Thursday, February 18, 2010

~serabai...~

ada org duk tanya...
camna rupa bentuk serabai tuh...
aku asyik duk sebut tu je nak mkn tiap kali balik penang...

owh..serius sgt suka dgn makanan ni...
dia mcm apam...
dlm bentuk bakar or kukus...
cicah dgn kuah...
kuah dia ni la yg terangkat nya...
rs nya serabai tu biasa je tp kuah dia..
argh..best gile....

actually x tau pun kewujudan makanan ni...
even mr azam pun...no wonder la..mr azam kan kan murtad penang..:)..
tp time balik bila ntah..biras saya yg skrg ni duk kat jepun sana...
dia la yg memperkenal kan serabai ni kat saya dan mr azam semasa kami bertiga breakfast kat pasar pagi tmn tun sardon....

1st2 rs...rs yg kukus lg sedap..pastu try yg bakar lak..sedap gak...
last2..x kira la..bakar ka..kukus ka..dua2 sedap....

ni la gmbr serabai tu...:)...



yg putih sikit tu kukus, yg hitam sikit tu bakar nye version....

xtau la makanan ni asal dr mn...yg pasti nya, sy hanya jumpa di penang sahaja...
kat kl x pernah jumpa lg...

6 comments:

itangmanih said...

pernah masuk dlm rancangan Warung KIta...

~ana~ said...

owh ye ke...tmpt yg sama ke?pasar pg taman tun sardon?or ada tmpt lain?

Nana said...

wah mcm sedap je

~ana~ said...

nana, pasni balik penang, bleh la try...

suhailina abu bakar said...

aku ingat org je serabai..kuih pon serabai ropenye..

~ana~ said...

ina...dulu aku pun ingat cam tu..hah3x...