Saturday, December 4, 2010

~kisah minyak jagung~



baru2 ni masa beli groceries, ms aku nak ambik minyak masak, mr azam tnya;

mr azam; kenapa x guna minyak jagung?

me; minyak jagung mahal la...

then, terus buat perbandingan harga. kira punya kira...

mr azam; xpe la..ambik minyak jagung je..skrg ni kalau bleh nak mkn yg healthy2 sikit la. i bc kat internet, ada kata masakan jd mcm x sedap sikit bila guna minyak jagung. tp xpela...no kolestrol kan...

me; x kisah la...i ikut je...hah..beras u x nak? xnak pakai beras herba ponnei?

mr azam; u nak ke? kalau nak, ambik la..kita guna beras herba ponnei.

me; xnak la..x kenyang..hah3x.

kalau masak guna minyak jagung mmg mknan jd x sedap erk? ma aku kata, makanan bau wangi je sbb minyak ni bau wangi...xtau la mn betul. aku pun xtau mr azam bc kat mn...olive oil pun aku guna jugak but utk sautee ke, utk goreng telur ke, utk buat benda yg x memerlukan banyak minyak, aku mmg pakai olive oil la...

skrg ni mr azam kalau boleh nak kurang mkn mknan yg ada kolestrol. ye la..since dia keje shift ni..x bersenam langsung. quaker oat 3 in 1 perisa coklat tu pun salah satu brg yg wajib kami beli tiap2 bln...tiap2 pagi dia akan minum. dia kata ok sikit badan dia compare sblm ni. kira stamina tu mcm kuat sikit la....aku x minum pun..hu3x...

cream cracker jacob's pun wajib beli tiap2 bln sbb aku suka mkn....dr sekolah dulu lg..ingat lagi time duk asrama, kalau ma dtg melawat, mesti bw biskut tu dan aku mesti makan sorok2 sbb xnak share dgn kawan..gile kedekut aku kan....hah3x...skrg x lg la..sapa nak dtg mkn cream cracker jacob's mai la rumah aku...hah3x...

ok, ni aku google khasiat minyak jagung. bagus jugak sebenar nya minyak jagung ni kan....

MINYAK JAGUNG.
Minyak jagung dihasilkan daripada biji jagung atau ‘germ’ (jumlah keseluruhan kandungan minyak daripada setiap biji jagung adalah 4%).Minyak jagung baik untuk kesihatan kerana mengandungi vitamin E yang tinggi,lemak tak tepu dan sumber asid lemak Omega 6 yang baik untuk kulit.Minyak jagung juga mampu menurunkan kolestrol darah dan mengurangkan risiko sakit jantung.

pasni aku nak try mkn sayur organic la mcm akak gorjes tu...agak nya kalau mkn sayur organik aku bleh nmpak lg gorjes dr dia x erk?hah3x....

korang? camna? cara pemakanan yg lebih sihat, korang mkn apa?

7 comments:

~ As ~ said...

tulah, klau olive oil tu muuuuurah semua masakan aku pakai olive oil. ehehehe...tak pe lah minyak sawit pun tak pe, myk sawit pak mertua aku..ahahaha

Lyana said...

sekarang yana sefamily minum vico cereal... spirulina cereal..

since en adam dah keje kedai vitamin2 ni..makan vitamin jelah... ginko lah...fenugreek lah..haishh macam2...kekekeke

SyidaGorjes said...

akak dah lama jugak guna myk jagung ni.kalau agak2 boring, tukar kepada canola atau sunflower sbb harga dia lebih kurang je.yang penting tak sekeruh myk yang lain.tapi guna 2x je tau, utk mengekalkan vitamin dia.kalau ada duit lebih, bole je pakai olive oil tetiap bulan.hehehehe.cnfm sihat.

~ana~ said...

as, xpe..ko sedikit sebanyak tlg pak mertua ko.....hah3x

~ana~ said...

lyana, lg best kalau mcm tuh....

~ana~ said...

akak gorjes,

saya pun sebelum ni minyak masak biasa tu pakai sekali or 2 kali je..oo canola or sunflower tu ok gak erk..pasni bleh la try...

husband saya kata bleh je guna olive oil tp poket makin menipis la..hah3x..tu yg olive oil guna utk masak yg perlu minyak sikit2 je tuh..hah3x...

A D I A said...

haah rumah mil i pakai olive oil sbb my husband rajin bawak balik oliv oil dari kuwait.