Thursday, December 16, 2010

~tutorial nuffnang-to put between contents~

1st time buat tutorial.
gaya mcm dah pro kan nak buat tutorial bagai...hah3x...

xde la..dah org bertanya, aku pun jawab la...
org bertanya kita kena la jawab..
x baik kedekut ilmu tau..

huda yg tanya mcm mn nak letak iklan nuffnang tengah2 antara entry tu kan...
aku rs yg ni mmg payah sikit ko kena cr elok2..mata tu mmg kena besar2 la bukak..
aku pun dulu2 masa 1st time buat tu, jenuh gak mencari...seb baik jumpa...

pastu bila tukat template, nak letak balik iklan ni, dah tau camna nak cr..
(klik CTRL+F tu) br la rs..eh mcm kacang je...hah3x..berlagakk....

ok huda, ni saya kabo step by step erk...
kawan2 kalau aku ada tersalah step, korang tegur erk..
aku pun xde la reti sgt....


1. 1st, g kat bahagian DESIGN kat blog tu
2. klik kat Edit HTML
3. pastu kat bhgn Edit Template tu, tick kat kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES tu.
4. cari perkataan ni;

class="’post-footer-line">

kalau malas nak cari satu persatu, tekan je 'CTRL+F', pastu letak kan perkataan

class="’post-footer-line"> kat ruangan find tu pastu klik next

5. pastu dah jumpa celah mn perkataan tu duduk kan, letak la code nuffnang yg ni



ok, dah..siap...klik la save.
ok huda, dah siap. nnti kalau x jd ke, nak tnya apa2 lg ke, bgtau la erk..

13 comments:

SyidaGorjes said...

dah try byk kali,tp xjadi.sampai dah malas nak buat.pasrah je.

~ana~ said...

akak gorjes, saya pun tiap kali tukar templates, mmg fed up...tu yg malas nak tukar templates tu...hu3x..

shakila mubarak said...

tau xpe kak na. mmg malas da nk tukar template. nnti sume setting lari.

||imanja|| said...

wah dah buat tutorial ye. skang tkleh nak tuko templates ek?...asal kiter bukak je loading lama giler

nieda said...

sebab utama malas nk tukar layout nk kena letak iklan nuffnang balik..berpinar2 nk mencari. kdg2 dah search ctrl F pun tak jumpa..huhu.mmg kena alert sesangat

Mama NeeYa said...

tak jumpa laaa coding tu nana...pastu dah try mcm2 tutorail dah sblm ni pon tak jd... huhu...tgklaa.. kalo rajin nnti..godek2 lg... ni dah berpinor tgk coding nih....

Anonymous said...

kila, senang pakai templates yg blogspot bg je..xde la bnyk sgt yg nak kena edit...

~ana~ said...

sue, sbb dah org tny, baik buat tutorial..buat tutorial, org lain pun bleh blaja kan...heh3x..

~ana~ said...

nieda, ooo kalau tekan ctrl f tu pun x berkesan jugak er...erm..kalau mcm tu mmg kena bukak mata luas2 la...

~ana~ said...

huda, erm...nmpak nya tutorial nana ni x berjaya la..ish..xleh jd lecturer nih...heh3x..

Mama NeeYa said...

nana.. akhirnya jadi gak.. ehehe

Mama NeeYa said...

betul dah tutorial nana... tp bila part nak find ctrl+F tu die takle cari semua word tu. So, ape yg huda find pakai word post-footer-line ... tak payah ade quote tu dulu..pastu baru laa kite dpt cari the whole coe yg ade "" tu.. ehehe

Nurull 101 said...

nana, kalo kita ubah balik coding tu.. die akan start counting bid balik ke? huda tak phm sgt psl nuffnang ni. eheh. sbb sblm ni tak kuar.pahtu huda godek2 sket kuar.smlm lepas ubah tak kuar balik iklan2 yg free tu. ahah..