Wednesday, March 3, 2010

~our dinner~

lama sungguh rs nya aku x letak entry masak2 kan...
bkn apa..skrg ni pas msk, terus mkn...
asyik terlupa je nak ambik gmbr...
walhal selalu je masak...

so, kali ni nak letak la entry pasal masak2 plak..
our dinner last night...
beef steak...
teringin nak mkn yg kat kedai sbnar nya...
nak try kat keramat tu..
ingat kan hr isnin br ni nak pegi...
tp kan ptg isnin tu hujan lebat sungguh..
siap dgn guruh dan kilat lg...
maka nya mr azam kata x yah pegi sbb xtau lg kedai tu camana kan..
risau kan hero2 tu la....

maka nya, mlm tu aku perap la beef...
kebetulan plak jumpa resepi steak yg br..
selama ni perap biasa2 je....
au ambik resepi dr blog mn ntah...
ni aku tulis bahan2 dia lak yea...

Beef Steak
Bhn2;
Daging
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos worcestershire
2 sudu besar soso bbq
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara2;
Perap kesemua bhn2 di atas dgn daging selama 4 jam...
(lg lama lg bagus..aku perap semalaman)
Bakar kat oven.
(aku masak atas dapur pakai pan je..nak grill, xde grill pan..hu3x)

Gravy
Bhn2;
2 ulas bawang putih cincang halus
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar sos worcestershire/sos lea & perrin
4 sudu besar kicap manis+1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung+sedikit air
1 sudu kecil stok ayam/air rebusan ayam/daging
sedikit minyak untuk menumis

Cara2;
tumiskan bawang putih dan lada hitam hingga naik wangi
masukkan semua bahan kecuali tepung jagung
masak hingga mendidih
sambil kacau, tuang air tepung jagung sedikit demi sedikit smpai gravy tu pekat..

Mashed Potato
Bhn2;
ubi kentang
air(utk rebus ubi kentang+3 ulas bawang putih diketuk)
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonise
1/2 cawan susu segar/fresh cream
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara2;
rebus ubi kentang dgn air dan bawang putih. tabur sedikit garam.
campurkan butter,mayonise, susu segar, dan serbuk lada hitam ke dlm ubi kentang yg telah direbus dan lenyek kan nya...

dan ini lah hasil nya...


mashed potato terlebih cair sikit sbb letak terlebih letak susu...
actually bhn2 tu xde la aku ikut betul2...
aku agak2 la ikut banyak mn kita nak buat kan...
aku kenkdg mcm ni la..
masak x ikut sukatan, main campak2 je...:)
tp ms buat mashed potato tu camna ntah bleh terlebih lak...hu3x..
tp apa2 pun sedap gak...:)
coleslaw tu mmg senang je kan..sapa2 pun reti buat,
so, xyah la letak resepi erk...

4 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

sedapnya msk western sendiri ..

ps > resepi tue cam lebih kurang resepi kt blog masak2 kita .. tp ada yg kita ubah2 gak bila browse kt web .. senang nak buat kan ;-)

~ana~ said...

tu la kak d...
senang je nak buat..
cuma malas or rajin je...

nieda said...

sedapnya nak cuba lah..semua bahan tu ada kt freezer, boleh buat bila free nanti..tq

~ana~ said...

nieda, buat la...pasti sedap...;)