Saturday, December 18, 2010

~green bag/reusable bag~

tetiba aku jd lupa apa nak panggil beg ni.so, aku letak je tajuk gitu..bleh?

ala..ni beg yg kita guna semula..
bkn ke skrg ni klau kat shopping mall, ada hari tanpa beg plastik..
so, kena la bw beg sendiri kan..lately jusco, tesco, giant even careefour pun ada offer utk beli beg ni dgn harga murah kan. aku tgk kat giant, diaorg letak bag ni sekalu kat dlm pampers jenama diaorg. tu kenkdg time promosi je la..

kat tesco & jusco, kena beli kan..rm4.90 kot....aku ni kalau nak kena beli mmg liat sikit. prefer org bg free je..hah3x....sapa la yg asyik nak bg brg free kat ko ana oi..

skrg ni aku rs dah brp ntah reusable bag aku ni..kat 5-6 kot....tp aku x guna pun semua2 tu..jarang2 je guna....ada satu je yg paling aku kerap guna. yg microsoft bg ms company ni buat office day hr tu...tu pun dpt sbb diaorg suruh register apa ntah.....senang beg tu sbb dia bleh lipat kecik pastu masuk dlm handbag. so, beg tu mmg sentiasa ada la dlm handbag aku ni. handbag aku ni macam2 ada


bila lipat jd kecik mcm ni...comel kan...


ni bila dah bukak....

selain tu aku ada jugak yg brand tupperware ni. biasa la kan, dah nama dealer tupperware, harus la ada...matik la puji diri sendiri lagi,,,xde la..hr tu purchase brg bnyk, so, siaorg offer beg ni rm1.90 je, so, aku ambik la...murah kan.....


colourful you......

yg ni plak ranhill punya. aku xtau sapa bg kat aku. tetiba ada je..hah3x...tp mmg jarang guna...aku rs br sekali kot guna...letak mknan br2 ni....


br2 ni letak mknan..pastu tertumpah...seb baik buat entry ni, br teringat utk bw balik..nak basuh...hu3x..

pastu ada la lagi 2-3 reusable bag ni. malas ar nak cr..ni gmbr yg ada, yg mmg ada depan mata aku skrg ni...yg lain2 tu kat rumah....

aku ni nak kata menyokong sgt kempen hijau kan bumi tu xde la..sbb aku masih lagi guna kan DD utk anak2 aku, masih guna kan polistren utk tapau makanan (yg ni selalu terfikir nak bw bekas tp asyik la terlupa), pastu kalau g beli brg2 dapur kat tesco or giant, masih lg isi brg dgn plastik diaorg sbb lepas tu aku guna plastik tu as plastik sampah. kira nya reusable bag aku tu aku guna utk letak brg mcm baju2, mainan anak2 or apa2 je la selain brg2 dapur..:)

tp aku pun ada kesedaran jugak...lepas ni ingat nak kurangkan penggunaan beg plastik ni lepas ni.

korang ada bnyk x reusable bag ni?korang mmg guna reusable bag ni ke utk beli brg2 dapur?

ok korang..selamat berhujung minggu...

entry ni aku buat kat ofis lg semalam..sementara tunggu waktu balik..nak buat keje dah xde mood sbb ingat nak cuti..:)...(motif aku kabo ni???)

11 comments:

Hairil Rizal said...

Beg camni mmg banyak disimpan tapi...

selalu lupa nak bawak pegi shopping. Kiranya takda guna jugak laa. Hehe!

mama_umar_maryam said...

mmg suke kumpul bag2 mcm ni,,tp tulah,,patut spare 1-2 bag dlm kete kan..

SyidaGorjes said...

ada 1 dlm kete just incase nak pegi shopping secara tak sengaja. paling suka yang netbook punya sebab besar giler.masukkan sekor kambing pun muat.hahaha

~ana~ said...

hairil rizal, simpan je kan...nak buat koleksi..koleksi sapa simpan paling bnyk green bag..hah3x..

~ana~ said...

zety, tu la..ana skrg ni simpan dlm kereta, hbag, kat ofis, kat rumah xyah cakap la..heh3x...simpan je merata2..guna nya jarang2..

~ana~ said...

akak gorjes, gile besar green bag smpai muat utk sekor kambing...huh...

MadianiMamat said...

heiiiiiiiiiiiiiii....yg ranhill tu i punyeee...camne leh sampai kat u plak????tu boss i bg ms kat satu dl...cissssssssssssssss...basuh bersih2 dan sila pulangkannnnnnnnnnnnnnn...hahaha

~ana~ said...

ha3x...camna ada dgn i plak..eh kelakar la...i dah rendam dlm bilik air..nnti mlm i basuh..hu3x...

eh jd ke mai sini time abg pindah nnti?

MadianiMamat said...

xtau lg...abg pindah bile??i kene keje plak...cuti 1 week cancel, br td boss inform...huk3

.::Lynn::. said...

suka green beg

~ana~ said...

lyn, me too...tp kalau dpt free la..yg kena beli, ana x suka..heh3x..