Friday, November 26, 2010

~semalam~

hi..salam jumaat..jap je dah jumaat kan..esok lusa cuti...best2...

hah...cite pasal talk semalam. best sgt sbb diaorg perkenal kan jenis2 carrier ni. ring sling, pouch, mei tai, soft structured carrier (SSC), wrap dll lagi.pastu diaorg bg kita try sendiri.

semalam yg datang ialah, ialah jajagary & sapa erk lg sorang tu, x ingaat nama dia. diaorg dari Malaysian Babywearers. actually yg buat ni one of consultant kat sini, Dr Roshilla Hashim.

diaorg tunjuk cara2 pakai yg betul. tgk diaorg tunjuk kan cara pakai WRAP tu..tgk mcm comfort gile baby duk dalam tu. dia just selit2 then, siap. mei tai pun mcm tu.

gmbr x bnyk sgt ambik sbb asyik duk berborak je. diaorg ni sgt friendly. ajar camna nak guna, pastu bg kita test pakai sendiri, bgtau kat mn salah kalau kita terlasah pakai.

actually aku tgk, kat sini x ramai lg yg tau pasal babywearing ni. so, bagus jugak ada talk semalam sbb diaorg tahu.

lepas ni dr roshilla suruh aku plan utk buat talk pasal CD and breastfeeding plak. hu3x...best2..x sabar. suka bila ada org support ni.


jaja tgh tunjuk cr pakai apa ntah..x ingat la...pakai WRAP kalu x silap.


jaja jadikan anak dia, mia as model...mia ni comel sgt..sebiji mcm mia sarah cite adamaya tu..


ni mei tai...


dr roshilla plak tunjuk....


bkn main lagi excited ye ko ni darling..hah3x..


me & ring sling...


try pakai mei tai plak...

apa2 pun aku rs aku vote utk ring sling la..sbb aku selesa. tp mungkin la lepas ni nak cari mei tai ke, Soft Structure Carrier (SSC) ke...sbb aqil dah besar pastu dia xmo duduk dalam stroller. so, kalau keluar, dia nak tdo, sedikit kesusahan di situ...pakai ring sling ok gak tp rs mcm nak try yg lain plak..heh3x..cakap je la ko nak shopping ana oi..

lepas sessi cuba mencuba tu, borak2 dgn jaja. pastu cakap plak pasal cloth diaper (CD).....pengalaman dia guna CD utk mia...dia skrg in proses utk potty train mia. tp mia br umur 1 thn setengah kalau x silap. kitaorg bertukar2 pendapat camna nak jaya kan potty train kat anak2..hah3x..bangga jap bila jaja excited dgr, ajmal irfan, 2thn 8 bln dah berjaya dalam potty training dia. yup..ajmal mmg diaperless skrg ni. dah hampir 6 bln kot...pakai time tdo je. so, kak nor haslina nordin, sila jaya kan misi anda utk potty train adam. :)..kalau akak rajin, insyaallah berjaya dgn cepat..hah3x....

seronok sebenar nya bila kaum2 ibu ni berjumpa, bertukar pendapat..hopefully lepas ni ada lg sessi2 mcm ni....


sue, lepas ni kalau sue nak join kitaorg bleh je...nnti ana war2 kan yea..:)...

19 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah nmpk menaraik ler demo nih ana

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah nmpk menarik ler demo nih ana

mama_umar_maryam said...

wahhh,ajmal dah terorlah,umar ni kene tgu weekend baru aku praktiskan..masih tahap awal lagi..

SyidaGorjes said...

aqid still tak pandai potty train lagi.bila duduk kat situ dia nak tgk poo-poo dia.

Lyana said...

adoiyai akak..yana plan cuti ni nak potty train ainul..tapi kemalasan melanda diriku..hukhukhuk

nieda said...

seronok talking about parenting

My Kids said...

smlm Adam tetiba nk popo berlari ke tandas bukak pampers...huhuu...terkejut gak..boleh sendirinya...sbb dia tau mak dia malas kot..tu psl la kene berdikari sendiri..hahaha...td akak gi expo parenthood kat mid valley, sempat grab cloth diapers 2kpg...nak try test pakai weekends ni tgk camne..brang lunatots punya..tp murah la..sbb expo kot dia discount

A D I A said...

wahh tertarik menarik trinig ni mmg da bom. i beli ring sling tu belajar pakai thru online je.

kesian i :(

rATu kEBaYA said...

betul2 menariklah ye.. tak sia2 join sekali

Afne said...

waahhh bestnya! merasa jugak ana pakai mei tai ngan ssc. afne tingin gila ssc tp rege mak ooii mantop hbs. insyaallah klu ada rezeki next baby. for now sejak haziq pandai jln ni dia kurg gemar ddk dlm rs. ngekor je kakak dia ke mana2.

~ana~ said...

kak d...

mmg menarik..:)

~ana~ said...

zety, ana dulu pun tunggu weekend jugak br praktis..tu pun kejap buat kejap x buat sbb kenkadang keluar kan...alhamdulillah bbsitter pun bnyk membantu...

~ana~ said...

akak gorjes, ajmal pun awal2 mcm tu..pastu poo-poo skit suruh buang pastu nak poo-poo lagi...ee geram je..

~ana~ said...

lyana, kunci utk buat potty training ni kena rajin. rajin bw dia g toilet, rajin mop lantai kalau dia x sempat smpai toilet...heh3x...kalau dia dah reti cakap xpe..senang sgt..

~ana~ said...

nieda, yuppp seronok kan..:)

~ana~ said...

kak ina, try la buat time weekend...insyallah boleh nya..dia kan dah besar...

~ana~ said...

adia,

mmg kesian..:)
eh tp kan kalau kita beli tu, dia ada manual instruction tunjuk cr2 nak pakai kan..

~ana~ said...

aishah, mmg x sia2...x rugi berlapar time lunch tuh..heh3x..

~ana~ said...

afne, ana pun teringin tp xtau la bila bleh grab...aqil pun sejak jln ni dah kurang pakai RS. tp kenkdg guna sbb dia jalan lambatt...heh3x..lesen P lagi...:)