Wednesday, July 29, 2009

~dah muncul..~

korang dah tgk ke belum duit rm50 br? sedikit cam duit rm1 kan...baru ni withdraw duit kat atm kat ofis ni, semua kuar duit br....

tp tgk bila mr azam bg duit kat aku, still duit lama...aik..dia keje bank pun x dpt lg duit br...

apa motif letak pokok kelapa sawit tu erk..mmg la kat negara kita ni banyak pokok kelapa sawit, tp kan..benda2 lain pun banyak lg kan...erm....apa2 je la kan...eh..br perasan gak..duit rm50 lama tu, ada gmbr pelantar minyak..agaknya dok gilir2 kuar gmbr perusahaan komoditi negara kot...

erm..apa2 je la....tgk sekali imbas cam duit rm50 lama tu lg besar, tp hakikat nya, sama besar je...pas ni kena simpan duit rm50 lama at least sekeping..buat kenang-kenangan..keh keh keh....


ni la rm50 yg br...

ni lak duit lama....

yg rm50 lg lama tu korg ada x? dulu aku ingat nak simpan, tp ms dulu aku x sempat sgt pegang duit rm50 tu...ye la dulu zaman kecik2 mn ada pegang duit banyak2...aku ni org2 kebanyakkan je..dpt duit rm10 pun dah mujur...keh keh keh....

Monday, July 27, 2009

~masak2 lagi~

skrg ni kan tgh mood memasak, maka nya jgn la korang bosan ye masuk blog ni bila tgk gmbr makanan je..:)
ala..masak bleh la..tp kesedapan tu xde la sgt..setakat nak masuk mulut kami sekeluarga, xde apa sgt la....hr ni ada 2 menu ye..:)
menu pertama,

hitam legam nampak steak aku kan..

1. steak

lupa la hr apa aku buat..tp last week la...semangat betul g cr tenderloin kat kedai ramly kat bndr tun razak balik keje isnin lepas...mlm tu terus perap...sblm ni buat steak pakai daging biasa je..tp liat sikit sbb aku mmg fail bab2 potong daging ni..(kes potong x ikut urat la)....tp bila dah guna tenderloin ni, xperlu risau sgt sbb daging tenderloin ni mmg lembut sgt2...

bhn2;
daging
bawang putih
kicap
lada hitam

cara2;
tumbuk lada hitam dgn bawang putih
perap daging dgn bahan tumbuk td+kicap (bergantung pd korang nak perap lama mana..lg lama, lg ok..)
panaskan kuali, masukkan sedikit butter, grill la daging tu..dah siap la part daging..

utk kuah tu, aku lupa lak resepi dia...sbb nya kuah tu aku alter dr resepi asal..aku banyak buat try n error utk resepi kuah ni, cilok dr resepi situ sikit resepi sini sikit last2 jd la kuah versi aku...nnti esok aku update balik utk kuah ye...utk yg buat kali ni, kuah jd kureng sikit...tp apa2 pun..steak aku ni xleh lawan yg MIL aku buat..dia buat lg marvellous...sedap hingga menjilat jari..:)..aku guna resepi dia pun, masih x sama rs...ish...

utk coleslaw tu cam biasa la..carrot dgn kobis korang parut kasar..campur dgn mayonise, cuka (sikit je), gula (sikit gak)...



xde la cantik sgt rupa nya kan..jadi la..1st time buat..bleh la terima...rupa sedikit hangit..sbb x kuar kan dr oven..(aku tertido..:)..)



2.blueberry cheese tart
dah lama nak buat tp x terbuat2..jumaat lepas, ajak cik ct g bake with yen beli brg2 utk buat cheese tart ni...hari ahad br sempat nak buat...sgt buruk rupa nya..tp masih bleh di maafkan sbb ni 1st time buat..ajmal sgt suka mkn...:)..buruk2 pun rs nya still ok la...resepi cilok dr mn ntah..lupa lak...

Bahan-bahan; untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila


Cara2;
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.


Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya


*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.


Cara2;
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

br2 ni gak ada buat pizza..(pizza again??...:)..)..sj je nak try pepperoni pizza..ok la rs pepperoni tu..dah lama aku mencr pepperoni tu, jumpa gak akhirnya kat isetan...gmbr x ambik...sama je dgn pizza sblm ni cuma atas tu je letak pepperoni....

ok..tu je la cite masak2 aku....
minggu ni ada lg project masak memasak...
tunggu la ye..nnti2 aku letak lg resepi...
selamat mencuba ye..:)

Friday, July 24, 2009

~tag lagi...~

erm..dpt tag lg dr afne...
kali ni pasal bag lak...
handbag la kan...
ish...aku ni segan nak tunjuk

1. sila ambil gambar beg yang anda bawa ke kerja

ni le beg yg saya angkut tiap2 hari ke ofis..malahan kalau kuar ke mn2 pun kecuali pasar, mmg angkut beg ni...ops...kalau kenduri pun x bw beg ni..utk urusan formal, ada beg lain...beg ni jenama sembonia..murahan je...brp rm ntah...x ingat dah..x smpai seratus pun..x beli mahal sbb nak pakai utk buat lasak kan+x mampu nak pakai h/bag mahal2..:)..lgpun aku jenis x suka banyak h/bag ni...cukup la satu je utk satu2 masa...

2. kemudian, sila ceritakan sedikit ape yang terkandung dalam beg kerja anda itu. sila sertakan gambar sekali..(tak payah la kemas beg tuh semata- mata nak go public...:D) kemudian terangkan secara detail isi bag anda.


erm...isi2 dlm beg ni adalah....
1. purse
2. coin purse
3. beg make up (tpx pernah ber make up pun)
4. hp
5. cable hp
6. kunci kereta+rumah
7. buku nota+pen
8. kad app. ukm specialist (me & ajmal)

3. nyatakan sebab- sebab anda suka bag kerja anda itu.
besar..ada 3 compartment besar, satu poket kecil berzip kat bhgn dlm, senang sikit nak sumbat harta2 karun papa ajmal kalau nak keluar.

4. sila nyatakan kenangan manis atau apa yang istimewanya pada beg itu pada anda.kenangan manis & istimewa??
erm..xde apa yg istimewa nya..
5. sila tag 10 orang yang lain.
erm..ramai sgt 10 org nih...xpe la..letak je la nama sapa2 erk...:)
5. as

Wednesday, July 22, 2009

~jom memasak~

mood memasak sgt la membuak2 di dlm diri saya skrg ini..
skrg ni asyik duk buka blog2 masak je utk try menu br....
dah plan dah apa nak masak utk dinner seminggu ni...
kami mmg jenis x mkn nasi sgt utk dinner, so, senang la nak buat menu2 western kan..:)
heh heh heh...sgt suka....

ni menu 3 mlm lepas,
buat pizza....dah lama x buat pizza sendiri...
hasil sgt memberangsangkan...sgt puas hati...
tp gmbr sgt la kureng..xpe la..x kisah la gmbr pizza x lawa pun,
janji rs pizza tu sedap....
ni buat pizza perisa biasa2 je..just topping dgn nenas, sosej, capsicum n smoke turkey....
ok la kan..puas hati dpt mkn pizza buatan sendiri...
walaupun x sesedap pizza hut or dominos or apa2 je pizza yg berjenama hebat..tp kepuasan tu ttp ada....

oh..kat sini saya letak la resepi pizza ni utk kawan2 mencuba nya...yg lupa try tau...sedap....resepi asal dr sini;

bhn2 utk doh;
3 cwn tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar shortening
3 sudu besar gula castor
1/2 camca teh garam
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast


cara2;
masukkan yeast, gula, garam ke dlm mangkuk air suam...
bila dah larut semua2 tu, masukkan tepung gandum, susu tepung dan shortening
uli sampai sebati...pastu biarkan smpai naik 2 kali ganda...


(ni cara2 buat ni aku pakai cara aku sendiri, kalau pakai breadmaker, xtau la camna...lg satu, gula tu kurangkan sikit la..biasa aku pakai dlm 1 sudu kecil je...)

bhn2 utk sos topping;
2 biji buah tomato-potong dadu
3 sudu besar tomato puree
2 sudu besar sos tomato
2 ulas bwg putih-dicincang halus
1 biji bwg besar (holland)-potong dadu
2 sudu minyak masak utk menumis
1 sudu kecil oregano
3/4 sudu kecil gula
garam secukup rasa

cara2;
panaskan minyak, masukkan bwg putih, bwg besar..tumis smpai naik bau...
masukkan buah tomato, tomato puree, sos tomato...kacau smpai sebati...
masukkan gula dan garam...
last sekali masukkan oregano....
biar kering sikit pastu bleh la tutup api...


(bhn2 ni aku ambik dr resepi asal, kalau aku buat, aku pakai hentam je brp banyak bhn2 yg nak guna..asalkan secukup rs dah kan...)


pastu bila doh dah naik 2 kali ganda, bleh la canai...tahap kebesaran dan ketebalan pizza tu bergantung la pd korang..kalu nak pizza tebal, buat la tebal sikit..tp jgn la tebal sgt sbb nnti bila bakar, doh tu akan naik lg....
bila dah siap canai tu, letak sos pizza tu..pastu, letak la topping...topping tu bergantung la pd anda..nak letak apa2 pun....sosej, nenas, capisicum, pepperoni..terpulangla...oh..saya juga ada letakkan bbq sos atas pizza tu sblm bakar..sblm ni x pernah letak, tp br ni, sj letak..mr azam kata lg sedap.... ops..lg satu..lupa lak bhn utk penyedap pizza...udah tentu la mozarella cheese..
gmbr kat bwh ni xde nampak sgt mozarella cheese nya tp hakikatnya mmg ada la kat atas pizza tuh....

ni sblm bakar..tgk la tu..buruk rupa pizza nya..sbb nya ni pizza yg dah last..ala2 malas gitu mencanai nya..so, jd la sebegitu buruk rupanya..seb baik rs masih sedap..:)

ni rupa pas bakar..nampak sedikit hangit..sbb tgh duk mkn pizza yg dah siap tu smpai terlupa yg dlm oven..:)

ok..selamat mencuba....

(oh..saya masih lg berhutang resepi lemon rosemary grilled chicken dgn seorg blogger...nnti2 la saya letak kan ye..:)...)

Tuesday, July 21, 2009

~monthly check up~

owh..semlm ada check up lg...
sgt berdebar utk check up kali ni sbb rs nya ubat banyak kali skip..:)
takut la sgt hb turun.....

smpai semlm agak lewat..dlm kul 810am...
pastu servisnya lembap skit semlm...
xtau la kenapa...patient x ramai...
nurse ramai tp jd lembap lak...
kul 1015 br siap semua...
patutnya jumpa dentist tp dentist tu ngok2...
kul 9 dtg, kul 10 dah balik dah...
aku ms tuh tgh check up lg..so, mmg x sempat la jumpa...
ish...ni dah kali ke brp dah tangguh jumpa dentist....

alhamdulillah, check up semlm memberangsangkan...

hb; 11.0(border line..nurse suruh jaga2..)
bp; 97/64
tinggi rahim; 26cm
berat; 50.2kg (naik 1.5kg)

aku rs tang berat tuh..
ish..sedikit konfius..aku tgk badan aku x naik sgt....
tp berat naik banyak...
mkn pun masih xde selera sgt...tp berat naik banyak gak...
agaknya..apa yg aku mkn, semua pergi kat baby kot...
tu yg dia jd cergas semcm..asyik ber 'kick boxing' kat dlm tuh....
erm..bila plak nak g scan ni..rindu nak tgk baby..:)

pastu kan..ms nak check heart beat, nurse x jumpa cr heart beat...sgt cuak...
rupa2nya2 bateri dia not charging..so x funtioning la...
pastu tukar yg br lak....
dia x jumpa gak heart beat tu...
aku sedikit cuak la..
tp aku x takut sgt pun sbb ms tgh tunggu turn tu..baby duk main2 kat dlm...
xkan tetiba xde heart beat kan...
pastu bila kwn dia buat, hah..br jumpa..:)

erm..tu je la setakat ni...
hopefully semua nya ok sehingga la aku selamat melahirkan baby nih..
amin....

Monday, July 20, 2009

~dinner @ Palace of Golden Horses~

jumaat br ni kami ada dinner....
my family in law ajak dinner kat Palace of Golden Horses(POGH)...
sempena...menyambut kepulangan my SIL dr France....
my SIL ni tgh buat phd kat sana....
tp ni dah abis kat sana, sambung buat kat usm lak...

owh..dah lama x mkn kat POGH ni....
sgt xcited..heh heh heh....

balik keje jumaat tu, kemas2 bj kain semua sbb mlm tu kena tdo umah PIL...
mr azam dgn ajmal dah mmg duk sana dr pg sbb mr azam kan off day hr tu...
maka nya, lepas buat 2x laundry, siap2..pas maghrib, aku pun kuar terus ke POGH...
smpai2..terus la mkn2...tnggu apa lg kan...

tp malangnya, pd mlm tu..(based on my opinion la...)
makanan nya sgt kureng...
diaorg hidang kan makanan arab pastu semua2 la menu dr timur tengah...
choice sgt la terhad..percaya @ x, aku mkn hanya la satu round sahaja...
pastu terus mkn dessert....seb baik dessert ok gak la...
sbb maknana kureng, aku pun terus xde mood nak ambik gmbr makanan...
so, layan je gmbr2 ini ye...banyak lg gmr sbnar nya tp malas la..:)
ajmal takut tgk kuda nih..:)
ajmal n papa...
ajmal n me..:)
erm..malang nya..sebahagian lg gmbr2 yg berada di dlm camera, x dpt di transfer di sebabkan ketiadaan kabel...makanya, hanya dpt menjamu mata dgn gmbr2 di atas je la ye..:)

Friday, July 17, 2009

~bila kaki ku gatal~

keh keh keh...
bila kaki ku gatal mau ke sogo...
ku gagah kan jua...
even rehat sejam je...

ni cite semlm la...
pg tu tetiba hati melonjak2 nak cr maternity pants..
sbb ms pregnant kan ajmal, x banyak pun beli maternity pants..2 helai je...
serius..x tipu..lgpun dulu ms pregnant kan ajmal rs nya perut x besar sgt,
so banyak bj kurung bleh muat...
tp kali ni br nak masuk 6 bln rs banyak bj kurung dah jd sendat....

makanya bila kaki ku gatal..
ku terpaksa garu la...:)

kul 1250, kuar ofis..g sorg2 je..aku kan, kalu nak kuar cpt2 ni..x suka berteman..
sbb nya bg aku..kenkdg berteman ni bleh melambatkan....
niat ku hanya nak cr maternity pants ok...
kul 0110, smpai sogo, terus redah ke bhgn maternity...
nasib ko la ana, bhgn maternity tu sekali dgn baju budak2...
pas pilih pants tuh, tgk lak kat east india kids tu ada sale..tp banyak bj pempuan..erm....
ambik jeans utk anakanda selai..tgk2 jam dah kat kul 2..ish x sempat nak cr bj kat dia...
xpela...nnti2 la...

pas bayar, g menapau makanan jap..

pastu terus balik..kul 0230 smpai ofis..heh heh heh..
seb baik bos x perasan aku masuk lmbt...

ni la hasil rembatan tu...seluar ajmal xleh nak tayang lg sbb cadang nya mau buat raya..:)..


dpt less 70%-jd nya, rm38 brp posen ntah...
ok la kan..selesa je rsnya..
dia bkn jenis yg bertali tu..
tp jenis getah, bleh tarik, pastu butangkan...selesa..:)
ada 2 yg berkenan tp color sama je..material je lain...
rembat satu je la..lg pun niat nak cr color itam...xpe la..nnti2 bleh cr lg..

Thursday, July 16, 2009

~new bicylcle~

dah lama teringin nak belikan ajmal basikal, tp ada je yg x berkenan...at the same time, ada gak usha2 kat 2nd hand item...last2 berkenan dgn satu basikal dari blog ni....pastu tanya la big bos dulu, ok ke x basikal ni..bila dia dah bg greenlight, br la beli...


actually ni 1st time beli brg online+2nd hand..sblm ni duk tgk kat blog org je...tgk org beli brg2 online+2nd hand ni..takut gak kan..mn tau kot2 brg tu x sama dgn kat gmbr+x memenuhi citarasa aku..tp alhamdulillah la..ok semuanya...

isnin tu buat payment, semlm, brg pun smpai..xcited gile..x sabar nak balik nak tunjuk kat ajmal..smpai je umah, terus bukak...sj bukak kat bhgn handle dulu...ajmal lak bila tgk handle tu, xcited gile..smpai menjerit2..x pernah tgk dia xcited cam tu..rs cam nak nangis je..:)..bila dah habis bukak semua..apa lg..sgt la xcited dia dok membelek basikal tu..tp malang nya, dia xleh nak cycle lg..x berapa smpai..basikal tu nmpak cam besar sikit...tp dia still main..kejap naik kejap turun..kejap tolak ke depan, ke belakang..sebak rs tgk anak happy..:)...


alhamdulillah la even ni brg 2nd hand, tp quality excellent...xde apa yg rosak pun..mr azam pun puas hati..:)..cuma dia bising sikit sbb kalau beli mainan besor ni, xde tmpt nak letak...al maklumlah...duk kat sarang merpati je...so, faham2 je la kan..skrg ni pun, 3rd room tu kami jadikan tmpt letak brg mainan ajmal...ingat dulu nak decorate cantik2 nak buat bilik ajmal..tp skrg jd tmpt letak mainan dia je...:)....


okla..layan gmbr la pulak ye..


ni la basikal tu..



ajmal in action...

mcm2 aksi dia buat..

Wednesday, July 15, 2009

~bermula lah episod baru...~


dulu di entry ini , ada cite psl 2 org technician yg nak transfer dept. tu kan...

maka..hari ini bermula la episod baru..di mana, mereke berdua telah confirm transfer ke dept lagi satu tu effective today...maka..bermula la jugak episod sibuk saya...paper work yg selama ni mereka buat, mmg saya la yg kena buat nya..x kisah la kan sbb sblm kedtgan mereka ke dept ni pun, saya yg buat keje2 tu...skrg ni beban keje pun dah bertambah..ms utk bergosip+mengumpat bersama rakan2 ofis menjd sedikit sukar la...:)...erm..bos tidak mahu menaik kan gaji saya kah? .....

xpela..setakat ni bleh handle lg la...bkn nya x biasa pun...tp tu la..nak cuti2 malaysia pun menjadi sedikit susah la...erm...dan yg lebih malang lg bg bos saya, apabila bln 11 & 12 nnti, kedua2 staff perempuan nya di dept. ini akan cuti bersalin...hah hah hah..sian boss kan..tu la..suruh naik kan gaji saya, xmo..:)

ofis saya menjd sedikit suram pd hari ini...kekurangan 2 org staff menjd kan ofis ini seperti di langgar garuda...tiada lg teman utk bergosip (even diaorg lelaki, dgn diaorg pun saya bergosip tau..:)..)..tiada lg teman utk bergurau senda..hu hu hu...

menjd sedikit emo pd ptg ini..(:

Tuesday, July 14, 2009

~pening~


otaak aku sgt penat....
sbb pg td ada audit utk iso...
adoi la...aku ni dah la dr semlm sehari suntuk kena sinus,
pastu ingat nak mc hr ni..bos lak kata xleh mc...
sbb audit ni la kan...
bos kata, auditor xleh buat audit kalu aku xde...
yo yo je bos ni...
audit je la benda2 lain..yg aku x jg...
bos kata xleh..aku kena ada gak...adoi la..susah la gini...


audit dah abis..tp aku penat lg..
penat x ilang melayan sorg auditor tuh..
sengal..dah la xtau work flow camna..
tp buat2 pandai lak....
aku xplain xnak dgr....
seb baik yg sorg lg tu jenis 'pandai' sikit....
senang keje...huh....
erm..td nak cite psl masak2 benor nya...
tp ni dah tersasar cite psl audit lak...
esok2 la letak cite psl masak2 lak ye..:)

~award~



dah brp hr dah dok pk nak ambik award ni dr blog akak...tp asyik terlupa+malas je..:)..so, ni dah ambik la....

Syarat2nya :

1) Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.

Award from my sil, ://itangmanih.blogspot.com

2) Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.

erm..ramai sgt 15 org tuh...

1. afne
2. nanaamrul
3.as
4.sue
5.sis mona
6. ibu adam
7. sophislady

Friday, July 10, 2009

~warehouse sale-fragrances n cosmetics~

hari rabu br ni tangan aku gatal la pulak masuk website nih ...pastu ternampak la pulak warehouse sale utk minyak wangi nih...adoi la..nak di jadikan la cite plak parfume mr azam dah abis dan parfume aku pulak yg tgh guna 3 botol tu hampir abis....ye ke hampir abis...padahal each bottle tu ada suku lg...banyak la tu kan....apa2 je la alasan..kalau dah nak beli tu..ada je alasan nya..:)...

sale tuh 3 hr je..8-10 July je..pastu buat pulak kat Corus Hotel nih...dekat sgt la dgn ofis aku nih..apa lg..mlm tuh, buat suara menggoda sikit bgtau mr azam nak g sale ni....erm..seb baik la parfume dia dah abis, kalu x..xde nya aku bleh pegi...tp tu la..kalau parfume ada lg..xde nye nak g..buat apa bazir2 kan..lgpun warehouse ni selalu sgt...setiap 6 bln kalau x silap...




sblm g tuh, mr azam dah banyak kali pesan, jgn beli banyak2..jgn bazir..keh keh keh...








punya la semangat waja nak g..kul 12 dah kuar ofis..g sorg2 je sbb malas nak ajak member..g pun naik bus je sbb xtau nak parking keta kat mn...kul 1230, dah smpai kat Hotel Corus tu..ms tu x ramai pun org...pilih punya pilih..smpai naik senak hidung aku...so..ni la hasil rembatan aku...

Mr Azam punya...


mine..:)


ferrari=rm89, yg sebelah ferrari tu, rm19..
nautica woman=rm59, blue seduction tu, rm48
yg chiq nye tu, rm25..

murah kan? aku ada berkenan gak yg miss sixty tu, rm48 gak tp sbb tu 65ml je, yg blue seduction tu 100ml, so, aku ambik yg blue seduction tu la..yg aku ambik tu,2-2 mmg 100 ml..

kul 1,org dah start ramai, aku time tu dah tgh q utk bayar...kul 115 dah abis bayar..kejap je kan.puas hati la sbb x crowded..ballroom dia besar+org x ramai, bleh la memilih dgn aman+tenang...erm..bhgn kosmetik aku x jengah pun..bkn apa..aku ni bkn jenis ber make up bagai kan..so, buang ms la jengah ke area tuh...:)


balik ofis, aku dok bercerita kat budak2 ofis, semua pakat nak serbu..keh keh keh..jahat tul aku ni..dok menghasut org..

Thursday, July 9, 2009

~balik kg~

weekend yg lepas, kami pulang ke kg..mn lg trg la kan...:)..

mr azam dpt off day sabtu dan ahad, maka nya di kesempatan yg ada, dia ajak balik kg..aku?sudah tentu la happy kan...ambik cuti sehari hr isnin tu sbb xmo la jap sgt duk kg kan...tp atas sebab2 tertentu, kena balik awal pg isnin tu gak ke kl...sgt sedih saya..tp demi masa depan..rela kan saja...:)

balik kali ni sgt best sbb musim durian..walaupun durian kat dusun br luruh sikit tp dpt gak mkn durian..ayah siap beli durian kat org kg lg...perut smpai rs sungguh senak sbb asyik mkn durian...oo..nikmat sungguh rs nya..pas ni kena jg mkn sikit la sbb takut gula dlm darah naik..ye la tgh pregnant ni, mn bleh mkn satu2 benda tu lebih2 lak...nnti memudaratkan...

hr ahad tu g kuala trg..g pasar payang, cr brg sikit, pastu mr azam nak g jalan2..tp aku xtau nak bw dia g mn..ye la..kat kuala trg tu mn ada benda sgt..last2 g pantai batu buruk..sblm g pantai, kami singgah mkn udang, sotong celup tepung dulu kat tepi pusat akuatik tu..sedap gak..sedap la nak compare dr medan selera kat batu buruk tu...harga pun reasonable la...yg medan selera lg satu tuh cekik darah sungguh....



pastu bw ajmal g pantai..sgt suka dia..lgsg x geli pijak pasir2 yg halus tu..selamba je..pastu bila bw main air, bkn main lg...xnak naik..siap nak duduk dlm air laut tu...pastu siap tarik tgn ajak pergi ke tengah lagi..adoi mn boleh nak oi..abis basah seluar dia..masuk kereta, basuh2 dgn air sikit..terus tukar bj...





ms on d way g pantai tu, lalu kat ladang...nama tempat tu LADANG ok..beli pulut panggang..org kata pulut panggang sini sedap..erm..bila dah rs sedap la jugak..mkn panas2 lg sedap...:)..




teringin nak naik bas bandar ni sbb sgt cute..dah lama teringin nak naik tp xtau nak ke destinasi mn...x pernah lak tanya driver tuh...comey kan bas ni....sbb dia di buat drpd kayu..seat dia pun dr kayu...





pastu terus g losong, beli keropok lekor sikit..on d way balik singgah desa murni..kedai tudung murahan...xde ambik apa pun..just sambar 2 pasang kain murahan utk pakai buat g keje..sgt murah ok..4 meter rm13.90..murah lg tu pun ada tp sbb yg harga tu aku berkenan...ambik je la..:)..
tu je la cite balik kg kali ni..xtau lg bila nak balik....erm..harap2 b4 pose ni bleh balik lg....

Wednesday, July 8, 2009

~gmbr lak..~

semlm dah janji nak letak gmbr kan, so hr ni dah bw kabel, bleh la letak gmbr...


actually hr isnin tu aku cuti sbb nak balik kg...so, hr sabtu tu balik la kg..pastu atas sebab2 yg x dapat di elakkan, hr isnin tu kena balik kl awal...pas settle semua urusan, ptg tu mr azam ajak g dinner...celebrate annivesary katanya..:)..sbb semlm dia keje smpai mlm, so, x sempat nak kuar semlm kan....

pk punya pk kat mn nak dinner, akhirnya mr azam ajak g sini....

sj je nak try makan kat sini..RESIDENCE HOTEL @ UNITEN.lgpun hr isnin br ni kan hr bekerja, nak masuk town time pukul 6 mmg cr nahas la...tp kalau kat residence ni, xde la jam jalan nya..mmg xyah nak kena booking or apa sbb bkn peak hour kan..so, kami terus je terjah ke sini...lgpun mmg nak cr tmpt yg dekat2 dgn umah sbb kami amat keletihan pd hr tu..

kami ambik dinner la kat sini..RM35++/person..ok la tu kan...food dia sedap..tp x banyak choice..tp ok la..sbb food dia bleh tahan sedap nya....erm...layan gmbr je la...gmb ambik sikit je sbb sibuk nak mkn..:)

mr azam punya-1st round

me punya-1st round

gmbr makanana utk round seterusnya dah x larat nak ambik memandangkan sibuk melayan ajmal nak mkn..tp sgt kenyang ok..puas hati la..thanks dear..:)

me & ajmal

ajmal tgh kiss mama..:)

ajmal dgn papa....

kualiti gmbr kurang memuaskan..xtau la kenapa..mungkin perlu ditukar baru?...:)

ok..sekian sahaja..dah habis cite annivesary ye....nnti ada cite lain pulak..:)

Tuesday, July 7, 2009

~sudah 2 tahun~



hari ni genap la 2 thn usia perkahwinan aku dgn mr azam..ceh...rs cam kejap je kan..anak pun dah nak masuk 2....:)


so, semalam, alang2 dah cuti, kami pun g la celebrate..ala..celebrate pun kat tmpt cikai2 je..last minit punya plan...


tetapi malang nya..kabel tertinggal...maka nya gmbr akan di update di kemudian hari....


actually akad nikah kami, 06.07.07 tetapi kenduri 07.07.07...patutnya akad nikah 07.07.07 gak ttp atas sebab2 yg x dapat di elak kan, akad nikah kena buat 06.07.07...tetapi kat kad nikah, dia tulis 07.07.07...dan kami mmg akan celebrate setiap 07.07 la....:)


ni gmbr lepas majlis akad nikah pada 2 thn lepas...sgt gemuk saya pd ms nih....
tu je la cite utk hr ni ye...gmbr2 annivesary akan di update di kemudian hari...:)...

Friday, July 3, 2009

~H1N1~


skrg ni heboh pasal H1N1 ni kan...sgt bahaya ok...hari demi hari, kes makin meningkat..takut oo..benda ni bkn bleh buat main2...ish..camna la bleh muncul virus cam ni kan...tp tu la..dunia dah nak kiamat agaknya..tuhan turunkan penyakit2 ni sbb nak sedarkan kita ni....

kat ofis aku nih, dgr2 nya ada patient masuk kat emergency, suspect H1N1 ni..terus la diaorg perketatkan kawalan...hanya 3 pintu bleh buka untuk patient/staff/visitor masuk....pulak tu setiap kali masuk, diaorg akan check temp. pastu letak sanitizer...kebersihan amat di titik berat kan...ye la..kalau ikut MOH punya arahan pun, kita kena sentiasa cuci tangan, jaga kebersihan utk elak benda2 ni kan...risau sgt...aku kan, kalau nak kena pergi ke tempat yg ramai visitor/patient terus la pakai mouth cover tuh..ye la sbb nak facing org ramai kan..kita xtau org tu ada demam ke selsema ke...nak keluar ke tempat2 public pun rs cam takut skrg ni(tp masih sempat keluar bersama ajmal dan auntie ct ke MV semlm..:)...)...

pastu pulak kan..kat ofis mr azam, dah ada 2 kes H1N1 nih...so, mn2 dept yg keje 24hrs, kena split..separuh kena moved to cyberjaya branch..including mr azam..waaa...jauhnya mr azam kena travel..but temporary je la..ye la kan..kalau ada yg kena H1N1 ni kat dept diaorg, xde la semua kena kuarantin kan...nnti yg keje cyber tu bleh la balik sini...ofis mr azam siap bg staff diaog thermometer sorg satu utk check temp badan..kaya betul O*B* ni..(ye x kak mona?...:)...)

tp tu la..bila pk, ada hikmah gak bila mr azam kena transfer sana...sbb nnti kalau dia kena kuarantin, aku pun kena la gak kan..dah la ada anak kecik pastu aku lak pregnant..antibodi x kuat sgt..so, mmg kena jaga2 la semua ni...
so, korang semua..berjaga2 la yea..bahaya tau wabak ni..skrg ni mcm2 penyakit2 muncul...jadi kita ni kena la jaga2 la...kalau korang nak tau lebih pasal H1N1 ni, bleh la g website moh..banyak info pasal H1N1 nih...

Thursday, July 2, 2009

~jom makan~

hr ni bos kesayangan saya telah membelanja kami satu department lunch...sudah tentu la saya yg berperanan utk mengorder semua makanan2 itu...oho...

menu, pizza hut dan kfc..awal2 nya kami nak request manhattan fish market tp oleh kerana status kehalalan nya di ragui, kami pun tukar la pd menu biasa ini....

oho...seperti biasa la kan, pizza hut just buat delivery je...tp malangnya, hr ini pizza hut ampang park sgt la ampes servis nya...order 10 large pizza..tp di hantar nya hanya 7 je...dah la tu..lambat...janji 1 jam..tp 1 jam 15 min br smpai...me, apa lg..mengamuk la kat fon tu(dah la nak tunggu diaorg pick up fon tu lama gile)..so, dpt la free coupun rm5+1 large pizza....selain tu, ada gak side order seperti coleslaw dan crispy cratch tu..ops..lupa lak..ada jugak chicken wing (hanya utk ibu dan bakal ibu sahaja..:)..)

sgt kenyang ok....padahl br mkn 2 slice pizza.....
x larat nak tulis banyak2..layan gmbr je yea..sorry la layan gmbr2 makanan yg dah luak..actually i'm forgot nak ambik gmbr coz perut tgh lapas+nak marah org pizza hut...but..bila dah mkn, br teringat nak ambik gmbr..:)
pizza yg dah luak..

kehepsi

crispy cratch

coleslaw

pizza yg masih belum luak lg...

voucher pree..:)