Monday, November 22, 2010

~aidiladha 2010~

blog di buka semula untuk bacaan umum.

:)

raya haji tahun ni kami balik ke trg...ambik cuti khamis jumaat. alang2 kan..dah lama x balik kg..last balik ms puasa hr tuh..gini la gaya nya bila dah kawin kan...komitmen lebih, kena set time betul2 bila nak balik.

kami bertolak pagi raya. atas sebab2 yg x dpt di elakkan, smpai lewat sikit..kat kul 11 br smpai. tp xpe la kan dr x smpai langsung..nangis aku. maka bila dah balik kg, bermula la acara makan dan makan dan makan....heaven ok..xtau la berat aku naik bnyk mn nih.

ptg raya tu kami adik beradik buat birthday party kecil2 an untuk aku, aqil, abang dan adini. tempah 2 biji kek kat secret recipe, buat mihun goreng, goreng keropok, nugget, sosej, kek lapis akak beli dr kl, pastu apa ntah lg...tgk gmbr la nnti yea..

dah nama pun kecil2 an je..so yg dtg anak2 jiran merangkap anak2 buah jugak. malam tu fengsan! penat siut.


kek pecan butterscotch(xtau betul ke x aku eja) & choc chip walnut dr SR.
ada cite pasal kek..nnti aku cite later. 1st time aku mkn kek pecan tu..sedap siut...


mknan yg ada...


tgk ajmal tukang sibuk...




raya ke-2, pakcik aku buat korban. plus kenduri masuk rumah baru. half day kot duk kat sana. jumpa blogger, puan as. dia ni wife cousin aku. so, tiap kali raya haji, mereka balik ke trg. last year x sempat jumpa. thn ni br jumpa. uish..pn as sgt comel ok...kulit dia cantik sungguh. berkat minum soya ibu mertua kot..balik tu, aku buat apa erk...aku lupa ar ptg raya ke 2 aku buat apa. ok xpe. layan gmbr.


dpt gak bergmbr satu family even bj x matching...


dgn adik dan anak dan anak saudara


dgn adik jugak...kembar dgn yg td...


bersama puan as


dah nama nya blogger, harus ada gmbr bnyk sikit..:)

raya ke 3 sepupu aku buat korban dan aqiqah utk anak dia. makan lg..dan of course la daging lembu je menjadi menu utama. pagi tu pegi tolong2 sikit sbb diaorg buat kenduri kan. pastu balik rumah jap sbb kawan aku dtg. ptg lepas semayang jumaat tu aku g sana balik utk mkn2...ala..rumah dia sekankang kera je dr rumah aku. ptg tu buat aku buat satay, adik aku buat puding koktel. wah...semangkuk besar puding tu habis kami mkn..asyik duk ulang dan ulang mkn..xtau la brp mangkuk aku mkn...malam as usual...lepas acara membakar satay, aku fengsan. gmbr raya ke 3 yilek.....

raya ke 4 pagi2 lagi aku dgn mr azam angkut anak2 g mkn nasi dagang kat chendering. gigih ok dgn x mandi lg tuh..tipu ok. heaven. manusia sgt ramai. seb baik servis cepat. aku try nasi lemak dia jugak. owh..best nya..teringat nasi lemak yg aku mkn ms zaman2 sekolah dulu...sedap....on d way balik mr azam saja guna gps. bleh plak gps x dtect jalan2 dalam maksud nya jalan2 negeri yg menghubungkan kuala berang ke chendering tu.kesudah nya balik ikut kuala trg. alang2 tuh singgah desa murni jap rembat kain dan tudung murahan. suka aku sbb x smpai rm20 je utk selai tudung dan sepasang kain. balik tu, duk lepak2 je. ajmal & aqil dah bosan xtau nak buat apa sbb adini dan adam dah balik kl. ajmal siap mintak mokcik dia dail no kakak anis dia nak suruh dtg ajak main. heh3x..malam tu, ma panggil tukang urut dtg. best nya dia urut. rs ringan sikit badan nih.sebelum ni penuh dgn angin je. pstu kemas2 barang sbb esok pagi nak bertolak balik ke kl.


kedai nasi dagang yg kepala ikan tongkol rm45 seketul..


starter..


ajmal kata, sedap mkn keropok lekor....:)


nasi dagang..'abg, nasi dagang dia sedap la..rempah dia guna lain sikit dr yg rempah nasi dagang yg biasa kita mkn...'


nasi lemak...


tempat harus singgah kalau balik trg..murah siut..tudung2 dan baju2 kat sini...

raya ke 5 dah balik kl. penat ok. tp xpe..laundry x bnyk sgt sbb kat kg tiap2 hari adik kesayangan aku basuh baju. celik mata je mmg mesin basuh tu beroperasi. so, tiada istilah baju kotor yg selambak untuk di bw balik. suka aku. hu3x..

balik kali ni best ok. sbb dpt makan je...even x mkn keropok lekor hari2 tp puas la. cuma yg x best sikit sbb adini dan adam x sihat. kesian tgk diaorg. mcm biasa la balik trg aku suka sbb 'bibik' aka my cousin ada melayan ajmal dan aqil. so, ajmal dan aqil bnyk main dgn diaorg je la. xde la melepek dgn aku je. even mandi pun diaorg mandi kan. hah3x...aku cuma tukang buat susu, susu kan aqil, hah3x..kejam sungguh kan. xpe..i like it.


bibik's...

ok.panjang cite aku kan..xpe. bc smpai puas jgn ada tertinggal satu perkataan pun. hah3x.

14 comments:

SyidaGorjes said...

panjang betul entry raya ni ye.
kita tak sempat nak amik gamba pun.bz sgt.apa yg dibzkan pun tak tau.hehehehe

MadianiMamat said...

puding koktel 2 kali ok...haha

~ana~ said...

akak gorjes, lepas hajat..dah lama x menulis panjang2..hah3x...ala..gmbr tu pun x semenggah je..heh3x...

~ana~ said...

chik, tetinggal plak cite puding koktel yg kali ke 2 tuh..heh3x..

Nana said...

meriah nye
ana kita carik juga kedai nasi dagang makcik yg mahai tu hahah
kt blah mana ek

nieda said...

best, meriah raya kt kg..nieda raya x blk kg, sudahnya tghari kami p ukur mall..x ramai org.hehe

ABC tu kt seksyen 2 shah alam. Dekat dgn Uitm.

~ana~ said...

nana, kalau dr kuala trg, sebelah kiri..lepas jmbtn kat masjid terapung..

~ana~ said...

nieda, ye la..dah jatuh tgh2 minggu kan..susah nak ambik leave..

erm..nieda, kat medan selera yg kat i city tu ke erk?

A D I A said...

wahh byknya aktivit hari raya, cam ner letak pic atas kek tu ye hehe? i suka je bercuti ke terengganu, tah tahu kenapa. cam damai je.

Lyana said...

berghhh..beraya sakan kak ana

~ana~ said...

adia, i dah letak link camna nak buat pic atas kek tuh..

best erk trg..heh3x...bg i, part keropok lekor mmg best...

~ana~ said...

lyana,
sekali sekala..heh3x..

mama_umar_maryam said...

apepon nasik dagang mmg sedapp..kek butter tu zt xpenh rase lagi,tp mmg dipercayayi sgt sedap

~ana~ said...

up zety....nasi dagang mmg sedap...eh..nnti pergi la SR try kek tuh...mmg sedap..