Friday, January 29, 2010

~Klinik Pergigian Redha~



hari sabtu br ni aku ada appointment kat klinik pergigian redha ni...
nak buat scaling n polishing....
ni rentetan dr citer hr tu...
dah kat 2 thn aku x scaling n polishing gigi..teruk kan....
patut la gigi berkarat...:)..
bazir cam tu je ING aku tu....
n apa...gara2 sbb aku takut la jumpa doctor gigi....
ntah la..rs semcm je nak jumpa diaorg ni.....
dlm 2 thn ni gak la aku mencr dentist yg lembut buat keje...
yg slow talk...xnak la yg jenis buat keje ganas2 kan...
nnti x pasal gusi aku berdarah ke..apa2 je la kan...


aku bw gak ajmal sekali..sj nak suruh dentist check gigi dia...
tp bleh plak dia nangis2 bila tgk clinic assistant tu...
berlari2 dia nak kuar dr klinik....
sudah nya dentist tu tgk gitu2 je
tp dia kata gigi ajmal ok la so far...
scaling n polishing tu rm40 je..
murah kan..bagus la klinik ni..dah la selesa...
klinik ni kat area cheras sana...
erm..kat tmn bukit cheras...
dentist dgn clinik asst. pun baik...
erm...nampak nya pas ni mmg aku stick dgn klinik ni je la...

dentist pesan suruh aku jg gigi molek2...
sbb nya gigi aku jenis gigi kuning...
gigi kuning ni gigi yg kuat kalau nak compare dgn gigi putih...
especially kita ni perempuan, time pregnant kan...
kena banyak kan ambil kalsium...
kalau x rosak gigi....


btw, sapa2 yg mencr klinik gigi yg ok,
lg satu aku cadang kan kat pusrawi dpn ofis aku ni...
dlm pusrawi tu ada klinik gigi gak...
kwn aku yg pernah g san , dia kata ok la...
dentist baik, buat keje lembut je...
xde la rs takut2....

ramai org takut nak jumpa dentist ni kan...
aku ingat kan aku je yg takut..
rupa2 nya bila borak2...ramai je org takut nak g jumpa dentist...
hu3x.....

Thursday, January 28, 2010

~......~

sgt bz dan bz....
keje2 kat ofis..balik umah nak masak lg..jg anak lg..kemas umah lg..
seb baik minggu ni mr azam banyak keje shift pg...
so, bleh g dan balik keje sama2...xde la kelam kabut sgt..
bleh la masak sambil mr azam jg anak2...

kat ofis lak..
banyak keje la...tp keje2 biasa je....
rs mcm nak berenti pun ada..buhsan buat keje ni..
x mencabar minda langsung...
aku nak je cr keje yg mencabar skit...
yg related dgn apa yg aku study dulu....
ni asyik buat keje mgmt je...
x mencabar sungguh la....
erm...

stress pun ada ni sbb freezer kat umah dah penuh...
dah xtau nak letak kat mn stok susu tu....
skrg ni tinggal kat ofis je...
tp freezer kat ofis pun kecik je...
masalah nya, stok masuk je..
stok kuar mmd xde lgsg....
kat aqil mmg bg yg fresh je skrg ni....
erm..nak buat camna erk...
ada yg nak jd anak susuan aku x?..:)
meh la ambik stok susu kat umah tu...:)...
tp apa2 punn alhamdulillah dgn kurniaan ilahi ni.....
syukur sgt2.....

nak update cite bergmbr ni...
tp nya x sempat la...internet sungguh la lembap di sini....

Tuesday, January 26, 2010

ni cite ms maternity leave tu jugak..

beriani gam putrajaya
kalau dr besraya highway tu, korang kena exit uniten..
pastu kat roundabout tu ambik kul 3....
terus je smpai la jumpa signage ni...


kedai dia 'cokia' sungguh la...
tp mknan sedap...:)
abg aku la bgtau keriani gam sini sedap...
apa lg..aku pun bgtau la mr azam..
kitaorg pun g la try makan sini...
sgt2 sedap ok..
(ni pd aku la..setiap org x sama taste nya kan..)
but pd org yg x biasa mungkin akan rs manis skit pd lauk nya...
pd aku, mmg manis sikit la...
tp oleh kerana sedap...sgt2 puas hati la....
harga dia aku lupa lak..
resit dah buang la plak...
kalau x silap aku, ayam; rm8.90, daging 10.90
ada jugak ayam kg....
portion nya besar..
banyak sgt nasi dia..
tp dlm banyak2 tu pun, aku bleh habis gak..:)
aku kan kuat mkn.....


gmbr x ambik banyak sbb sibuk nak mkn...
pastu ms nak balik tu hujan lak..lg la xleh nak ambik gmbr sgt....

Friday, January 22, 2010

~.....~

masih citer untitled....
ni dah lama duh dlm draft tu tp x terpost2x...
hr ni br rajin sikit nak edit and post entry ni....
rs nya ni ms aku dlm cuti maternity lg kot..tp dah hujung2 la..
lupa lak bila date kenduri kawin nya...
tp kad kawin cantik gilos..
lupa lak nak snap sbb kad tu ada kat umah PIL...
actually ni kenduri family sebelah FIL aku...
anak perempuan dia kawin dgn anak lelaki anak Datuk Seri Anwar Ibrahim...
dia buat kat ABC Training Resort, Janda Baik, Pahang...
pengantin cantik, makanan sedap, decorations tmpt tu sgt2 grand..
even buat kat tmpt terbuka, tp cantik sgt2...
tp kan..satu je...
ABC Training Resort tu, nak smpai ke sana tu..mak oi....
jauh gilos masuk ke dlm...
dulu aku pernah gak g jandaa baik ni kat D'Ark Training Resort...
tp tu xde la jauh sgt masuk ke dlm...
yg ni mak oi..jauh gile..
bila mkn kenduri tu nak keluar balik ke highway tu bleh jd lapar balik...
heh3x....

jom la jamu mata...
xde nak snap gmbr banyak2 sbb bateri kamera tinggal nyawa2 ikan....
pengantin, ihsan & shahidah


aku suruh mr azam snap gmbr ni..motif?sbb cantik....:)

ni jalan nak masuk ke tmpt mkn tu...





door gift..kipas yg terbukak tu, siap ada tulis nama pengantin...


ni pun door gift gak..

me, aqil & DSWA....

actually tmpt ni kalau smpai tu, kena naik bukit..pastu khemah2 ni dia buat bawah bukit...
dr atas nak turun ke bawah tu, ada anak tangga kecik2
di mn tepi2 tu di hias dgn bunga2 hidup...
cantik sgt2...tp mr azam x sempat nak snap sbb kena angkat stroller ajmal bw turun..
(actually ada jln lain, yg bleh turun tp kami xtau, tu yg ikut tangga tu..)

lepas je bergmbr dgn DSWA tu, dia sempat la borak2 dgn aku tanya psl aqil...
n sempat gak dia bg duit kat aqil..:)..
kembang semangkuk mama nya time tuh...
DSAI lak tgk je kitaorg ms ni..nak gak bergmbr dgn dia tp segan lak...

Thursday, January 21, 2010

~tips memperbanyakkan susu badan~

maaf la ye..minggu ni banyak citer pasal breastfeeding lak..
bkn apa..bila dah kuar cite, maka nya ada la yg bertanya itu dan ini...
maka nya, kena la bgtau kan...
x guna kedekut ilmu ni....x berkat....

ops..dah melalut...
ni aku list kan apa yg boleh memperbanyakkan susu...

Minum susu(fresh milk/susu tepung)
Minum soya/tau fu fa(apa jua yg berasaskan soya)
Makan kurma/ minum jus kurma
Minum air longan
Minum air rebusan halba/masukkan halba dalam masakkan.
Makan ulam pegaga/minum jus pegaga
Makan sayur sawi / kobis/ lobak putih/brocoli/peria
Banyakkan minum air masak
Banyakkan ambil makanan/minuman berkalsium
Minum air barli/horlicks dan apa jua yg berasaskan bijirin mcm quaker oat
Makan jantung pisang/pucuk manis/kuchai/pucuk betik/betik muda
Sengkuang cina
Herba/rempah ratus

Selain itu;
Jangan “stress
Kerap kan mengepam
Mengurut(bg liang2 susu terbuka)

pastu, kalau malas, beli je yg ni;
Pil ASI
Shatavari
Pils Motilium
Maxolon
Milkmaid tea
Habatussauda
Omega 3

btw...benda2 ni semua kita kena try...sbb kita xtau badan kita ok dgn yg mn...
kalau aku, mkn kari ke..apa2 je menu yg ada rempah ratus tu, mmg susu melipah la...
kalau mkn nasi kandar..fuh...sekejap je jd bengkak breast tu....
mmg padan la aku kawin dgn org kuat mkn kari nih..:)..
tp kan tu aku tgk dulu la..ms ajmal...
ni time aqil..aku xde la lg mkn apa2 mknan utk banyak kan susu ni...
mkn kari tu ada la..tp kari yg x pekat la...

ada org tanya, aku mkn apa utk banyak kan susu...
so far kan..aku cuma minum susu tepung...
tiap2 pg..susu tu dlm 3 sudu besar+2 sudu besar milo
aku buat dlm bekas air tupperware tuh....
ingat nnti nak try mkn quaker oat la plak...
harap2 perut aqil dah ok la....x kembung lg...

ada gak org tanya, aku minum susu tepung apa...
aku minum susu tepung nespray tuh je...
xde pun beriya nak minum anmum for breastfeeding tu...
at least susu gak kan....
anmum for breastfeeding tu mahal erk...
sbb ada gak org kata mahal..aku x pernah lak tgk harga nya..
susu nespray tu br 15.90 je..
tp mungkin la khasiat dlm anmum for breastfeeding tu lebih lg kot..
tu yg mahal kot..

ada jugak org tanya...
camna nak pekat kan susu..sbb susu diaorg x pekat...
erm..ni aku xleh nak jawab details sgt sbb aku pun x sure sbnarnya....
masih lg dlm kajian...heh3x...
btw...aku perasan, kalau susu yg aku perah kul 1030 pg tu..pekat sikit compare susu yg perah waktu2 lain...
maka nya aku beranggapan,
kepekatan susu bergantung pd pemakanan kita...
kan aku cakap, tiap2 pg aku minum susu...
so, mungkin dr situ susu aku jd pekat...
hr tu kalau x silap ada bc kat susuibu.com
camna nak bg susu pekat..tp lupa lak...
dlm magazine pa & ma pun ada gak bgtau..tp tu la..lupa..


to kak remy;
ni la gmbr bekas air tupperware yg na selalu bancuh milo+susu tepung tu..
kalau nak beli bekas air ni, bgtau la ai ye..
bkn setakat bekas air ni, semua produk tupperware pun bleh...
ai ahli tupperware nih...
bleh bg harga kawan2 je....
sempat lg nak promote..:)

Wednesday, January 20, 2010

~bila bos xde....~

hr ni bos aku cuti...
tp internet lak jap ok jap x ok...
nak update cite bergmbr pun jd malas....
pastu ngantuk pun ada....
ofis mcm diserang garuda...
senyap sunyi....
biasa la..pantang bos xde....
erm..nak mkn apa ye mlm ni..
dah buntu pk lauk apa nak masak....
ingat nak buat western2 sikit....
tgk la..
adoi la...apa la aku merapu nih....

Tuesday, January 19, 2010

~my boys~

ni entry semlm ni..tp sbb xleh nak upload gmbr..tertunda jd entry hr ni la...

xde cite sgt nak tulis hr ni tp nak tempek gmbr...
gmbr anak2 bujang saya...
sabtu dan ahad br ni kami ber3 hanya terperap di rumah
sbb nya kan mr azam keje...

alhamdulillah..skg ni dah bleh manage sikit diaorg berdua...

xde la kelam kabut mcm dulu...
letih tu letih la kan dgn nak jg diaorg lg...
nak kemas umah, mop+sapu lantai umah..
nak laundry bj lg..pastu nak kena lipat bj i hate this task
iron bj utk seminggu jugak...
tp bila tgk muka anak..hilang la semua tu...


AJMAL & AQIL




AJMAL


AQIL


Monday, January 18, 2010

~my journal as a breasfeeding mum~

alhamdulillah sgt tuhan mengurniakan susu yg banyak dlm bdn aku ni...
boleh la nak bfeed kan ajmal dan aqil..
dulu time ajmal, sgt gemilang rs nya...
kalau pump kat ofis kul 1030 tu, bleh dpt 12-14oz per session!
n session ptg, kurang la sikit..kdg2 10-11oz je...
stok mmg banyak la..smpai kan kena tumpang simpan kat deep freezer my MIL..
ms pregnant kan aqil pun, susu masih ada kalu picit but ajmal dah xmo...
so..sempat fully bfeed kan ajmal sethn je....

n time aqil ni, rs nya susu kurang sikit..xtau la kenapa..
mungkin aku terlalu jg pemakanan kot..
perut aqil sgt sensitif...
whatever yg related dgnn bijirin, gandum..xleh nak mkn..
nnti kembung...dulu ajmal pun sm..tp since dia dah cecah 3bln, dah ok dah..
but aqil masih lg tidak ok buat ms ni....
skrg ni kalau pump session pg kat ofis, dpt la dlm 10-11oz je...
ptg tu dpt la 9-10oz...
masih lg cukup utk aqil dan juga bleh dibuat stok...
kenkdg stress sbb duk compare time ajmal dulu bleh dpt banyak..
tp kenkdg je..xmo pk banyak2 sbb nnti susu x kuar...

jadual pump aku simple je...
pg dlm kul 530-600am...
time ni dpt la 10-12oz...
pastu sambung kul 1030 kat ofis...
n then, ptg kul 1530 lak...

mlm b4 tdo tu kdg2 pump kdg2 x...
ni la masalah nya..nak kena disiplin kan diri..
nak pump gak waktu mlm b4 tdo..
tp tu la..lately assyik tdo awal je..
letih sgt...x sempat nak pump...
camna ye nak disiplinkan diri utk pump gak b4 tdo...
any idea? afne..bleh share camna nak jd rajin cam afne?

skrg ni time cuti, biasa weekend la..
susu yg aku pump mmg aku bg ajmal..
mmg xde buat stok pun...
alhamdulillah dia nak minum..
dulu awal2 pas bersalin, ada gak bg ajmal minum tp dia xmo..
skrg ni dia minum je...alhamdulillah....
even x fully dia minum susu aku..but at least dia masih bleh merasa...
hr tu confius gak takut xleh bg but pas tanya kat LC..dia kata ok..bleh..
alhamdulillah la kan....

skrg ni masih lg guna Avent ISIS breast pump...
dulu beli ms pregnant kan ajmal..
ingat hr tu ms pregnant kan aqil, nak beli madela freestyle tu...
tp x mampu lg rs nya...
insyallah la coming soon..mudah2an la di murah kan rezeki utk beli pump tu...

td ada call LC sbb nak tanya why my breast rs berdenyut2 ..
waktu yg sama lak tu..kul 1330 dan 1730...
dia suruh aku kerap kan waktu mengepam...
setiap 3 jam...
dia kata breast rs berdenyut2 tu sbb susu penuh...
kena pump...
oh my god..3-4 kali sehari tu pun malas nak follow...
ni kan lak nak suruh 5-6 kali sehari...
hu3x...kata nya, makin kerap aku pump..susu makin banyak terhasil..
ini adalah kerana..bila breast kita kosong,
lg cepat susu terhasil memenuhi ruangan2 yg kosong itu...

masalah flow yg agak laju mmg masalah utama..
dulu time ajmal br lahir, dia mengamuk2 sbb selalu tersedak bila hisap...
dah kepit kuat2 breast tu pun still lg laju...
time aqil pun sama...mmg menguji kesabaran sungguh la...
dia nangis2 sbb tersedak2, susu laju sgt...
smpai aqil kdg2 lgsg xmo direct bfeed..dia nak hisap dgn botol...
time ni kena sabar je banyak2....
erm..camna ye nak slow kan flow tu....
perasan sgt kalau tgh pump susu,
flow banyak sangat..yg besar..yg kecil..
kalau tgh pump/tgh susu kan aqil, breast lg sebelah mesti memancut2 kuar susu..

moga niat aku utk menyusukan aqil hingga ke titisan terakhir di permudah kan...
insyallah....amin...

nak letak gmbr pump tp xleh upload gmbr lak....

Friday, January 15, 2010

~....~

kalau x tau nak buat tajuk apa, mesti aku buat dot dot dot tuh...
actually td dah draft..tp pc hang..apa kena ntah pc aku 2-3 menjak ni...
sikit2 hang...aku ingat kan dah save la draft tu...
aku check balik xde pun...
wat penat je menaip td...

erm...
xtau dah nak tulis mende...
dan xtau gak nak tempek gmbr apa...
tempek gmbr ni la..







actually pg td nak cite pasal me & breastfeeding....
tu yg ambik gmbr ni...
ni hasil pukul 1030 pg td la....
biasa dpt dlm 10-11oz je..tp pg td dpt 12.5oz...
alhamdulillah rezeki aqil....


bkn niat nak menunjuk ye..
sekadar menaik kan semangat pd kawan2 yg menjd pengepam juga..
agar anda pun sama2 berusaha...



erm...xde mood la plak nak menulis...
ngantuk pun ada...sunyi plak ofis ni...
mn la diaorg ni..
simpan sejadah dulu kot...
tu yg x masuk lg kot...

Wednesday, January 13, 2010

~muka buku~

nmpak x fb bandge ai kat sebelah ni...
kepada kawan2 ai..add la ai ye...:)

buhsan ni...boss cuti hr ni..
maka nya, malas la buat keje nya...
nak update blog pasal cite2 bergmbr pun malas..
hu3x..apa la nak jd nih....

Tuesday, January 12, 2010

~aquaria klcc~

ni cite lama gak..ms dlm maternity leave tu lg...
kitaorg g aquaria klcc...
mmg dah lama plan nak g sini...
kebetulan ms bln 9 tu g matta fair, beli tiket aquaria ni...
ada less rm3..beli je la...
tiket ni ada xpired date lak...
so, tu yg kena g cepat2 gak tuh....

oleh kerana ma pun ada kat sini lg, so ajak ma sekali la....
bleh plak smpai sana, ajmal takut tgk fish2 tu..
adoi la...org bw sbb nak tunjuk fish2 tu kat dia..dia jd takut lak...
kebetulan ms kitaorg g tu, diaorg tgh bg ikan2 tu mkn...
best la tgk.....

ajmal n papa

ajmal dgn tok ma


4 of us...


suka gmbr ni...cam real je..:)

suka gak gmbr ni tp aqil lak xde...




ajmal takut tgk org pakai bj menyelam tu..

ikan ni nipis je..ikan apa ntah...


so, tu je la gmbr utk tatapan ye..
ada lg sebenar nya gmbr2 lain tp cam malas nak upload banyak2...
hu3x....

Monday, January 11, 2010

~di pagi yg indah..~

sabtu mlm tu, balik keje, mr azam kata nak ajak g playground esok pg..
hu3x..saat yg telah lama aku nnti2 kan...
sejak mr azam keje shift ni, mmg dah xde nya kita org bgn pagi, g jogging ke..main tenis ke..
dulu ada la jugak g exercise main tenis tp skrg ni raket tenis tu tersadai je dlm bilik tu...
rindu nak g main tenis..hu3x...
ina, jom la main tenis..cr la port br...


awal2 nya ingat kan nak g taman tasik permaisuri je...
tp kena g ofis la plak kejap ambik brg..
alang2 g ofis, terus la mr azam bw ke taman tasik titiwangsa...
sblm tu g beli mknan sikit buat bekpes..
aku x masak bekpes sbb gas abis....:)
smpai je sana, mkn2 dulu br main...
ajmal excited sungguh lari sana sini...ramai gak org erk...
mr azam melayan la kerenah ajmal ke sana ke sini...
aku duduk je la dgn aqil...
time nak balik, ajmal meraung2 xnak balik..smpai kena pujuk...
seb baik kejap je dia nangis....
ok layan gmbr2 ajmal ye...:)


sian mr azam kena tolak..ajmal x reti kayuh lg...

"mal, mama nak ambik gmbr ni.."terus dia buat gaya gini..


mal tunjuk montot sikit....
dia buat peace kat papa nya lak...

asyik gmbr mal je..gmbr aqil kena selit gak..ni ms kat rumah lg...


smpai je kkat kereta, nmpak ada kertas..hu2x..kena saman..mr azam terus tarik muka sbb aku la yg suruh dia parking kat line kuning..dah la kat kwsn berkuda dbkl tu..senang2 je duit melayang...hu3x...

Friday, January 8, 2010

~nursing cover~

semlm i got this....




thanks to afne sbb bg benda ni....
very2 appreciate it...
afne dtg nak tgk aqil...
dah lama dia bgtau nak dtg tp asyik tertangguh je...
ptg semlm smpai jugak akhir nya dia kat rumah i...
padahal umah nya selang 7 tingkat je dgn umah aku....
heh3x...
dah lama kenal afne ni..start kenal dr satu forum nih...
kebetulan lak duk satu apartment...
pastu kdg2 ada gak i g jln2 umah dia...
anyway..thanks again afne...
kesian dtg semlm x sempat minum pun...
tu la..dtg kejap sgt...:)
nnti dtg lg ye..bw double H tu jumpa double A....:)

owh..pd yg xtau apa nursing cover nih...
ia sebenar nya cover utk kita pakai apabila menyusukan baby di khalayak ramai...
ye la..kadang2 kita segan kan nak breastfeed baby bila di khalayak ramai..
so, ni la guna nya nursing cover nih....
sebelum ni ada terfikir nak beli...
tp dah beli baby sling hr tu, x jd la..
actually baby sling pun boleh guna sbg cover utk breastfeed baby...

sgt suka ok..thanks again afne..:)
pas ni bleh la guna..
la la la la....saya sungguh gumbira..:)

Thursday, January 7, 2010

~breast milk storage bag~

semlm i dpt parcel
dpt parcel pun nak kecoh kat blog
i beli storage bag utk simpan stok susu ai...
selama ni i simpan dlm tupperware dan plastik biasa je...
dah lama nak beli tp asyik x ingat je...

aku beli online sbb kat kedai biasa mahupun jusco xde jual..

aku beli kat sini ...
ok la kan..servis nya cpt..ptg selasa tu buat payment semua,
ptg semlm dah dpt brg...
dia bg call card dia dan resit gak tuh..
bagus la kan...
erk..ke kalau beli brg online mmg gini?
hr tu pernah sekali beli brg online, xde pun terima receipt...
erm..x kisah la..janji brg selamat smpai kan...
aku beli brang youhaveababy-rm25.42 pas discount..kalau x harga asal rm29.90
ada 100 bags kat dlm..ok la kan..

ngantuk ar nih..tdo jap...bye...

Wednesday, January 6, 2010

~WONG SOLO~

hr ni kita cite pasal makan lak....
ni cite ms maternity leave tu lg...
mr azam ajak mkn kat sini..
hr tu ms aku balik kg, dia dah try g mkn sini..
oleh kerana rs nya sedap,
maka nya dia pun ajak la aku g lak...
nama kedai ni WONG SOLO...makanan indonesia...




ada banyak 2 or 3 branch kat kl ni..
yg aku g tu kat area pandan indah..
ada kat kg baru gak..pastu lg satu kat mn ntah...
lupa ar...
makanan boleh tahan sedap...
harga pun reasonable la...
selesa pun selesa..siap ada tmpt yg bleh duduk bersila lg...
kitaorg duk kat area situ la memandangkan ajmal tdo time tuh...

erm..dah lupa apa nak bgtau lg pasal kedai ni..
layan gmbr la lak...



menu dia..banyak kan....
kitaorg ambik yg set nya...

ni aku nye..yg beza dgn mr azam punya is ayam..aku ambik ayam apa ntah..tp pedas gilos..



ni mr azam punya..dia ambik ayam bakar..sedap ayam dia..aku cilok ayam dia je sbb x tahan ayam aku pedas sgt..


dlm set yg kitaorg ambik tu dia ada air gak..dia bg mineral water..tp kitaorg order gak air lain...pastu ada dlm bekas kecik tu kan, sambal kicap dgn sambal apa ntah...sedap gak tu..tu pun di dtgkan sekali dgn set tu...kira nya dlm pinggan tu ada nasi, ayam(ni ikut kita order ayam apa) timun, salad, tauhu & tempe dan sambal terung...mr azam kata sambal terung dia sedap but aku x berani nak mkn sbb angin kan....
oh..xleh nak cite lg la..bos dah bg keje br lak ni...urgent lak tu..hu3x...