Friday, May 7, 2010

~kedai kopi hai peng~

on the way balik kl dr kg hr tuh, abg aku tanya...
nak minum kopi best x na?aku time tuh br bgn tdo..ok je la kan...
aku x kisah....lgpun kesian abg aku drvie sorg2..mesti dia penat gak kan...

kedai ni kat kedai kopi hai peng, chukai, kemaman...
aku tau kedai kopi ni famous tp x pernah aku smpai sini...
last aku jejak sini bila ntah...zaman aku kecikk2 dulu la kot..
dulu ms kecik2 hampir setiap minggu kitaorg se family dtg sini...
sbb?

melawat abg aku yg duk hostel..
anak 1st kata kan..1st time la dia duk jauh dr family...
biasa la awal2 duk hostel kan.mesti nangis, pastu tepon mak hari2..

eh..abg nangis ke dulu erk?hah3x...
tp xde la..ma aku tuh...dia yg lebih2...sedih berpisah jauh..
maka nya hampir tiap2 minggu la kami buat lawatan ke asrama abg...
smpai turn abg mie aku, aku, dan 2 org adik aku tuh, kami dpt yg dekat dgn rumah...
wah2x..best siut..hampir tiap2 hr ma kirim mknan kat aku..
kebetulan ada sepupu ma keje kat asrama aku duk tu...
apa yg ma masak utk minum petang, mesti aku dpt jugak...nikmat..:)

eh eh...jauh plak kuar dr topik ni...
hah..pastu kan, smpai la kat kedai kopi ni..
abg aku cite dulu ms zaman dia belajar kat sini,
dia x pernah pun jejak kaki ke kedai ni...
now kedai ni dah femes, br reti nak jejak kaki sini..
ceh..
ms kami smpai tu, ramai gile org kat kedai...
org minum ptg kekdah nya kan...
seb baik ada tmpt duduk...
aku order kopi panas, abg order kopi ais, kak dgn 2 org budak kecik tu minum milo ais..
pastu order jugak roti bakar...
roti bakar dia ada 2 jenis, satu yg bun satu yg roti keping tu...
bun dia sedap gilos..mantap....terbbaaaaaaaaeeeeeeeeeeeeekkkkk....
aku rs ni kopi yg paling sedap aku pernah minum kot...
ni je la gmbr2 yg sempat aku ambik..
susah la nak ambik gmbr sbb tgh pegang aqil tdo....
Kalu mr azam ada senang sikit kan...


dah ada bangunan sendiri..abg aku kata dulu bangunan kayu buruk je...









kopi air...dia letak dlm gelas plastik..xyah susah2 basuh...


kopi aku....


roti bun bakar....





ada lg permandangan gmbr dlm kedai tp aku malas nak upload...
kopi pun dia ada jual gok...
sah kan kopi..gelas dan penapis kopi tu pun dia ada jual...
punya la kepala otak bisnes owner dia nih kan...hu3x....

abg aku siap tapau lg kopi panas utk kakak ipar aku...
siap tanya aku xnak tapau utk mr azam ke...
banyak kali lak dia tanya...
aku plak bengong jawab xnak...
budus..org dah offer ye kan je la..
kalu m azam xnak lantak la kan..
bleh masuk perut aku....:)

pas mkn, gerak ke kuala kemaman...
beli keropok lekordan lagi???
beli sata, otak2...fuh..nikmat rs mkn otak2..dah lama aku x mkn otak2 nih....
korang tau kan...otak2 trg ni lain sikit kan..ada isi ikan kat dlm dia..mantop.....

12 comments:

Nor Aishah said...

fuh leleh lior tgk roti bun bakar tu.. terus lapar perut walaupun dah makan..

~ana~ said...

aisyah..sedap...:)

Nana said...

tmpt ni nampak mcm nostalgia sangat kan

nieda said...

sedapnya roti bun tu..lately ni suka betul mkn roti..hehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

rasanyer kedai nie pernah msk tv JJCM semua .. aduhhh terliurrrrrrrrrrrrrr

Afne said...

semua nmpk cara dulu2 kan. mesti harum bau kopi nya.

anda di tag ;)

~ana~ said...

nana, erm..nmpak mmg camtu pun..rs nya mesti cr diaorg proses kopi tu pun guna cr lama2...

~ana~ said...

nieda, kita mmg suka bun bakar ni since 2 minggu lepas hubby ajar cr nak buat bun bakar...sedap...:)

~ana~ said...

kak d, ooo pernah masuk jjcm erk...xtau la plak saya...tp mmg sedap la...

~ana~ said...

afne, mmg bau kopi dia wangi je...sedap je...

erk...tag?again?..:)

A D I A said...

ni kedai kopitiam otai ni. dulu penah gak lalu sini masake kemamang (pakcik duk situ).

~ana~ said...

adia, tu la..abg i bgtau kedai ni mmg otai...zaman2 dia sekolah form 1 dulu, kedai ni dah wujud...