Monday, May 31, 2010

~yong tau foo kg pandan~

cerita lunch minggu lepas....
hr apa ntah...
alkisah nya, one of my friends ni mengidam...
nak mkn yong tau foo kg panda...sblm ni dia dah mkn kat tmpt lain..
tp x jln gak..tekak dia nak gak yong tau foo kg pandann..
dan malang nya dah 2x pegi, asyik tutup je...

aku plak, sblm ni x pernah mkn yong tau fu sini...
diaorg pernah la...
diaorg kata sedap....
maka nya hr tu..berduyun2 la kami ke kedai yong tau fu nih....

owh...bila dah mkn...
aku rs sgt sedap ok...sedap gilos...
aku rs ni antara yg tersedap yg aku pernah mkn
ala...lgpun br brp kali aku mkn yong tau fu nih....
aku bkn nya penggemar gila2 yong tau foo ni..

kalau nak g sana,
dr arah bulatan kg pandan, korang terus je..pastu ke kiri la kan utk ke kg pandan..
traffic light yg ke dua, korang ambik kiri...kalau terus tu ke desa pandan...

meh aku cite detail lg....
ni x ambik kira traffic light pejalan kaki tu tau...
sbb masuk2 je kwsn kg pandan tu...sebelah kanan tu ada sekolah,
pastu ada satu traffic light pejalan kaki...
past kan ada traffic light pertama, terus lg..then traffic light ke dua tu, ambik kiri..
dia xde la betul2 kiri tp mcm ke arah kiri la....

korang faham ke x?
kalau x faham, sblm pegi, tanya aku dulu ok....:)



tgk la kedia dia..'cokia' je kan....


suasana dlm kedai....
siap bgtau awal2 hr jumaat tutup..


beratur dulu....








di ulang lg sekali..jumaat tutup...




mine...tgh pk, nak tambah apa lg...time nih kangkung dah habis...hu3x...






mine..ambik dgn kuah sup..total rm6.


ni one of my friend punya..dia x ambik sup...


siap ada business kad tuh...

diaorg ni kenkdg tutup gak kalau ada hal,
so, better call dulu kalau nak pegi...

kitaorg pergi ramai gak hr tu..
lebih kurang 13 org kalau x silap...
tp mmg puas hati la...kenyang sampai ke mlm....

Wednesday, May 26, 2010

~resepi~

as a promise...
aku letak resepi muffin coklat pisang tuh....
dia ni nmpak mcm apam pun ada tau...tekstur dia lembut sungguh....

erm..malas nak taip pnjg2...x larat la..
hr ni penat sikit....
ok..ni bhn2 dia:-

bha A (ayak)
2 cwn tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

bhn B
1 cwn pisang (di lenyek kan)
1 cwn minyak
1 1/2 cwn gula perang
2 biji telur (pukul sedikit dgn garfu)

pisang tu kan..aku letak lebih..bg rs pisang sikit...
pastu kan, aku x lenyek..
tp aku potong mcm potong dadu gitu...
so, nnti bila mkn rs la jugak kunyah pisang tu kan...

eh..cara2 buat la plak kan...
ayak bhn A pastu masuk kan bhn B...
kacau hingga sebati, pastu kukus la....
dah..siap....

eh..ok lah weh..x larat dah ni...
kalau x faham, tanya je la aku...
insyaallah kalau aku blhe jwb, aku jwb kan....

bye...

~muffin coklat pisang~





2 hr lepas aku g giant kat umah tu...
pastu nmpak la pisang montel yg dia label "reduced to clear"
aku kan..kalau g giant ka, tesco ka, care4 ka, jusco ka..
sokmo cr pisang kat section reduced to clear nih...
sbb nya kan..pisang dia mesti pisang yg dah lembik2 tu...
yakni kalau nak buat cekodok ka, dan apa2 je la yg berkaitan dgn pisang ni sesuai la sgt...

aku pun bila tgk pisang tu cergas la ambik..
harga asal rm2.51 pastu reduced jd rm0.67....
erm..lupa plak ambik gmbr pisang tuh....

so, mlm td, aku pun buat la muffin coklat pisang...
kalau aku buat muffin pisang or kek pisang,
sambutan kurang sikit sbb umat kat rumah tu kalau apa2 berasaskan coklat, cepat je habis....
bhn2 semua ada..kul 1030 mlm br start buat....
ye la..kena la tunggu anak2 tdo dulu kan...
kang nnti muffin ke mana anak ke mana......

eh...panjang plak cite aku ni...
jom la layan gmbr...
gmbr kurang memuaskan la...

biasa la..dah la muffin tu color coklat kehitaman...
pastu kamera plak ala2 hidup segan mati xmau....
mmg out la gmbr nya...tp........
gmbr x penting...yg penting rasa nya...
sedap tau....
kawan2 bleh la cuba jugak...senang je....

kebetulan hr ni mr azam balik umah MIL,
so bg la kat diaorg sikit..
bw ofis sikit, bg kat umah bbsitter sikit, makan kat umah sikit...
dah..selamat...habis...

ada sikit lg pisang tu..ingat nak buat lg la...senang je kan....kejap je dah siap...
tgk..hitam...
nak kukus....
dah siap...dlm tupperware tu, nak bg MIL...
aku pelbagai kan jugak, letak dlm cup kertas tuh....
cpt sikit proses mengukus habis..heh heh heh...
eh..resepi dia aku tertinggal la...mlm ni kalau sempat, aku update balik,
aku letak resepi ye...
rs mcm dah letak dlm hbag td....
hu3x....

Tuesday, May 25, 2010

~kawan2 dan facebook..~

aku kan...
xtau la kenapa...tgk fb aku skrg ni tuh...
tiap2 hr ada je org add aku....
bukan la ayat riak or nak berbangga nih...
tp tu la..
mmg la yg add aku tu aku kenal...
but sometimes aku tgk kan...
yg add aku ni...
dulu ms zmn2 study kan..
ada yg x pernah tegur pun aku...kenal pun sbb satu batch je....
tup2 tgk dia add kita....

aku plak sengal g confirm kan....
aku bkn apa...aku rs fb ni mcm tmpt privacy sikit la bg aku
apa yg privacy pun aku xtau la...sengal kan
ye la..kenkdg aku pelik..kenapa dulu xde pun tegur2 kita
tup2 bila dah ada facebook ni, tanpa segan silu add kita...

adakah add semata2 nak tunjuk korang ramai kawan?
adakah add sebab tgk kawan2 lain add?

dlm list kat fb tu ada la kat 30 org kot yg tgh waiting utk aku confirm kan...
kenkdg kalu aku rajin, aku add je la...
kenkdg malas...biar je la org menunggu...
lg aku x suka bila org guna nama2 yg pelik bkn nama sebenar or nama yg dekat2 dgn nama sebenar letak kat profile...pastu add aku...pastu xde gmbr or gmbr anak la..wife la...husband la..anak kucing la....
owh..mintak maaf la...aku kalau aku x nmpak muka, guna plak nama samaran..
mmg aku x kan add....
bkn nak kata aku sombong...
tp kita xtau sapa2 yg kita add tuh nnti wat onar plak..lagi haru...

pastu penggunaan nama kat fb tuh...
kenkdg yg dlm friend list aku tu, ms add elok je guna nama sebenar..
tup2 nama tukar2 jd yg sedap sikit la...
kenkdg aku duk klik la balik hamba allah tu..nak tgk sapa empunya...
adoi la..pls la....

erk..tetiba entry ptg ni jd entry luahan perasaan plak kan...
maaf la kalau ada kawan2 teerasa..
saya x salah kan or tuju kan pada sapa2 pun...
masing2 ada pendirian masing kan...
just my two cents..:)

Monday, May 24, 2010

~mood sedih~

mood; sedih
sebab; 23oz susu rosak

alkisah nya, susu aku simpan kat 3 freezer di ofis...
satu kat dept aku, satu kat procurement dept. satu lg kat support service...
ms 1st nak letak kat support service hr tu mcm dah rs x sedap hati sbb peti ais dia old skool sikit...
tp pujuk hati gak..pk +ve..lgpun ms tu peti ais kat umah dah penuh sgt dah....

hr ni terdetik di hati nak check stok kat support service tu...
tgk2.....


adoi la..dah rosak la stok susu ni...
sedih sgt ok...
rs x sanggup nak tgk susu tuh...
nak buang apatah lg kan....seb baik la 4 bungkus=23oz je...
kalau semua..x ke haru?

solution nya, pergi tebal muka kat dept lain, bgtau nak tumpang freezer diaorg....
seb baik kakak tu ok.....
lgpun kakak kat support service tu kata, dia nak defroze
tp td tebal muka gak g farmasi mintak kotak putih ni...
staff tu siap bg dgn icepack lg 4 ketul....
mmg rezeki, ada ubat br smpai, diaorg nak repackaging ubat tu...
then nak buang kotak n ice pack tu...hu3x..rezeki..rezeki...
ofismate saya menasihat kan saya suruh bersabar...
diaorg siap pujuk pastu kata..'ala xpe..susu ko banyak lg..'
ye la..mmg la banyak...tp kita ni punya la pump 2-3x sehari....
penat lelah kita tu kenkdg org x nmpak kan...
hu3x..sedih2x...

~kisah semalam....~

ptg semalam ingat nak keluar lagi..
nak g umah MIL la kan...
dah kata menantu hantu, mithali....
MIL sakit, harus la pegi melawat sekerap yg bleh kan....
tp ptg semlm ajmal tdo smpai kul 430,
erm..dah lewat la plak..kang nnti xkan mlm2 plak nak balik
bahaya tu bw kereta mlm2 dgn anak2 kan...

so, duk je la umah...
pas semayang asar, tanya ajmal, nak g playground x...
dia cakap nak...
lepas dia dan aqil menyepahkan umah,
bw la plak dia g main kat playground kat bawah....


hi...nama saya ajmal irfan..:)


asyik la turun naik jongkang jongkit ni....




ni xtau dia intai apa..semua jongkang jongkit tuh, dia tgk kat bwh tu...


nak naik buai la plak...












mok chiq, peace..:)



ni dah penat main, g duduk2 jap...pastu dgr dia panggil..
"mama, mr la duduk sini"...sweet je dgr dia panggil tuh..
mal, mama love u..:)

ajmal kan..dia main buai ke..jongkang jongkit ke...
dia akan nyanyi...
"buaai laju2...smpai puncak atap..."
pastu apa ntah lg dia cakap..x clear la...
tp owh...sweet sgt dgr dia nyanyi....


eh..gmbr tuan empunya blog harus ada...
tuan empunya blog biasa la...
selekeh je 24/7......erm..dah gemuk ar sikit skrg ni..
berat pun dah naik 1kg nih....
aqil nak tdo tu....dia duk tahan mata dia..xmo tdo dr kul 3ptg...

Sunday, May 23, 2010

~semalam..~

semalam buat pertama kali nya.....
saya bw ajmal dan aqil keluar tanpa mr azam @ sesiapa pun...
cuak gak sbnar nya takut diaorg buat perangai dlm kereta terutama nya aqil la kan...
tp sapa sangka, aqil dah nak smpai tmpt di tuju br buat perangai..
ok la kan....
kalau x, naik je kereta, letak kat care seat dia, mesti dia nangis....
dia xmo duk kat car seat dia tu....
alhamdulillah ms balik pun sama...
syukur tuhan permudah kan urusan saya semalam....

eh..lupa plak bgtau..semlm saya ke rumah PIL saya kat cheras...
MIL saya kurang sihat..
maka saya ni sebagai menantu hantumithali, pegi la melawat dia kan..
ambik ms setgh jam jugak...
good anak2 mama....

pesanan buat mr azam;
pas ni bleh la i panjang2 kan lg langkah i bw anak2 kuar ye..:)

Saturday, May 22, 2010

~hujung minggu~

hr ni xtau buat apa...ada majlis kawin kat wisma sejarah..
tp xtau nak g ke x..ingat kan td nak kuar kul 1..tup2x..hero2 ni tdo plak...
mr azam keje...dia ajak g kul 3 ptg..nnti kul 3 tu bleh la dia rehat...

erm..xtau la camna...
tgk la keadaan hero2 dulu...
kalau diaorg bgn cepat, bleh la pegi...
kalu x, duk umah je la....
nak buat apa ye.....
tp kan..bila dah ngadap laptop ni,
xde makna nya aku nak buat keje umah..
seb baik separuh keje umah aku dah buat td...

sian lak tgk ajmal n aqil...
dia selsema..jangkit aku la tuh...
tgk diaorg tdo pun susah je nak bernafas....
pastu letak kunyit dgn kapur kat hidung tu, br la ok sikit...
kalau x, kejap2 asyik terjg sbb xleh nak bernafas....

korang g mn hujung minggu ni....

erm..apa yg aku ngarutkan ni erk.......

Thursday, May 20, 2010

~aku terkurung di rumah sendiri~

tempat; rumah kami
waktu; 750mlm kelmarin...
mangsa; aku

time ni, mr azam balik kul 8..biasa dlm 810, aku g ambik dia..
pas semayang maghrib aku pegi la kat yard blkg..
nak ambik brg kat peti ais...
yard blkg tu kami letak peti ais dan washing machine....
oklah...nak memudahkan korang imagine,
aku papar kan gmbr ni....




ms kejadian, aku di belakang pintu tuh....

tombol tu kitaorg mmg lock..bleh plak aku terlupa...
aku tolak pintu tu....
sengal sgt ok...
tingkap sebelah kanan mmg aku bukak...
tingkap sebelah kiri, aku tutup dan lock....
cuak gile dah aku rs time ni...
yard blkg tu kitaorg guna mangga,,,
kira nya aku mmg betul2 tersepit la...
lg aku cuak anak2 aku dlm umah...

aku panggil ajmal suruh bukak..
tp dia kata xleh...mmg susah pun nak bukak pintu tuh....
dia jd cam kemas sikit....
aku suruh dia ambik fon tp bleh plak dia kata xde..
padahal tepon tu mmg ada kat hall tu....
sebelum ni kalu aku suruh ambik fon, cepat je g ambik nya...
time emy. gini, bleh plak dia purak2...
dia siap joget2 dgn aku....gelak2...
pastu aku bgtau la aku terkunci, pintu xbleh bukak lg dia gelak2...
tension nya aku..
aku xtau la dia faham ke x maksud terkunci tu kan...
tp tu la...dia gelak2...main cak2 dgn aku....

lagi haru bila aku tgk aqil dah menyusur ke tong sampah kat dapur....
aku suruh ajmal alihkan tong sampah tu dia bleh kata x payah....
adoi..kalau korang geram x.....

last2 aku x kira la...
mr azam nak marah pun marah la...
aku nekad nak pecah kan cermin tingkap belah kiri tu....
aku buka slow2 alhamdulillah berjaya....
pastu dah dpt bukak pintu bleh ajmal siap tepuk tangan cakap yea mama...
kalau korang..apa perasaan korang..
aku gerammmm gile dgn dia.....
eeeeeeeeeeeeee.....seb baik la ko comel ajmal..sila muntah
kalu x......

fuh..tp tu la..aku mmg cuak sungguh la....
takut pun ada...
bila aku cite kat mr azam, seb baik dia x marah..
cuma suruh aku hati2 la pas ni....
pengajaran la utk aku agar terus berhati2....
hu3x....

~kisah nya...~

rentetan dr entry semlm...
mlm td, saya jenguk balik blog 'tu'
dah empunya blog dah bg permission utk saya letak link dia...

ni la link dia....
sedih sgt bc kisah dia...tetiba je anak dia meninggal...
x dpt bayang kan camna kalau ianya terjd pd saya....
sedih tau....
smpai menitik gak la air mata nih bc cite dia....
harap kakak tu terus tabah dan kuat...

dan ia nya bg pengajaran gak kat saya...
kalau anak sakit, jgn ambik mudah...
kadang2 kita x merasa penderitaan dia...
alhamdulillah, balik ptg semlm, tgk batuk ajmal dan aqil dah ok dah....
cuma sikit2 je la...but diaorg still continue dgn ubat tu....

al fatihah utk arwah dzafri hisyam...
moga dia tenang di sana.....

Wednesday, May 19, 2010

~blog walking~

tgh ber blog walking...
jumpa satu blog ni....
sedih sgt ok...
menitis gak la air mata aku bc...hu3x....
erk..x berani lak nak letak link blog tu kat sini..
ye la..even dia open blog dia tp kita kena gak mintak permission org dulu kan...
ni tgh tunggu permission owner blog utk letak link blog dia kat sini...

ish...
terus teringat kat little hero dua org tu....

dua2 tgh batuk x hilang2 lg...
dah 4 hari dah...
ajmal nmpak ok dah sikit..
aqil nmpak cam xde perubahan pun...
erm........sedih...
x sabar nak balik nak peluk cium diaorg....

~papa john's pizza~

hari ahad tu berjalan2 lg..
tp ms ni demam dah dtg balik..
xde la teruk sgt...tp aku gagah kan diri gak ajak mr azam g jalan2..
bkn senang dia nak dpt off day sabtu ahad ni kan..
so, bila dah ada peluang ni..guna kan la sebaik nya...

so, ahad tu dlm kul 3 ptg br keluar...
lmbt sikit kuar sbb ajmal tdo..
dah siap kan dia...tup tup ms kitaorg tgh siap2,
dia tdo plak..so, tunggu je la dia bangun....

br bgn tdo...


tp x g mana pun...
balik umah cheras jap hntr kereta papa..
pastu terus buat lwtn ke jusco bandar mahkota cheras yg br bukak tu....
uih...kecik je jusco tu..
jauh lg besar jusco cheras selatan..
tp ok la kan...dah makin membangun kawasan bandar mahkota cheras ni....

jalan2..pastu mr azam nmpak la pizza papa johns ni...
dia ajak la try...hu3x...
mr azam..mr azam...camna la u nak kurus...mkn pizza, cheese,
kalu gini gaya xde nya nak kurus....

gmbr ni aku cilok dr website diaorg..aku x sempat nak snap gmbr depan...




ni aku ambik sendiri..gmbr dlm rest. tu..


ni sos yg diaorg bg...yg tgh tu mcm cili jeruk..sebelah kiri tuh mcm garlic butter rs nya..
yg sebelah kanan tu, rs mcm tomato sauce tp lg sedap dr tomato sauce...


tgh tunggu pizza sambil layan anak2...


tgh mkn pop corn free org jusco bg....




ni pizza cheese stick kalau x silap aku...rm6.90


ni super papa's rm11.90


gmbr nasi tu aku x ambik sbb dah x larat...
lgpun menu tu smpai lambat....

ms nak mkn ni aku dah x larat gile dah..
demam makin teruk..
mr azam je order semua...
x ambik set pun...
ambik 2 pizza yg kecik tu pastu nasi apa ntah lg satu tu...
aku dah mmg x larat gile dah ms ni...gmbr2 ni pun merapu2 je ambik...
mkn pun sikit je...
nasi tu aku suruh mr azam tapau je...
sbb aku dah x larat nak duk lama2 situ...

tp kan..nak cite psl service dia...
service agak lembap...
tp aku faham la..sbb diaorg kan br beroperasi...
so, mmg bleh diterima la...

balik tu mmg aku dah x larat gile...
mr azam urus kan anak2 semua..
demam aku dah makin teruk...
aku berkurung dlm bilik berselimut tebal bagai...
bagi keluar peluh semua..tp x jalan gak...

peluh keluar sikit je...
last2 aku mandi..sejuk gile..
menggelupur aku dlm bilik air...
pas mandi ok sikit demam...
tp tu la...bgn pg isnin tu muka bengkak..
hu3x.....

Monday, May 17, 2010

~xtvt hari sabtu~

hr sabtu tu dah sihat sikit...pg tu bekpes aku buat pancake jee.....
pastu mr azam ajak potong rambut aqil....


ms ni ok lg sbb dia ingat mama dia nak mandi kan dia...


pastu dah start menangis..


bila mama pegang ok sikit...tgk la yg berseluar kuning kat blkg tuh...
org sibuk potong rambut adik dia, dia sibuk suruh potong rambut dia jugak...
asyik duk tunjuk rambut depan dia yg dah panjang..


hasil nya..nmpak pendek sikit...aqil ni rambut dia berketak2..
tebal lak tu..ni sejak dia lahir, dah 4 kali potong rambut...
eh..abai kan permandangan kat blkg tu ye...


yg ni plak jenis rambut lurus...senang sikit nak manage...tp lately duk complain, rambut depan dia dah panjang..ye la...mama x kasi potong depan..tgk, bila papa dia potong depan tu..dah jd abu bakar elah plak aku tgk...

ptg tuh, mr azam ajak g jusco maluri..cr selipar utk ajmal dan mainan utk diaorg jugak...


ada selipar pooh..rm15.90 saje......


ada ke dia nak color pink tuh...pastu papa dia gigih suruh try gak color biru nih....


ms ni ok lg..pas bayar..xmo pakai plak...adoi la...


pastu ajmal tgk bag ni...


dia kata..'mama, papa, iron man...' sambil buat gaya kat atas ni..
sorry la..gmbr gegar sikit....tgn tuh tgh bergerak tunjuk kat mama dan papa dia...
tergelak kami..xtau la mn dia tgk smpai dia pandai sebut..dah la clear plak tu sebutan iron man dia...
gmbr mainan x ambik plak...ala..beli mainan murahan je...
mr azam tgh dtg angin nak beli kan mainan kan..layan je la...
pastu, mr azam ajak mkn kfc sambil guna kupon chicky meal club tu...
bkn main lg happy ajmal..hu3x...kena kurang kan la pas ni mkn fast food ni...
bln ni dah 3 kali rs nya mkn fast food ni...hu3x...


lepas mkn kfc, paksa dia pakai selipar tu..br la dia nak....
agaknya dia x biasa kot selipar tu...
mr azam ajak g downtown cheras mlm tu nak cr mcm selipar lama dia tu..
tp on the way balik dr jusco tuh, tgk org x bukak pun lg gerai...
so, balik je la terus....
gmb ni aku rs sebiji anak abu bakar elah kan...hah3x....

owh..lupa plak nak cite...
skrg ni jusco kalau hr sabtu, hari tanpa beg plastik eh...
ya allah..aku mn la tahu...mmg dah lama gile x kuar ke jusco pd hari sabtu rs nya...
ye la mr azam kan keje shift, so susah la nak kuar kalau dia keje on weekend kan...
gigih la duk pegang je brg tu...hu3x...