Saturday, February 27, 2010

~apa yg menarik nya...~

pd perkiraan aku, ni la last entry pasal CH..
korang pun ntah2 dah bosan dgn cite CH aku yg x abis ni kan....
so, pas kuar dr ladang teh boh tu, kami pun bergerak pulang..
lalu ikut tapah ni mmg mencabar betul la...
jalan mcm ular kena palu...

pastu kan, lalu la kat kwsn org asli tapah ni..
nmpak la diaorg berniaga tepi jln..
jual madu, petai...pastu apa ntah lg....
aku pun suruh la mr azam berenti sbb nak beli madu..
pastu berenti la kat satu gerai ni..
1st2 aku terpandang sesuatu...



korang pernah tgk apa benda ni?
geli betul aku tgk...
ms ni aku je kuar..mr azam dgn anak2 duk dlm kereta...
mr azam pun berenti betul2 dekat dgn gerai tu..
aku tanya la org asli tu..
kata nya tu AYAMAS...
dia ni sejenis pokok sbnar nya...
dahan pokok tu diaorg potong pastu jual cam ni..
bulu dia ni bleh ubati sakit kena gigit serangga..
pastu kita bleh tanam n bulu tu akan tumbuh balik....





aku nak beli madu nih...
alkisah nya yg botol paling kecik tu, dia jual rm15 sebotol..
aku mintak rm10 dia x kasi..paling last, dia kasi rm13...
aku pun cam ok xpe la..ambik je la rm13 pun..
aku patah kat kereta balik utk ambik duit dgn kamera...
sbb aku nak ambik gmbr ayamas tu..
agak nya org asli tu ingat aku nak blah dah...
dia panggil aku balik, dia kata, rm10 bleh...
aku ambik 2 botol..yg color cerah sikit pastu yg gelap sikit..
dia bgtau aku apa beza dua tu..
tp aku x ingat dah la....
so, dpt la rm20 utk 2 botol...

pastu teruskan lg perjalanan..
nmpak hutan lipur ni...
masyaallah..cantik gilos...
berenti la lg kami...ambik gmbr jap....


















Thursday, February 25, 2010

~Cameron Highlands-day 3~

ni cite hari ke-3 di CH la plak ye...
dah last day dah..kejap je rs nya...
hr ni kami plan nak g jln2 je kat mn tmpt yg kami akan lalu utk balik kl nnti...
mr azam ajak balik ikut tapah..katanya, biar la rs 2-2 jln...
sebelum check out, bergmbr sekitar hotel dulu...





so, destinasi pertama, g pasar..x beli apa pun..beli buah sikit je..geram je tgk sayu2 kat situ..
nak beli tp memandangkan cuti ry cina aku balik trg..
nnti bazir je..
pastu g beli jem strawberry dan mkn strawberry celup coklat kat HEALTH STRAWBEERY FARM...
semlm kami mkn buah strawberry yg besar sikit, hr ni kami ambik buah yg kecik sikit...
rs nya buah yg kecik lagi enak compared buah besar...pastu beli jem strawberry sikit..

pastu terus ke destinasi seterus nya...ladang teh cameron bharat...
semlm just jln2 je kan..kali nik nak breakfast n beli teh sikit utk family...
kali ni aku amnik scones and sandwich...n of course la tea jugak kan...
semlm nak mkn scones kat ladang boh tu tp tgk mcm xde...
tp kan...breakfast kat cameron bharat ni x best la..n mahal lak tu...
ni aku compare dgn ladang boh semlm la...kat ladang boh lg sedap..
scones dia bleh la..actually ni 1st time aku mkn scones...b4 this just dgr nama je tp x pernah mkn pun...pas mkn, beli teh sikit then terus gerak balik...




on d way balik tu aku ternampak ladang boh yg lagi satu tu..
serius aku mmg x ingat nama dia..org equatorial ada bg list tmpt2 menarik kat cameron tu termasuk la ladang teh ni..
tp mn2 ntah aku letak....
so, kami poun masuk la ke ladang teh boh lg.....
mcm semlm gak...nak masuk ke ladang nya, jalan bersimpang siur..
siap kena bunyikan hon lg....tp yg ladang hr ni lg teruk jln dia compared semlm..
separuh perjalanan ajmal tido...aqil dah mmg tdo dah...
bila smpai, mmg xleh nak melawat sgt la sbb aqil n ajmal tdo kan...
just g cafe dia..ternmpak la scones...
tapau la plak scones kat cafe boh ni..
xpe la..bleh mkn dlm kereta kan....
pastu ada jugak beli teh boh....
cafe n kedai boh kat sini kecik skit la nak compared dgn sungei palas...
sungei palas tu mmg besar la...
so tu la destinasi terakhir kami di cameron highlands...
dlm kul 2 ptg, kami pun bertolak la balik ke kl..
tp ikut jln tapah tu mmg mencabar tu la...
bersimpang siur....
tp ada sesuatu yg menarik sepanjang perjalanan tu..
tunggu la next entry aku cite apa dia ye..:)

Tuesday, February 23, 2010

~Cameron Highlands-day 2~

ni cite hari ke-2 di cameron highlands lak ye...
hari ke-2 mmg banyak xtvt la yg kitaorg plan...
nak g situ la sini la...
maaf la ye..gmbr kecik je sbb banyak gmbr nak letak kan....

kami kuar dlm kul 10am...sejuk lg kat luar...
destinasi kami yg pertama, ladang teh boh @ sungai palas..
kat cameron highlands ni, boh ada 2 ladang teh..satu kat sungai palas ni, satu lg kat mn ntah..lupa la...


bergmbr kat area hotel sebelum keluar...


destinasi pertama, ladang teh boh @ sungei palas...




gmbr kat atas tu la tmpt kami nak pegi nya...


kami lalu ikut tepi2 pokok teh...mencabar sikit la..dgn berbukit2 even 200m je....actually ada laluan jalan biasa, tp kami ni sj nak lalu ikut pokok teh...


dah smpai kat atas...jalan2 dulu....



bekpes kat cafe boh...sedap mknan dia....


pas mkn sesi bergmbr lak....


tgh tunggu turn utk lawatan masuk ke kilang boh...

yg ni free je..ada jugak yg berbayar...yg berbayar, rm35...tp banyak la xtvt nya...then, lama sikit la duk dlm kwsn kilang tu...
ada mkn2 gak...kami xnak buang ms, tu yg masuk yg free je....







bergmbr lg kat ladang teh sebelum turun...

pastu, next destination, ladang strawberry...
sebelum tu singgah kedai souvenir..tgk2 brg sikiit..
tp x beli apa pun..ambik gmbr je...





pastu g strawberry farm lak...
banyak sgt strawberry farm smpai xtau nak g yg mn...
last2 g HEALTH STRAWBERRY FARM....
ingat nak plucking, tp kat sini, plucking nya seasonal...
plucking nya setiap 4 bln...bln feb, jun, oct.,
kalau ikut kan, bln feb, bleh la plucking kan tp sbb minggu depan nya tu,
public holiday utk CNY kan,
so, dia x bg sbb dia nak simpan buah tu utk org yg dtg time CNY..
ada jugak g jalan2 kat

KASIMANIS STRAWBERRY FARM, RAJU STARWBERRY FARM..
kami ada jugak mkn strawberry celup coklat...
sgt sedap..feel dia lain kalau mkn kat cameron ni...
kalau mkn kat tmpt lain, lain je rs nya...:)





pastu mr azam ajak g waterfall....
g kat robinson waterfall....
xleh g dekat sgt dgn air sbb cam curam je nak turun bawah tu....
kat air terjun ni, ada satu rumah yg dia buat jem blueberry....
mintak2 kurang..dpt la rm5 sebotol kecik tu...
kalu x, rm7 sebotol, rm20 utk 3 botol....
tp kalau kat pasar tu aku ada survey gak..
bleh je dpt rm5 sebotol..
tp mcm dah lama punya...
yg ni mmg nmpak br la....


robinson waterfall....


buah blueberry....

pastu, kami bergerak g ladang teh cameron bharat lak...
sj je ambik gmbr kat sini....
tp rs nya best lg g kat ladang boh....
actually kat cameron bharat ni, bleh je g ladang teh dia..
tp kena turun ke bawah la..
kami dah kepenatan sgt..x larat nak turun..just ambik gmbr kat kedai kat atas je...






then balik..sgt letih ok....mlm tu ingat nak g dinner kat equatorial..
tp semua ala carte..xde buffet...kami pun pusing2 3-4 hotel, semua ala carte...xde buffet sbb bkn peak season...kalau peak season, mmg ada buffet...last2 mr azam berenti kat hotel ni...


kami dinner kat sini je...

x sia2 la sbb makanan dia sedap.....



pas mkn, balik hotel, terus tdo..sgt penat..sambung cite hari ke-3 lak ye nnti...