Sunday, August 15, 2010

~saya berjaya~

semalam saya berjaya masak asam pedas...
asam pedas ikan pari...
tp nya pedas giler....tumis x brp lama sgt...tu la jd nya...
pastu maybe lada hitam tu aku letak bnyk sgt...
tp alhamdulillah..kenyang giler2...
semalam lauk dan kuih utk berbuka..100% homemade...
bangga i tau.....heh3x....
smpai kul 10 mlm perut masih full lg...berkat mkn mskan sendiri..
kenyang sungguh....

menu semalam;
asam pedas ikan pari
daging goreng kunyit+kentang, capsicium
ayam goreng(utk ajmal)
kuih serikaya...
air-teh o panas...angin la minum teh ni..tp aku bedal gak...seb baik aqil x apa2...


menu saya semalam..ayam goreng dah tinggal seketul sbb ajmal dah mkn..

ikan pari tu beli yg dah betul2 kecik tuh..
tp msk separuh je...
sbb semlm saya berbuka puasa sorg2 je..
mr azam keje.....
tp tu pun saya x habis, mr azam balik, saya suruh dia ratah je lauk2 yg balance tu...
alhamdulillah tiada pembaziran.....
balance ikan pari yg x masak lg tu mr azam suruh bakar je...
tgk la..ptg ni bleh la bakar..
kena google resipi perencah ikan bakar dulu....
eh eh...ma punya perencah ikan bakar pun ok rs nya...
tp masalah satu je..daun pisang xde....
xkan aku nak g pasar semata2 beli daun pisang....
semlm dah pegi pasar, beli stok brg basah..
malas la lg nak g kan...

citer pasal kuih plaak...
saya xtau la kat kl ni org panggil tu kuih apa...
tp..ianya salah satu kuih kegemaran saya..
dulu, bln pose mesti mintak ma buat kan...
ni dah hidup sendiri, terpaksa la buat sendiri kan...
actually ni 1st time buat...
sblm ni x pernah buat sbb takut x jd...
alhamdulillah la menjd...puas hati sgt....
even rs mcm santan terlebih sikit...tp ok la...
lepas rindu kat kuih seri kaya.....


ni la rupa nya...semangat aku g pasar semlm,
cr loyang kecik..senang sikit msk utk portion kecik2 ni kan...


close up...

xpe kan tepek gmbr mknan nih kan...
bkn nya nmpak sedap smpai menggiur kan pun..
sekadar nak cerita yg sasay dah berjaya masak kuih seri kaya ni..:)

hr ni rs mcm nak mkn sup tulang...
dah beli tulang semlm...
sup tulang, kangkung goreng belacan, telur masin..
dah la kan.....

tp tu yg terlintas je la..
insyaallah la menjd.....

6 comments:

mama_umar_maryam said...

ana,sape ckp x menggiurkan?arghh!!!!!

~ana~ said...

alaety, biasa2 je tuh..sbb pose kan semua benda nmpk meggiurkan..hah3x..

nieda said...

cayalah masak sendiri..

~ana~ said...

ala..nieda lg gempak..msk mee kari...heh3x..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

samalak menu kita hari sabtu tue asam pedas ikan jugak ;-)

Lynn said...

asam pedas ikan pari...