Wednesday, August 4, 2010

~tayar kereta pancit~

hr ni aku rs nak buat karangan..
tp karangan xde gmbr..bleh?
sbb gmbr ms tukar tayar kereta, aku x ambik....

minggu lepas, balik d kinderdijk tu, ada sorg brader ni(bw motor),
dok hon2 aku pastu tunjuk something kat keta aku...
aku dgn kwn aku ignore je sbb ingat kan riben mainan aqil terkeluar...
aqil kan duk dlm car seat, so aku gantung mainan dia dgn riben bg mainan tu tergantung....
so, we ignore je..smpai ofis pun aku x tgk la riben tu....
smpai la aku balik ptg tu....kat trafic light th selborn tu,
ms tu trafic light merah,
ada kereta sebelah hon aku, aku buka tingkap sebelah,
dia bgtau tayar kereta pancit..
argh sudah..aku sudah cuak....

dah la ms tu kereta aku yg ke-3 dr depan...
luckily ms tu xde kereta blkg aku....
aku terus pasang emergency light, keluar tgk tayar smbil call mr azam
nasib baik dia x keje hr tu...
geram aku kat dia...mcm x biasa dgn jln tun razak,
puas aku bgtau kat mn lokasi aku,
br dia tau....
actually aku duk line paling kanan, kat situ ada "chevron marking" tu....
so, mmg xleh duk situ sbnar nya...
tp aku biasa la...lalu gak situ...
situ utk kereta u-turn sbnar nya...
aku kira nya dah melepasi laluan utk u-turn tuh...
erk..korg faham x aku cite..kalau x faham, sila buat2 faham...
ms duk tgk tayar tu, ada pakcik driver teksi sebelah aku kata,
"dik, bleh lg jln slow"
aku kabo kat mr azam, pakcik tu suruh jln....
tp duk pk, mn aku nak berenti pas ni...
lgpun aku tgk, tayar sudah pecah sikit....takut jugak kan...
dah la balik ikut jln tun razak, jammed teruk sikit....
ikut jln tun razak mn ada tmpt berenti....

last2 aku bgtau mr azam, aku u-turn, balik ofis...
mr azam kata nnti dia akan dtg ofis...
aku dgn berlagak bgtau xyah dtg, aku leh buat sendiri...
(sila bc ayat tu betul2 ye..aku leh buat sendiri)
pigi argh ko ana..berlagak konon nak tukar tayar sendiri konon....

pastu aku pun, dgn selamba, masuk kereta, reverse kereta smbil berdebar2
sbb takut ada kereta dr blkg dtg kan....
kereta2 sebelah tgk je kat aku..lantak la...
pastu terus u-turn, masuk ofis balik
seb baik dekat je dgn ofis...

smpai ofis, masuk parking consultant kat bwh je,
dgn confident kuar kan tayar spare dgn jak
konon2 nak tukar....
bila part nak pasang jak terus aku blur....
hah3x..sila gelak kan diri sendiri....
aku xtau nak letak jak kat mn....
pastu ada budak kontractor indon dtg nak tlg...
tp aku kata x payah, nnti husband aku dtg...
dia beriya2 nak tlg aku....aku x bg gak...

last2 aku duk termenung je tgk tayar....
indon tu dah ke mn2 ntah...
pastu, lalu la sorg budak medical record ni...
dia dah nak balik pastu tgk aku termenung,
dia pun dgn rela hati tlg tukar kan
padahal aku dah kata x payah....
erm..elok2 je dia siap tukar, mr azam pun smpai...
hampeh la sangat....
hr tu smpai umah kul 730..penat gile....

erm..seb baik aku x lalu mahameru..
kalau mahameru, aku mmg bw laju sbb biasa mahameru clear sikit jln dia...
ish...bayang kan aku bw keta laju smbil x sedar tayar kereta pancit...hu3x...

tp kan, korang tahu x, kita bleh call insurans comp kita utk tlg tukar tayar kereta ni...
tp aku rs mesti la diaorg akan deduct ncd kan..
aku rs setakat tayar pancit xyah la call insuran kan....
tp...bos aku, tiap kali tayar pancit, dia akan call insuran...
eee...bos aku tuh....

erm..ok..dah habis karangan, kalau cikgu check,
agak nya dpt full mark x kalau letak tajuk tayar kereta pancit....

11 comments:

Nana said...

KITA PALING takut klw kena tayar pancit..amrul bukan ada sini sape nk call?heheheh seb baik adik2 ada

~ana~ said...

nana, xpe la jugak..at least ada adik2 kan....

:: iManja :: said...

hahahaha...1 benda yg paling takut tentang kereta ni bila nak kene pam tayar, smpai skrg tk pernah buat lg...sbb takut meletop...kalau pancit time husben takdo aperntah lagi...mau cuak lentang aku...hehehe

nieda said...

samalah dgn husband saya..pancit call aje ejen isuran..wakakak...
sib baik semuanyua ok

~ana~ said...

sue, hah...pam tayar satu hal..smpai skrg pun i x pernah lg pam...mr azam duk berkali2 ajar tp i buat bodoh je....

~ana~ said...

nieda, ooo husband nieda prefer call ejen insuran erk...

mama_umar_maryam said...

erk,ana,zt dulu tayar pancit abis sbb tercucuk cam paku btul2 dpn opis,sekali ceo yg tlg kan, cuakkk,hehehe

rATu kEBaYA said...

tak pernah tukar tayar kete sendiri.. klu nampak pancit sikit terus suruh en. suami check manatau ada kebocoran ke apa.. tapi selalu klu nampak dan pancit tu terus g kedai tayar..

~ana~ said...

zety, hebat tuh smpai ceo tlg tukar kan..hu3x...

~ana~ said...

aishah,

ana kan..bab kereta ni mmg banyak bg kat husband la..mmg surrender dulu la...

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...