Wednesday, September 30, 2009

~sehari sebelum raya~

dlm banyak2 hr ms bln pose, sehari sblm raya tu la aku paling suka..tp paling suka tu pun kalau aku ada kat kg la...kalau kat kl ke mn ke...x suka la..sbb nya?...time tu la family aku berkumpul bergotong royong buat lemang, rendang, masak utk berbuka....mmg meriah la...biasa family makcik aku(adik mak aku) pun akan join sama....

dr pg..bn je tdo, tugasan pun bermula...biasa nya makcik aku la ketua nya...selalu pg2 dia dtg umah, bising je mulut nya sbb kitaorg ni..selagi tu dia x dtg, selagi tu x start keje even sblm tu ma aku dah bising2 suruh start buat keje..heh heh heh..kena dgr makcik aku bising gak br keje bermula....:)...setiap org ada tugasan tersendiri seperti kukur kelapa, perah santan, isi daun lerek dlm buluh lemang, buat penanggah utk bakar lemang, isi beras dlm buluh lemang, bakar lemang, buat rendang...fuh..mmg penat gilos la..dgn pose nya lg..mmg mencabar sungguh...tp apa2pun semua tu mmg best la....


ptg tu masak utk berbuka..ma buat kan bubur lambuk dan aku masak sejenis dua lauk nasi...ye la..bkn semua org mkn bubur lambuk kan...aku je benor nya yg beriya2 suruh ma buat..ye la..dah la pose thn lepas x mkn..thn ni mmg nak lepas gian la..bubur lambuk kat trg jenis lain sikit..x mcm bubur lambuk kat kl ni..kalau kat trg, siap ada daun2 pucuk paku merah dan ulam-ulaman lain di masak dgn beras, isi ikan, keledek manis..erm..apa lg erk..lupa la..tp tu la antara bhn2 nya...lupa lak nak snap gmbr bubur lambuk tu...erm..hr tu aku masak ayam msk merah yg aku beli kat pasar tu..mr azam kan hantu ayam..so, banyak la dia mkn nya..tu yg hr raya tu terus kena 'cherry berry'...adoi..sian sungguh la...



malas nak cite panjang2 lg..kita layan gmbr ye..:)..gmbr suasana sehari sblm raya di rumah ku di kg....

















time bukak pose ptg tu gak ada sebiji kek coz meraikan bday cousin aku, anis...dr awal2 pose lg time dia dtg umah aku kat kl tu, sibuk dok tanya aku..sehari sblm pose brp hb..ingat kan kenapa..rupa2nya br teringat, 19.09 tu bday dia...so, kaq pun bermurah hati sponsor sebiji kek utk dia...kat kek tu tulis bday utk anis dan joe..joe tu adik anis tp bday dia 19.10..erm..xtau la kek apa...yg aku tau, aiskrim kek..so, pas berbuka tu ada la sessi memotong kek lak....aku ambik gmbr kek je la...gmbr tuan empunya xde la...:)..

Tuesday, September 29, 2009

~raya~

pasti nya semua org masih berada di dlm mood raya kan..citer raya thn ni bg family aku, biasa2 aja...sedih pun ada..mn x nya, sehari sblm raya, ajmal 'cherry berry'..raya pertama mr azam pula di serang 'cherry berry' dan berterusan la kepada 2-3 org ahli keluarga aku..xtau di mana silap nya..ma kata mungkin ayam yg aku beli sehari sblm raya tu yg kitaorg msk pd ptg berbuka pose yg last tu punca nya..ayam tu ayam buruk..waduh....aku mn tau tu ayam buruk...nmpak mcm ok je...maka nya, raya thn ni suam2 kuku sahaja even semua anak2 ma dgn ayah berkumpul...gmbr raya pun x sempat nak ambik..ye ar..mr azam dgn ajmal sibuk kuar masuk toilet je..mn larat nak ambik gmbr...

raya ke-2 br la pergi beraya umah sedara mara..tu pun x banyak umah memandangkan mr azam dan ajmal pun x brp sihat lg...

raya yg seterus2 nya ada la jugak g umah kawan2 aku ms sekolah dulu..tp frust gak la sbb ada kawan2 yg mmg aku nak jumpa, x dpt jumpa...erm..ye la..bkn senang nak jumpa diaorg..time2 mcm ni la kan..tp bila call, ada yg balik umah in law la..ada yg dah balik keje la...erm..xpe la..nak buat camna kan....

o ye..ni ada la sekeping dua gmbr raya yg sempat aku snap ms raya, ada yg mmg dr kamera aku dan ada aku cilok dr kamera chiq...layan je la kan...


ajmal di pg raya..cengkung je muka nya..


sedara mara rapat2 tgh berkumpul..alkisahnya, kat bhgn atas umah ada tetamu,
maka nya, kena duk bawah je la...




mak buyung yg sememeh...sibuk dok urus mr azam n ajmal yg asyik kuar masuk toilet...
abaikan tudung yg x sama color dgn bj tu..alkisah nya tudung tertinggal kat kl..hu3x...


ajmal yg masih kurang sihat di ptg raya...

ni plak gmbr raya ke-2..br nmpak muka mr azam..tu pun masih belum pulih sepenuhnya lg..ambik gmbr dlm keta je sbb malas nak ambik gmbr beraya umah org...ms ni on d way g beraya umah makcik aku, dan cousin2 aku belah ma..

Friday, September 18, 2009

~TEPUNG KEK COKLAT~

~STICKY MODE ENTRY-PLEASE SCROOL DOWN FOR NORMAL ENTRY ~





adoi..dah nak raya br teringat nak kuar kan entry ni...
nak bgtau, aku ada jual tepung kek coklat...
harga rm7...
keluaran bumiputera...
sapa2 berminat, bgtau la ye..di jamin sedap...
dulu aku pernah publish entry pasal tepung kek ni gak...
korang bleh klik sini utk tgk entry tu...
dulu rm6 je..skrg ni pas harga gula naik, harga naik rm7..
cara2 nak buat pun dia ada bgtau..
so, senang la..confirm menjadi nya....
xpernah lg customer aku bg feedback x menjadi kek ni...
pada sapa2 yg berminat tu, bleh bgtau ye...

Thursday, September 17, 2009

~selamat hari raya~




ucapan selamat hari raya aidilfitri

maaf zahir dan batin



ikhlas; ana, azam & ajmal...


Tuesday, September 15, 2009

~mission accomplish..~

fuh..akhirnya berjaya gak aku buat 4 jenis biskut raya tahun ni..better la dr thn lepas..thn lepas cuma buat 3 jenis je...bleh la jugak bg kat family in law sikit..pastu bw balik kg sikit...tinggal kat umah sikit...ok la tu kan....

tart nenas


atas tu almond london, bawah tu choc bubbles(choc bubbles erk..aku pun xtau..pakai hentam je buat)

choc chips yg dah tinggal suku balang..
erm..tp nya kan..biskut choc chip dgn tart nenas aku tu dah tinggal sikit dah..ni gara2 aku dgn mr azam la...mlm2 xde mende nak kunyah, duk g cr balang biskut...waa....tp 2-3mlm ni aku dah tahan sikit la nafsu aku dr memakan biskut tart nenas tu..tp mr azam still lg...hu3x...tu dia x nmpak lg almond london tu...kalu x...harus nya kosong terus balang kuih aku tuh...

oh..akhirnya dpt gak aku biskut makmur ni...ingat x ada entry ni, pastu SIL aku order dgn ofismate dia..seb baik bleh order lg and dpt terus...tp biskut ni aku x rs lg..nmpak cam sedap...aku tahan je nafsu ni..kang nnti once aku bukak, x sempat raya, dah habis biskut ni..hu3x....


erm..minggu ni malas sgt nak buat keje...mood raya sudah dtg..nak masak time buka pose pun aku dah xde mood...rs cam minggu ni nak jd pengunjung setia bazar ramadhan je...hah3x...


minggu ni tiap2 mlm aku dah ada jadual nak buat apa2..kalau ikut kan mlm esok, nak buat laundry sikit pastu nak packing baju..baik bj aku, mr azam mahupun ajmal..langsung x kemas pun lg..hu3x..dah la balik lama...banyak la bj nak kena bw....tup2 td ada ofismate order kek la plak...erm..nmpak gaya jd lipas kudung sikit la mlm esok, nak kemas bj, buat laundry, buat kek lg...waa.....


aku start cuti jumaat ni smpai la isnin 28/9 tu...jumaat pg balik kg...thn ni raya kat trg je..tgk la..kalau larat, balik la penang..takut gak nak jalan2 jauh ni ...rs dah cam nak bersalin je ni...hu3x...tgk la..kalau bleh online dr kg nnti, aku online..citer psl raya2..:)...

Monday, September 14, 2009

~berbuka puasa @ Sri Ayutthaya~

actually dah lama plan nak kuar berbuka pose sama2 dgn abg, n kaq..tp xde ms yg sesuai..so, semlm pas duk ring2..maka nya jadi la nak berbuka pose sama2...

abg suruh g umah dia dulu sbb still xtau nak g mn...smpai umah abg kat kul 6 dah...pastu duk bincang2, abg nak bw g kat SRI AYUTTHAYA, kat area ofis dia..ada gak terpk nak g Palace of Golden Horses sbb mr azam dpt best2 price kat situ tp sbb dah lewat, x buat booking semua mn bleh kan....maka nya, bergerak la kami ke Sri Ayutthaya ni....

1st time masuk, erm..terpegun jap tgk..100% thai nye concept restoran ni...dgn replika gajah nya, patung2 apa ntah lg nya...(ajmal sgt takut tgk patung2 tu..:)....)..dgn waiter & waitress duk ber "sawadikkap2" tuh..huh...

yg buat order nya abg dgn kaq je..aku dgn mr azam duk sibuk layan ajmal, akak lak duk layan tuan puteri dia...dah nama nya rest. thai kan, of course la main menu is tomyam...

environment restoran tu mmg sgt2 ok...layanan 1st class...siap ada kolam lg kat dlm rest. tu..ajmal dgn adini asyik la dok lari2 nak g tgk fish kat kolam tu...huh..siap jerit2 lg bila tgk fish2 tu..
so, layan gmbr lak erk...gmbr actually banyak, tp ada yg x sempat ambik dr fon mr azam, so, layan yg ada je la ye...gmbr makanan ada gak yg x ambik sbb nafsu nak rs makanan tu meluap2 sgt..:)...dessert pun ada order gak tp satu pun x ambik gmbr dessert nya...hu3x...

buku menu

tomyam...

asparagus..xtau msk apa tp sedap..

atas tu ayam msk apa ntah..bawah tu beef..jugak xtau msk apa..tp 2-2 sedap..
sotong celup tepung..jugak shedap...
erm..komen pasal makanan lak ye...1st2 nak bgtau la...price kat sini mmg betul2 pricey la..tp sbb makanan ok, service ok, maka puas hati la kan...kalau tomyam lak, dia akan serve dlm mangkuk kecik siap2 utk setiap org...rm10.90/mangkuk you...

ok...layan gmbr budak kecik 2 org ni lak..duk kat tepi kolam sambil terjerit2 tgk fish....tuan puteri adini, suka ambik gmbr..mcm2 aksi dia buat..tutup mata sebelah la...peace la...pas ambik gmbr cpt2 sibuk nak tgk gmbr dia..hu3x...





Thursday, September 10, 2009

~monthly check up...~



semlm dah start check up dgn gynea kat ukmsc...
mr azam dah ajmal pun ikut sekali...
ajmal sgt suka dtg ukmsc ni sbb ada banyak mainan dan akuarium...
dia berjalan ke sana sini..jap jap g main jap jap g tgk fish....
smpai semlm kat pukul 9 pg..app start kul 9..
kalu kat gov kan 1st come 1st serve, sini pun sama gak la...
seb baik semlm aku antara yg terawal gak smpai n doctor pun smpai awal gak...

so far, check up semlm xde apa2 masalah,
baby ok
air ketuban cukup
uri pun ok
berat 51.3kg
bp 94/55
berat baby 1.558kg..
next check up 7/10/09
doc tanya balik raya kat mn..bila bgtau, balik trg...
doc nasihat kan nnti kena sentiasa urut kaki ms duk dlm kereta...
xpun berenti sekali sekala, pastu jalan2..
ini adalah utk melancarkan peredaran darah...
sbb doc takut bila duk lama dlm keta, kena cramp, darah x jln...
benda ni sometimes bleh melibatkan kematian..so, beware...
alhamdulillah, pregnancy kali ni br 2 kali kena cramp....

pastu ada tanya doc pasal suntikan INFLUENZA VACCINATION..
actually br2 ni dpt email, yg kitaorg ni staff kat ofis ni dpt free influenza vaccination ni...
so, pd sapa2 yg nak ambik vaksin ni bleh la kan...
tp aku cam confius sikit sbb hr tu ada terbc kat mn ntah,
pregnant woman not recommended to take this vaksin...
and bila tanya doc semlm, dia pun cakap cam tu..NOT RECOMMENDED..
dia br je dok discuss dgn semua doc2 pakar kat pusat perubatan ukm,
n diaorg kata, x digalakkan sbb benda ni still br lg..
so, xtau lg apa effect for short term or long term to mummy and baby...
lgpun, dia kata, kalau nak ambik ble tp nnti takut once vaksin tu dah ada dlm bdn kita, bdn kita dah x imune dah...
so, conclusion nya...mmg aku xkan ambik la vaksin tu....rs cam rugi pun ada sbb dgr cite nya vaksin tu agak mahal kalau nak ambik kan?
erm..xpe la....nak buat camna....

pastu tgh dok borak2 dgn doc,
bleh dia tanya.."so, mc for today"?
aku pun terkejut la.."hah?mc?"
then dia kata, "ha'ah, mc for today, u nak x?nnti i bg.."
owh..nikmat nya rs...unexpected betul...
ni yg best dr ani ni...hr tu ms awal2 jumpa dia pun, dia bg mc...
senang sungguh...xyah mintak2...dia mmg akan bg everytime check up..

pas check up, antar ajmal, balik umah tdo..:)
ptg mr azam g keje, ai g shopping...:)

and today lak ada check up kat klinik kesihatan ibu dan anak salak selatan..
even dah start check up dgn gynea, tp still nak continue la check up sini..
sbb servis sgt ok kan..ms menunggu x lama....
diaorg check pun ok gak....lgpun free je kan...
td smpai klinik kul 745, aku jd org 1st...kul 820 dah siap check up...cpt kan...

check up hr ni;

berat 51.1kg
bp 101/66
tinggi rahim 29cm
hb 11.0

seb baik hb naik..even border line je pun...
terima je la sbb dah brp hari skip mkn ubat...
so far, mmg xde apa2 masalah...
nurse pesan suruh prepare kelengkapan baby(br mlm td laundry bj2 baby..)
start hr ni kena catat pergerakan baby...
erm..malas la nak buat yg ni sbb malas nak kira...
tp bila dgr cite 2-3 org kwn aku yg baby nya meninggal di akhir2 kehamilan,
jd sgt takut lak....so, nak x nak kena catat la kan....
erm...rs nya tu je la kali ni kot....xde apa2 dah la...

ajmal buat peace smbil tunggu lif..(x mandi lg tu..:)...)

Tuesday, September 8, 2009

~teringin...~

teringin nak makan biskut makmur...
yg salut dgn icing sugar kat dlm tu ada inti kacang tanah hancur...
salah satu biskut kegemaran saya..
tp....
x pernah @ x teringin pun nak buat...
kenapa?
sb dulu ms zaman bujang pernah sekali saya try buat..
tp malang nya..x jd..x tau di mana silap nya...
maka nya dah bertaubat la x nak buat...
lg pun duk tgk resepi biskut ni kat internet, semuanya kuantiti besar2...
guna 1/2kg tepung gandum...
owh...saya ni kalau resepi yg guna kuantiti besar2 tu xde la nak buat nya...
nnti kalu x jd..bazir gitu je...
thn lepas mak mertua ada buat biskut tu...
tp rs nya thn ni xde kot biskut tu dia buat...
hu3x..kempunan la saya...
harap2 nya baby ni x meleleh la air liur nya....

p/s; ada sapa2 nak tlg buat kan utk saya x?

:)

Monday, September 7, 2009

~berbuka puasa @ Restoran Cerana Seafood~

hr jumaat br ni budak ofis mr azam buat majlis buka pose kat restoran cerana seafood...erm...mesti dah ramai yg tau kat mn restoran ni kan..kat plaza pheonix tu..jalan menghala ke kajang nun...

actually kul 630 ptg kitaorg dah kuar umah, jam sikit jalan nya kat traficc light kat bndr tun razak tu, dah nak smpai kat tmpt di tuju, dlm kul 655 gitu, ada org tepon...nak dtg umah hntr brg...mangkuk hayun sungguh sesungguhnya aku berpose hr ni....janji nak dtg kul 8, so kitaorg ingat sempat la berbuka dulu...nak x nak, terpaksa la patah balik..kesudahan nya, minum air masak ajmal je dulu dlm kereta..geram tgk org deliver brg tu, melayu+islam..ms dia call bgtau dah smpai, mr azam suruh g berbuka dulu, diaorg xmo..so, nak xnak tu yg kitaorg patah balik tu sbb kesian diaorg lama tunggu nnti...erm..ntah pose ntah tidak org2 tuh..hu3x...jahat nya aku...pas je deliver brg tu, kitaorg pun g la balik kat cerana...erm..mood nak mkn pun dah sedikit hilang...tp mengenangkan dah bayar, makan je la...

food not bad la..ok la..choice tu nak kata banyak sgt xde la..tp boleh la..cuma aku rs harga nya x berbaloi la dgn pilihan mknan yg ada...sempena pose ni, buffet yg diaorg offer adalah;

dewasa-rm45++
kanak2-rm28++(ni kalau x silap aku la)


aku rs restoran ni mmg femes, cuma kami je yg br jakun menjejak kan kaki ke sini..permandangan dia cantik, ada air terjun, sejuk je rs...romantik gitu...:)

gmbr x bnyk ambik..semua ada dlm kamera fon mr azam..lgpun aku segan sebenar nya sbb ni la 1st time outing dgn ofismate br mr azam...kalau sblm ni dgn kak mona n the gang, dah biasa la..xde la segan sgt...ni..sgt2 la segan ok even tgk diaorg semua otak cam gila2 sikit...:) ..erm..maka nya kan..gmbr pun xde la ada..so, aku ambik gmbr dr images google je la erk..saja buat tatapan korang...:)

Friday, September 4, 2009

~x sabar nya..~

hi semua...
saya kembali berblogging..:)
alhamdulillah lepas rest betul2 kat umah semlm,
demam pun dah ok..flu ada sikit2 je lg..
but still kena hati2....
kena pakai mask la pas ni...
sblm ni ambil lewa je..kalu rs nak pakai, pakai la...
erm..kebersihan pun kena lebih sikit la...
sblm ni mmg la kerap cuci tgn tp x pakai sabun...
kena pakai sabun la pas ni...pastu sanitizer gak...

ops...
back to the topic...
actually saya sungguh tidak sabar nak tunggu 20hb nnti...
bkn sbb raya...tp sbb lain...
org lain mesti x sabar nak tunggu 20hb sbb tu di jangka raya kan....
saya plak, x sabar nak tunggu date tu sbb....
erm.....ada la sbb nya...nnti2 akan di beritahu kelak...
satu perubahan besar bakal berlaku pd diri saya..
keh keh keh...x sabar nya saya...
sungguh gedik ok...:)
hopefully semua nya berjln dgn lancar...amin...

Thursday, September 3, 2009

~demam~

just came back from emy...
aku demam+flu...
so, dpt mc for today...
doc tanya nak brp hari, aku kabo nak sehari cukup la...:)
baik kan aku..angkat bakul sendiri...

insyaallah xde apa2...
bkn h1n1....bacaan pun takat 37.2 je..
but still kena monitor lg la kat umah...

bos aku dok kecoh2 dah suruh aku ambik mc...
dia takut aku suspect h1n1...
hu3x.....padahal xde apa2 pun..

doakan aku moga cepat sembuh ye...
babai....:)...

Wednesday, September 2, 2009

~weekend~

weekend yg lepas cuti panjang kan..best tul duk umah lama2..mesti ramai yg balik kg kan...aku x ke mana2 sgt pun sbb mr azam keje sabtu dan ahad tu...duk umah je la...semlm rs cam malas sgt nak dtg keje...:)..hr jumaat tu plan nak buat biskut raya la...tp kesudah nya..ermm....

sabtu;
buat laundry smpai 4 loads...
kemas umah+mop lantai...mr azam xde, senang la..kalu x, dia mn kasi aku buat keje2 ni..
buat jem pineapple (utk project biskut tart nenas..:)...)
masak2 utk berbuka, g cuci2 mata kat bazar ramadhan...

ahad;
laundry lg 3 loads...
shopping kat sogo....
balik tu penat gilos...masak simple2 je utk berbuka...
buat pizza utk frozen...senang sikit..rs nak mkn, terus kuar kan je n bakar terus...:)

isnin;
hr ni mr azam ajak berbuka pose umah mama....selamat..xyah masak..:)
tp pg tu kemas umah lg+mop lantai+kemas dapur..tahan telinga kena tegur dgn mr azam sbb dia x kasi aku buat keja2 berat..tp aku degil je...:)
buat popiah utk frozen...
ptg g umah mama..borak2...then tdo....:)
mlm balik iron bj keje utk seminggu...

tu je kisah aku di hari minggu yg lepas....
erm...project nak buat almond london ntah ke mana2 menghilang...
hu3x...bila nak start buat biskut raya ni...
almond kat dapur tu dah memanggil2 dah...hah3x.....

ok..sblm blah..nak letak gmbr biskut tart nenas..
aku mintak kat kwn aku...dia dah start project biskut raya nya...
aku kan penggemar tart nenas ni....
so, mintak la sikit kan....mak buyung ni kalau mintak apa2 senang je dpt kan..:)
x sabar nak tunggu berbuka ptg ni nak ngap biskut ni...:)...