Thursday, October 7, 2010

~gelagat anak2 saya~

gelagat anak2 saya di rumah2 terbuka yg kami hadiri baru2 ni..
ada jugak yg x sempat snap sbb aku sibuk nak mkn....

gaya mcm kat rumah sendiri je..hu3x..anak ku anak ku....
tp diaorg ni kalau xde budak2 lain, berani la nak main..
kalau x, jgn harap..berkepit la diaorg dgn mama dan papa...
ni semua gmbr beraya kat rumah kawan2 dan sedara yg close je...
yg mmg kitaorg dah biasa dgn diaorg...
kalau rumah kwn2 yg x biasa, mmg aku x bg jugak..ye la..segan gak kan...


ni tgh warm up...


ok mama, ambik gmbr mal kat kerusi kecik ni....


aqil dah start tolak kerusi ni....


tgk aqil...dia tolak kerusi ni merata2..
mentang2 kerusi ni sama tinggi dgn dia...


ni gaya mcm kat umah sendiri plak....siap baring bagai...


baring la kejap......





hi bang..seronok nmpk.......








ni ms g beraya kat rumah cousin kitaorg kat KJ bersama2 dgn family abg...


tgk kakak..bila dia tgk aku ambik gmbr, dia dtg menari depan aku..


seronok la tuh konon panjat sana panjat sini...


ajmal jumpa set ultraman kat rumah ni...
terus dia mintak permission aku utk main,

cerita pasal anak2...seronok tgk perkembangan diaorg skrg ni....

ajmal irfan;

-mmg dah x pakai pampers langsung time mlm nak tdo je pakai
rs nya sebulan je kot train kat rumah time weekend..
pastu suruh bbsitter train kat rumah dia..bbsitter pakai kan time tdo je....
tp start lepas raya bbsitter bgtau dia dah x pakai kan time tdo..tgk ok je...
tp time tdo malam mmg pakai la...xtau nak train mcm mana utk x pakai time tdo mlm...
ada sapa2 tau x camna nak train x pakai pampers time tdo?
syukur alhamdulillah...senang sgt train ajmal nih....
(rasa mcm nak beli kan ajmal spender la..mama xcited nak belikan spender ultraman dan ben 10 kat dia..)

-dah makin banyak vocab dia...kenkdg x terlayan...pagi2 pas hntr dia, pas kiss, salam dia, mesti dia pesan, "mama, jgn bw kereta laju2 tau"..owh anak ku....hu3x....

-seorg abg yg penyayang...bangun tdo mesti cr baby..kalau baby xde dpn mata dia terus dia tanya mn baby dia...kalau baby nangis, cepat2 dia pujuk...tp kenkdg keluar jugak ayat dia "baby ni sibuk jeeee" ni kalau time dia moody sikit n baby nak cium2 dia...

-skrg ni dah start bg dia pinggan sendiri utk makan..sebelum ni dia dah lama mintak tp x pernah bg dia mkn sendiri...tp br2 ni ajar dia mkn sendiri, tgk ok je...tumpah sikit2 tu biasa la kan....
(mama xcited nak g ikea belikan pinggan & sudu plastik utk dia tp papa bz plak...xpun cr pinggan plastik yg ben 10 punya...ada x erk yg ben 10 punya? hr tu g metrojaya, ada yg dora, spiderman, & thomas n friends je..)

-suka tgk dvd cartoon..weekend hr tu, smpai 3 kali berturut2 layan toy story 3...mama yg tgk kejap2 pun dah tau cite tu camna...dia smpai bleh hafal certain2 dialog..hu3x...kdg2 malam2 pun dia nak tgk cite tu..smpai nak tgk news pun x bleh...biasa nya kalau mlm, pasang pas news tu, bg dia susu, senang sikit dia tdo..tp tgk gak la..hr tu pernah dia tgk TS 3 ni smpai kul 11 mlm...huh3x...

-over manja..sikit2 mama..sikit2 mama..susu pun nak mama bancuh kan...kalau papa nak tlg buat kan, dia x mo...huuuu3x....xbleh kena marah sikit...kalau tegur sikit, cepat2 dia buat muka..

-kdg2 dia suka point to baby atas apa yg dia buat..cth; mama tanya, sapa yg sepah2 kan mainan ni...then dia akan jawab, baby mama...baby buat...hu3x..padahal mmg dia yg buat...ajmal..ajmal...

aqil raziq;

-dah boleh berjalan 2-3 langkah....tp kalau dia malas, dia jalan pakai lutut....hu3x...

-hr tu nurse dah suruh mkn nasi lenyek tp dia asyik muntah..mungkin nasi mama buat x brp lenyek..mama malas, terus blend kasar sikit..tgk dia mkn ok la...

-gigi nahi he.....heh3x...

-time mama masak kat dapur, dia pun duk dapur, main pinggan mangkuk, botol2 dlm drawer, tuperware2 dlm cabinet...abg tgh tgk tv dia x layan pun....

-tgh malam pun sekali je bgn..kadang2 x bangun langsung...hu3x...

-ni pun over manja gak ni..pantang nampak mama...kalau mama x ambik, memang merengek la..

15 comments:

rATu kEBaYA said...

memang seronok tgk gelagat diorang membesar ni.. bila dah besar kekadang rindu nak tgk diorang masa kecik..

SyidaGorjes said...

sama je dengan aqid.kadang2 kita pun malu dgn tuan rumah.umah dia cantik2, anak kita dtg buat sepah.

MadianiMamat said...

adam ensem gile...nyet kakak tu xtinggal...hahaha
ajmal ensem je duk atas krusi kecik, macam raja...haha

~ana~ said...

aishah, tu la..mcm2 kerenah...

~ana~ said...

akak gorjes, betul3x..seb baik jugak ni yg mmg dah kenal rapat..kalau yg jenis kwn2 biasa tu..mmg tebal la muka..

~ana~ said...

heh...monyet tu penting tu..harus di bawa ke mana2 sahaja...

nak ambik gmbr deme duk atas kerusi tu sbb kerusi tu ada 2..tp aqil x duk diam langsung..

itangmanih said...

cantik la deco umah yg ada wallpaper tu...i loikkee

~ana~ said...

akak, rumah dia mmh cantik gile...zam tnya, brp dia spent utk tiang yg mcm divider tu..satu tiang je rm800..kelip2 mata dgr..pastu zam tnya, kitchen kabinet brp cost? dia kata rm15k...terus tutup mata...hah3x...

~ana~ said...

akak, gmbr rumah yg 1st tu pun cantik gak..town house setingkat la tapi nya..tp dia renovate...cantik la..totally cost, rm50k...hu3x...

A D I A said...

mana dia dapat kerusi kecik tu? cantik la cam kerusi orang besar

~ana~ said...

adia, tu la..i pun berkenan...tuan rumah tu beli kat melaka...dia beli 1 pair..cantik kan....

Lyana said...

salam ziarah dari yana

comel lah aqil ngan ajmal ni...anak2 memang kan..kadang2 kat umah org pun wat cam umah sendiri...seb baik r tuan umah paham dorang ni budak2...same jek cam ainul dan ayra...

cerita8910 said...

seronok tengok baby ni..happy je dia..macam dalam shooting iklan pun ye..

itangmanih said...

1 tiang rm800?mahal gilosss...akak teringin nk buat divider...tp kwn akak ckp kekdg divider leh buat umah kita nmpak kecik kecuali kalu mmg umah besar...

~ana~ said...

akak, divider mmg cntik..ada org kat apt. na tu, dia buat divider, separate hall dgn dining..cntik gak..tp tu la..nmpak ruang makin sempit...hu3x...