Thursday, December 30, 2010

~aqil raziq dan random updates~

semua org mesti duk cerita pasal bola kan...
heh3x..malaysia menang..sapa x suka kan...
esok plak dpt cuti...lg la berganda suka nya...

actually semalam aku cuti, menghabis kan baki cuti tahunan sehari tu...
kalau cuti hr ni kan best..bleh sambung esok...
tp mn nak tau kan, esok PM nak announce public holiday...
apa2pun terima kasih kat PM sbb bg cuti tu..

semalam cuti, x buat apa2 pun..mr azam pun off day dia semalam..
semalam pg, bw ajmal dan aqil pergi klinik..
aqil demam...aqil ni kalau malam je demam..malam je demam...
last week 2 hr dia demam malam...dah ok pastu this week jadi balik...
dah la tu, batuk x hilang2 lagi..batuk sgt teruk...
tp bila check, dr kata, paru2 dia ok...
aku dah musykil...sbb tiap kali batuk..batuk dia berkahak dan akan muntah...
dr minggu lepas keje aku cuci comforter je....
sbb dia baring je, batuk2 pastu muntah....
erm..minggu depan, kalau mcm ni gak, nak bw g jumpa pakar la....
check details sikit la.....
lepas balik dr klinik, hntr ajmal dan aqil ke rumah babysitter sbb aku nak buat keje rumah....
balik rumah,lipat kain yg menimbun mcm gunug everest...bab lipat kain ni aku mmg malas...ntah kenapa...
then, kemas rumah..pastu ptg tu keluar g ambik kereta. pg td mr azam hntr kereta aku utk servis. aish....kereta oh kereta....bln ni la nak kena servis, bln ni la nak kena tukar timing belt, bln ni la jugak tayar tu dah retak mcm menunggu utk pecah...kesudah nya...semalam melayang2 terbang duit kerna sebiji kereta comel..huh3x...tp mr azam kata, kena buat sbb benda ni bahaya. cth; kalau timing belt putus-enjin rosak, nak kena tukar plak semua2 tu..x ke lg bnyk nak kena keluar. pastu tetiba tgh drive, tayar kereta pecah..kalau time tu aku dan anak2 je dlm kereta, mcm mn? x ke bahaya? so, nak x nak kena la jugak kan....bonus.....bila nak masuk nih...

ada lagi cite semalam, tp nnti2 la aku cite lagi...
ni nak cite psl aqil raziq plak....
hr ni genap dia 14bln....

vocab dia ok la..boleh tahan la jugak...
panggil abg, papa, mama, mak, abah, nak dan ada la bbrp lagi perkataan yg dia bleh sebut...suka menjerit...
dia suka kalau org tanya apa2 then dia jawab angguk kepala as 'nak' & geleng kepala as 'xnak'
suka minum air masak....kat rumah mkn nasi kurang tp asyik nak minum air...
suka mkn cheese...bleh habis kan 1 1/2 keping cheese....
suka tarik rambut abg...abg tgh hisap susu, tgk tv, tido, dia pergi dekat abg dan tarik rambut abg....
suka duk dapur, mama masak, dia 'kemas' dapur....
masih suka main kat tong sampah..
gigi masih lagi 2 batang kat atas, 2 batang kat bawah....
masih lagi minum susu badan sepenuh nya....yehaaa....
time abg menulis/melukis, dia pun sama nak melukis.

skrg ni dia demam dan batuk.
sgt risau kalau dia sakit sbb dia sgt susah nak mkn ubat...
dia akan cuba sedaya upaya utk keluarkan ubat tu balik...
xtau dah guna cara apa/cara mcm mn utk bg dia mkn ubat....

minggu lepas ke 2 minggu lepas...bw dia pergi injection utk setahun..pastu jumpa dentist sekali utk check gigi.
ye ibu2 sekalian, even anak anda ada 2 btg gigi, kena jugak bw g jumpa dentist...
ms nak check berat...br bukak bj dah meraung....dah 11kg dah aqil raziq...
bila tiba nak kena inject, lg la..meraung x ingat2...jumpa dentist apatah lagi..last2 abg ajmal la yg duk dgr dentist tu bg penerangan psl gigi...
dentist pesan, kalau kita gosok gigi anak2, jgn bg diaorg telan ubat gigi tu even ubat gigi tu khas utk budak2....
ada kandungan dlm ubat gigi tu nnti akan merosak kan gigi kekal anak anda. so, ibu2, please take note ya...
pastu kanak2 bawah 2 thn x di galakkan lagi guna ubat gigi utk berus gigi. cukup la gosok tanpa ubat gigi.

btw, thn ni aku x jumpa dentist pun....company bg rm300 utk gigi. tp x jumpa pun lg..ingat kan nak g semalam la..tp x sempat plak....

btw, cukup la setakat ni aku menulis..dah panjang ni..ingat nak letak gmbr anak2 tp kabel x bw plak...ok u olssss...happy holiday...:)

4 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

cuti2 ni byk benda nak settlekan .. nak kemas rumah ..prepare brg2 school adam .. mmg busy

~ana~ said...

kak, tu la..nasib baik jugak esok cuti..sempat siap kan mn yg patut pastu bleh jugak relax2...

Mama NeeYa said...

ehh... husband nana keje shift ehh? nana salu bwk ank gi dentist bape bulan skali? skali pegi, kene byr berapa ek utk kanak cam ank huda umur 1thn 9bln yg ada 8btg gigi dan baru nk tumbuh 2 lg gigi geraham...huda gosok gigi die tak pakai ubat pon... tatau waktu sesuai guna dgn ubat gigi...

~ana~ said...

huda, ha'ah..husband keje shift...authorizer kat bank...24 hours...hu3x...

ms br ni bw diaorg g jumpa dentist tu ms check up...dulu pernah gak bw ajmal bln 1 hr tu...tu yg 1st time...aqil ms br ni la 1st time nya..

tp yg nana bc, once baby ada gigi, x kisah la sebatang ke..kena bw gak g jumpa dentist....