Wednesday, March 31, 2010

~kisah di sebalik kek~


entry kali ni masih lg menceritakan perihal bday ajmal baru2 ni...
alkisah nya awal2 tuh mmg plan nak buat bday party ni...
tp last minit bila dpt tau my mum x brp sihat n my mil pun sama,
so, i decide xnak buat la kan...
so, persiapan pun xde la buat...
tp 1 week berfore majlis, mr azam cakap nak buat jugak...
hu3x..maka nya saya mcm lipas kudung la buat preparation smua...
semua last minit...
including kek...

kek tu hari selasa baru tempah....
1st2 nak tempah kat secret recipe..tp try survey kat king's gak..
but end up, back to secret recipe...
aku dan mr azam nak letak gmbr ajmal kat atas kek tu..
yg jenis bleh mkn tuh..apa org panggil erk?
kalau kat king's, diaorg x charge kalau nak buat cam tu..
but kalau kat SR, diaorg charge rm25...
kek kalau kat king's, 2kg dlm rm140 kalau kat SR 1 1/2 recipe, rm 128(kalau x silap aku la)
aku pun dah lupa brp harga sbnar kek tu....
tp kek tu mmg besar la..puas la...
kat SR ni xde kira kg but kira recipe2..mcm adunan la....
kira nya kek yg aku ambik tu 1 1/2 adunan....

nak dijadikan cerita, selasa pg tu kat ofis, edit gmbr ajmal..mr azam lak edit kat umah...
ptg tu, balik keje, ambik mr azam kat umah,
terus ke tesco xtra, cuci gmbr ajmal....
survey kek kat king's kat situ...kalau nak buat gmbr tu, kena order 3 hr sebelum...
then, zoom ke Secret Recipe leisure mall..


diaorg kata at least 5 hr bekerja kalau nak buat gmbr tuh..
staff situ xmo ambik risiko..
dia takut kek x smpai sabtu tghri tu sbb kitaorg nak sabtu tghri...
kek tu diaorg buat kat kilang...
so, delivery maybe akan menjd masalah..takut jln jammed...
nak try g secret recipe tmn connought...

but staff leisure mall kata tmn connought pun guna delivery yg sama dgn diaorg...
adoi..that time dah patah semangat dah..
but mr azam nak gak try g sr tmn connought..
smpai sana..bla bla bla..ok...agree...
manager on duty dia sgt2 la baik..melayan kami dgn penuh berhemah..
cara dia bercakap...memberi keyakinan kepada kami....
siap bg minum coffee free lg...
bkn nak kata yg leisure mall td x ok...td pun ok gak tp tahap keyakinan dia x brp tinggi...mcm takut2...yg ni confident gile..siap bg offer lg untuk hntr kat rumah kami kalau lori tu lambat smpai.....sgt2 berterima kasih kepada en mohd bukhari-manager sr taman connought....
dia janji akan fax kan gmbr tu ke kilang secepat mungkin n akan confirm kan dgn kami serta merta..

alhamdulillah, dia seorg yg sgt menepati janji...
esok pg, dia call aku dan mr azam utk confirm kan order.
sabtu pg tu, dia call bgtau lori akan bertolak kul 12 from factory....
n akan smpai around 130....kul 1, dia call bgtau kek dah smpai...
alhamdulillah.cpt la kan sbb kalau iikut kan kami nak kul 230ptg...
tp tu selewat2 nya la..ni kira nya ngam2 la...

owh..rs mcm buat karangan lak...
tp tu la kisah nya....
sj cite detail sbb nak share pengalaman aku ni dgn korang semua...
mn tau kot2 pas ni korang nak order lak kan...
dan pengajaran buat aku......
kek tu bnda penting kan utk birthday party ni....
so, make sure la deal betul2....
kami hr tu takut gak sbnar nya...buat nya kul 4 kek x smpai lg
mampuh la.....

tp apa2 pun kami sgt berpuas hati dgn kek tu..
puas hati dgn layanan staff SR...
alhamdulillah semuanya berjln lancar....
dan ini lah hasil nya setelah kami berpenat berkejar ke sana ke mari....

6 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

cantik nya kek ada gmbo .. harus bestday boy teruja + excitedddd ;-)

~ana~ said...

thanks kak...mmg pun kak, dia x sabar2 dia nak potong kek tu...smpai skrg asyik sebut lg nak potong kek...hu3x...

nieda said...

sedapnye coklat walnut ni..ana nak tanya sikit boleh??berapa budget untuk celebrate birthday boy ni? tgh plan juga nak buat birthday humaira

~ana~ said...

nieda, ada ym x? kalau ada ym add kita..nnti ana bgtau details lg pasal budgeting ni...

mama tisya said...

mmg kalo kek yg nk ada gmbr ni kena tmph awal tp nasib menyebelahi busday boy..tuan umh sure riso kalo busday kek tu tk smp2 ye tk..ehhehehe

~ana~ said...

mama tisya-tahu xpe...seb baik la..kalau x, x tahu la..hu3x...xde xperience tempah kek yg jenis gini..hu3x...