Wednesday, March 31, 2010

~kisah di sebalik kek~


entry kali ni masih lg menceritakan perihal bday ajmal baru2 ni...
alkisah nya awal2 tuh mmg plan nak buat bday party ni...
tp last minit bila dpt tau my mum x brp sihat n my mil pun sama,
so, i decide xnak buat la kan...
so, persiapan pun xde la buat...
tp 1 week berfore majlis, mr azam cakap nak buat jugak...
hu3x..maka nya saya mcm lipas kudung la buat preparation smua...
semua last minit...
including kek...

kek tu hari selasa baru tempah....
1st2 nak tempah kat secret recipe..tp try survey kat king's gak..
but end up, back to secret recipe...
aku dan mr azam nak letak gmbr ajmal kat atas kek tu..
yg jenis bleh mkn tuh..apa org panggil erk?
kalau kat king's, diaorg x charge kalau nak buat cam tu..
but kalau kat SR, diaorg charge rm25...
kek kalau kat king's, 2kg dlm rm140 kalau kat SR 1 1/2 recipe, rm 128(kalau x silap aku la)
aku pun dah lupa brp harga sbnar kek tu....
tp kek tu mmg besar la..puas la...
kat SR ni xde kira kg but kira recipe2..mcm adunan la....
kira nya kek yg aku ambik tu 1 1/2 adunan....

nak dijadikan cerita, selasa pg tu kat ofis, edit gmbr ajmal..mr azam lak edit kat umah...
ptg tu, balik keje, ambik mr azam kat umah,
terus ke tesco xtra, cuci gmbr ajmal....
survey kek kat king's kat situ...kalau nak buat gmbr tu, kena order 3 hr sebelum...
then, zoom ke Secret Recipe leisure mall..


diaorg kata at least 5 hr bekerja kalau nak buat gmbr tuh..
staff situ xmo ambik risiko..
dia takut kek x smpai sabtu tghri tu sbb kitaorg nak sabtu tghri...
kek tu diaorg buat kat kilang...
so, delivery maybe akan menjd masalah..takut jln jammed...
nak try g secret recipe tmn connought...

but staff leisure mall kata tmn connought pun guna delivery yg sama dgn diaorg...
adoi..that time dah patah semangat dah..
but mr azam nak gak try g sr tmn connought..
smpai sana..bla bla bla..ok...agree...
manager on duty dia sgt2 la baik..melayan kami dgn penuh berhemah..
cara dia bercakap...memberi keyakinan kepada kami....
siap bg minum coffee free lg...
bkn nak kata yg leisure mall td x ok...td pun ok gak tp tahap keyakinan dia x brp tinggi...mcm takut2...yg ni confident gile..siap bg offer lg untuk hntr kat rumah kami kalau lori tu lambat smpai.....sgt2 berterima kasih kepada en mohd bukhari-manager sr taman connought....
dia janji akan fax kan gmbr tu ke kilang secepat mungkin n akan confirm kan dgn kami serta merta..

alhamdulillah, dia seorg yg sgt menepati janji...
esok pg, dia call aku dan mr azam utk confirm kan order.
sabtu pg tu, dia call bgtau lori akan bertolak kul 12 from factory....
n akan smpai around 130....kul 1, dia call bgtau kek dah smpai...
alhamdulillah.cpt la kan sbb kalau iikut kan kami nak kul 230ptg...
tp tu selewat2 nya la..ni kira nya ngam2 la...

owh..rs mcm buat karangan lak...
tp tu la kisah nya....
sj cite detail sbb nak share pengalaman aku ni dgn korang semua...
mn tau kot2 pas ni korang nak order lak kan...
dan pengajaran buat aku......
kek tu bnda penting kan utk birthday party ni....
so, make sure la deal betul2....
kami hr tu takut gak sbnar nya...buat nya kul 4 kek x smpai lg
mampuh la.....

tp apa2 pun kami sgt berpuas hati dgn kek tu..
puas hati dgn layanan staff SR...
alhamdulillah semuanya berjln lancar....
dan ini lah hasil nya setelah kami berpenat berkejar ke sana ke mari....

Monday, March 29, 2010

~layan gmbr pulak..~

as a promise...
nak tayang gmbr bday ajmal lak...
x banyak sgt pun ambik..
tp xpe la..at least ada gak gmbr kan...

date;27 mac 2010
venue; our house
time; 1400-1600

jemputan sekadar kawan2 rapat, jiran2 dan family members..
but ramai x dpt dtg...
tp majlis tetap berjalan dgn lancar..
alhamdulillah.....

menu; nasi ayam (tempah) sate(tempah), mini cupcake coklat (buat sendiri) kek pisang (beli)kek buah (MIL bg-thanks mama), buah oren, sosej+timun(buat sendiri)

ops..x lupa juga, bday cake, choc walnut from SR seperti biasa di sponsor oleh my sis (thanks a lot ya..)

thanks to MIL dan babysitter ajmal & aqil sbb sudi pinjam kan bekas2 besar utk hidang makanan...almaklum la..saya ni masih lg terhegeh2 dlm mengumpul pinggan mangkuk dan periuk belanga..jadi nya, x banyak la perkakas yg besar2 yg saya ada...

erm..sgt sedib my mum x dpt nak dtg...kurang sihat..my MIL also...kurang sihat..letih skit la sbb xde sapa nak tlg...nasib baik ptg jumaat tu my cousin sanggup dtg dr kuala lipis (thanks joe) utk tlg saya...dan pd hari berlangsung nya majlis tu, my sis(thanks sbb basuh mangkuk2 tuh), my brother, SIL , BIL ada dtg menolong...MIL pun dlm x sihat, tlg gak buat keje..hu3x...

erm..bday boy lak, jumaat mlm tu, kul 1230 br dia tdo...sbb ada my cousin melayan dia...pastu asyik duk kata cantik2 bila tgk rumah yg dah siap di hias...pagi2 tu bgn, adoi..selsema la plak..seb baik dia x buat perangai sgt...alhamdulillah nmpak je kek bday dia, dia sgt excited..x sabar2 nak potong....

ada cerita sebenar nya di sebalik kek tu..nnti2 bila saya senang, saya cerita...

owh..dah panjang sgt la plak cite nya..td kata nak tayang gmbr....ok la..okla...layan gmbr lak ye..


door gift preparation..(buat jumaat mlm tuh..hu3x..)
bday boy di pagi hari...

makanan...

makanan lagi...
sosej cucuk selang seli dgn timun..laku gak nih..dpt idea dr pcm...
cake...

excited nak potong cake...
x abis2 dgn peace dia tu...









bday boy dgn mama nya yg sungguh selekeh pd hari tu...hu3x...

ada bbrp lg gmbr tp nak cepat ni...xpe la..cukup la kan dgn yg ada tu....
apa lg nak cerita ye...xde apa dah kot....
erm..terima kasih la pd yg beri hadiah...dan juga cash money utk ajmal..
owh..tetiba kehilangan idea...

Sunday, March 28, 2010

~dan masih lagi......~

dAN masih lagi malas utk update blog...
bkn malas tp lebih kepada penat...

penat badan...
-ni dr mlm td hidung berair je..sakit tekak...pastu sakit kepala...rs berat je.
badan pun dedar je..tp harus kuat utk lawan penyakit2 ni...
hu3x...

penat otak..
-banyak mende nak kena pikir...
-kerja, family..bla bla bla...

pendek kata aku penat sgt2 la..
esk rs mcm nAk ambik mc...
tp esok ada talk...
bos suruh pegi...tp rs mcm x best je talk tu..
harus kah saya mc esok?
suara pun serak2 basah dah ni..hu3x...

tunggu dan lihat je la...
erm...nak tdo la...ngantuk...

Saturday, March 27, 2010

~hari ini 27 mac~

hari ini 27 mac 2010
hari jadi anakanda ajmal irfan..
td buat makan2 panggil family members, neighbour dan kwn2 terdekat...
sgt penat....
banyak mende nak cite psl majlis td..pasak ajmal...

tp saya masih kepenatan...
kepenatan utk menulis...
even nak upload gmbr bday boy pun sy x larat....
hu3x..nnti2 la saya sambung balik ye..

tata...

Friday, March 26, 2010

~beautiful blogger award~

aku rs skrg ni dah start balik org main tagging2 kat blog ni..
bkn setakat tagging je..bg award jugak...

aku pun dpt award tau...


beautiful blogger award lg...hu3x...



1.Thank & link the person that gave you the award.

thanks afne sbb bg award ni....
http://noorafne.blogspot.com/

2- Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
erm..sapa2 nak ambik je la.....blog list saya pun x smpai 15 kot nya...so, pd sapa2 yg sudi, ambik la.....

3.Contact said blogs and let them know they've won the award.
erm....

4- State 7 thing about yourself.

~mama pd 2 org hero, ajmal dan aqil
~isteri kepada mr azam
~suka masak tp x reti masak
~kelam kabut..ha2x...
~ada degree in finance tp keje bhgn engineering...
~suka membaca...
~suka berkawan tp x reti nak mulakan....

fuh..penat gak nak cr 7 tuh.....

Thursday, March 25, 2010

~You are invited to the Gatsby Deodorant Street Fair on 17 April~

korang ingat x lg entry saya yg ini....
tq Nuffnang...
finally i got invitation from nuffnang..
since dah buat entry pasal street fair tu..
saya asyik tertunggu2 email invitation from nuffnang..
sgt excited ok...
x sabar nak tunggu 17 April ni...harap2 xde apa hal lain la nnti...
email ni saya dpt hr isnin br ni..
tp sbb nak ada entry lain yg ada buat..so tu yg entry ni jd lmbt sikit..:)




kecik la plak gmbr nya..tp xpe la..janji ada gmbr....
hu3x..x sabar nya mau ke sana...

so, kawan2, jumpa anda nnti ye..:)
tegur2 la saya jugak..saya ni susah sikit kalau nak start..
but once dah kenal...terover ramah plak...,hu3x...

Wednesday, March 24, 2010

~jom intai ke intai-intai~

lepas balik dr wedding ct tu, kami singgah ke intai-intai...
rs nya ramai bloggers tahu tmpt ni kan...
aku tahu ni pun thru diaorg...

plan nya nak pergi mlm tu la...
so, sebelum nak mkn, kami dtg intai2 dulu..nak confirmkan tmpt nya kat mn..
so, nnti mlm nak dtg, xde la tercr2 sgt...
x susah pun cr kedai ni..cuma kena mengintai2 sikit la...

kalau korang dr mrr2 dr arah gombak, sebelah kiri korang ada showroom honda...
masuk ke kat showroom honda tu...bila smpai hujung, korang masuk je ke kiri tu..
pastu nampak la intai-intai tu...

ms 1st pergi tu, ajmal teruja gile tgk kolam tu....
dia ni kalau nmpak air banyak mula la excited sikit...

actually, dah lama plan nak dtg mkn sini...
but nak tunggu time sambut annivesary ke..bday ke...
tp, dua2 tu lmbt lg....
kebetulan br ni mr azam di naik kan pangkat...
so, plan nak celebrate la...

aku pun suggest la tmpt ni....
kitaorg ajak sekali parents mr azam dgn adik dia...

komen;
tempat-cantik, selesa, diaorg bg tmpt betul2 bwh kipas...ms pergi booking ptg tu, diaorg dah booking tmpt bwh kipas utk kitaorg-lgpun sbb ada baby kata nya...
makanan-ok..cuma aku rs tomyam dia kureng...
kitaorg order 2 jenis tomyam..satu yg biasa satu lg yg bersantan...
tp kalau nak compare 2 ni..yg bersantan lg sedap sbb yg biasa tu rs mcm lengkuas lebih..food yg lain2 yg kami order, semua ok...
layanan mmg markah penuh la aku bg....

puas hati la...
harga pun bg aku reasonable la....

ms nak balik tu ada la terperasa sorg blogger ni...(syanasaid)
aku selalu masuk blog dia tp dia maybe xtau sbb aku jarang tinggal komen...
segan la jugak nak g tegur kan..dia pun ntah2 x kenal aku....
lg pun ms tu dia dgn family dia ramai....
dan dia tgh makan..xkan nak g kacau lak kan..
sorry erk syana, nnti next time kita jumpa, saya tegur ye..:)


di mulakan dgn gmbr tuan empunya blog...


ikan siakap apa ntah..pastu butter prawn sebelah tu..


ajmal teruja tgk butter prawn...kerabu mangga pun ada jugek...


ayam pandan...sedap siut.mkn gitu pun ok..cicah sos dia pun ok gaks...


sekitar restoran



Tuesday, March 23, 2010

~selamat pengantin baru-ct & sayful~

ni cite hr sabtu..
akhirnya..my best buddy dah kawin...
dah lama diaorg couple..
kawin gak akhirnya....

actually ct dah kawin minggu lepas kat my hometown, trg..
but aku xleh nak balik, so dtg belah lelaki je....
last week hanya wakilkan mak aku je pegi...
last minit mr azam ambik cuti hr sabtu...
kalau x, dia kena keje gak...
so, since dia cuti..bleh la aku pegi kan..
kalau x, susah gak nak bw 2 hero tu pg...

wedding ni diaorg buat kat Kg Pengantin, kat Danau Kota..
erm..danau kota ke setapak erk situ tu?
what ever la kan....
tmpt tu cantik but jalan nak masuk ke tmpt tu x ok la...
tp puas hati la.makanan pun ok...tmpt selesa...

okla..layan gmbr plak...
ct mcm biasa...dia xnak muka dia masuk blog...
so, layan gmbr sekitar majlis la ye...
pastu ada sekeping dua gmbr pengantin x nmpak muka...:)
layan je la...


pelamin...


sekitar majlis




kek..


ada live band jugak..


pengantin....


pengantin lagi...

door gift


owner blog harus ada...


close up sikit....dah nak balik dah ni.....

to ct...
selamat pengantin baru..
aku sgt terharu beb..kawin gak korang akhirnya..
moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..
aku sentiasa mendoakan yg terbaik utk korang...

to sayful..
jaga kawan saya baik2 ye....:)

Friday, March 19, 2010

I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair

owh tetiba saya rasa berminat dgn offer dr Nuffnang ni..
selama ni x pernah pun join apa2 community event yg Nuffnang buat...
teringin pun ada sebenar nya nak join..
tp segan pun ada..
tp kali ni x kira la..nak gak join Projek 400 Nuffnang ni....

saya pasti, ramai blogger2 yg ada akaun Nuffnang kan..
dan sudah tentu korang pun tahu kan yg Nuffnang sedang melancarkan Projek 400.
pada sapa2 yg x tahu lagi pasal Projek 400 ni, jom bc entry ni smpai habis..
saya akan ceritakan pasal Projek 400 ni...

sebenar nya, nuffnang sedang mencari penulis2 blog yg aktif yg berstatus glitterati untuk menyertai;

Gatsby Deodorant Street Fair



so, details untuk event ni adalah seperti berikut;
Date; 17 April 2010
Time; 10am-5pm
Veneu; Front Foyer, Ground Floor, Berjaya Times, Square, Kuala Lumpur

kalau korang nak tahu jugak, diaorg sediakan macam2 acara menarik tau..antara nya cabutan bertuah di mana hadiah nya bernilai lebih daripada rm15,000 untuk di menangi...fuh..best kan...lagi best kalau saya dpt plasma tv sebiji..:)

pastu kan ada permainan gak tau...wah..dah la berpeluang dpt hadiah pastu dpt main2 lagi...antara permainan yg ada ialah sumo wrestling (in air bag suits), gladiator battles dan byk lagi..best kan..excited nya aku...:)
kalau korang nak tahu lebih detail lagi, korang klik sini;



Nuffnang akan bg rm50(akan di masukkan ke dlm akaun nuffnang) gak tau kalau korang g event ni..wah wah wah..dah la berpeluang menang hadiah, dpt main, dapat lak duit..best nya...


so, apa lagi..mark your calendar pada 17 April 2010, jom ramai2 ke Berjaya Times Square untuk memeriahkan street fair ini..

Jumpa anda di sana.......:)

Thursday, March 18, 2010

~.....~

xtau nak tulis tajuk apa...
nak tulis apa yg terlintas di fikiran je ni...

fb, blog dan semua2 yg telah di block kat ofis tu xleh bukak balik la..
hr selasa br ni bleh pulak..
erm..ntah la..pelik pun ada...
mr azam dah bg link utk bukak website yg kena block ni...
ptg td try bukak blog dgn fb dr link tu...bleh la..
so, nnti harap2 diaorg org it xde la nak block website tu la...

btw, semlm bw aqil g check up...
check up utk 4 bln...xde injection pun...
berat aqil skrg ni dah 7.5kg...
alhamdulillah...naik la berat nya...
cuma yg merisau kan aqil skrg ni batuk berkahak dan sakit mata...
last week dah bw g klinik....
doctor dah bg ubat tp batuk berkahak tu masih ada...
erm...sian lak rs nya....
tp tu la..nak buat camana kan....

erm..ngantuk la..kena tdo la..nnti x pasal2 aku mengantuk lg time memandu esok..hu3x...
gud nite...

Tuesday, March 16, 2010

~hari yg sgt panas~

hr ni sgt panas...
tghri td saya keluar..
cadang nya xnak keluar...
tp oleh kerana customer2 tepung kek saya buat order...
terpaksa la keluar gak g ambik stok...
cuti sekolah ni banyak la pulak org order tepung kek..
org nak buat gift kot nye kan....
skrg ni org pakat buat sendiri je kan..

skrg ni mlm pun panas kan...
panas yg amat...
pas mandi pun berpeluh2 lg...
panas ni saya rs buat saya lg mengantuk kot...
tgh berfikir2...
apa mahu buat di dlm kereta ptg ini seandai nya saya mengantuk lg..
andai kata saya x sempat nak berenti kat tepi jln..
apa yg saya nak buat ye...
kena cr kekacang utk menguyah kot nya kan..
tu kalau bleh buat hilang ngantuk la..
kalau dah kunyah kacang pun x hilang ngantuk lg...
xtau la nak buat apa....
apa2pun kena try dulu la...
g beli kacang la jap...

eh eh...lupa nak cite...
skrg ni kat ofis saya, saya dah bleh bukak dan update blog...
juga bleh hntr komen kat blog kengkwn....
cuma gmbr pun kenkdg ada yg xleh nak view...
tp xpe la kan...
harap2 pas ni, fb pun bleh bukak la...
erm..hangat2 tahi ayam je la ni...
apa2pun syukur la..
kalau x mati akal je bila xde keja sgt....
xtau nak buat apa....

~hari ni~

hari ini pertama kali saya memandu sendiri selepas incident hari tu..
semlm mr azam yg hntr saya..
hr ni kena la pg sendiri, xkan hr2 dia nak hntr kan..

sedikit fobia lg..
tp kena kuat kan semangat...
smpai kat umah bbsitter, pakcik tgk kereta...
dia kata sikit sgt ni...
ye la..semlm mr azam dah bw g ketuk sikit...
ok la sikit nampak kan....
pakcik dan makcik (babysitter) x putus2 bg semangat kat saya...
suruh redha dgn apa yg terjd...
saya sgt2 terharu....
diaorg ni dah mcm mak dan ayah saya gaya nya....
kalau apa2 terjd dekat kitaorg, diaorg akan ambil tahu...
bg nasihat...bg dorongan...
sgt2 terharu...
syukur sgt2 dpt kenal dgn diaorg...
diaorg jg anak kami mcm anak diaorg....

ms drive kat besraya pun saya masih takut2...
smpai kat jln tun razak ok sikit..tp takut2 tu masih menebal dlm diri...
alhamdulillah saya selamat smpai ke ofis saya...
harap2 ptg ni dan hari2 seterus nya saya ok la...
harap2 tiada la lg perkara2 yg tidak di ingini menimpa....

Monday, March 15, 2010

~thanks akak..~

blog aku ni kan....
kalau cite pasal accident..accident je utk 2-3 entry berturutan...
kalau cite pasal masak..masak je...
dah nak buat camana kan..
semua nya terjadi secara berturutan..hu3x.....

kali ni nak ucap terima kasih kat SIL aku..
dia belikan bj tdo ni utk ajmal...
aku mmg suka bj tdo gini...
x prefer sgt yg jenis sarung dan lengan panjang..
suka yg jenis butang tengah dan lengan pendek...
almaklum la..ajmal kuat berpeluh....
so, mmg kena cr lengan pendek la...

tp kan, bj gini susah la nak cr..
1st aku jumpa yg jenis petak2...jumpa kat jusco ou...
ms tu sj beli sehelai nak test ok ke x dgn ajmal...
tgk ok la plak..kain dia fully cotton..
pastu g cr dah xde...
intai gak kat jusco mv, ada beli selai tp kain dia kureng...mcm licin sikit..
bkn fully cotton....panas sikit la kan...
pastu ada beli kat jusco mv gak..
time tu nak cepat, x belek2 pun..rupa2 nya lengan panjang...licin sikit gak kain dia...
erm..pakai je la...
pastu ada beli sehelai yg murahan kat pasar pagi bndr tun razak...
ok gak tp kain dia nipis sikit....

hr sabtu br ni, abg aku ajak lepak umah dia..
mr azam keje pg...
so, dia ajak g umah dia...
smpai2 tu, tgk adini terus g ambik bj tu kasi kat ajmal..
thanks ye kak....

ajmal lak, pas mandi ptg tu, terus nak pakai bj ni..
x sempat basuh pun..hu3x....

susah betul nak ambik gmbr ajmal..asyik lari ke sana sini...hu3x...
malas nak buat caption..
layan gmbr je la ye...

Sunday, March 14, 2010

~accident lagi....~

saya rs mmg tuhan betul2 menguji saya skrg ni....

jumaat br ni, balik keje, sambil memandu ikut mahameru,
saya mengantuk yg amat..
nak bw laju xleh sbb kereta banyak...
biasa la hr jumaat mmg jammed kan...
saya duk fast lane ms tu..tp kereta jln slow2 je...
mengantuk x sah nak cite la...bukak tingkap pun masih x jln...
masih x hilang ngantuk..
nak call mr azam, utk borak, bateri fon lak tinggal nyawa2 ikan...
so, saya plan nak berenti kat tepi jln tu..mmg saya nak tdo dulu..
x larat sungguh rs nya....

saya pandang kereta dpn aku, nissan apa ntah...
saya duk pk tp saya mmg selalu pk gini pun
'kalau aku terlanggar keta dpn ni, abis la aku'
sekali, ada wira masuk dpn saya...
x lama kemudian aku dgr2 bunyi berdntum...
sah..saya dah langgr bontot wira td...
takut gile..bdn saya dah terketar2...
wira td still x berenti kan kereta...
skali tu, dia berenti, kitaorg just tukar no fon sbb dia nak cpt...
tambahan plak, kitaorg kat fast lane, n kereta pun banyak, jln pun jammed...
so, xnak menyesakkan lg jln tu....

saya mmg blur gile...mr azam call..kasi tarbiah sikit kat saya...
di pendekkan cerita...pas mr azam balik keje kul 8 tu...
saya tepon budak tu tp x dpt..
then dia tepon saya balik...
dia xmo report sbb dia sgt sibuk...
budak br kawin...sibuk dgn persiapan pekahwinan di pihak dia...
dia mintak bayar rm300...
pd hakikat nya, mr azam kata, klau tgk gmbr kereta wira tu,
mcm lebih rm300..tp dia mintak banyak tu, xpe la..
budak tu siap mintak maaf berkali2 dgn saya...
pdhal mmg salah saya...
dia mintak maaf sbb dia kata, dia rs mcm kurang ajar dgn saya ptg td..
padahal xde apa pun yg saya rs dia bersikap kurang ajar..
syukur gak sbb bdk ni ok kan...

erm..skrg saya dah ok sikit la..
trauma tu masih ada sikit2...
tp nak x nak saya kena drive gak g keje kan ...
xkan nak hire driver lak kan..:)

ni mmg betul2 pengajaran buat saya..
dulu saya marah org langgar kereta saya
dulu saya marah driver yg mengantuk langgar kereta abg saya
dulu saya hanya memandang setiap kali pergi dan balik kerja, kereta yg sondol kereta org ni...
skrg, saya yg kena...
saya bersyukur, saya x apa2, kereta pun x teruk sgt....
saya jd kan pengajaran....
bila sleepy time driving, kena berenti terus even perjalanan dekat...

terima kasih pd mr azam, ajmal dan aqil...
mr azam yg banyak bg pengajaran buat saya, ajmal yg duk pujuk mama bila mama nangis2,
aqil yg good behave hr jumaat tu...
terima kasih juga pada ahli keluarga...
yg banyak membantu saya, menaikkan semangat saya..
anda tahu siapa anda semua...
saya sayang anda semua.....

ni la mini car saya yg sondol kereta org tu...
nasib la..hr tu org sondol..ni kita sondol org plak...
pasrah je la....

Friday, March 12, 2010

~thanks nor~

semlm check peti surat kat umah, dpt surat...
isi nya....gmbr dan cd gmbr aqil..
thanks to nor sbb siap cuci lg gmbr nih...
nor ni kawan saya dr sekolah menengah lg..
hr tu dia dtg melawat saya semasa saya bersalin kan aqil...
pastu dia ambik gmbr kami..
tp x banyak pun sbb aqil nak tdo time tuh...
ms tu aqil br umur nya 3 hr...

nor ni kan...sungguh rajin...
supermommy...
keje dah ok tp masih lagi rajin ambik tempahan chocolate, cupcakes..
dan juga seorg photographer yg hebat..siap ambik tempahan utk photography lg tuh...
tabik betul la kt nor ni...rajin gilos....
dah la rajin, kreatif lak tu..hu3x....
bila la saya nak jd rajin mcm dia..hu3x...

gmbr saya dah siap masuk album br terhegeh2 nak tangkap balik pastu letak sini..
padahal bleh je ambik dr cd kan..
teruja sbnar nya sbb gmbr tu cantik sgt...
cd tu saya simpan dulu..
x tgk pun lg..
anyway, thanks ye nor...
ni blog photography dia dan ni lak blog masak2 dia...

Thursday, March 11, 2010

~hasil saya pada hari ni...~

gmbr ni bkn la untuk menunjuk @ riak..
tetapi untuk sama2 memberi semangat pd kawan2 agar berusaha lebih....
ni hasil saya pd pukul 1030 pg td...
kembang kuncup hidung ni rs nya..:).
ni antara hasil yg tertinggi sejak menjd pengepam tegar ni...
padahal mkn dan minum masih seperti biasa...
kurniaan tuhan..sesungguh nya saya bersyukur dgn apa yg saya dapat...
alhamdulillah la...
pd kawan2 terutama sis d, berusaha la..jgn mudah putus asa...
insyaallah anda akan berjaya jua....




close up sikit..:)

Wednesday, March 10, 2010

~kisah hr ini~

tinggal bbrp minit je lg hari ni..
tp aku nak cite gak apa yg berlaku kat aku pg td...

pg td, mr azam keje pg..pas smpai ofis dia, aku drive ke kg br...
nak cr bekpes...
sekali tu aku parking la kereta n nak cross jalan...
aku tgk sebelah kiri clear, sebelah kanan ada 2 buah kereta...
lepas je kereta tu, tnpa tgk kiri, aku cross terus...
pastu aku dr ada org menjerit...
rupa2 nya ada motor dtg dr sebelah kiri aku n zass langgar aku...
terjelepuk la aku kat tgh jalan tu...
seb baik xde apa2..bleh la bgn..
sambil memandang pd akak motor tu dan mintak maaf dgn dia..
time tu dia atas motor, x berenti, mulut bebel2 kat aku..
marah kat aku sbb aku x tgk kiri kanan sebelum melintas...
malu siut..org kat kedai mkn tu semua tgk aku...

pas aku beli kuih tu(time ni terketar2 jd badan aku)
aku nak lintas balik, ada akak 2 org tanya aku camana...
akak tu kata, apasal aku mintak maaf..
aku kata la sbb saya rs mmg salah saya...
tp akak tu kata, dia dah nmpak aku nak lintas jln..
tp kenapa dia x slow kan motor dia..dia laju gak n rempuh aku...
akak tu suruh aku balik ofis, minum air smbil selawat...

fuh..ketor2 aku td...kaki kiri aku rs mcm bengkak sikit..
kaki kanan tergesel sikit kat jln tp x berdarah la...
tangan kiri sakit sikit..
ofismate aku suruh aku g jumpa doctor...
tp aku mcm ala...malas nya...
pastu terus la aku x jumpa...
ptg td makin berdenyut rs...
ni rs dah ok sikit..jgn mlm ni makin sakit dah...

kenapa la agak nya aku ni lately kan..
nak kena mandi bunga agak nya...
erm......

adoi...mengantuk sudah...g.nite....

~alkisahnya...~

alkisahnya kan....
nak cite pasal internet kat ofis...
skrg ni kat ofis, org it dah block segala mala yg berkaitan dgn sosial networking...
sgt tidak pouas hati...
blog, meebo, facebook dan apa jua yg seangkatan dgn nya...
bkn tu saja....yg berkaitan dgn shopping atau dlm erti kata lain..
yg tidak berkaitan dgn keje...semua diaorg block...
eh tp kan hr tu kawan saya cr jurnal perubatan pun diaorg block...
erm..apa2 la kan.....
sgt tension tau....
so, skrg ni nak ber fb ka..berblogging ka semuanya kena dr rumah..
dr rumah masalah nya kenkdg gangguan dr ajmal...
kalau ajmal x ganggu, i plak tertido...padahal mmg nak tdo awal
nak anggut lappy ke ofis nak oakai wi fi kat ofis alahai,,,mmg malas la...
erm,,so, pada kawan2 jgn risau, insyaallah saya akan tetap melawat blog anda...

owh...aqil menangis la plak...saya sambung balik la pas ni yea....

Sunday, March 7, 2010

~jumaat itu...~

jumaat itu saya pitam di ofis saya..
terus saya di kejar kan ke emergency di ofis saya ni..
hu2x...
ramai kawan2 termasuk la bos yg over prihatin menyangkakan saya pregnant..
owh..insyaallah tidak lagi buat ms ni....

sebenar dr hari khamis malam tu lg kepala dah start pening...
mr azam keje direct shift malam pada minggu lepas...
maka nya kepenatan berganda sikit la sbb kena jg 2 hero...
hr jumaat pg tu kat ofis pening balik...
kalau duduk pun pening jugak..
tetiba rs nak muntah..terus la ke toilet...
dlm toilet lepas muntah, terus saya pitam
nasib baik ada kawan saya ketika itu di toilet...
kalau x, mau nya kepala saya free2 je terhantuk di lantai...
kwn saya tu bw saya ke ofis...
nasib baik jugakl ofis dgn toilet hanya bbrp langkah...
smpai je ofis terus saya jatuh...
tp saya sempat di sambar oleh sapa ntah..so, x sempat la jatuh ke lantai...
lepas tu mmg saya xtau apa2 yg terjd...
sedar2 saya di emergency...
doctor kata saya kurang gula..
bacaan hanya 3 je...(for normal 4-8, kalau x silap)
doctor inject glucose then br la naik ke 5...
tp saya still pening2 lagi+muntah jugak...
doctor kata saya masih lemah lagi...
perut kosong...sbb tu muntah jugak lagi...

but now, i'm ok...
cuma sleepy la..
xtau la kenapa..lepas doctor inject ubat glucose tu...
saya rs asyik mengantuk dan sedikit letih je...

yg menghairan kan saya, camana saya bleh kurang gula..
tiap2 hr bekerja, saya breakfast dgn kuih manis2...
tp tu la hakikat nya..
nurse kata, mungkin sbb saya fully bfeed, pastu letih, kurang rehat...
banyak sgt guna energy..
sbb tu gula masih x cukup...
what ever la...

tp smpai kini saya masih tidak memakan manis manisan..
mkn mcm biasa je...
even saya org pantai timur, tp, saya tidak suka sgt manis2 ni..
setakat manis buah tu ok la....

oklah..terima kasih pd kawan2 yg menyelamatkan saya...
yg bertanya khabar pasal saya....
jasa anda semua amat di hargai....

Thursday, March 4, 2010

~lunch saya dgn menu breakfast~

pukul 10 pg td, bos saya tetiba suruh order breakfast @ mc'd
kata nya, beliau tiada kawan utk lunch nnti..
maka nya dia nak 2 set menu yg breakfast punya..
maka nya, saya pun tanpa di beri arahan, terus ambik order dgn kengkwn yg lain...
mcm la saya yg akan byr nya
tp saya tahu..bos saya mmg akan bayar nya..:)
padahal kan..time ni semua ofismate saya sudah breakfast termasuk lah saya
tp saya dan 2 lg ofismate, nak order gak..
alasan, bleh buat lunch..;)
rezeki jgn ditolak beb..

bos saya suruh buat delivery je...
dia tanya saya, mc'd breakfast ni ada delivery kah?
owh..saya pun tidak tahu...
saya mengofferkan diri utk pegi drive thru..
sbb kan saya ada sticker mc'd tu..mn tau kot2 dpt burger free..;)

punya la semangat nak order terus bukak website mc' d utk tgk menu...
excited punya pasal...
dulu meja saya ni penuh dgn menu2 pizza hut, mc'd, kfc dan juga makanan2 segera yg lain...
tp ke mana2 ntah semua tu menghilang...
sama ada saya terbuang @ pun ada org ambik ms saya cuti bersalin hr tu...
saya pun xtau..nmpak sgt saya ni pelupa kan

lepas ambik order terus saya zoom ke mc'd jalan pahang...
bla bla bla...daah..balik...
rm37.80 utk 5 set breakfast...
betul la kata ko ina...agak mahal kan breakfast kat mc'd ni...
tp oleh kerana bos belanja, maka no komplen2 ok...

bila dah smpai ofis, rupa2 nya saya tersilap...
nasib baik bos x marah...tu la..excited sgt smpai x dgr apa bos cakap
bos suruh beli burger dgn coffee sahaja..yg nilai nya rm4.00++ tu..
tp saya terus order set yg ada burger+coffee+hashbrown yg nilai nya rm7.00++..
xpe la..hashbrown tu nnti ada la org makan nya..

maka nya..lunch tghri saya hr ini adalah dgn menu breakfast @ mc'd..
sedap gak...saya x pernah pun breakfast kat mc'd...
ni 1st time ok....
gmbr ni sy ambik dgn kamera kwn saya..semangat gilos...

ni yg sy order..
sausage mc muffin with egg
dah separuh mkn br teringat nak ambik gmbr..


ni dpt free sbb ada sticker mc'd..

*harap2 aqil x sakit perut sbb saya mkn hashbrown dan minum coffee ni...
sbb nya kan, 2-2 benda ni buat perut saya masuk angin....
saya hanya mkn sikit je hashbrown ni..tp coffee saya bedal habis 1 cup..hu3x..

~semalam~

semalam....

-saya terlupa utk pump susu sesi ptg..kul 1630 br teringat..hu3x..
(patut la rs b****t bengkak semcm je)
-saya terlupa bw brg yg kawan saya order dgn saya...sedangkan saya sudah berjanji utk bw brg tu pd dia...
-saya sgt mengantuk semasa drive balik dr keje...nasib baik x langgar bontot kereta depan...pastu asyik emergency break je...hu3x...
-saya recognized rambut saya banyak sgt gugur...banyak gile...seb baik rambut tebal..xde la ketara sgt nmpak rambut kurang...
-saya tertido di hall bersama2 anakanda ajmal...nasib baik terjaga balik kul 11mlm utk buat perkara2 rutin...

saya rasa semlm hr yg x best pd saya kerana saya lupa pd banyak perkara jugak....
kenapa ye jd mcm ni....

dan hr ni plak, berhadapan dgn org2 yg x habis2 berlagak...
berlagak pd title jawatan semata2...
apa la yg ada pd title kalau x tahu buat keje...
sendiri mau ingat la....

*nak letak gmbr terbaru saya..tp kabel telefon pula tidak saya bw..kamera pun x bw..cuma bw memori kad sahaja...see..saya ni mmg pelupa kan...hu3x...

Wednesday, March 3, 2010

~our dinner~

lama sungguh rs nya aku x letak entry masak2 kan...
bkn apa..skrg ni pas msk, terus mkn...
asyik terlupa je nak ambik gmbr...
walhal selalu je masak...

so, kali ni nak letak la entry pasal masak2 plak..
our dinner last night...
beef steak...
teringin nak mkn yg kat kedai sbnar nya...
nak try kat keramat tu..
ingat kan hr isnin br ni nak pegi...
tp kan ptg isnin tu hujan lebat sungguh..
siap dgn guruh dan kilat lg...
maka nya mr azam kata x yah pegi sbb xtau lg kedai tu camana kan..
risau kan hero2 tu la....

maka nya, mlm tu aku perap la beef...
kebetulan plak jumpa resepi steak yg br..
selama ni perap biasa2 je....
au ambik resepi dr blog mn ntah...
ni aku tulis bahan2 dia lak yea...

Beef Steak
Bhn2;
Daging
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos worcestershire
2 sudu besar soso bbq
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara2;
Perap kesemua bhn2 di atas dgn daging selama 4 jam...
(lg lama lg bagus..aku perap semalaman)
Bakar kat oven.
(aku masak atas dapur pakai pan je..nak grill, xde grill pan..hu3x)

Gravy
Bhn2;
2 ulas bawang putih cincang halus
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar sos worcestershire/sos lea & perrin
4 sudu besar kicap manis+1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung+sedikit air
1 sudu kecil stok ayam/air rebusan ayam/daging
sedikit minyak untuk menumis

Cara2;
tumiskan bawang putih dan lada hitam hingga naik wangi
masukkan semua bahan kecuali tepung jagung
masak hingga mendidih
sambil kacau, tuang air tepung jagung sedikit demi sedikit smpai gravy tu pekat..

Mashed Potato
Bhn2;
ubi kentang
air(utk rebus ubi kentang+3 ulas bawang putih diketuk)
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonise
1/2 cawan susu segar/fresh cream
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara2;
rebus ubi kentang dgn air dan bawang putih. tabur sedikit garam.
campurkan butter,mayonise, susu segar, dan serbuk lada hitam ke dlm ubi kentang yg telah direbus dan lenyek kan nya...

dan ini lah hasil nya...


mashed potato terlebih cair sikit sbb letak terlebih letak susu...
actually bhn2 tu xde la aku ikut betul2...
aku agak2 la ikut banyak mn kita nak buat kan...
aku kenkdg mcm ni la..
masak x ikut sukatan, main campak2 je...:)
tp ms buat mashed potato tu camna ntah bleh terlebih lak...hu3x..
tp apa2 pun sedap gak...:)
coleslaw tu mmg senang je kan..sapa2 pun reti buat,
so, xyah la letak resepi erk...

Tuesday, March 2, 2010

~cerita ceriti~

agak kemalasan utk update blog..ni la gaya nya bila cite banyak ,tp x di update dgn cepat, maka nya..bila dah lama..sudah bosan la.....

dah abis la public holiday dah xde...kena tunggu bln 5 br ada..
tu pun end of the month..hazab la gitu nya....
skrg ni musim org kawin kan..
erm..cite psl org kawin la hr ni...

ni ms hr ahad br ni...
kwn mr azam kawin kat kundang...taman kundang jaya..
this is 2nd time we went to huda's house..
dulu, ms huda buat open house, kitaorg pergi gak konvoi ramai2...
ms tu mmg xtau jln..main belasah je...
kalau x silap, dkt 3 jam kot br smpai umah huda...
kali ni, just ikut map kat kad kawin, ikut plus highway,
so, senang sikit la...
dlm 1 jam je perjalanan from our house....

awal nya mr azam xnak pegi majlis ni sbb dia kena keje shift kul 2...
tp last minit kwn dia mintak tukar shift, dia masuk mlm...
so, bleh la pegi kan...
panas terik cuaca...
sian aqil..rimas dia...
ajmal lak, dah dpt goodies bag, terus ajak balik...hu3x...
tp best la..makanan sedap, siap ada sate lg....
pengantin pun cantik...

lawak betul ajmal...
bila org kompang tu lalu sebelah meja kitaorg, mata dia kelip2...
sbb bunyi kompang tu kuat sgt..hu3x..
dia ni kalau dgr bunyi kuat2 sokmo gitu...
hah hah hah..gelak besar aku dgn mr azam tgk..

budak2 kompang...




pengantin...


meja pengantin...









korg perasan x, kerusi meja mkn pengantin tu still berbalut lg...
ms ambik gmbr, mr azam terdgr, photographer tanya pengapit,
kenapa x bukak plastik tu...sbb nmpak x cantik la gmbr kan...
tp pengapit pun xleh buat apa2 sbb tu kan kerusi butik pengantin yg diaorg ambik...
what ever la kan...

anyway; selamat pengantin br to huda n husband...
semoga berkekalan hingga ke anak cucu..