Thursday, December 9, 2010

~lasagna oh lasagna

baru2 ni adik aku ajak mkn secret recipe. nak mkn lasagna kata nya...
aku dgn berlagak nya berkata,
kalau setakat nak mkn lasagna, mai je la umah aku, aku buat kan..
ho ho ho....
dia terkejut bila tau aku pandai masak lasagna..hah3x..
eh eh dia ni..ingat aku x reti masak ke...

tp lasagna aku termasin sikit...masin2 pun licin jugekkkkkk.....
kalau ma aku tau aku masak masin, mesti dia kata,
'na bkn setakat masak lasagna masin, tp masak benda lain pun masin'
hah3x...mmmuuuaaahhhh....
aku ni masak main campak2 je...xde sukatan pun...so, tu yg kenkadang jadi terkurang garam la..terlebih garam la.....hu3x....

ok, back to lasagna aku buat tu...jumaat tu,balik keje, gigih la aku buat lasagna.
kakak mithali la konon2....adik request nak mkn apa, aku pun gigih masak...
buat dalam loyang 4 segi panjang tu je....cukup la kan utk aku, adik aku dan mr azam.
tup2 bila makan, ajmal dan aqil makan jugak. bnyk sungguh diaorg makan. alhamdulillah...
aku tgk budak2 2 org ni kalau apa yg aku masak, laju je mkn terutama ajmal. ajmal tu siap buat ayat penyedap rasa lagi...ayat penyedap rasa dia ' sedap nya mama masak..eemmmmm'
terus kembang sekembang2 nya hidung yg dah mmg kembang nih.....

tgk gmbr..xde la mengeliur kan kan....tp rs nya sedap la bagi tekak kami yg mkn nih.....







resepi;
aku rs senang je....semua org bleh buat...kalau nak jugak, korang google je la.....
kalau malas nak google, kabo je la..nnti aku letak recipe dia....

erm..aku ni kan nak kata pandai masak tu xde la..tp aku bnyk belajar masak lepas kawin..dulu sebelum kawin pandai masak mknan negeri aku je..western2 ni mmg xde nya..family aku mmg x didedah kan dgn mknan western ni..org kg kata kan..bila dah duk kl, br reti mkn western2 ni..bla dah kawin dgn mr azam, aku belajor dgn mak dia masak western2 ni. bkn setakat masak western2 je...buat murtabak, karipap pusing, mee kuning, erm..bnyk la...mak mr azam tu terror gile masak. dr timur ke barat, bnyak la dia bleh buat. sbb dulu family mr azam duduk oversea lama. pindah randah dr satu negara ke satu negara, so, sbb tu la mama terror masak semua2 benda ni.

sbb tu la kan...kalau family mr azam nak dtg rumah aku, aku dah cuak. even nak dtg sekejap je pun, bukan utk makan2, buat air utk diaorg pun aku dah menggelabah x tentu hala..hah3x..

ma aku pun terror jugak masak. kalau x, ma aku xde la jd tukang masak kaum kerabat keluarga kalau ada apa2 kenduri kan. tp tu la..ma aku terror masak lauk pauk, kuih muih yg berkaitan dgn negeri aku la..hah3x...

erk...okla...dah membebel....jumpa lagi.. bye...

14 comments:

~ As ~ said...

aku pndai masak klau ikut resepi, buat sekali pastu lupa..ahahaha...singganng aku terer lah.

rATu kEBaYA said...

ana.. tepek jelah resepi tu kat sini.. malas nak googlelah.. nampak sedap lak yang ana buat ni

Nana said...

sedapnye
xpenah try wat sendiri lagi
hee mcm xreti je

:: iManja :: said...

resepi pls!

shakila mubarak said...

gulp.. gulp..
terliur jap tgk gambo2 tu

Cik Pah said...

akunye fav beef lasagna.. sedap weh..kalau tambah cheese yg melimpah ruah

A D I A said...

wahh pandai u masak ye, western pun dah pandai skrg. lepas ni i buat opn house i suh i cater u la unt masak ye bleh?? hehehehe.

~ana~ said...

as, ko ni lepas dah kalau nak duk trg nnti. singgang ko dah terer...hah3x...

ko ajak bob duk trg, jadi penanam kelapa sawit berjaya..ganti abah...hah3x...masyuk ooo....

~ana~ said...

aishah, ok nnti ana letak la resepi tu yea...:)

nmpak je sedap tu..sedap kat tekak ana la..hah3x...

~ana~ said...

nana, try la buat..senang je..nnti kalau ana letak resipi, ana letak cara2 nak buat jugak...:)

~ana~ said...

sue, okies....:)

~ana~ said...

kila, kat ri-yaz heritage mesti dah pernah mkn kan..kat sana lg sedap kot...

~ana~ said...

cik pah, mmg saya selalu buat beef je..xpernah buat ayam...sos putih tu letak bnyk2 pastu dgn cheese yg melimpah ruah...mantap....b****t pun cepat je bengkak...

~ana~ said...

adia, ish xleh..i masak main campak je..kang termasin susah plak..hah3x..