Thursday, June 3, 2010

~ukm specialist~

eh...tetiba plak nak cite pasal ukm specialist kan...
padahal dah lama dah aku bersalin...
xde la...ni nak cite psl ukm specialist sbb ada sorg kawan tanya,
tanya rate dia camna, servis dia ok ke x...

ms bersalin kan ajmal dulu saya ambik prof zaleha..
one of gynea kat ukm specialist..
time tuh, gynea perempuan ada 2 org je..prof zaleha & prof tan
yg lelaki ramai mcm prof hashim (paling ramai org ambik dia), prof zainul, dr hatta..

mr azam mmg x bg aku ambik gynea lelaki...
so, mmg x menyesal ambik prof zaleha..layanan tip top...
sgt2 baik ok...lemah lembut je....
aku start check up dgn dia bila pregnancy cecah 8 bln...
b4 that, aku g check up kat klinik gov.
ms pregnant mmg alhamdulillah xde sebarang masalah..
tup2x, ms bersalin kena czer...emy czer..
sbb? air ketuban pecah, aku x rs sakit..5 jam lepas tu br g hospital..
time tu baby dah berak kat dlm terus prof zaleha czer...
duk 3 hari 2 malam kat executive deluxe (ward baldu)..
total cost, rm4800.00
sgt2 berpuas hati..murah la kan....bleh kata murah sbb company aku cover rm2500..:)...

time aqil, decide nak g ke ukmsc jugak..
but this time, prof zaleha no more at ukmsc...
dah ada dr br..dr ani amelia...
ms ni tiap2 bln aku pujuk mr azam nak ambik prof hashim..
tp dia x bg..last2 ambik dr ani jugak..
sepanjang pregnant aku berdoa je agar aku dpt bersalin normal..
ye la..sbb gap ajmal dgn 2nd pregnancy ni 11 bln je kan...
takut la jugak kan....
sbb kan..kalau 1st czer, 2nd czer jugak..3rd u confirm kena czer...
dah la aku risau sbb dr ani ni kelam kabut sikit...
nmpak sgt tau...dulu prof zaleha rileks je..cool je..
bkn niat nak banding kan diaorg tp tu yg aku nmpak...
nurse kat ukmsc pun cakap dr ani kelam kabut sikit...
biasa kalau 1st time patient diaorg suggest prof hashim....
time aqil, alhamdulillah dpt bersalin normal...syukur sgt2...
dan alhamdulillah dr ani dpt menyambut kelahiran aqil secara normal....

duk 2 hari 1 mlm je sbb xde apa2 masalah...
tp time ni dpt bilik murah sikit(wad sutera)...bilik single tp sharing toilet...
aku request bilik time ajmal dulu..tp ward tu penuh...
tp ms aku duk tu, bilik sebelah xde org...
so mmg toilet tu kami je la guna....
total bil, rm1700.00..murah gile kan....
tp mmg berbeza la dgn bilik ajmal dulu...
bilik ajmal dulu ada sofa bed pastu besar sikit la...
bilik aqil ni, ada sofa je pastu kecik sikit....

skrg ni aku dgr, ada gynea br..dr hailina...
erm..dgr cite nya ok gak service nya...
kawan aku ambik prof hashim....
mmg excellent la....
sorg kawan aku ni ambik dr hatta...
pun ok gak..layanan dia bagus2 sgt....
senang cite, gynea2 kat ukmsc ni, mmg bagus2 la semua...


ukmsc ni pd sapa2 xtau, dia ni private wing kat tingkat 7..
tingkat 7 kat hukm tu....
kecik je tp puas hati la....

n utk pengetahuan korang jugak..
ukmsc bkn hospital rakan bayi..
so, pas bersalin, korang kena bgtau nurse, korang nak bfeed baby korang
so, nnti dia akan bw baby dtg kat kita tiap kali baby nak hisap susu....
ni penting tau, kalau x diaorg bg anak korang minum formula milk....

dan dr tinjauan aku buat dgn membc blog kawan2, cerita dr kawan2 kat ofis,
ukmsc adalah private hospital paling murah kat area kl nih...
ada kwn aku, vacuum kat ampang puteri, rm4k++
kwn aku jugak vacuum kat sjmc(sime darby mc) rm5k++...
kalau kat prince court...erm..sendiri mau ingat ya....:)

tp kan...umsc, mahal sikit...
xtau la kenapa...
mungkin sbb dia ada bangunan sendiri kot...
mcm ukmsc ni dia duk dlm bangunan hukm..
sbb tu murah kot....

aku ada gak la info sedikit pasal a few private hospital kat kl ni...
tp dah x larat dah nak menulis....
kalau korang nak tanya apa2, tanya je la..kalau bleh jawab insyaallah aku jawab...

camna aku bleh tahu psl private hospital nih?
kawan2 aku kat ofis ni..hampir kesemua nya bersalin kat private...
so, kenkdg time borak2, aku ada la tanya diaorg....
dr tu la aku dpt info semua ni.....
kalau korang nak tahu details lg...korang bleh g sini...
sorry la kalau korang rs penat sikit bc nih...
pd kawan aku yg bertanya tuh, hah...pasni ko decide la nak bersalin kat mn....
yg penting service dia...
ada gak private yg service dia hampes....
senang cite..tepuk dada, tanya selera...

11 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kita semua kt gov hosp.. dah ada rekod serah diri jer .. last minit no 2 pun c-sect .. makanya if no 3 nanti mmg confirm c-sect gaks ..hu..hu

~ana~ said...

xpe la kak d, yg penting semua selamat...

rATu kEBaYA said...

bagus ye service dia.. tapi tak pernah lagi bersalin kat private ni.. dua anak kat gov je.. kat mana2 pun tak kisahkan yang penting selamat..

A D I A said...

kita dulu pernah jumpa prof zainul. tapi sekerat jalan je sbb dah pregnant. student2 prof zaleha kata dia garang, tapi dgn patient mmg dia tiptop la bagus. terpk gak nak jumpa prof zainul balik unt pregnancy ni tapi husband suh pilih dkt rumah n doc pompuan, so amik PPUM private wing.

~ana~ said...

aishah, tu la..x kisah mn2 pun yg penting semua selamat...

~ana~ said...

adia, doc pempuan ni org kata kasar sikit...i xtau la betul ke x sbb i x de xperience dgn doc lelaki...umsc ada gynea perempuan erk..

mama_umar_maryam said...

insyaAllah selagi ade kt bangi ni zety stick kt gynae zety kt azzahrah tu..klu gynae tu pindah ke mane2..adehh..pyh gak kan..

~ana~ said...

zety, tu la..rs kalau dah ada gynea tuu rs dr awal smpai akhir nak dgn dia je kan...susah kalau diaorg xde..

Nur said...

Hai,

My gynae was Prof Hashim. Actually I sama mcm kes u, air ketuban pecah tapi tak sakit dan tak dilate. Mula2 hosp Kuala Pilah sbb hari raya saya di kg. Di hosp pilah dia suruh tggu sampai sakit baru dia check dilation or do something else. The next day saya still tak sakit call Prof Hashim kata nak dtg UKMSC, dia pun suggest yg sama n tggu saya di emergency. Lepas induce pun xde dilation, sy dah fikir czer sbb dah almost 24 hrs. Tp Alhamdulillah, prof hashim buka kan jalan which i don't know how hehehe so sy dapat deliver normal. Insyaallah second child nnt pun dgn dia. Dia mmg friendly and very casual.

nadia said...

sy pun deliver kat ukmsc..under Prof Hashim. Nmpk tegas tp baik sgt :) very gentle. tp sy ade kes fibroid kat pintu rahim. So Prof kate kene c-sect. bile sy tanye bile nk kene operate..dia dgn selambe jwb.."esok pun boleh..hehe".

kalau ikutkan Prof Hashim, dia tak berani remove fibroid during c-sect sbb takut bleeding byk. At last dia ckp dia akan cuba buang waktu c-sect, tgk keadaan mcmmane. Akhirnya 16/3/2012, lahirlah putera yg comel dan fibroid pun hilang :)

stay kat wad sutera..single deluxe..2 hari 1 mlm je sbb prof hashim kate x yah duduk lame2, semua ok bleh balik. total cost RM5414..mahal tp berbaloi sbb staff nurse baik2 (esp kak farhana) dan servis pun tip-top :) Prof. Hashim mmg the best gynae and expert coz parut c-sect pun x nmpk sgt & sy pun bleh bangun dan jalan keesokan harinya tanpa rasa sakit.

Btw, Prof Hashim ckp c-sect skrg ni dah tak mcm dulu..potong2 byk lapis, potong rahim bagai..dia just potong kulit luar je. thats why cepat sembuh. But Prof ckp this technique cuma ade di ukmsc je.

UKMSC totally recommended esp kalau preggy 1st baby :)

P/s: Sorry ye..terkomen pjg plak..hihik

Hamir Habeed said...

Assalamualaikum wbt.,

Saya bercadang untuk membawa isteri saya mendapat rawatan dengan Prof. Hashim. Boleh saya dapaat no. telefon Prof Hashim?