Saturday, October 30, 2010

~happy birthday to us~


picture taken by ajmal irfan..:)

Today, October 30, 2010,
We celebrate our birthdays ...

me, nor raihana binti mamat
&
my beloved son, aqil raziq bin noor azam hanif


__________________________________________

ucapan selamat hari lahir untuk diri saya sendiri
moga di panjang kan umur ini dan di murah kan rezeki..
moga kebahagiaan sentiasa menjadi milik saya...

tahun ini merupakan tahun terakhir saya memegang angka 2 di hadapan..
dah tua rasa nya..

harapan saya agar sentiasa di kurniakan kesihatan yang baik2 agar saya terus dapat menjadi isteri kepada suami saya dan ibu kepada anak2 saya dan masih boleh berbakti kepada kedua ibu bapa saya...

_____________________________________________

cerita pasal aqil raziq...

remember the past,
the first time for the check up when my gynecologist gave me EDD, November 9, 2009,ms tu, hati terdetik, best nya kalau baby keluar 30 october..bleh sambut birthday sekali...

tp bila my gynea kata standby pada minggu ke 36 & 37 sbb ms ajmal dulu, saya lahir kan dia pada 36 minggu 6 hari....so, possibility utk bersalin awal tu tinggi...
masa tu dah rasa mcm x mungkin je baby nak keluar 30 oct. tu...

but saya masih ingat lg masa kandungan 4-6 months,I always talk with him.but masa pregnant kan ajmal pun, selalu gak borak...best kan borak dgn baby ni...maksud saya, masa diaorg dlm perut kita...their respond tu buat kita excited..i miss that moment...erk..nak kena pregnant lg je rasa nya..:) masa yg paling kerap saya borak dgn aqil ialah bila nak balik keje...sbb masa tu hanya kami 2 org je..bila balik rumah, kalau borak, mesti ajmal dan papa dia join gak...ni just 2 of us....kat car park, sebelum kereta bergerak, saya akan spent masa dlm 5 minit utk borak dgn dia..almost everyday saya buat mcm tu antara ayat yg saya pernah borak dgn dia...

"baby, baby keluar 30 october bleh x? bleh sambut birthday sama dgn mama"

ms tu dia tendang2 perut saya...excited gile ms tu..xtau la sama ada dia nak ikut cakap mama dia or maksud dia, dia nak keluar awal..wallahualam....

ms minggu ke 36 dan 37 tu sgt mencabar....

mr azam kena keje shift malam..
10 malam berturut2...sbb kena cover utk budak2 india yg bercuti sempena deepavali. tiap2 pagi saya bgn, mesti berdoa dulu, bersyukur pd Allah s.w.t sbb saya masih lg x bersalin...cuak ko...byg kan kalau saya sakit tgh2 malam..saya dgn ajmal je...apa nak buat????tp that time mmg kita org ada la buat plan kalau saya sakit time dia keje malam tu...but alhamdulilah xde apa...

masuk minggu ke 38 saya dah x rs apa2 dah...ms 38 minggu 4 hari, which is 29 october, my bos buat mkn2 sempena deepavali..besar2 an pulak tu...i need to handle everything..letih xsah nak cakap la..invite guests, layan tetamu, tgk mknan cukup ke x..very2 tired ok...

30 oct tu pukul 3;05 pagi, saya dah start sakit2...ms tu ingat kan sakit biasa2..rupa2 nya mmg contraction..every 15min...dah xleh nak tdo...bangun, kemas rumah, lipat kain, kemas dapur..smpai dah xde keje, saya bc buku...rs mcm lmbr je ms berlalu. saya plan, kul 530am nak kejut kan mr azam n bgtau dia.nak tunggu 530am tu rs mcm berjam2.pas kejut kan mr azam, bleh plak dia kata,

'u ni betul2 ke..ntah2 saja je sbb nak baby lahir hr ni'

ho ho ho..saya duk menahan sakit, dia bleh plak kata gitu..huh...

cite bersambung kat sini..

di pendek kan cerita, aku pun selamat la melahir kan aqil raziq secara normal...wallah la wei...happy gile sbb boleh bersalin normal...aku dah xmo dah czer2 ni...sedih tgk perut berbekas x hilang....
___________________________________________

year passed....

aqil raziq skrg ni;

-berjalan masih lesen P
-mulut nya bising..selalu bercakap bahasa dia..
(dulu time dia kecik, suara dia halus je..x mcm ajmal)
-dah faham bbrp arahan, cth, pergi ambik kasut, bak sini, come here,
-suka main dgn abg..tp dia ni mcm ganas sikit...abg dia sokmo mengadu, "mama, baby buat..."
-dah makin susut sikit rs nya badan dia sbb melasak sgt2...
-aqil ni kalau dgn org perempuan, dia kureng sikit..tp kalau dg org lelaki, ok je even org tu br jumpa...mcm mak(babysitter) jumpa hari2 pun dia kureng sikit..apa2 kalau bleh nak abah jugak...tp kalau mama dgn papa...of course la mama kan..:)

___________________________________

thn ni x buat bday party utk aqil...mmg awal2 nya saya plan nak buat..tp mr azam kata x payah buat sbb dia ada plan utk kitaorg berdua..:)

nnti2 saya reveal kan ok..:)

ok, bye bye...

entry ni 3 hr sebelum kejadian saya karang..heh3x...

13 comments:

Afne said...

happy birthday to ana & aqil. bestnya dpt celebrate birthday sama2 kan?!

~ana~ said...

thanks afne.....best la birthday sama dgn anak ni...:)

~ As ~ said...

happy birthday cuzzy in law (ahahah ada ke?) nwy, semoga dirahmati ALLAH sekeluarga. amin

mama tisya said...

ank & mak busday sama ye..happy busday ana & aqil...p celebrates mn?

suhailina abu bakar said...

hepi besday nana n babay.smoga murah rezeki n pjg umur..

suhailina abu bakar said...

hepi besday nana..smoga murah rezeki n pjg umor..

~ana~ said...

thanks as...wei..x sabo nak jupe ko raya nnti..heh3x...

~ana~ said...

thanks kak erryn...celebrates???heh3x...nnti..monday or tuesday br bleh cite..:)

~ana~ said...

thanks ina....

nieda said...

happy birthday ana dan baby..cayalah boleh celebrate birthday sama2

SyidaGorjes said...

happy belated birthday!
aqid pun sama birthday dengan papa dia.

~ana~ said...

nieda, thanks...erm..pas ni bleh celebrates sama2..:)

~ana~ said...

akak gorjes, thanks...:)..oo bday aqid pun sama dgn papa dia erk..best kan..:)