Thursday, October 29, 2009

~today is...~

today is 29 oct.....
bday abg aku n anak nya adini soffiya...
best tul diaorg dpt celebrate bday sekali....


ni la abg aku..
control ensem ar tuh...
em..nak hadiah apa ni bang?
bg anak sedara br bleh?
hah hah hah.....

ni lak adini sofiyya...
comey dia ni kan....
abaikan ajmal irfan tutup mata kat blkg tuh....
malas lak nak godek cr gmbr adini sorg2...
happy birthday to abg n adini sofiyya...
moga panjang umur...
murah rezeki...
ceria selalu....
bahagia selalu....
happy selalu....

Wednesday, October 28, 2009

~sian dia....~

kesian kat ajmal tau...
bantal busuk dia hilang....

actually bantal tu tok ma dia buat kan....
dulu sebelum dia lahir, tok ma dia buat kan 2 bantal dan 2 bantal peluk...
1 bantal kat umah bbsitter, 1 bantal peluk kat umah tok kat cheras
so, 1 bantal dan 1 bantal peluk ada kat umah...
bantal tu bantal kekabu...dia sgt suka gentel hujung bantal tu...
everytime nak tido or nak hisap susu, mesti dia cr bantal tu...
tp x la bermakna kalu xde bantal tu dia xleh tdo...
bleh gak tdo cuma susah sikit la...
oh ye...bantal tu guna nya kat umah je...
kat umah bbsitter or kalau nak g mn2 xde la bw....
kenkdg je bw...ikut angin dia...
bantal ni ada sarung dia tp dia xmo pakai sarung dia...
meraung2 xnak pakai sarung....
kalau nak basuh pun dia x kasi..
rsnya br 1 or 2 kali basuh kot...
tu pun sbb kena muntah dia...

owh...tu kisah pengenalan bantal busuk ajmal....
ni masuk kisah kesian kat dia lak..:-)
alkisahnya, 2 hr lepas balik keje, ajmal nak hisap susu...
so, cam biasa la dia cr bantal busuk dia...
duk la aku mencari2 dlm bilik yg sekangkang kera tu....
tp x jumpa2 gak....
pelik aku...aku tanya la mr azam kot2 dia tau kan..
sbb nya pg tu, dia yg hntr ajmal g umah bbsitter...
dia pun xtau....
sudah nya mlm tu..ajmal x keharuan time nak tdo....
seb baik ada bantal peluk tu..
bleh gak la.....
ptg semlm, balik keje...x puas hati...
aku selongkar lg dlm bilik tu...
cr bawah katil dlm almari...semua tmpt smpai ke luar bilik..
tp x jumpa2 gak....x logik sungguh...dah satu rumah aku cr, x jumpa2...
padahal rumah kecik je...kalau umah banglo xtau la aku

last2 aku terpk....
ntah2 ajmal buang bantal ni kot...
sbb katil kitaorg rapat ke dinding...
hr kejadian lak, pg tu pas aku bangun, aku angkat dia tido kan dia kat atas katil...
kalau x, biasa nya dia akan tdo bawah....dia mmg x suka tdo atas katil...
so, aku rs...dia bangun..duk tepi tingkap..pastu buang bantal tu ke bawah...

kalau ikut logik, muat je dia boloskan bantal dia tu ikut grill tingkap tu...
mr azam mungkin tdo lg ms tu....
tu andaian yg aku bleh buat....

mlm td pun dia susah lg nak tdo...
duk terkebil2 mata..lama gak la..pastu br bleh tdo...
aku ni pun asyik la duk pk...
mn la bantal tu pegi...
last2 mr azam balik keje mlm td,
aku bgtau kat dia tentang andaian aku...
terus dia ajak aku turun bawah cr...
kul 12 tgh mlm kitaorg terkebil2 g cari...
cam org gila..smpai ke pusat pengumpulan sampah kitaorg g...
tp x gak jumpa2....
sedih aku tau....hah hah hah..mama nya pulak terlebih emo....
mmg pun...aku mmg emo...hah hah hah...
erm..panjang kan cite aku....emo punya pasal..

erm...aku godek2 kat fon,
ni je la satu2 nya gmbr ajmal yg ada dgn bantal busuk dia...

gmbr ni gmbr dah lama dah..
ms kat kg..xde keje..duduk dlm tudung saji tok ma dia...
sob..sob..saya sedih lg ni...asyik duk teringat je kat bantal ni...

Tuesday, October 27, 2009

~lunch td....~

lunch td saya ke...


menyelesaikan tuntutan hak mereka..:)..
selepas itu, saya ke....



alang2 beli la kismis di



utk ajmal...
ajmal mmg gile mkn kismis..hari2 kat 20-30 biji dia mkn....

pastu, berjumpa lak dgn kawan baik saya..cik ct....
xde lak gmbr cik ct ni..
cik ct belanja saya mkn di.....



thanks cik ct.....
sekian cerita saya di tengahari td.....
sy pergi naik bus tau...
sbb malas nak drive....
sanggup naik jejantas, jalan kaki utk tunggu bus....
kawan2 saya hanya mampu menggelengkan kepala....:-)
ntah la..rs cam cergas semcm je minggu ni...
xde rs tanda2 nak bersalin pun lg....

semua gmbr cr je kat sini...thanks..:-)

~....~

rs mcm ada yg x kena la...
camna nak buat ni ye...
malas nak solve sbnar nya
sbb xtau mn punca nya...
kalau nak cr punca nya pun...
rs cam..erm..berbaloi ke....

erm...sian lak tgk semlm..
rs cam nak nangis rs nya...
smpai hati buat cam tu..
seb baik dia pandai bw diri....
sedih lak aku tgk...
tp xpe la..
dia xtau apa2...
bg aku, dia x bersalah...
dia x mengerti lg...

andai la semua ni bleh terungkai.....
erm....

Monday, October 26, 2009

~alhamdulillah...~

alhamdulillah..di minggu ke 38 ini.....

masih lagi dpt meneruskan kerja2 di ofis di hari isnin ni...

walau pun dgn kaki yg terhencut2....(sabtu br ni kena cramp pastu kaki membengkak)...

nak mintak mc tp malas sbb bosan duk kat rumah....

dah xtau nak buat apa...cuti 2 hr pun duk umah je....

ada la 2-3 org duk tanya, bila la nak bersalin ni....

erm..kalau la aku tau bila baby ni kuar...aku jawab je...

masalah nya...ni semua kerja tuhan...

kita hanya mampu tunggu dan terus menunggu....

agak nya baby nak tunggu jumaat ni kot..:-)...tp rs cam x larat dah nak tunggu smpai jumaat

Friday, October 23, 2009

~jom bc buku~

br balik dr library kat atas...
pinjam buku ni....

BUKU PENJAGAAN LENGKAP PENJAGAAN IBU DAN ANAK
penulis nya ELIZABETH FENWICK..penterjemah; Mary Huang Soo Lee




dulu time pregnant kan ajmal, ada gak pinjam...
tp skrg ni pinjam gak lg...
sj je pinjam..lgpun dulu x habis khatam buku ni...
hr tu ingat nak cr kat kedai buku...
tp asyik lupa je....
hr tu ada gak tgk yg my sil beli online dr oversea..
tu version omputih nya....
tp bkn buku yg sama la...
tp isi nya lebih kurang la..cuma yg omputih tu lebih details la...
tp tu la..x habis bc gak sbb asyik kena kacau dgn ajmal...
bagus tau bc buku2 mcm ni...banyak info kita bleh dpt...

so, kawan2 mari la kita membaca..:-)

Thursday, October 22, 2009

~ajmal irfan punya kerja...~

ni berlaku ptg selasa baru2 ni....
ms tu aku tgh semayang asar,
mr azam tgh baring2 kat hall...
ajmal tgh main2 dgn dia...
kejap2 dia dtg kat aku..jap2 dia kuar...
pas aku semayang..aku tgk kat tgn dia.....
terus aku jerit panggil mr azam....
tgk la ni.....




hu3x...

x smpai lg sethn usia spec ni...
aku suruh hntr kedai je pasang screw balik....
mr azam kata x leh....
dok la godek2 smpai bercantum balik...
erm...bertahan je la sementara nak tunggu thn depan...
sbb company mr azam cover buat spec sethn sekali je..
so, thn ni dah buat, thn depan la plak nye bleh buat...
nak buat yg br pun paling cikai rm300 gak...
hu3x....
skrg ni kena berjimat cermat sikit


hu3x...sungguh ganas ajmal irfan....
teruk kena marah dgn mr azam...
mr azam pun satu..dah tau anak nak main, larang la...
ni dia biar je....
dia kata dia penat..
x larat nak bangun nak kejar ajmal nak ambik spec tu dr dia...
sian ajmal kena marah....
kul 7mlm dah tdo dah..dah tau buat salah...alasan la tdo cepat tu..:-)..

Wednesday, October 21, 2009

~keje..keje..keje..~

br balik dr check up dgn gynea ni...
semua nya ok...
yg paling mengejut kan, berat baby dah jd 3kg...
biar betul..so, doc estimated,
kalau kuar dlm minggu ni, kuar pun dlm 2.8kg je la...
ok la tu kan..tp semcm xcited bila dgr 3kg..:-)

check up hr ni sedikit meletihkan..app kul 11...
aku smpai kul 1045, dpn aku kat 7 org lg patient tgh tunggu turn..
sudah nya kul 1 br dpt turn aku...
mr azam dah ngamuk2 smpai xnak ikut aku masuk bilik doctor..
hu3x...sapa suruh ikut...
tp tu la..sian gak..dia nak tgk baby,
semangat balik keje pg td, dia bgtau nak ikut aku g check up..
last2 jd gini....
doctor bgtau, hr ni ada 2-3 emy case...
so, nak x nak kena la handle diaorg dulu...
ntah ye ntah tidak gynea aku ni, sbb ms duk tunggu tu aku ada nmpak org patah tgn la masuk jumpa dia...couple yg dah tua la jumpa dia..erm...

so, my gynea, biasa la..nak bg mc kan..
tp dgn baik hati nya aku menolak...
budus x?
apa x nya...ofis aku xde org hr ni...
bos br masuk keje pas cuti sakan sambut deepavali...
masuk2 je pg td, dia tepon aku..bising pasal staf kat tmpt aku ni...
adoi la...makan gaji buta la gitu nya...
aku xtau la dia bc ke x blog aku ni...
tp kalau bc..ko redha je la apa aku tulis ni ye...
bkn takat aku je kata gini...
org sekeliling pun kata gak..cuma semua x berani nak kata depan2....
keje tp menyusah kan org baik xyah keje kan...
betul2 makan gaji buta la gitu nya...
kalau mcm tu baik berenti je terus...
senang kan...pangkat nak, gaji besar nak tp buat keje xnak...
cam mana tu?
semua keje nak pangku kat bos...
bos ambik ko sbb nak ringan kan keje dia...
tp makin membebankan dia ada la....
x pasal2 aku pun kena tempias ni....
2-3 kali bos tepon ms check up utk make sure aku x mc or el hr ni...
nak gak aku dtg keje....
padahal training hr ni bkn nya aku yg urus kan..
aku lgsg x terlibat....tp nak gak aku dtg...hu3x..
adoi la bos...dah berbuih mulut aku suruh sound kat diaorg...
dia buat bodoh gak....
bising nya takat bising dpn kami2 ni je...
sakit ati gak rs nya.....
bkn sakit ati gak..mmg sakit ati....

aduh..tu la luahan aku hr ni....

Tuesday, October 20, 2009

~kenapa ye..~

hr ini...

sgt gundah gulana...

xtau kenapa...

dah nak bersalin kah?

hr ni dah masuk 37wks 1day...

erm....

serabut memikir kan....

banyak sungguh masalah...

nak meluah kan tp x terluah...

fuh....tarik nafas panjang2....

~moh share lg~

masih dlm di lema.... er..di lema semlm psl botol susu pun x settle lg...
ni di lema pasal lain lak...
meh nak cite ye...

dulu kan ms ajmal, ai fully bfeed kan dia smpai la ai pregnant balik...
bila ai pregnant, dia dah xmo..x sedap dah kot nya kan
so, utk baby a ni pun, ai ingat nak fully bfeed gak la...

di lema nya apabila.....
xtau nak pakai botol ke nak pakai plastik utk simpan stok...
dulu simpan dlm plastik biasa yg aku steril la....
tp skrg ni rs cam xnak la..
nak betul2 proper sikit la kan....
tgk ada kat blog2, diaorg simpan dlm botol cam senang lak...
tp muat ke nak isi dlm freezer aku tu erk...
dulu aku terpaksa tumpang simpan dlm peti beku kat umah mama,
gara2 x cukup tmpt....tu pakai plastik..ni pakai botol lg banyak mkn ruang kan...




erm..camna ni erk....
kalau pakai botol, botol MLO tu la kan...



utk long term jimat la kan sbb dia bleh guna banyak kali..
botol tu mmg botol yg bpa free nya...
kalau pakai plastik ni...pakai buang la plak....
hu3x....


any idea?
pro n cons guna plastik n botol....
n cara2 yg lebih proper utk simpan breastmilk ni...
rs cam nak guna 2-2 je..plastik pun guna, botol pun guna...
nampak nya kena banyak masuk 'rumah' org lg nih..
kena banyak membc lg nih....
kumpul info banyak2...

Monday, October 19, 2009

~which one..~

erm...tgh berpikir2 nih...
nak pakai botol apa utk baby a...
skrg ni utk ajmal mmg pakai avent..

tp rs cam gatal lak nak tukar..


rs nak tukar ke MAM, x pun tommy tippee...NUK pun ok kan...







yg botol ni pun ok kan....tp puting lak..aku dah la fail bab2 puting ni..
x reti nak cr yg jenis camana....
eh..tp kan..botol ni utk milk storage je kan...
ish..aku blur la....





hr tu dah try dr brown..tp rs cam leceh sikit...



bila nak basuh tu, part nya banyak sangat....


erm...ke xyah tukar erk...
tp bila bc yg pasal BPA free tu rs cam takut lak....
sbb ada terbc kat mn ntah, avent nya botol non BPA free....
skrg ni avent ada 2 jenis kan...satu yg mmg BPA free tu..
n satu lg mmg non BPA free....
ye ke erk...ke...aku yg tersalah bc erk....
or avent mmg BPA free skrg ni?

botol2 yg kat atas tu (selain avent) mmg BPA free semua nya kan?

Friday, October 16, 2009

~ajmal irfan~

ni gmbr2 ajmal ms hari ahad br ni...
kitaorg ke uia lg ptg tu sbb nak ambik gmbr...
mr azam duk melayan kerenah anak dan wife nya yg duk xcited gile nak bergmbr..
elok la..wife dgn anak suka bergmbr..husband lak suka mengambil gmbr..
sayang je xde dslr...
erm..xde org nak hadiah kan kitaorg dslr ke?
remy? u x teringin ke nak hadiahkan mr azam tu dslr yg cikai2 je dr 'sana'?
:)

mcm2 aksi...
aku lak duk ajar ajmal letak tgn kat lutut..
so, semua aksi dia, dia nak letak tgn kat lutut tu..hu3x...
gmbr ni ada gak gmbr candid..
pastu ada gak 2-3 keping ambik dr kamera amie....
sila abaikan gmbr aku yg tembam itu ye...:)
pas bergmbr semua dgn family, diaorg terus zoom balik trg..

kami lak bleh lg g open house umah kwn aku...
2 buah rumah lg tu..seb baik dekat2 je..
mkn pun cepat2 je..sbb dah lewat..ajmal keletihan smpai tertido dlm kereta...
lg pun mr azam masuk keje kul 10...
tu yg nak cepat tu...

















erm..nak cite sikit pasal ajmal irfan;
ajmal irfan skrg ni dah 1 thn 7 bln...

~pas raya hr tu dah ambik suntikan utk sethn setgh tu...
malu betul mama dgn papa bila doctor nak inject,
dia menangis..kuat gile smpai satu hospital bleh dgr..hu3x...

~seorg yg garang tp penakut...bunyi motor pun takut...

~suka dgn baby tp kalau dgn budak2 baya dia or besar dr dia, dia jd garang...

~makin kuat mkn...berat pun dah naik 12kg...makanan kegemaran, apa2 jua yg based chocolate(sebiji ikut papa..suka mkn coklat)

~kalau dgr azan or org mengaji, terus buat isyarat syyhhhh..dia suruh semua org diam...

~skrg ni kalau suruh semayang dah jd liat sikit..dulu pantang sebut nak semayang..cepat2 dia g ambik sejadah, bentang dan pakai kopiah dia...hu3x...

~vocab dah makin ok..dah makin banyak bende dia bleh sebut... n sometimes dia akan ikut apa yg kita cakap...

~pantang tgk mama or mok kak menulis, mula la cr pen dgn kertas, nak menulis jugak...

~sgt manja dgn mama...kalau mama dgn papa ada kat umah...perangai sungguh "sopan"..tp bila papa xde..mak oi...belang diaa semua kuar....asyik nak mama layan dia je...nak itu la ni la..hu3x..time papa ada, xde lak dia mintak itu ini...

erm..apa lg erk...rs nya dah xde apa kot...
ada tu mungkin la ada tp mama nya lupa la...:)...

Wednesday, October 14, 2009

~bz bz bz....~

sgt bz skrg ni...
banyak mende nak cite tp bz sgt2....
bz dgn keje2 ofis....
sbb dah nak deliver kan....
assistant xde..
maka nya semua keje kena di siap kan...di kemas kini kan...
document2 harus di filing....
boss sgt risau memandangkan 16-19 nov ni ada JCI la...
mmg betul2 menyusah kan la JCI ni....
adoi..sgt la penat...
balik umah kena layan ajmal lak..
mr azam keje shift mlm seminggu ni...
adoi la..ade je ter besalin kat mn2 nih...
hu3x..mintak di jauhkan.....

Tuesday, October 13, 2009

~little bean multifunction warmer+sterilizer~

ni cite last week...pas check up tu, dlm x larat tu bleh lg aku ajak mr azam g OU...
sj je nak jln2..tp mcm2 kitaorg buat..tgk wayang..cuci gmbr...survey brg2 utk ajmal dan baby a...dan jugak sedikit brg2 umah...

erm..citer psl tgk wayang..erm..kitaorg tgk citer apa erk..
ooo...citer UGLY TRUTH..best ar cite tu...
rs mcm nak repeat tgk je lg..:)



pastu lalu lak kedai gmbr..
alang2 cuci je terus gmbr...
gmbr dr pregnant kan ajmal smpai la ajmal sethn..
punya la lama aku perap...
hu3x...sbb kedai tu buat promotion 100 keping=rm29...
padahal xtau murah ke mahal...
erm..cuci je la...

erm..pastu kuar masuk kedai brg2 baby...
survey2 brg utk ajmal dan baby a...
sekali tu..tgk la sterilizer ni...


ni multifunction nye...
benor nya mr azam yg beriya2 nak beli benda ni
sbb senang katanya...
pastu ms survey tu plak x perasan ada lg satu jenis...
yg tu mahal sikit..
yg aku beli ni rm149...
pas aku beli ni, ada la sorg member bgtau,
jenama ni x elok..kat mn ntah dia bc psl brand ni..user kata x ok...
yg aku beli ni complicated sikit sbb semua all in one...
kalau yg jenis mahal sikit tu ok sbb dia asing sterilizer dgn warmer tu...
tp xpe la..tawakal je la..sbb dah beli kan..
dulu mr azam ada jumpa kat cash converter jenama avent..
murah la..x smpai rm100 pun..dia dah iya2 nak beli
tp aku x kasi...ntah la..ms tu aku x pk sgt kegunaan nya..
skrg anak dah masuk 2 br terhegeh2 nak beli balik...
so far, aku tgk ok je
mlm tu balik umah, mr azam dok godek2 guna...
dia kata ok je..senang la sikit keje nnti...
sterilizer yg kitaorg beli ni multifunction...
guna base yg sama je utk steril, warmer..
bleh gak guna utk buat juice utk bg kat anak2..
okla tu kan....











pastu jln2 lg tgk brg2 umah lak..
ada la terbeli satu brg tu...
tp x sempat nak ambik gmbr..dah di guna pakai mlm tu jugak..:)
ish..cuba korang bc tajuk...
tajuk pasal sterilizer tp cite campur2 lak..
hu3x...xpe la..at least ada cite yg berkaitan tajuk kan..:)
layan...

Monday, October 12, 2009

~IIUM 25th convocation~

weekend br ni teramat padat la jadual nya...bermula dr hr jumaat smpai la mlm td..fuh..dgn majlis kaq nya lg,open house, kenduri...tp kan rs nya xde la penat betul2 kot..maybe sbb ada masa gak utk aku rest sikit even dlm setgh jam je...


alkisahnya, sabtu br ni, adik aku, kaq tu konvo kat uia..so, parents aku+adik beradik pun dtg la dr trg..jumaat ptg tu diaorg smpai..kali ni diaorg stay kat umah abg aku je kat jln duta sbb dekat nak ke uia kan..so, abg aku dah pesan awal2...jumaat mlm tu tdo umah dia..so, pas keje ptg tu, mr azam dgn ajmal dtg ambik terus kitaorg g umah abg aku...bermastautin la kat situ...ingat kan mlm tu pas tgk 'nur kasih', nak kuar bw diaorg kuar jln2...tp abg mie lak letih, so, rehat je la kat umah...


kaq nye convo 1st day sesi pagi..so, sabtu tu, parents aku gerak dulu la ke uia dgn tuan empunya badan...abg mie, chiq dan ain pun ikut gak...yg lain2 duk umah la..kuar lewat sikit sbb kalau kuar awal pun bkn bleh buat apa pun kan...dewan bleh masuk 3 org je...


so, dlm kul 10 gitu, kitaorg yg lain2 ni pun gerak la ke uia...duk berjln ke sana sini..penat nak melayan ajmal...seb baik mr azam ada sekali...tunggu kaq kuar dlm kul 12 gitu...pastu ambik gmbr sikit2 terus aku dgn mr azam dan ajmal balik sbb kitaorg ada open house kat umah kawan mr azam....x sempat nak ambik gmbr studio sbb ingat nak ambik kat kedai luar ptg tu...tp last2 ptg tu semua terbungkam..keletihan...kitaorg pun sama...pas abis open house, balik umah tdo jap but tidak for ajmal...dia asyik kacau kitaorg tdo...last aku dpt lelap dlm 15 min je kot...selebihnya aku kemas umah...


actually pnjg lg cite hr sabtu tu..tp cite konvo abis kat situ je la...gmbr2 ni yg sempat aku ambik dr kamera fon aku dgn mr azam je..ada la gak 4 keping aku ambik dr fon chiq sbb xde kat fon aku kan..kat blog chiq lg banyak gmbr rsnya....


















malas nak buat caption, maka nya, korang tgk gmbr je la ye...banyak lg gmbr tp yg ni je ada dgn aku..
tahniah la utk kaq..so, skrg ni dah complete la..semua anak2 ayah dgn ma dah berjaya convo dlm bidang masing2...