Thursday, September 30, 2010

~garnier product~

br2 ni aku masuk watson,
tgk2 kan brg2 penjagaan diri garnier ni makin banyak kan..
maksud aku, dulu pewarna rambut je..
pastu ada kuar pencuci muka , pastu moisturizer cream,
br2 ni tgk bodak compact pun ada...
pencuci muka utk org laki....

2 bln lepas aku sj gatal try moisturizing cream dgn facial foam dia...
aku rs mcm kulit muka aku cerah sikit...ke aku yg perasan xtau la
bajet nak jd mcm lisa surihani la konon...lg statement x sedar diri
tp aku rs ok gak la product ni....

biasa la...i x mampu nak beli product2 mahalan...
maka product murahan la menjadi pilihan....

tp aku tau secerah mn pun jd kulit aku,
masih x dpt nak hilang kan jeragat2 yg ada di muka..
hu3x...dulu pernah try satu product ni...
product local la....aku rs jeragat hilang..tp kulit muka ketara sgt menipis...
terus aku stop....
kang nnti x pasal2 muka aku jd mcm udang bakar....

eh td ckp psl product garnier kan...


deodorant


mask


bedak compact


facial foam utk lelaki


pewarna rambut


hah..lotion pun ada...


facial foam...yg dlm botol, rm13.90 tu apa ntah..toner kot...


yg ni utk golek bawah mata utk hilang kan lebam...

ok..kalau tgk harga dia, ok la kan..sesuai la utk org bajet murahan mcm saya nih....:)

gile takut ambik gmbr2 ni..takut kena tangkap..hah3x...dah la kat watson klcc...
guard bersepah2 sana sini..
x pasal2 la muka aku masuk berita...:)

_____________________
hr ni saya sibuk sikit...
sbb kena organize majlis sambutan hari raya utk our division....
sorry la x sempat nak buat kunjungan ke blog u all...
nnti mlm insyaallah saya jln2 ke rumah anda yea.
bye..bye...

Wednesday, September 29, 2010

~duit raya~

br2 ni aku dgn mr azam duk gedik kira duit raya anak2..
alhamdulillah rezeki diaorg..
bnyk la jugak dpt nya...

ms duk kira nih..mencabar sungguh rs nya....
aqil x habis2 nak ambik duit, nak gigit...
ajmal duk bising2 nak duit raya..nak duit raya..
ee..geram betul..
mmg pas ni xleh dah kira time diaorg ada..
kena tunggu diaorg tdo...

kalau ikut kan, aku nak tunggu habis syawal, br nak kira..
tp sbb kegedikan yg melampau, nak tau jugak brp rm...
padahal bkn bleh guna pun
elok2 je lepas kira, esok tu ada lg org bg...
erm..rezeki la...alhamdulillah...

alkisah nya hr tu kan...
ms ry, org bg duit raya kat diaorg, aku terus je ambik letak dlm handbag aku...
bercampur aduk la kan....
mr azam tnya, camna aku nak beza2 kan nnti....
so, ms kira tu, aku asing kan..
mn sampul cimb, maybank...asingkan ikut sampul la..
pastu bukak la..pastu asing kan ikut rm...
mmg ok je la kan...ada satu sampul tu..
aku rs org tu tersilap letak kot..
satu sampul rm2, satu sampul rm3...
heh3x..

gini la gaya kan kalau dpt mama yg pemalas mcm aku...
main campak je...heh3x...


sampul...


kepit dgm kepit baju sbb xtau nak kepit dgn apa..:)
tgk la duit tu, konyok2 sbb aqil punya kerja...:)
yg sampul bawah sekali tu x bukak lg sbb 'special' sikit amount dia...
terima kasih pd yg bagi tu yea..:)

tunggu habis syawal, nak g bank in kat tabung haji....

korang dah kira duit raya anak korang?

Tuesday, September 28, 2010

~cerita bf saya~

ops...jgn salah faham ye..
bf tu singkatan utk breastfeeding..bkn utk boyfriend yea...
dah lama x cerita ceriti pasal bf kan....
so, hr ni nak meluah kan isi hati pasal bf ni....

lately xtau la kenapa...
pas raya ni la, makin ketara...
sgt malas nak mengepam...
skrg ni pump 2x je sehari yakni di ofis sahaja...
aduhai..kenapa la saya sebegini malas...
tp saya rs bkn malas sbnar nya...
tp penat..penat sgt2 akhir2 ni..
penat drive hari2 pegi dan balik keje..
(nasib la kan dpt keje kat antara jln yg paling sesak kat kl nih...)
penat uruskan rumah tangga....
penat uruskan anak2...

saya rs faktor2 di atas buat saya penat
dan kenkdg rs malas utk mengepam...
tp saya x boleh kalau x mengepam sbb nnti b****t saya akan bengkak...
lg pun kalau malas tu dtg, cepat2 saya pk,
andai kata saya sakit@ apa2 je la yg terjd pd saya..
yg memungkin kan saya tidak boleh utk menyusu kan anak saya....
kesian nya kat anak saya..
kalau x pun, saya cepat2 bukak blog bf mommies..
yg mn mereka ini memberi kan inspirasi kepada saya utk terus mengepam...

alhamdulillah la..susu masih bnyk...
setakat ini masih tidak lg mengambil sebarang supplement utk menambah kan susu...
saya rs cukup la dgn yg saya dpt kot....
skrg ni 2x pump kat ofis, dapat la dlm 24-26oz sehari...
cukup la tu kan...

stok susu, bnyk dah masuk kat deep freezer...
lega sikit la sbb kat deep feezer, bleh tahan lama sikit kan..

aqil plak...
hish....kalau balik keje..start pukul 8 tu, dia asyik la nak begayut kat b*****t saya ni..
kenkdg rs mcm nak putus n****e tuh...
seb baik jugak gigi dia x keluar lg...
kalau x, agak nya dah putus n***Le tuh...heh3x...
aksi aqil menyusu..haish..mcm2 gaya...
smpai ma sy tgk pun geleng kepala...
biasa nya 5 minit pertama dia ok lg..posisi baring...
lepas tu...hah..dia tolak badan saya....
saya terbaring dia panjat atas saya sambil menyusu....
tu x tgk tangan dia lg...
gentel n****e lg satu la...main pusat saya la...
masuk kan jari dia dlm mulut @ hidung saya la....
haish..mcm2 kan....

lg satu, aqil ni tersgt la manja....
bkn manja camna...
sikit2 nak mama..sikit2 nak mama...
papa adalah pilihan ke-2 bila dia tahu mama nya xde...
even nak g toilet kejap pun dia dah menangis...
paadahal..papa depan mata dia je....
mana ada mama, situ la ada aqil...
mama masak, dia pun masuk dapur gak..main periuk la..tong sampah la..ish...
dulu ajmal pun mcm ni gak...
agak nya anak2 yg bf mmg camni erk...
anak korang yg bf camni x?

erm..br balik dr meeting..terus lupa apa nak taip lg..hu3x..

Monday, September 27, 2010

~restoran tupai-tupai~


ni cerita last week...
alkisah nya adik aku br smpai dr kg..
pastu ma pun dtg sekali...
so, ptg ahad tu, pas g open house kat klang,
terus zoom ke jalan duta..
g rumah abg sbb ma duk sana..

borak2 cite psl raya...
pastu tiba ms utk makan....
adik aku (kak) ajak mkn kat tupai2...
kekenyangan sbnar nya sbb open house kat klang tu mkn bnyk sgt..
tp sbb nak jugak rs kan....
ye la..selama ni duk sebut je tupai2 tp x pernah pun smpai..

maka bergerak la kami ke tupai2 yg terletak di blkg dewan bahasa tu
apa nama jalan erk..lupa la...
1st2 pk la nak ala carte or steamboat...
last2 ambik steamboat..
tp mcm rugi je sbb dia kira per head kan...
ma mkn x bnyk pun...mr azam pun sbb dia kenyang lg.....
aku pun x bnyk jugak...ish..sgt rugi ok..:)


adini dgn ajmal main smpai x ingat dunia..
berlari ke sana ke mari...
berpeluh2....
biasa la dah lama x jumpa kan...seronok la diaorg..


1st round..tp aku rs aku mkn sekor je udang tuh...yg lain aku rs masuk perut mr azam...hah..x mkn bnyk la tuh..:)


ni mmg aku mkn abis.....share dgn ajmal la...:)


tgh masak...


us...


signboard ni merata2 kat rest. ni.
aku nak ambik mknan pun jd takut..takut kena charge..hah3x...


tapai ubi..sedap..tp bila dia campur dgn susu cair..jd kureng..


setelah sekian lama muka tuan tanah x tunjuk muka kat sini,
akhir nya ada gak sekeping gmbr nya...:)


tukang belanja...
dgn ucapan, terima kasih banyak2 lain kali bleh belanja lg...:)

maaf kalau gmbr x elok..biasa la..kamera fon....
food review, boleh la..
tukang belanja kata waktu lunch lauk pauk dia pun sedap..
erm..nnti bleh la dtg lg nih....

Friday, September 24, 2010

~semalam...~

semalam sibuk je saya shout kat fb
camna nak g empire shopping mall...

meh saya cite kenapa ok...
nak buat surprise kat mr azam sbnar nya...

hr tu dah pergi sebenar nya..
tp x ingat mr azam saved ke x dlm gps..
aku ni kalau tmpt yg dah saved dlm gps tu, jd tau la nak guna gps tu...
kalau x..aku mmg x reti sgt nak guna camna...
sengal kan...

seb baik last minit kak remy tlg aku
terima kasih banyak2 kak remy..
jasa mu di kenang...dgn pertanyaan,
bila nak mai rumah????

ok...berbalik pd cite...
semlm mr azam keje 8-4ptg..
so, balik keje sama2, balik rumah dulu, tukar bj semua..
pastu br g ambik anak2...
ms kat rumah, ambik gps, belek2 tgk the empire mall ada dlm gps..
mr azam dah saved la tuh...
so, aku ingat nak guna gps je..
tup2 kak remy call tnya, aku suruh dia sms je...
bg direction ikut msg je..senang.




jd tuan besar kat blkg...


en gps yg membantu saya..:)

mr azam dah blur2 ni nak g mn...
so, aku la yg drive kan..maka nya, kena la naik keta kecik aku
sbb aku kan x reti bw keta lg satu...:)
mr azam duk blkg dgn anak2...

bermula la perjalanan....
ingat kan nak ikut federal highway...
sekali tu, gps suruh ikut npe...
aku pun, gigih la ikut npe tu...
bayar tol rm3.20...last2....
kuor kat federal highway jugok...ceh...
kalau aku tahu, aku ikut federal highway dr rumah aku lg..
tp biasa la..gps ni dia kira jalan paling dekat kan..
aku tgk dia calculate, rumah aku ke the empire tu, 8km je...dekat kan...

masuk federal, aqil dah start nangis..
aku x concerntrate lgsg nak drive...
smpai je kat exit subang jaya tu bleh plak aku silap masuk...
masuk jln ke glenmarie...
elok2 2km lg nak smpai, terus jd 5km lg....
adoi la....tension aku....
mr azam bising2 dah tanya nak g mn...
aku pun dah kelam kabut, bgtau la nak g empire mall....

ok..dah..smpai..
mr azam confius lg...xtau lg aku nak bw dia g mn...
pastu..jeng jeng jeng...
RESTAURANT TARBUSH...



kami masuk sini....
sengih2 dah dia ms ni.....
pastu, aku suruh je dia order semua....
mknan smpai, aqil buat perangai...
aku dgn lapar lg..mengamuk la...
sian bday boy, dia berenti mkn, ambik aqil, bw g jalan2 kat luar
jahat aku kan...patut nya bday boy la kena mkn dulu...
aku pun mkn la dgn ajmal..ajmal berselera sungguh mkn nasi....


layan anak tgk thriller shrek kat gps..



pas aku abis mkn, mr azam dtg, tgk dia bw coklat...
dia beli coklat kat chocolate world...
erm..mahal kan coklat kat sini...tp puas hati...
aku ingat ms mr azam mkn, nak g cr kek..
rupa2 nya secret recipe xde kat situ..
erm....
xpe la..balik nnti singgah mn2 la beli kek


chocolate...


tgh mkn chocolate...

ok..berbalik pd menu yg kami order...
mr azam oder, lamb beriyani, tawook sandwich, milo panas, ice lemon tea, ais kosong.
aku ada jugak mintak papedom...
bleh plak diaorg x hntr kat meja aku...
2 kali aku tnya mn papedom...
diaorg kata nnti2..
last2 aku kata, x payah..cancel terus...
tension aku..nak kata org ramai, xde org pun...
customer ada 2 meja je..
meja kami dgn meja lg satu ni...
mr azam kata, dia dgr supervisor diaog tu tnya,
kenapa x hntr kat meja kitaorg
sbb nya papedom tu mmg dah siap...
waiter tuh diam je...tu la main2 buat keje...
huh..


air...


lamb beriani...sedap tp daging dia banyak lemak..


tawook sandwich-sedap....


total...

on d way balik, singgah secret recipe,
aku beli 2 slice kek...
beli banana choc dgn choc moist...
ajmal sibuk plak nak tiup..
ye la..dia kata semalam bday dia...
hu3x...



_____________________

puas hati saya...
sbb dah lama saya ingin kan mcm ni...
bday mr azam, saya drive bw ke tmpt yg dia x tau..
nak bg surprise la....
dr zaman2 bercinta lg teringin...
tp ada je halangan
alhamdulillah thn ni br tercapai..
happy sbb dpt buat surprise gini..:)

Thursday, September 23, 2010

~telur ayam di basuh dan jalan-jalan cari makan di pulau pinang~

hah..panjang lebar gitu tajuk aku...malas nak split..
campur je terus satu entry...
lgpun, semua berkaitan makan2 kan....

1st aku nak cite pasal telur ayam di basuh.
ni ms aku g umah cousin aku kat kepala batas,
exit kat sungai dua..
pastu nmpak la satu kedai ni..1st tgk aku tergelak besar dlm kereta..
pastu, kabo kat mr azam, dia pun tergelak sama...
rupa2 nya sepanjang2 jalan, yg mn kedai char kuew teow,
semua tulis gitu....
aku tnya mr azam kenapa...dia pun x tau...
bila aku tnya cousin aku, dia kata biasa ada org allergic dgn telur yg x dibasuh
so, sbb tu dia tulis gitu
blk tu kami singgah mkn kat satu kedai tu..
satu pinggan kecik share 2 org....
ok la rs dia..cuma x sebati sgt perencah dhn kuew teow tu..tp cukup rs la...
ajmal belasah udang...hu3x...


ni signboard kedai..





rupa char kuew teow, harga..rm3.

pastu kat penang, pagi raya ke-6 aku ajak mr azam mkn nasi kandar kg melayu
ms raya ke-5 x bukak lg, g mkn nasi kandar kat jelutong...aku x ambik gmbr sbb tak in dgn tekak aku....makan sekadar is perut kosong je...
nasi kandar kg melayu ni tmpt mkn wajib aku mkn selain serabai kalau aku balik penang...
org kata, kat 'line clear' dan 'kaki bengkok' pun sedap..
tp mr azam kat situ kotor..tepi longkang, so dia reject....
aku xtau la betul ke x sbb aku x pernah pegi pun 2-2 tempat tu...


org beratur..ramai gile..


beratur nak bayar..
yg unik kat kg melayu ni..ko beratur ambik mknan, bgtau nak lauk apa..
pastu korg g mkn..pas habis mkn, beratur utk bayar, cashier akan tnya kwn yg tukang letak mknan tu..dia bleh ingat muka kita ambik lauk apa..
sejam ko lepak mkn pun dia akan ingat...
bg aku tu unik la sbb diaorg bleh ingat ko mkn apa...


aku ambik roti canai 2 keping..konon utk ajmal...
konon je la...last2 aku gak mkn...hu3x....


mine-before...


mine-after..heh3x...


mr azam punya-before


mr azam-after

ptg tu aku ajak mr azam layan pasembor kat persiaran gurney plak..
fuh..puas hati...
sedap....





kami ambik sotong, sosej pastu apa ntah lg..rm11..share dgn mr azam..
kenyang gile....
gile smpai nak tergolek..:)

~happy birthday mr azam~



hr ni, 23 september 2010,
birthday mr azam yg ke ...
hoh..xyah cakap la sbb dah tua kan...

dear abg,
hppy birthday abg,
moga panjang umur, murah rezeki,
bahagia selalu di samping i dan anak2...
love u so much...

___________________

dialog pg td;

ajmal bgn tdo sambil tersengih2..
dia nih kalau bgn tdo mmg..
sengih je manjang...

aku; mal, cepat wish happy birthday to papa.
ajmal; happy birthday papa...

owh..sweet sgt dgr dia wish tau....
mr azam dah sengih kerang busuk....

aku; mal, ptg ni kita bw papa mkn kek ya..
ajmal; owh mama, kita nak mkn kek bday to you mal ye..
aku; x...kita mkn kek bday to you papa la...
ajmal; xlah..bday to you mal la...
aku; ok la ok la....

semua dia punya...eee...
mr azam x bg aku letak gmbr dia kat blog sempena bday dia hr ni..heh3x..
so kena menurut perintah la...
i kan isteri mithali..:)

Wednesday, September 22, 2010

~cress wellness~

semalam aku dpt offer utk buat free facial & massage...
best siut..benda free sapa x suka kan....
hr tu ada klik kat iklan nuffnang..
cresswellness tgh buat promosi skrg ni...

1st korang kena register dulu...pastu pilih, kat branch mn korang nak pegi..
mcm aku, aku pilih kat Jusco Cheras Selatan sbb rs mcm dekat je dgn rumah...
tp kalau the gardens lg dekat...cessss.....
pas register, diaorg akan hntr confirmation email
then, dlm ms 3 hr wakil dr cress wellness tu akan call ko utk confirm kan...
pastu set ms bila ko nak dtg...
diaorg buat hari bekerja ye kawan2 sekalian...
tp sejam je treatment tuh...
aku pergi semalam, app. buat 630ptg..tp kul 7 br smpai...:)

pas isi form semua, pastu diaorg start buat rawatan..
best la..dia massage....
cr diaorg buat tu lembut je..
dgn alunan muzik yg mendayu buat aku rs mcm nak tdo je..

pas treatment tu, diaorg akan bgtau kita ni jenis kulit camna...
n diaorg ada suggest utk pakai product diaorg....TETAPI...diaorg x paksa pun....
diaorg ada gak offer utk jd ahli..rm344 sethn...
x kira la brp kali ko nak g buat treatment pun..ok je...
tp aku x ambik pun..yea la....susah la...anak2 aku nak campak ke mn...
semlm nasib baik mr azam off...bleh la dia tlg jg kan utk sejam....
thanks dear.:)

gmbr aku mmg x ambik sbb x berani...
kang nnti x pasal2 aku kena kang....

aku ada gak tgk top2 blogger yg dpt offer g buat treatment kat siini..
tp aku rs diaorg buat x sama dgn yg aku buat...
yg aku buat semalam bernilai rm280 je...
rs nya diaorg buat lg mahal kot sbb tgk siap telek bagai muka, badan...
mcm aku semalam, biasa2 je...

pas habis tu, diaorg akan bg misteri gift kat korg..
mcm aku semalam dpt mask...
ok la kan....
balik tu aku telek muka kat cermin rs mcm lembut je...
best jugak la...
rs cerah sikit muka..:)

sapa2 yg berminat atau ada sebarang pertanyaan,
bleh email aku bakawali0797@yahoo.com

Tuesday, September 21, 2010

~jom naik ferry~

hari raya ke.......4...
eh silap..raya ke 5...
xde agenda ke mn2 pun..
kebetulan cousin aku br balik dr trg..
dia mmg duk penang sbb keje sini...
so, ayah dgn ma aku pun alang2 kirim buah duku sikit utk besan dia dan uncle2 dan auntie2 di penang...
bg org penang merasa la jugak kan...

sbb buah tu dah jd rm0.50/kg kat tmpt aku...
xde org nak mkn...

maka nya, hari selasa tu, kami ke seberang lg..cousin aku ni duk kat kepala batas...
seronok borak dgn dia..dah lama gile x jumpa...
since kawin ni susah sungguh nak jumpa dia...

eh eh..back to the topic...
balik tu, mr azam kata dia nak try naik ferry..
walhal dia sendiri pun xtau jln nak g ke jety tuh...
pas tanya org kat tol, seb baik jumpa...x susah pun....:)

ajmal sgt excited ok...
siap kata tu ferry mal...
biasa la dia..semua benda dia punya...
kereta mal, rumah mal, bus mal...heh3x...

ok..layan gmbr....


x reti nak duk diam diaorg nih...




bayar ye..bayar....


tunggu q nak naik ferry...




ajmal dah excited nmpak ferry...


'mok cik, tu bot mal....'


'best mok cik....'


aqil tgk air banyak...




muka2 yg excited bleh naik ferry...:)

ok..tu je cite naik ferry kami...:)
best la jugok..pasnih bleh naik lg...
tp buang ms sikit la sbb kalau ikut bridge, kejap je....
tp xpela..sbb nak bw anak2 jalan2 kan..
lgpun aku sokmo dok complaint kat mr azam..
dia x pernah bw kami naik fery....
so, dia dah bw naik, pasnih aku bleh senyap la..:)