Monday, August 16, 2010

~x bangun~

alkisahnya..pg td saya x bgn bersahur..
x sedar...nak salah kan sapa erk....
erm..alkisah nya mlm td x tdo..
duk lipat bj sambil berborak dgn mr azam smpai kul 2pg..
pastu...
xtau kul brp tertdo....

aku mmg dah set alarm tuh...
aku mmg x ingat apa2....
yg pasti ms aku terjg pg td...
aku kata"eh, apasal alarm x bunyi2 lg nih, rs mcm dah lama sgt tdo nih"
huh..tgk jam dah 640am...
gile babeng ar.....
terus masuk dapur buat bubur aqil...

pastu bgtau mr azam, dah 640...
mr azam xpe la..dia kalau bersahur, minum air masak 2 gelas je...
ish..bila ms la jam tu bunyi erk....

tp xpe la...mcm x biasa..selama ni puasa ganti x pernah sahur pun..
tawakal je...aku bkn apa..takut lembik pas mengepam nnti..
xpe2..pk +ve..insyaallah x apa2....

owh..btw, semlm saya berjaya msk lg...
heh3x..suka2..sbb puas hati mkn masakan sendiri....
ye la..nak mkn mskan ma camna kan..duk jauhh

menu semlm;
sup tulang
ayamg goreng (utk ajmal, wajib ada)
kangkung goreng belacan
telur masin
alhamdulillah kenyang....
hr ni camna la gaya...
hr ni insyaallah dpt buka pose sama2 dgn mr azam...
erm....nak mkn apa erk...


tgk tgn tuh..x sabo2 nak mkn telur masin....

sup tulang xde daun sup(lupa beli) & bawang goreng(malas nak buat)
ajmal tgk telur masin tuh, x sabo2 nak ambik..
hu3x...aku kata, jap la..mama nak ambik gmbr...
pastu bising2 tanya..dah ke mama..dah ke mama...
tgk2 sebelah telur masin tu dia mkn sorg2..hu3x...
pastu siap mkn tulang daging lg tuh...
bkn main lg...hu3x...

sup tulang dgn telur masin antara menu yg sentiasa di ulang2 time bln pose,
kalau kat kg...
biasa la..family kitaorg suka yg sup2 nih...
kalau yg kari2 or masak lemak tu kureng sikit la...

eh..jom cite psl telur masin...
dulu kan seminggu before puasa,
parents aku akan siap2 beli telur masin utk buat stok nak mkn time bln puasa..
alkisah nya, adik aku yg bongsu nih, telur masin je lauk yg buat dia berselera nak mkn time bln puasa..
tu yg parent aku duk gigih beli telur masin buat stok..
anak bongsu kata kan....
yg sengal nya..dia mkn yg kuning je...yg putih mmg x de nya dia nak mkn...
abis tu kitaorg nih adik beradik yg lain mkn je la yg putih tu..
yg kuning tu mkn la jugak tp dpt sikit2 je la...
aku hangin je...
geram tau..mentang2 anak bongsu...ceh..
smpai skrg ni dia duk mkn yg kuning je...
eee...geram tau bila teringat balik..
hah3x...tetiba plak ada sesi kutuk mengutuk adik beradik di bln pose...
ampun chiq......hah3x...

8 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

febert gaks telur masinnnn ... dlm peti ais ada tulang & daging .. tgk ler idea mari nak buat sup jugak ;-)

:: iManja :: said...

tak bangun juga...sebab ngantok sgt..travel blk kg...uhuhu...dah kejut husben, tkmo bangun katanya...kiter pon apa lagi...tarik selimut laa...hahaha

~ana~ said...

kak, buat kari pun sedap dgn tulang tuh..telur masin ni sedap kalau yg x masin sgt..kenkdg ada yg smpai masin sgt...

mama_umar_maryam said...

heheheh,adek ana tu same mcm zt la,mase kecik2 abes korek yg kuning,pastu mak marah ;p..xterbgn sahur ker,zt lak pagi td hampir2 x sahur,alarm tp tertdo balik sbb sambil maryam ngempeng kan..zt klu x sahur lembik kott..haihh

~ana~ said...

sue, at least terjg gak..hu3x...
kita nih..langsung x terjg...

rATu kEBaYA said...

suka jugak makan telur masin.. tang kuning jugak.. tang putih sikit je.. hehehe...

tapikan abah saya kata kalau makan telur @ ikan masin ni nanti akan cepat haus... tapi apa yg abah sy katakan adalah benar... mmg haus..

sekarang dah elakkan makan telur masin masa bulan pose..

~ana~ said...

zety, alhamdulillah semlm ana ok je..tp mamai2 sikit waktu keje...kul 330 ptg bleh plak terlupa pump..seb baik kul 1030 pg tu dah dpt 12oz...:)

~ana~ said...

aishah, mcm tu erk..erm..ana x perasan plak kalau mkn telur masin, tekak jd kering...heh3x..