Tuesday, January 18, 2011

~1st holiday 2011~

port dickson menjadi destinasi pertama kami utk holiday 2011.

kan ke bln dec hr tu aku duk kecoh2 nak g bercuti kat PD kan..
mr azam kata, xpe la..nnti bila free sikit dia nak ajak g PD.

kebetulan weekend br ni mr azam off..so, kebetulan pulak banglo staff (company mr azam) still available ms 2 minggu lepas. dia try apply, dapat la..alhamdulillah..

so, pergi 3 hari 2 malam..
kalau ikut kan mcm boring kan pergi lama2..padahal xde apa sgt aku rs kat pd tu melainkan mandi manda kat pantai.
tp mr azam kata xpe la..dia nak rehat sikit sbb bln 12 hr tu teruk sgt dia keje...

oleh kerana banglo tu besar, maka mr azam pun ajak la family dia dan sepupu sepapat dia. so, yg dtg PIL, SIL, BIL dan 2 family (sepupu mr azam)...
bila ramai2 best sikit kan..

dulu pernah pergi banglo staff kat melaka, pastu ms g cameroon highland hr tu pun duduk kat apartment staff jugak. so far mmg berpuas hati la dgn benefit company mr azam ni....

gmbr x bnyk sgt ambik sbb aqil asyik xnak dgn org lain..asyik dgn aku je..nak aku dukung je..padahal anaka2 cousin mr azam tu ada la 2-3 org yg bleh main sama2 tp langsung xnak. sombong sikit kot anak no 2 aku ni...heh3x...


ms ni br smpai..PIL x smpai lg ms ni..so, kami berkonvoi 3 buah kereta ni je dulu...


halaman tepi...besar giler...


kawasan blkg banglo


tingkat atas rumah....ada 4 bilik...


bilik tido....


view dr dalam bilik....






ptg tu kitaorg bersiap utk buat bbq malam tu dan jugak buat majlis potong kek sempena birthday anak sepupu mr azam...kitaorg (read; aku, mr azam, sorg cousing mr azam, dan adik mr azam) berlumba2 hidup kan bara api utk buat bbq. aku sorang, diaorg bertiga..sapa yg dpt hidup kan dulu, di kira pemenang..tp x dpt apa2 pun..sj suka2..heh3x..kat atas ni bara yg aku hidup kan..tgk..x sia2 ayah dgn ma ajar aku hidup kan bara api utk bakar ikan.(ayah aku suka mkn ikan panggang, so, kami adik beradik mmg di ajar utk hidup kan bara api utk panggang ikan.


ni yg diaorg bertiga hidup kan..kira nya sama2 menang tp aku rs aku layak digelar juara sbb aku sorang diaorg bertiga..heh3x...


sate, lamb, ayam, sosej


gigih duk membakar..ms ni ajaml dgn dua pupu dia g main pasir kat tepi pantai. aqil lak biasa la..asyik melekat je dgn aku.....


antara mknan yg di hidang kan. kalau ikut kan pinggan mangkuk semua lengkap kat rumah ni..dgn dapur gas, cerek elektrik, peti ais...tp kami prefer bw sendiri periuk, pinggan mangkuk sbb meragui sikit bekas2 org guna. maklum la staff kat company mr azam ramai c**a..takut la diaorg letak mknan yg x sesuai utk kita mkn kat pinggan tu kan..


nasi goreng cina-aku buat. (eh perlu ke bgtau aku buat???..:)..)


tgk anak no 1 aku...terlebih happy mcm dia sambut birthday..pakai topi beriya2..org lain x pun...


tgk...anak no 1 aku tu lg...


hari ahad tu plak, pagi2 aku, mr azam, SIL dan cousin mr azam g pasar. 1st2 ingat nak cr nelayan yg br smpai dr laut. kot2 la bleh beli ikan2 murah sikit..tp x jumpa plak. pastu g pasar, beli ikan, sotong, udang. balik tu, bakar utk santapan tghri...fresh gile..dah la murah...huish....


air asam...main campak je ikut bhn2 yg ada...tp sedap..:)

malam tu ingat kan nak pekena seafood kat kedai..mkn tomyam ke..siakap ke...tp sbb MIL aku bw lauk, so, panaskan lauk yg ada...mr azam bleh plak tgh mlm tu dia dgn adik dia, dan sepupu dia g mkn tomyam...eee...geram aku...tp tu la..camna aku nak pergi..budak 2 org tu dah tdo..


last day, kami berjalan2 di sekitar pantai je...ms gmbr ni di ambil, aqil tdo, so, x bw aqil..jalan2 tepi pantai... tp pagi tu aku ajak mr azam g pasar balik. nak beli hidupan laut utk bw pulang. malam td aku msk siakap sweet sour...fuh...best gile..ikan dia segar sungguh...kak, rugi deme x mari mlm td...


ajmal excited bw bekas mainan konon nak main pasir...padahal mak pak dia nak g bergmbr je...






ketam kecik2....geli aku tgk....


tgh cr ketam....

alhamdulillah percutian kami ni berakhir dgn kepuasan dan kegembiraan....

so, lepas ni next holiday kat mn yea mr azam????...:)

actually entry semalam tu x habis taip. duk update dr hp je..malas nak menaip panjang2..tu yg tulis ala kadar je tu...nnti aku ingat nak sambung balik entry semalam tu....

so, abg hasnul, shukor...pertanyaan anda telah terjawab yea..:)..pasni kerap lg masuk sini erk..:)

15 comments:

A D I A said...

wahh ni baru januari, dah cuti2 mesia. sampai disember sure 12 percutian ni. sate tu beli ke buat siap2 kat umah?

tgk pic no.2 yg birthday ramai2 tu, comel je tgk si adik muka tak puas hati tgk si abang beriya sambut besday org hehehhe.

Cik Pah said...

anak ko tuh bukan sombong..tapi pemalu kot..lagipun dia masih bf kan..tuh yg nak melekap jer

|| sue-imanja || said...

wah bestnyer ana bercuti reramai ni. Untung sungguh leh dpt banglo kampeni. Dapat jimat banyak tu.

SyidaGorjes said...

ana,
sori ye akak tak dapat bantu ana dalam pencarian tpt yg best kat PD tu.
tp rumah ni pun macam best je sbb bilik byk bole bwk semua skali.

Nana said...

wah beznye klw ada kemudahan umah2 utk staff ni kan
kita xde la...amrul bole dpt gov rate je la klw nk duk otel.

mama_umar_maryam said...

ana,banglo ni kt mane? kt sime darby punye area ye? puas hatikan banglo besar,rmi2 blh duduk ;0

~ana~ said...

adia, heh3x...idak la smpai 12 percutian kot...heh3x..satay tu beli kat satay station..beli yg x bakar lg...i nak buat satay? huh..kirim salam..
si adik tu mmg gitu...muka x puas hati sokmo...heh3x..

~ana~ said...

cik pah, tu la kot...asyik melekap je..anak yg bf mmg gini kan..

~ana~ said...

sue, tu la..best ramai2 mcm ni...erm...mmg bnyk bleh jimat kalau company ada banglo gini..tp company mr azam ni xde la setiap negeri ada banglo..ada dlm 5-6 buah je kalau x silap...

~ana~ said...

akak gorjes,
xpe..x kisah pun..sj je tnya tu kot2 la akak tau kan...heh3x...tp mmg best la sbb besar rumah ni..

~ana~ said...

nana, tu la..mmg best tp x bnyk tmpt la diaorg provide banglo ni..ada 5-6 buah je kot kat malaysia ni..kat singapore ada gak satu...

~ana~ said...

zety, ana pun xtau kat mn sime darby punya area..ni yg kat simpang 3 lepas muzium tentera tu. betul2 tepi jln besar tu...

aishah aka rAtU KeBayA said...

awal ye cuti2 mesia.. suka pegi pd walaupun tak banyak tempat menarik.. tapi pd tetap meriah kan

nieda said...

entry plg menarik adalah bbq..rasa mcm nk tumpang sekaki jugak..hehe

Mama NeeYa said...

amboi..jalan aje nana... sronok sakan yerkkkk