka la bangat sambil buat hidung kembang...pg mn2 pun mesti org tegur kenapa aku kurus sgt...wallah....last week ms aku g check up, nurse timbang berat aku, 46.7kg....what???aku suruh nurse timbang lg sekali, nurse siap suruh aku pusing dan tgk...mmg aku x percaya..terkejut gile...tp mmg la kan..time tu aku kan br baik demam, ms aku demam 2 minggu tu, aku kan xde selera mkn+muntah2 lg....huh...bisa sungguh...last week aku g keje, pakai suar zmn anak dara dulu..suar tu dulunya ngam2 soi je cuma sedikit ketat kat bahagian peha...tp last week bila aku pakai, bleh lak longgar giler part peha tu..aku kena lipat kat pinggang dia...terkejut sungguh aku.....adui la..... ni berat ni last aku cecah ms form 4 dulu la..pastu jarum peningmbang tu dah x reti2 nak turun...asyik duk kat angka 50 je...x pun 50++...

dan hr ni lak, bibik cleaner borak dgn aku ms dia dtg cuci ofis aku..kebetulan ms ni aku sorang je kat ofis....actually dah banyak kali dia tegur aku kurus tp ni dah lama dia x tegur....dia tanya la..apasal semakin kurus...aku ckp la..aku pun xtau...tp saya dah mengandung balik tau bik...dia terkejut...mengandung tp kenapa kurus?..hah hah hah...sy pun xtau la kenapa...

last week aku ada borak dgn best friend aku yg dah lama x jumpa...dia keje sekankang kera je dr ofis aku ni tp nak jumpa dia kalah nak jumpa pm....dia bgtau aku dia dah gemuk...aku pun bgtau la berat aku dah 46.7kg..hah hah hah..terkejut cik ct...hah..ko x caya dtg la jumpa aku ye....bleh lak dia jeles kat aku smpai dia duk ungkit zmn kegemukan aku ms kawin dulu...hah hah hah...zmn anak dara dan time2 awal kawin tu jgn ungkit ye..sensitip..aku sgt gemuk time tu..gemuk gile2 ar smpai aku x cuci pun gmbr kawin aku utk di frame kan...hah hah hah....

okla..tu je cite hr ni...ingat nak ambik gmbr td nak letak sini tp hr ni aku pakai bj kurung yg x lawa, so malas la..alasan malas nak ambik gmbr je sebenarnya tu....

ops...entry ni bkn nak riak or whatever la..tp saja nak berkongsi perasaan dgn pembc blog semua......moralnya kan, kalau korang nak kurus, kawin la..pastu dpt anak, breastfeed la anak anda sepenuhnya...confirm anda akan kurus....xyah la mkn ubat bagai...lgpun breastfeed tu kan amalan mulia....:)

sekian..selamat beramal...:)

Tuesday, May 5, 2009

~balik kampung~

kami balik kg again..again?ish..mcm selalu je balik kg...kebetulan jumaat kan cuti, so, ambik peluang la utk balik kg...bkn senang nak balik kg ni..sejak kawin, kena tunggu cuti panjang je br bleh balik..kalau nak harap sabtu ahad je..hai hai bye bye la ye...tp kalau time aku bujang dulu..aku belasah je balik sabtu ahad....

erm..kalau ikutkan banyak xtvt ms balik kg kali ni sbb semua org balik termasuk abg..tp last minit ada bbrp xtvt kena cancel sbb penduduk kg buat program anak angkat la plak di mana ianya melibatkan keluarga aku...agak frust la sbb bkn senang sbnarnya nak berkumpul semua mcm ni melainkan time raya..tp xpela..nak buat camna...

hr jumaat tu kan korang perasan x, panas giler kan..ingatkan kat kg je panas, rupa2nya satu dunia smpai ada org meninggal kat mn ntah sbb panas sgt...ajmal lgsg x tdo satu hr tu...agaknya sbb panas kot..dia lak jenis kuat berpeluh..maybe dia uncomfortable...kecian kat mok mok tu...seb baik dia x meragam sgt....

ajmal bkn main lg suka balik kg sbb ramai org melayan dia..dia ada kawan nak main, (tuan puteri adini)...tgk ayam, bird...seb baik tok ki dia x bw g tgk lembu2 dia..kalau x..lg xcited agaknya.....asyik nak duk kat luar, nak g jln2 kat sungai, nak tgk ayam...huh..seb baik dia xleh berlari lg..kalau x, mau nya dikejar ayam2 tuh.....

ops..jumaat mlm tu, our Timbalan Pendakwaraya a.k.a kaq, telah membelanja kami semua mkn ikan bakar...eh..x sure lak ni kaq sorang or kaq share dgn chiq..plan awal nya nak g tmpt hr tu yg kat bukit diman tu tp tutup la plak..sian kat akak dan mr azam x merasa la ikan bakar situ....so, che ngah suggest g kat muara sungai kat kg buluh...fuh..marvellous sgt..best giler..harga pun reasonable...16 org mkn, 9 ekor ikan bakar (kerapu,siakap,pari,baung). tomyam, udang celup tepung, total rm240...sgt murah kan...mmg puas hati....tp kesian sikit kat abg dgn akaq , sbb diaorg demam..diaorg x larat je aku tgk...seb baik adini pandai bw diri....

sabtu tu lak, aku rs letih semcm....penat gile..ntah kenapa..tp ptg tu g gak ke ktrg sbb nak beli brg sikit utk mama pastu nak melawat makcik aku kat hospital..makcik aku ni dah nak kena potong kaki, sian dia..dah la x sedar2..doktor kata kencing manis dia ok tp kaki dia jd cam berkudis sbb kanser tulalng..erm kesian..time ni la br dpt detect lak ada kanser tulang....balik tu dah nak dekat maghrib...x sempat nak g kedai tudong 5 sen..kalu x, nak gak sambar selai dua kan...nak gak tgk kain ela murahan tu kan...

hr ahad, dah nak balik..hu hu hu...sedih ok..rs cam kejap je balik kali ni tp sempat bermanja2an dgn ma...x sempat pun g melawat kak ngah yg dah delivered bln 2 hr tu..xpela...next week gerombolan2 ni nak turun kl..ada kenduri, my family too....waa....x sabarnya nak tunggu jumaat ni ma smpai....pastu sabtu ni kenduri....tp sabtu ni gak auntie mr azam ada buat kenduri..hu hu hu..kena manage time betul2 ni......

kemalasan lak nak upload gmbr...sbb nya gmbr x banyak la...xpe la kan..janji ada cite...:)