Tuesday, February 23, 2010

~Cameron Highlands-day 2~

ni cite hari ke-2 di cameron highlands lak ye...
hari ke-2 mmg banyak xtvt la yg kitaorg plan...
nak g situ la sini la...
maaf la ye..gmbr kecik je sbb banyak gmbr nak letak kan....

kami kuar dlm kul 10am...sejuk lg kat luar...
destinasi kami yg pertama, ladang teh boh @ sungai palas..
kat cameron highlands ni, boh ada 2 ladang teh..satu kat sungai palas ni, satu lg kat mn ntah..lupa la...


bergmbr kat area hotel sebelum keluar...


destinasi pertama, ladang teh boh @ sungei palas...




gmbr kat atas tu la tmpt kami nak pegi nya...


kami lalu ikut tepi2 pokok teh...mencabar sikit la..dgn berbukit2 even 200m je....actually ada laluan jalan biasa, tp kami ni sj nak lalu ikut pokok teh...


dah smpai kat atas...jalan2 dulu....



bekpes kat cafe boh...sedap mknan dia....


pas mkn sesi bergmbr lak....


tgh tunggu turn utk lawatan masuk ke kilang boh...

yg ni free je..ada jugak yg berbayar...yg berbayar, rm35...tp banyak la xtvt nya...then, lama sikit la duk dlm kwsn kilang tu...
ada mkn2 gak...kami xnak buang ms, tu yg masuk yg free je....







bergmbr lg kat ladang teh sebelum turun...

pastu, next destination, ladang strawberry...
sebelum tu singgah kedai souvenir..tgk2 brg sikiit..
tp x beli apa pun..ambik gmbr je...





pastu g strawberry farm lak...
banyak sgt strawberry farm smpai xtau nak g yg mn...
last2 g HEALTH STRAWBERRY FARM....
ingat nak plucking, tp kat sini, plucking nya seasonal...
plucking nya setiap 4 bln...bln feb, jun, oct.,
kalau ikut kan, bln feb, bleh la plucking kan tp sbb minggu depan nya tu,
public holiday utk CNY kan,
so, dia x bg sbb dia nak simpan buah tu utk org yg dtg time CNY..
ada jugak g jalan2 kat

KASIMANIS STRAWBERRY FARM, RAJU STARWBERRY FARM..
kami ada jugak mkn strawberry celup coklat...
sgt sedap..feel dia lain kalau mkn kat cameron ni...
kalau mkn kat tmpt lain, lain je rs nya...:)





pastu mr azam ajak g waterfall....
g kat robinson waterfall....
xleh g dekat sgt dgn air sbb cam curam je nak turun bawah tu....
kat air terjun ni, ada satu rumah yg dia buat jem blueberry....
mintak2 kurang..dpt la rm5 sebotol kecik tu...
kalu x, rm7 sebotol, rm20 utk 3 botol....
tp kalau kat pasar tu aku ada survey gak..
bleh je dpt rm5 sebotol..
tp mcm dah lama punya...
yg ni mmg nmpak br la....


robinson waterfall....


buah blueberry....

pastu, kami bergerak g ladang teh cameron bharat lak...
sj je ambik gmbr kat sini....
tp rs nya best lg g kat ladang boh....
actually kat cameron bharat ni, bleh je g ladang teh dia..
tp kena turun ke bawah la..
kami dah kepenatan sgt..x larat nak turun..just ambik gmbr kat kedai kat atas je...






then balik..sgt letih ok....mlm tu ingat nak g dinner kat equatorial..
tp semua ala carte..xde buffet...kami pun pusing2 3-4 hotel, semua ala carte...xde buffet sbb bkn peak season...kalau peak season, mmg ada buffet...last2 mr azam berenti kat hotel ni...


kami dinner kat sini je...

x sia2 la sbb makanan dia sedap.....



pas mkn, balik hotel, terus tdo..sgt penat..sambung cite hari ke-3 lak ye nnti...

2 comments:

Nana said...

hehe sama la kita jalan ikut laluan kebun teh tu nk ke kilang teh.tp time g dulu kilang tu ttp xbole masuk xdpt tgk rupa dlm tu just lepak2 mkn kt kafe dia je mmg maveles pekena teh sejuk2 ujan plak tu pergh

~ana~ said...

tu la nana..best kan....