Wednesday, August 25, 2010

~breastfeeding & bulan puasa~

lama xde cite psl breastfeeding kan...

erm..citer pasal stok, ntah la...x terkira la brp pack susu yg ada skrg ni..
yg pasti stok2 berjaya di 'tumpang' kan kat rumah MIL kat deep freezer...
suka la sbb at least dah banyak sikit ruang yg ada kat freezer kat rumah tu..
skrg ni tgh guna stok bln 6...

bercakap pasal breastfeeding,
di bln puasa ni saya mengaku, saya makin malas mengepam...
skrg ni pam 2x sehari je..
tu pun kat ofis je...kan sblm ni kul 530am pun ada sessi mengepam kan..
tp sejak bln puasa kadang2 pam kadang2 x...

alasan malas..
sbb biasanya kalau pump, ambik ms yg agak lama utk stimulate...
pastu dpt pun dlm 4-6oz je....
so, sudah malas la....

kat ofis, kalau sessi pg tuh, kalau kul 530am x pam,
dpt la dlm 11-12oz..
kalau dah pump kul 530am, dpt la dlm 7-9 oz je....
sessi ptg plak, masih sama, dlm 7-9oz...
tp apa2 pun alhamdulillah....
walaupun x banyak tp rezeki utk aqil masih ada...

yg saya perasan, breasfeeding utk kali ni,
kurma salah satu mknan utk memperbanyak kan susu...
kalau time ajmal dulu, xde la sgt bnyk susu kalau mkn kurma ni...
so, saya kena maintain mkn kurma time puasa ni....

salah satu lagi faktor buat saya malas mengepam ialah letih..
bln puasa kali ni sgt2 letih...
even mr azam banyak keje shift pg, so, bila mlm dia ada kat rumah bleh tlg jg anak2..
tp letih tu tetap ada...

saya rs saya mkn sikit je time puasa ni
akak, sila jgn terkejut dgn statement saya..:)...
eh silap..bkn mkn sikit...apa yg saya mkn tu masih x cukup...
ibu2 yg bf kan anak kan biasa nya kan mkn banyak..:)
berbuka saya mkn kuih2, pastu mkn nasi...tu je la..
tp portion x banyak sbb kenyang mkn kuih2...

kul 10 mlm tu tgk la..kalau saya x tdo, sy mkn la kuih2 @ murtabak @ roti john
kalau dah tdo, mmg xde nya la... tp biasa nya tdo la..
bersahur plak, saya mmg jenis x mkn nasi...
minum quaker oat choc 3 in 1 tu pastu kurma 3 biji then air 3-4 gelas..
saya rs saya kena banyak kan lg mkn time bersahur...
tp saya nak mkn apa erk....
x selera la nak mkn pg2 tuh....

harap2 pas puasa ni, stok maintain mcm dulu balik la...:)

16 comments:

~ As ~ said...

saya pun kalau malam bedal kurma banyak2, subuh tu msti dpt mencurah2...
(url dah tukar ni http://puannoel.blogspot.com/)

~ana~ said...

as, jom mkn kurma banyak2..:)

Anonymous said...

Owh makan kurma boleh banyakkan susu ye. Thanks for the tips
Selalunya saya makan sawi,pegaga or kucai je....

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aminnnn tetap murah rezeki ana ;-)

~ana~ said...

anon, yup...try la..tp xtau la serasi ke x dgn u..biasa la..lain org lain kan...halba dah try?

~ana~ said...

kak d, alhamdulillah..rezeki anak2..

nieda said...

stok still ada bulan pose..rezeki anak2 tu..
kena mkn something berat sikit masa bersahur bagi tenaga..kita BF mmg cepat letih

A D I A said...

bulan puasa i pun tak makan byk. i lagi la kuih2 tak suka makan. makan nasi je. tu pun portion biasa2 je. takde nak tambah2. tapi kurma i suka la. harap2 susu byk nanti. aminnn.

juelee said...

tak sabar nak pam susu bb dalam peyot nie

~ana~ said...

nieda,
mmg cepat letih..dah la keje..hari2drive ngadap jammed lg la letih..
mmg kena mkn banyak la..tp xtau nak mkn apa..selera tu xde...hu3x..

~ana~ said...

adia, set minda utk bf kan baby sepenuh nya..insyaallah nnti semua nya di permudah kan..amin...:)

~ana~ said...

juelee,

insyaallah semua nya di permudah kan..amin...

SyidaGorjes said...

murah rezeki ana dpt bf bulan posa...

mama_umar_maryam said...

zt klu telan kurma plg byk 3 bijik je,lebih pd tu terdsekat kt tekak,hehe

~ana~ said...

syida, tu la..alhamdulillah...

~ana~ said...

zety, bleh plak gitu erk..
hah3x...