Tuesday, June 22, 2010

~keadilan kepada anak2~

aku rs ni 1st time kat blog aku post entry yg berunsurkan bimbingan...
xde la..semlm terbc soal jawab kat dlm mag. pa & ma edisi jun,
pastu bc la soalan ni...
sj je la bg peringatan untuk diri sendiri....

soalan x payah la aku taip kan..aku just buat rumusan je....
org tu tanya, apa hukum dlm islam kalau kita x adil kat anak2..
x kira la anak2 tu sama jantina or lain2 jantina.

jawapan dia aku taip dr a-z ye...

ibu bapa hendak lah bersikap adil kepada anak2 semampu yg boleh,
baik dlm urusan kasih sayang, perhatian, pendidikan,
pembelian brg dan pemberian hadiah.
jika ibu bapa menjauhi sikap adil kepada anak2,
dikhuatiri ia akan menimbulkan perasaan cemburu,
dengki dan persaingan tidak sihat di antara anak2.
bah kan kesan nya juga mungkin dirasai oleh ibu bapa satu ms kelak
di mana anak2 pula yg akan tidak bersikap adil dalam berbakti kepada mereka.

khusus berkenaan pemberian hadiah,
Nu'man bin Basyir menerangkan bhw ayah nya pernah memberi nya sebuah hadiah,
namun ia di bantah oleh ibu nya, Umran binti Rawahah.ibu nya berkata, dia tidak redha akan pemberian itu sehinggalah di persaksikan oleh Rasulullah SAW. lalu ayah Nu'man pergi berjumpa Rasulullah utk meminta baginda mempersaksikan pemberian nya itu.

namun Rasulullah bertanya; "apakah kamu melakukan hal yg sama kepada semua anak2 kamu?" ayah Nu'man menjawab, "tidak". maka Rasulullah bersabda, "bertaqwalah kepada Allah dan bersikap adil lah kpd anak2 kamu. "ayahku balik dan mengambil kembali pemberian nya itu (Shahih Muslim, 1623-4)

justeru itu, bersikap adil lah kepada anak2, sama ada dlm persoalan memberi hadiah atau selain nya termasuk ciri ketaqwaan ibu bapa kpd Allah SWT dan dipandang berat oleh Islam.

erk, kalau org lain yg bersikap x adil kat anak2 kita, camna plak erk....

oklah, nak g meeting lak, aku saji kan dgn gmbr 2 org budak masam yg x mandi lg

9 comments:

A D I A said...

alo lo lo bam bam nya budak depan tu. bam bam + masam heheh.

komen takde kene mengena dgn entry, harap maklum.

~ana~ said...

adia, xpe..bleh diterima gak lah..tp x dpt full mark...:)

nieda said...

ada gak baca dlm majalah..hopefully kita x bezakan anak kita..takut juga tanpa disedari kita buat mcm tu..hehe

~ana~ said...

nieda, tu la..peringatan utk diri sendiri jugak tuh..

mama_umar_maryam said...

tq 4 sharing ana, xbli pa & ma yg latest..huhu..btol tu..kene slalu muhasabah diri agar adil dan cube sedaye upaye utk adil dgn anak2..
comelnyelah budak2 masyam nih

~ana~ said...

zety, tu la berharap sgt agar x kan membeza2kan mereka ni...hu3x..

rATu kEBaYA said...

tembam nye yang depan tu.. rasa nak geget3 je..

~ana~ said...

aishah, meh la sini..:)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.