Thursday, April 15, 2010

~grilled fish~



menu utk hr isnin br ni..

grilled fish...
guna ikan dowry je...
selama ni biasa buat fish n chips je...
so, kali ni nak grilled la plak...
balik keje ptg tu, singgah giant utk beli ikan dowry...
balik tu terus marinated...

bhn2 utk marinated;
black pepper
garlic
garam sikit
oregano/mixed herbs(aku bedal je letak oregani, mixed herbs, pastu apa ntah lg...guna apa yg ada je..)
olive oil

perap dlm 1 jam pastu grilled la...
buat coleslaw then dah la...
ajmal beriya la nak mkn fish ms aku duk grilled tu...
bila time mkn..mkn coleslaw je..hu3x....

semedang je aku ni kan..kalau masak western2 tu mula la nak kuar kat blog nya...
cuba masak nasi berlauk, x pernah pun kuar blog...
eh bkn apa..aku ni kalau masak nasi berlauk, lauk nya simple2 je...
takat ayam masak merah, kari ikan, kari ayam, singgang ikan, sup ayam, sambal ikan bilis..
xkan tu pun nak masuk blog gak kan....

eh tp kan...mlm semlm aku masak sambal kentang, tempe dan ikan bilis...
pas masak, aku simpan, rs nak mkn, ambik je la..hu3x...
mr azam pelik tgk aku kul 9 mlm duk ketang ketung kat dapur..hu3x...
tempe tu bbsitter ajmal bg...
bg nya dua paket..tempe daun pisang..pergh...
pulak tu bersih je nmpak tempe dia...
so, xnak la dibazirkan mcm tu je..org dah bg,
maka nya harus la aku masak kan....
erm...bila aku nak mkn nasi lauk sambal ni erk....

6 comments:

mama tisya said...

tisya suka ikan dowry..slalu msk kukus je

~ana~ said...

tisya suka mkn ikan dowry?sedap kan ikan dowry ni..lembut je isi dia kan...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

tak pernah msk ikan dowry nieh .. boleh ler sekali sekala tukar style ke western ;-)

~ana~ said...

sis d, kita kalau hr bekerja tu, hmpir setiap hari mkn western..sbb senang nak sedia kan..heh3x..

nieda said...

special resepi ni...

~ana~ said...

nieda...special ke?heh3x..try la..