Thursday, August 5, 2010

~bawang vs himalaya~


shampoo bawang..

aku nak tanya la kat sini...
ada sapa2 guna shampoo bawang x?
nak tau hasil nya mcm mn ye?
rambut jd lebat x?

sbb kalau bc kat kotak shampoo bawang tu,
xde pulak tulis utk lebat kan rambut kan...
tp dlm iklan mcm nak lebat kan rambut kan....

mr azam tu la...

rambut dia banyak gugur..
kat tgh2 pulak tu...
aku try surf kan...
banyak website yg kata,
lelaki golongan umur 25-35 thn akan mengalami gejala rambut gugur ni...
antara faktor utama, pemakanan...sbb banyak mkn mknan berminyak....

aku bgtau gak mr azam psl ni...
tp mcm.......masuk telinga kanan kuar telinga kiri je....

aku suruh dia botak kan...
tp dia x mo sbb dia kata, nnti nmpak makin bulat....
(statement ni buat aku gelak besar)
aku cite la, dulu abg aku yg 2nd tuh....
ms umur 28-29 thn gitu, rambut dia jd botak gak...
sebiji sama kes mcm mr azam...
solution dia, dia botak kan kepala dia....
ada la dlm 4-5 kali jugak kot dia botak kan....
n alhamdulillah skrg aku tgk rambut dia dah ok....
tp tu la..mr azam xmo gak botak kan....

ni dah hampir 2 thn, aku beli kan dia shampoo himalaya...
dgn aku sekali terjebak pakai shampoo ni...
pakai satu set...
dr shampoo, minyak rambut, pastu apa ntah mende alah lg satu tu...
yg dlm tiub tu....
ok tu ok la...tp yg gugur nya sama banyak dgn yg tumbuh nya...
camna tuh?

dulu pakai shampoo dgn minyak rambut yg dlm bekas bulat tu
n satu minyak mcm minyak kelapa tu je..
pastu hr tu ms beli tu, SA tu suggest ambik yg dlm tiub tu...
yg tu kesan cpt sikit la utk tumbuh rambut tu...
n mmg nmpak la kesan, rambut bnyk sikit la tumbuh....

br2 ni dia beli shampoo bawang tu....
aku kata, xyah la kan..stick pd himalaya je la...
tp tu la..dia nak kesan yg cepat...ish..
aku suruh botak xnak.....

erm..panjang benor mukadimah nya...
padahal nak tanya je..shampoo bawang tu ok ke x.....

pastu kan nak cite lg pasal himalaya product ni...
dulu ms awal2 guna, aku selalu beli kat watson je...
pastu beli kat caring pharmacy sbb kat situ murah rm1 kalau x silap....
tp mr azam kata, kalau beli kat caring, shampoo tu cair sikit...
aku xtau la sbb aku ni, guna je..
pastu ada la sekali tu kami g kedai himalaya ni kat midvalley...
harga dia mahal rm1 kalau x silap...
tp beli jugak la..then, SA dia offer suruh jd ahli....
so, jd la ahli...kumpul point..rm1=1 point
bln lepas dah ada 20 point, so, tukar point,
dpt la minyak rambut yg dlm bekas bulat tu...
rs mcm berbaloi gak kan...
even mahal sikit dr watson, tp korang bleh collect point tuh....

okla....dah habis cerita pasal shampoo...
panjang sgt cite pdhal nak tanya soalan pendek je kan.....


ni la set himalaya shampoo yg saya guna skrg ni..

erm..rs mcm nak bw dia g yun nam tp seriously mmg x mampu la...
riban2 kan cost dia....
tp mcm kesian jugak kan kat mr azam....
ckp psl yun nam...
dulu ms aku belajar kat kolej kan...
ada sorg kwn ni..pakai tudung labuh dgn jubah semua...
eh..x baik cakap pasal org kan..dah dah la...
padahal bkn nak mengata..nak cerita je...
erm..tp xpe la..xyah la...dah la....:)
panjang sgt dah cite nih...:)

8 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

dlu masa dilanda keguguran rmbt kronik ada hajat nak beli syampoo beg niah .. alih2 guna dove jer ok dah ;-)

A D I A said...

i rasa sekejap je masalah keguguran rambut ni. my bro pun mcm ni. dia pun botak kan rambut 3-4 kali pastu terus ok. the best way is seek for doc advise, mintak ubat anti-stress or anti-kulat. serious. my bro penah ckp ada org advise ni tapi dia tak ikut pun la.

psst, cerita la pasal kawan berjubah u tu. heheh.

~ana~ said...

kak d, hah hr tu mr azam ada gak nak beli dove tu..tp ana x bg jugak...hu3x...

~ana~ said...

adia, tu la..i rs botak je senang..mcm i cite la..abg i pun, 3-4 kali botak kan, dah ok...

erm...i rs nak bw dia g jumpa dermatologist la...

erk....kwn berjubah...ok2 nnti ada cite..hu3x...

Kojek said...

sy da try da pkai bawang 2..tp same je..xjd pn..bau die pn smacam je..kuat plak 2..baut ubat..tp rmbut byk gak ggur.. myb pas bis bawang ni nk gak try himalaya 2..cam ok je..lgpn mrah ckit compare ngan bwang 2...skotak da rm50..huhuhu

~ana~ said...

kojek,

kenapa saya beli shampoo bawang tu x smpai rm20 pun erk?

shampoo himalaya ni ok tp kalau pakai complete set lg ok...lg satu kena rajin letak minyak dia..mmg nmpak la perubahan..masalah nya mr azam tu malas sikit..heh3x..:)

Kojek said...

ana,

sy bli yg dlm kotak 1 set nye..yg de shmpoo ngan perapi skali..hrge die rm50..
sy br je bli td himalaya ni..br je try..bli shmpoo yg dry/damage n die nye conditioner..tp mnyk die xbli..kne bli mnyk die ke?yg mane 1 ek?

~ana~ said...

kojek, tgk set himalaya yg saya punya tuh, yg mn awak x beli..minyak tu, kalau awak beli either 1...yg no 2 @ no 2 yg mcm dlm gmbr saya tunjuk tu...