Wednesday, June 30, 2010

~aqil la plak~

kali ni aqil la plak nak enterprem kat blog mama...
asyik gmbr ajmal je keluar...



hi tok ki, tok ma, mok cik....:)

aqil dah bleh berdiri skrg ni tau..
tp kena berpegang la...
port kegemaran aqil kat laptop mama papa tuh...
aqil paling suka main2 kat laptop tu, ambik mouse tu...
mama selalu x bg aqil main kat situ...





aqil pun suka pergi kat tong sampah kat dapur..
kat tong sampah tu aqil bleh berdiri..
aqil nak sgt bukak tong sampah tu...tp xpernah dpt..
tiap kali aqil merangkak pegi sana, mesti ajmal dengki..
dia panggil mama or papa suruh ambik aqil....
skrg ni aqil dah pandai bye bye kat mama time mama hntr aqil kat umah mak...
aqil pun dah pandai sebut mama bila aqil nangis...
bila aqil x nangis, aqil x pandai sebut apa2 pun...:)




oklah ki, tok ma, mok cik,
aqil nak tdo nih...
nnti aqil suruh mama letak banyak2 lg gmb aqil kat sini ye..
mok cik jgn lupa tunjuk kat tok ki dan tok ma tau...
bye bye mok cik...:)

Tuesday, June 29, 2010

~lagenda budak setan~

erm..aku ketinggalan sikit la dr org lain....
org dah repeat 4-5 kali g tgk cite ni kat pawagam..
tp aku sekali pun x pernah...
sbb aku tunggu dvd cetak rompak keluar...
hah3x...

aku sbnar nya xde la tergila2 nak tgk citer nih...
sbb cite melayu kan..
eh eh..bonnnnnnnggkak nya ko ni ana...
xde la, sbb skrg ni dgn berkeadaan anak 2 yg masih kecil,
amat la susah rs nya nak bw g tgk wayang...
ajmal mmg penakut masuk panggung wayang ok...mr azam dah test dah tp x menjd...

eh eh..balik ke panngkal cerita...
actually, 2-3 hr lepas ms blog walking, ada jumpa satu blog yg perdengarkan
OST lagenda budak setan ni...
huh3x...jd gile jap aku....
dan dan tu rs nak g tgk wayang...
tp rs utk cr novel tu pun ada gak...

aku rs aku nak cr novel tu la..
aku rs dulu zmn2 muda belia bergetah , dah bc buku tuh...
tp standard ar..aku ni kan kaki pinjam buku cerita org....
so, x ingat dah la jln cite dia....
hr ni aku mula kan pencarian novel nih...

mn erk nak cr...
ada sapa2 nak jual kat aku x?
x pun bg pinjam kejap, aku nak bc..
pastu br la aku nak layan dvd dia....
tulung erk kawan2...
eh eh gmbr ni aku guna cik google je..
dah habis besar aku buat..cenonet je keluar...hampes...

~selipar ben 10 ajmal~

entry khas utk tok ki, tok ma dan mokcik....

ki,
hari sabtu br ni kan, mama dgn papa bw mal dgn aqil g care4...
pastu mal ada nmpak selipar ben10 yg mcm ki beli tuh...
hr tu papa dah cr kat giant, tp xde...
br ni ada la plak kat care4 ..mama dgn papa duk cr saiz mal..
tp xde pun saiz mal...
tp mal nak jugak...mal nangis2 pegang selipar tuh...
last2 papa beli...
papa kata, xpe la..papa lg suka tgk mal pakai selipar gitu...
papa kata, ki ni pandai la beli selipar utk mal....
selipar ben 10 ki beli tu, tali dia putus..
tp bleh je pakai lg..
tp mama kata dah xleh pakai...
sbb tapak dia dah haus..
mama takut nnti kalau terpijak air, nnti x pasal2 tergelincir...
erm..pasnih mal nak suruh ki beli lg la..
bleh dok ki?







Monday, June 28, 2010

~ajmal dan aqil naik lrt & monorail~

semalam catat sejarah...
saya bw anak2 saya tanpa mr azam, bw mereka naik lrt dan monorail

kebetulan ada bowling tournament kat Berjaya Times Square,so, bw budak2 2 org tu naik lrt dan monorail
malas nak drive sbb semlm kan banyak jalan tutup....
mr azam plak x ikut sbb dia keje...
aku tersilap plak tgk schedule keje dia..
ingat dia keje mlm..rupa2 nya keje pg..
hu3x..dah la last minit dpt tahu..nak cr org ganti pun susah..
bbsitter diaorg lak ada hal..
last..angkut je diaorg berdua...

ajmal sgt excited ok..
smpai xmo turun...terpaksa tarik tgn dia..
hu3x....
dah la aku angkut gak stroller jugak...
susah gile nak bw..
tb baik la ada insan yg baik hati duk tlg kitaorg...


tgh tunggu lrt..


aqil yg cool...


org bg seat, xmo duduk pun...nak pegang tiang tuh..


dlm monorail...





ni ms on d way balik...




saya yg kepenatan....:)

aqil nak duk kat stroller sekejap je...
pastu xde nya...
nasib baik bw sling, so, pakai sling, letak bag kat dlm stroller tu...
ajmal mmg xde nya nak duk dlm tuh....
tp xpe la..x rugi gak bw stroller tuh sbb ms aku tgh main bowling,
aqil tdo..so, letak dia dlm stroller la...
rs mcm kekok bw stroller sbb dah lama sungguh x bw stroller...

tp apa2 pun, happy sgt...
apa2pun...pengalaman la..
handle hero2 2 org tu...
ajmal nampak happy sungguh...
aqil, even dia x faham lg tp nmpak muka dia mcm pelik bila naik lrt dan monorail...:)

Friday, June 25, 2010

~selamat hari jadi.....~

hari ni bday bos saya..hu3x..
bday bos saya yg ke 47...
bos saya tuh single lg tau....:)

harap2 pas nih bertemu jodoh la..
dah makin tua, makin banyak membebel
kot2 nya pas kawin, makin kurang membebel sapa tau kan..:)

erm...hr ni bos saya belanja mkn subway..
pastu ms g beli tuh, saya beli jugak kek SR satu slice...:)

pas lunch, dia bw masuk lg 4 slice kek choc from san fransisco...
heaven...
mkn kek je hr nih...

mls nak letak gmbr sbb dah nak balik kan....
:)

Thursday, June 24, 2010

~sedikit sibuk~

minggu ni sedikit sibuk..tambah2 hr ni..
so, tidak punya banyak ms utk upload cerita bergmbr....
maka nya, entry kali nih, saya ingin meluah kan sedikit apa yg saya pikirkan dan apa yg kena buat dlm minggu nih..

1. hr ni ada equipment user training. even aku x terlibat 100% tp aku kena jugak g jenguk apa yg berlaku kat atas tuh..pastu x leh nak 'mengular' sgt sbb kena gilir2 jg ofis...

2. kenapa ye ada manusia yg bodoh kenkdg x reti hormat perasaan dan sensitiviti org erk?aku pelik ar kenkdg..tahu la kwn baik tp agak2 la kan....

3. kenapa la ada org yg berpelajaran tinggi, berjawatan tinggi tp otak masih lagi kat kaki....bodoh..cuba la ko pk, betul ke x ko buat tuh...x pasal2 nak serang aku..buduh....

4. eh manusia, ko x reti nak hormat majlis org ke...ko ingat mentang2 ko lawa, pastu ko masuk ke majlis org sesuka hati..siap berlagak lg...x pasal2 bos aku tanya aku, mcm aku x buat keje apa..

5. erm..hari minggu ni...ada event..camna aku nak buat erk....nak tarik diri mmg xleh dah..hu3x..

6. harap2 la "bisnes" aku ni berjalan dgn lancar tanpa ada sebarang masalah..."ya allah, murah kan lah rezeki hamba mu ini".


erk..maaf la banyak sgt perkataan x sesuai aku letak kat atas tuh..tp aku dah x tahan la..nak kena luah kan gak la...hu3x...

Wednesday, June 23, 2010

~D'One Steak, Bandar Baru Bangi~

hari isnin baru ni, konon2 nya la nak belanja mr azam mkn sempena father's day...
xtau nak mkn kat mn, last2 aku ajak g mkn kat D'One Steak kat Bangi
punya la jauh nak mkn steak smpai g bangi...
tp sbb nak try kan....
gigih mencr, pakai encik google la, gps la..seb baik smpai gak akhir nya...











mango juice utk mr azam-rm3
horlicks panas utk me-rm2
review; mr azam kata, lebih kurang rs mcm chop n steak
horlicks aku, biasa2 aja...


sizzling steak-rm13.80
rs lebih kurang dgn chop n steak


chicken chop-rm8.90
rs pun lebih kurang chop n steak..

pendek kata apa yg kitaorg mkn tu, lebih kurang dgn taste kat chop n steak..

malas nak menulis hr ni...
mood dah ok...(semalam dgn kelmarin dulu, mood aku kureng)
tp sbb sedikit sibuk nih, tu yg jd malas nak menulis...

Tuesday, June 22, 2010

~keadilan kepada anak2~

aku rs ni 1st time kat blog aku post entry yg berunsurkan bimbingan...
xde la..semlm terbc soal jawab kat dlm mag. pa & ma edisi jun,
pastu bc la soalan ni...
sj je la bg peringatan untuk diri sendiri....

soalan x payah la aku taip kan..aku just buat rumusan je....
org tu tanya, apa hukum dlm islam kalau kita x adil kat anak2..
x kira la anak2 tu sama jantina or lain2 jantina.

jawapan dia aku taip dr a-z ye...

ibu bapa hendak lah bersikap adil kepada anak2 semampu yg boleh,
baik dlm urusan kasih sayang, perhatian, pendidikan,
pembelian brg dan pemberian hadiah.
jika ibu bapa menjauhi sikap adil kepada anak2,
dikhuatiri ia akan menimbulkan perasaan cemburu,
dengki dan persaingan tidak sihat di antara anak2.
bah kan kesan nya juga mungkin dirasai oleh ibu bapa satu ms kelak
di mana anak2 pula yg akan tidak bersikap adil dalam berbakti kepada mereka.

khusus berkenaan pemberian hadiah,
Nu'man bin Basyir menerangkan bhw ayah nya pernah memberi nya sebuah hadiah,
namun ia di bantah oleh ibu nya, Umran binti Rawahah.ibu nya berkata, dia tidak redha akan pemberian itu sehinggalah di persaksikan oleh Rasulullah SAW. lalu ayah Nu'man pergi berjumpa Rasulullah utk meminta baginda mempersaksikan pemberian nya itu.

namun Rasulullah bertanya; "apakah kamu melakukan hal yg sama kepada semua anak2 kamu?" ayah Nu'man menjawab, "tidak". maka Rasulullah bersabda, "bertaqwalah kepada Allah dan bersikap adil lah kpd anak2 kamu. "ayahku balik dan mengambil kembali pemberian nya itu (Shahih Muslim, 1623-4)

justeru itu, bersikap adil lah kepada anak2, sama ada dlm persoalan memberi hadiah atau selain nya termasuk ciri ketaqwaan ibu bapa kpd Allah SWT dan dipandang berat oleh Islam.

erk, kalau org lain yg bersikap x adil kat anak2 kita, camna plak erk....

oklah, nak g meeting lak, aku saji kan dgn gmbr 2 org budak masam yg x mandi lg

Monday, June 21, 2010

~eh eh......~

eh eh...
date kawin kitaorg la....hu3x....

Sunday, June 20, 2010

~selamat hari bapa/ayah/papa/daddy~

selamat hari bapa ditujukan khas untuk mr azam..
we love u so much....

untuk ayah, selamat hari bapa, ayah..
terima kasih di atas segala didikan, ajaran, nasihat dan segala2 nya....
na sayang ayah.....

x lupa utk fil gak..selamat hari bapa ye papa...

nak upload gmbr tp internet lembap giler...ish...
xpe la..publish dulu, kalau rajin mlm ni letak gmbr plak...

:)..

Friday, June 18, 2010

~demam bola~

skrg ni ramai org tgh demam bola kan...
sana sini org bercakap pasal bola...

aku xde la minat sgt bola ni..
sikit2 ada la...boleh la layan..

erk..skrg ni secret recipe tgh buat promotion sempena world cup ni..
so, apa lagi..jom serbu SR nih...
hr tuh ada org belanja aku..aku mkn spaghetti meatballs...pergh..meatball dia...
melekat kat tekak....sedap siut.....



eh..cakap pasal bola ni kan...
aku nak cite la satu cite nih....
ms world cup 4 thn lepas..
sorg kawan mr azam, sanggup berenti keje semata2 nak layan world cup...
habis world cup, dia br la cr keje balik.
and mmg luck dia la dia dpt offer yg berganda lg better dr company mr azam tuh....

erk..kalau korg, sanggup x?

ada budak2 kat ofis aku ni lak..lelaki la...
bertaruh utk world cup nih...
ish..mcm2 kan....

Thursday, June 17, 2010

~campur aduk~

1. pg td aku g bekpes kat satu restoran ni kat glenmarie...

sedap gile nasi dagang dia...terbaeeeekkkkkkk dr ladang...
"abg, abg kena g try la nasi dagang sini, sedap gile..nama restoran tu RESTORAN MANISA."
skrg ni ada gps la..google map la...cr la sendiri kat mn erk....

eh jauh bebenor aku g glenmarie pagi2 buta kan...ada hal sikit kekdah nya....
last week pun ada g sana gak, terjumpa van jual cendol, rojak & laksa tepi jalan..terbaeeekkkk jugak....

2. eh..camna spain bleh kalah malam td...ish....ish...ish...
tp xpe..br 1st game kan....
aku xde la gile sgt world cup ni..sikit2 layan la....

3. aqil raziq-riso aku kat anak bujang sorg nih...bila bernafas, bunyi cam ada kahak yang banyak...hr tuh doc dah check, paru2 dia ok je..xde apa2..nmpak nya ptg ni kena bw g jumpa doctor la...mintak2 la xde apa2...

Tuesday, June 15, 2010

~sekinchan ikan bakar~

ni lunch 2 minggu lepas rs nya...mmg dah xtau nak mkn mn...
asal tiba waktu lunch, geng2 lunch ni dah kedaung, xtau nak mkn kat mn...
pastu 1 of us suggest mkn kat sekinchan ikan bakar...
tp tempat nya xde la smpai kat sekinchan sana..
tempat nya kat centrum setiawangsa je....

ok, food review
seafood; ok la..nak kata betul2 fresh xde la sgt...tp sambal ikan bakar tu sedap..
harga; kitaorg mkn 5 org, ambik kerang, pari, sotong 2 ekor+nasi+air=rm90++
(aku rs mcm mahal sikit la..sbb kat blkg istana negara bg aku lg sedap)
mungkin ni sbb sewa tmpt nya yg jd mahal kot....

servis nya hampes...
kebetulan la plak, kitaorg di layan oleh seorg waiter yg betul2 rude...
siap keluarkan perkataan yg x elok, kutuk2 pasal rest tuh depan kitaorg...
kitaorg mintak nasi tambah, x smpai2 nasi tuh..last2 kwn aku g mintak sendiri nasi tuh...
erm...utk pengetahuan korg, kat sini xde lauk lain kecuali seafood bakar...
so, mmg xde nya makanan goreng2 ke, lauk pauk ke....
even sup pun xde tau...

kat rest ni ada open area dan air cond area...
tp xtau la dia caj ke x kat air cond area...
hr tuh kami duduk kat air cond area....

so, skrg layan gmbr....


ni la rest. tuh...


ni tmpt msk ke air cond area..


menu..





kat tmpt bakar ikan...


ikan dan ketam..


sotong dan udang..


ikan...





air kitaorg...


kerang..


sotong...


ikan pari..


sos pencicah.....


dan licin....

Monday, June 14, 2010

~hari minggu~

eh..kenapa saya sungguh malas nak menulis yea....
padahal ada cerita yg nak di cerita kan...

mungkin kan excited menunggu sesuatu?
heh3x..sabo2x.....

meh la nak tulis cite pendek sikit....
hari sabtu br ni attend bday party tisya...
sis erryn buat kat alamanda putrajaya...
kalau ikut kan alamanda xde la jauh dr rumah tu...
tp oleh kerana ajmal tdo, kena la tunggu dia bgn dulu...
kul 4 br gerak..majlis abis kul 5...
perjalanan dlm 25min je tp nak cr parking lg...cr tmpt tu lg..
kesudah nya 440 br smpai...
seb baik mjlis x abis lg....
mkn2 jap pastu ambik gmbr,
jln2 kat alamanda jap pastu terus balik sbb mr azam keje kul 8mlm...

ajmal kan..xtau la dr pg sabtu tu dia asyk duk nyanyi lg happy birthday...
so. kami promise la kat dia ptg nnti nak bw g bday party...
dah sbb lambat smpai, mmg x nmpak la tisya tiup lilin kan...
balik umah dia tanya, "mama, mn bday to you?"
hu3x..sian lak rsnya....kena beli kek sepotong la utk dia tiup...
erm..tunggu annivessary nnti la beli kek...

hr ahad melepak kat rumah sbb mr azam tired...
sian gak dia skrg ni asyik la keje 12 jam je....
ada wedding kat padang jawa, klang tp mmg x pegi la kan sbb driver penat...

erk..malas nak menulis lg..just saji kan korg dgn sekeping dua gmbr ye..
tp kan..gmbr tuan tanah sungguh la sememeh kan....hu3x...


sungguh la buruk muka aku saat ni...mama tisya gak yg anggun..sian bday girl..moody je sbb nak tdo...


see?mmg sememeh kan?

tu je cite hr minggu aku..hr minggu korang?

Thursday, June 10, 2010

~xde tajuk~

entry xde tajuk sbb nak tulis apa yg terlintas di fikiran dan apa yg terkandung di hati...

  1. teringin nak upload gmbr kat langkawi lg kat blog tp ofis nih internet lembap lak..pastu diaorg dah block mende2 ntah, kenkdg ada gmbr bleh upload, ada gmbr x bleh upload. xpela..nnti aku upload kat fb je la balance2 gmbr tuh..nnti korang muak lak tgk gmbr langkawi aku yg x habis2 tuh...
  2. teringat2 cheese stick yg berharga rm0.99 sen kat jusco td..tinggal 2 ketul, aku nak g ambik tray nak ambik cheese stick tu, pastu tgk2 sorg chinese lady dah rembat abis...adoi..smpai skrg aku duk terbyg cheese stick tuh....
  3. aku ada keje tp kenapa aku malas nak buat keje2 tuh...kat mana menghilang nya kerajinan aku tuh...
  4. kenapa aku rs skrg ni mcm x cukup ms je...cepat sungguh ms berlalu...tp aku rs penyebab utama, aku yg gagal mengurus masa....
  5. aku masih terfikir..kenapa ms kat langkawi hr tu, aku xde mkn banyak, minum air pun kurang, tp breast aku membengkak gile2...aqil minum mcm biasa...seb baik ms tu aku bw pump...kesudah nya aku buang hampir 30oz susu sbb xtau nak buat apa...nak bg ajmal, ajmal sendiri pun kurang menyusu time kat sana sbb asyik duk main je...kenapa ye breast aku membengkak gile2...

dah..tu je yg aku pk setakat ni...ok..babai..aku nak g stepdown ccu jap..melawat sedara aku masuk sini....

Wednesday, June 9, 2010

~Langkawi lagi~

erm..masuk part 2 la plak...aku kalau bleh malas nak buat part2 ni..malas rs nak ulang cerita yg lebih kurang je kan...tp sbb x abis cite lg terpaksa la..korang pun ntah2 bosan kan bc cite sama je..nak buat cite pendek aku rs x bleh la...bkn jenis aku yg suka bercerita pendek..melainkan aku ada hal or aku malas...ni tahap kerajinan aku ada lg, baik aku buat kan....

so, jom kita sambung cerita yea..:)

2nd day
hujan plak pg ni..swimming pool mmg sah sah la x bukak kan..so, pegi bekpes dulu..bekpes kureng ok...x banyak choice..aku rs x smpai 10 jenis pun mknan diaorg hidang kan..eh eh banyak cantik plak muka aku nak complaint2..syukur la tuh kan dpt bekpes...pas bekpes, xtvt melawat tmpt2 menarik...destinasi pertama cable car..tp tutup plak sbb hujan kan, maka nya xtvt melawat kawasan je la sambil menabur 3 4 keping note merah tu kepada peniaga2 kat situ..pastu g Beras Terbakar, Makam Mahsuri...ms kat Makam Mahsuri, mr azam ajak masuk rumah yg ada patung2 mahsuri dan org2 yg berkaitan dgn cite mahsuri ni kan..kena bayor la rm1 kalau x silap..kat dlm tu muka aku cuak gile..dah la xde org ms tu...tmpt tu gelap..pastu dgn patung2 tu sound system lg buat mcm hidup je tmpt tuh..aku bergmbr dgn muka penuh kecuak kan...pastu, g lunch kat Kuah, then g Dataran Helang..dah lama aku teringin nak ambik gmbr kat sini..tercapai gak akhir nya...pas tu back to Haji Ismail Group...kali ni shopping betul2..aku rembat coklat dan kuali leper je..pastu beli jugak set cawan dan gelas luminarc utk MIL..ptg tu balik hotel tp ahli keluarga yg lain sambung lg g The Zon..ayah nak cr wallet dan belt...mr azam mmg x larat sgt dah...dia ajak pegi mlm nnti..so, mlm tu pas isyak kami kuaor ber 4, tgk2 The Zon dah tutup..shopping kompleks sana tutup kul 9 rupa2 nya..hu3x...pastu g dinner kat kedai mkn sebelah hotel tu je...mknan ok la...


me, ayah & cucu2 nya...


me dan aqil yg tgh tdo dlm sling...


4 of us..


burn rice...


me & the other half...


me yg poyos...


3 of us..ajmal tmo bergmbr kat sini...(makam mahsuri)


muka cuak sbb takut...


kami lg...


tmpt idaman utk bergmbr...


semangat panjat batu nih sbb nak ambik gmbr sini...seb baik x jatuh..

3rd day
bgn pagi, aku g kat makcik aku, dia kata.."na, che ngah xleh tdo la..asyik duk teringat kat vision je, ayah lan janji sblm kita g jeti nnti, kita singgah Haji Ismail lagi..."wah wah wah makcik aku nih..bkn main lg yea...pg tu pun hujan, swimming pool bukak lambat, ajmal sempat mandi kejap je..aku mmg x sempat lgsg mandi swimming pool...hu3x...pas bekpes, kami ber 4 g The Zon, ingat kan nak cr handbag utk aku, tgk2 xde choice lgsg, last2 mr azam duk rembat jeans dgn kasut la...ajmal embat sunglasses..amboi ajmal bkn main lg yea..mama pakai sunglasses kamu x bg tp kamu elok je pakai erk..huh3x...so, pas check out, singgah Haji Ismail, aku pun xleh tdo benor nya ingat kat tefal tu..last2 aku pun rembat tefal satu..hah3x....smpai jeti, hntr kereta, naik feri kul 2:30..feri ms balik ni ok la..feri br..selesa sgt...smpai kuala perlis, punggah2 brg masuk kereta, terus gerak balik..berenti kat r n r gurun..pastu berpecah, 2 kereta balik trg, 2 kereta balik kl...alhamdulillah selamat smpai jam 1pagi..penat gile..kat highway banyak kereta..yg trg smpai kul 430pagi...


smpai kat jetty, sewa troli ni-rm20..dia yg akan angkut brg kita smpai ke feri...


feri yg akan bw kami balik...tgk la ma saya tuh..bkn main lg happy dpt hadiah handbag dr sogo..ke hulu hilir dia duk hangkut...


muka2 ceria..


hasil rembatan...sgt syg kuali tefal tuh..rs mcm x nak guna..:)

ada jugak beli coklat2..tp xyah la ambik gmbr kan...:)

begitulah kisah percutian saya bersama2 keluarga kali ni..harap2 lepas ni dpt lg bercuti mcm ni..kepada organizer, terima kasih banyak2 la sbb urus kan pasal percutian ni..terima kasih jugak kpd penyumbang2 besar...lain kali bleh lg yea..:)..erk mn destinasi pas ni yea...